Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 23 november 2022

Pehrsons ansikten och åtminstone två signaturer för den schizoida personligheten

"Tack vare Liberalerna kunde Jimmie Åkesson göra Ulf Kristersson till yttre statsminister och sig själv till grå eminens i ett ”inre kabinett”. ... Det drama vi här bevittnar ska därför rimligen förstås och tolkas i existentiella, kanske till och med teologiska, termer."


Per Svensson/DN lägger några bibelcitat till sin betraktelse, för att visa hur illa vindflöjeln Pehrson ter sig för med som åberopar moral, med olika åsikter beroende på sällskapet. Inget nytt med det. Robert Kennedy, berättade en tv-dokumentär, lyfte bort allt tal om svartas rättigheter när han kandiderade inför Demokrater i fett rasistiska amerikanska delstater. Det hjälpte inte, han blev skjuten ändå.

Faktiskt, de flera astrologiska Eld/Jord-krig som noterades runt skolministerns hastiga avyttrande av några aktier i en profitskoleverksamhet. De var, vill jag minnas, Kristersson (hypotetiskt), Billström, Åkesson och någon till bortsett från Johan Pehrson, vars närhet till Jimmie Åkessons karta jag noterade i oktober:

https://siderisk.blogspot.com/2022/10/pehrsondynamik-forklarar-varfor-akesson.html


Grundtyp "Eld/Jord-krig" är en av de sorter som ofta hittas på idrottsevenemang, smaskande på sin varmkorv. Det är människor som födda att gå in i konflikt eftersom Eld är visionär och konsumerande. Problemet är att Jord redan är "förbrukad" eller en död materiell slutprodukt efter Eldens kreativitet och samtidiga förtärande dragit förbi. Att para Eld och Jord ännu en gång är bara sterilt: försök elda på jord och allt som kommer ur det är svedd jord, ja kanske vitrifierad jord om hettan här stark nog. Astrologin sublimerade sina fyra element och gav dem symboliska innebörder men de började förstås i denna världens iakttagbara processer...


Att Pehrson redan börjat bli ett frågetecken beror inte bara på den här elementära friktionen utan på att psyket/sinnelaget är ett osäkert kort utan känt födelseklockslag. Mest extremt skulle en födelse runt lunch vara då Månen vacklar mellan två olika tecken och attityder. Rabaldret över privata åsikt om "bruna sörjan" - aldrig tänkt att nå ut till landsomfattande medier - skulle faktiskt kunna uttrycka ett kluvet sinne som slirar lite hit och dit mellan att uttrycka sig rakt som ett Lejon eller subtilt och kanske till och med privat-skvallrigt, en tendens hos Mån-Jungfrun, som attraheras av små "informationsbitar".

Eld/Jord-friktionen skulle alltså kunna finnas på både Pehrsons sol- och månsida vilket passar så väl in på Per Svenssons aningen otajta tankebild "3D-opportunism". (Den hade krävt en liten utläggning eftersom den knappast är intuitivt begriplig. Det är inte själva opportunismen som är tredimensionell, det är betraktaren som rör sig runt Pehrsson och förnimmer olika utsagor beroende på betraktarens position...)

Det bästa ord jag hittat i psykologin (för i astrologin finns inget motsvarande) är att "dubbelsystemet" Sol/Måne när båda delarna är involverade i varsitt ofruktbart krig, blir en "schizoid" psykologi. Detta är inte samma som "schizofren" ("kluven hjärna") men väl en människa som lever inautentiskt och med någon inre glappkontakt.

2013 "analyserade" jag Stålmannen (!) och använde termen:

Stålmannens själva person (ascendenten) är obegripligt schizoid, han verkar vara en ohelig allians mellan två verklighetsnivåer...

https://siderisk.blogspot.com/2013/06/stalmannens-dunkla-forflutna.html


Första ordbruket på bloggen var 2010 om debattören Alexander Bard:

Bard presenterade den ständigt uppkopplade människan som "schizoid" (fast med positiv valuering) - en människa i avsaknad av ett egentligt sammanhållande jag, en hoppjerka som byter roller och identiteter på nätet som erfordrat.


Även använt 2017 om ett nationalhoroskop:

...schizoida tendenser som USA-horoskopet är så rikt på...

https://siderisk.blogspot.com/2017/02/nar-den-amerikanska-drommen-overgar-i.html



Ordbruket flyter fritt mellan några astrologiska signaturer: både Eld/Jord och den tydligt dissociativa Luft/Vatten, den sistnämnda så tydlig i USA-horoskopet där klyvnaden mellan intellekt och instinkt dyker upp hela tre gånger! Där kan man tala om ett närmast schizofrent land där knappt ens patriotiska myter kan hålla ihop vansinnesbygget.

Varför skulle då Pehrsons Eld/Jord-krig vara en schizoid signatur? Jord indikerar ju en orientering mot materiella (utom-psykiska) mål? Den schizoida avsnörningen från verkligheten ligger bakom de missriktade ambitionerna - här råder en underliggande brist på "helhetsupplevelse" som får en människa att börja kämpa mot död Jord eller slåss mot väderkvarnar. Inre oklarhet gör att man inte kan bedöma vem den verkliga fienden är om man nu vill ta in med hårda nyper (det finns något ibland sadistiskt över Eld/Jord-kriget, en vilja att ta strid).

Här står sig horoskopet för enbart ett dygn helt slätt. Här kommer de 12 husen baserade på födelseögonblicket in, och särskilt 1a personlighets- och 3e intellektshuset. Den schizoida personlighetstypen sägs bestå i kronisk och framträdande brist på vilja att interagera socialt. Detta särdrag kan döljas genom att man ägnar sig åt pseudospel i det sociala och här uppstår problem om man glömmer bort vilka spel men spelar mot olika grupper. Då kan man tänka sig att Eld/Jord-kriget uppstår, att man börjar så sina utspel på kal, ofruktbar mark och genast gnisslar det högljutt.

I jämförelse är då Luft/Vatten-dissociationen klurigare i det fall elementen inte skapar en enda röra. Det finns ytterligt skarpa exempel på Luft/Vatten, där de lyckas hålla ihop sin skit. Prisbelönte ekonomijournalisten har blivit bra mycket mer radikal som samhällskommentator sedan han gick från åren hos SvD och DI till "det folkliga genombrottet" som krönikör i AB.

Men var han egentligen själv står politisk går knappast att besvara. Hans Luft/Vatten-kombination är dock så skarp att han insett att tiden var lämplig att inta en mer radikal position i ekonomiska frågor. Bloggen noterade för en tid sedan varför hans Luft/Vatten-kombination är så mycket bättre disciplinerad eller koordinerad (koherent!)...

https://siderisk.blogspot.com/2022/10/andreas-cervenka-ratt-ledare-for-moder.html


...än vissa andra exemplar som brukar återkomma på bloggen. Senast tycktes Luft/Vatten-mixen ha att göra med Timbro-vd:n Benjamin Dousas förryckta utspel om att Sveriges pensionärer i framtiden ska tvingas till spel & dobbel-besläktad verksamhet för att överleva! Djurets begär och naturens strid för överlevnad degraderar här den mänskliga Luft-tanken.

https://siderisk.blogspot.com/2022/11/moderaten-dousa-numera-timbro-ledare.html


AB:s Lena Mellin är en veterankommentator som också med Luft/Vatten-dissociationen har en förmåga att flyta runt så att det inte går att sätta fingret på vad hon själv anser om det hon kommenterar och kritiserar. Att hon enligt egen utsago inte röstar betyder inte att hon saknar egen värdekärna, och därför kan också Luft/Vatten tolkas som en inre natur av schizoid typ, den undviker att go "all in" i det sociala spelet och konstruerar - via Luft - luftslott eller gränssnitt gentemot andra. 

I den meningen kan förstås redan Luft i sig fungera på det schizoida sättet, men här passar kanske ordet "spinndoktor" eller "influerare" bättre. (Varför inte alla "influencers" har något hjälpsamt i Luft kanske förklarar varför de ofta trampar i klaveret och producerar smygreklam utan att ange vad de egentligen håller på med - hjärntvätt av sina unga läsare på beställning av något företag.)

*****

Varför väljer svenska folket då politiker med så ruskigt ofullkomliga horoskop att man redan innan vet att landet fortsätter fara illa (utom för de Rika)?

Svaret är förstås jantelagen och att svenskarna inte vill ha några "genier" över sig. Det liksom förtar tanken om demokrati/folkvälde och dessutom den inte helt sunda självbild som landet odlar om att vara exceptionella och lite bättre än andra. 

Till följd av denna milda förryckthet har Sverige den mest obehagliga tendens att göra sig kvitt sina bäst lämpade ledare: astrologiskt talat sådana horoskop det går ett på 10.000 av. Sådana kartor som signalerar relativ frihet från simpelhet och störningar lika inbillningen att något blir bättre i människans värld av konkurrens. (Samma verkshöjd kan en individ uppnå som vänder viljan att göra något gott inåt och tar sin egen själ som sparringpartner och instruktör. Den kapitalförstörande konkurrensen är dunster i ögonen spridda av organisationer som Svenskt Näringsliv. En ny värld utan kapitalismen måste förstås i grunden vara nedskalad och multinationella bolag avvecklade...)

Men dessa "en på 10.000" har ingen plats i en så mörk tidsålder som denna och får finna sig på avbytarbänken. Jag hade den bilden i en nattdröm när jag var tjugo eller tjugotvå - drömmen visade att inte alla är kallade att delta inne på spelplanen i varje jordeliv. I drömmen fanns vägledare lite som Beatrix leder Dante men här var de två, en på var sida och mystiskt opersonliga. Änglar eller någon sorts främmande väsen?

De halvt förde mig genom en byggnad och lät mig notera hur människorna inne i byggnaden - under denna säsong - skadat byggnaden svårt. Människorna hade haft ett röjarparty och drömmaren kommenterade "det här får de betala sen". (Karmabegreppet var bekant vid tiden för drömmen). 

I slutet av drömmen fördes jag åt sidan via en separat korridor och hamnade vid en avbytarbänk bakom plexiglas inne i Globen. Drömmen är äldre än Globen Stockholm och verkar därför ha haft prekognitiva inslag, om inte inomhusarenan ska fattas symboliskt, som "matchen som pågår på eller i jordklotet". Inne i globen är det fullt av åskådare och ur högtalare hörs det ett tillkännagivande att "denna säsong" nu är över och att resultatet kommer att meddelas... Det ligger en domedagsliknande känsla över detta ögonblick i drömmen som domen inte gäller ev. spelade lag utan hela den välfyllda arenan.

På denna ominösa dröm som är mer begriplig 40 år senare följde högskolestudier och ett försök till arbetsliv i Sverige som slutade exakt som drömmen hade varslat om redan i unga år: Sverige är yrkesförbudens land och gud nåde den som citerar Bibeln som Per Svensson utan att redan ha fått in en fot på en tidningsredaktion. Är det något Sverige hatar enligt dess nationalhoroskop är det filosofi och religion. Här är "tjäna pengar" det enda lockrop Staten och alla väl socialiserade medborgare lystrar till. Staten och medborgarna har blivit råttor som rusar runt i ett ekorrhjul - landet är inte till för vuxna människor längre.

När mänskligheten reser sig ur det Klimatinferno näringsfolket drar världen in i, kommer den pekuniära människotypen att vara kriminaliserad. Då kan bloggaren från sin sjunde himmel se ner på vad som hände med dem som lät sig luras av den svenska förkunnelsen.

Kina, morgondagens agendasättare, skulle kunna anklagas för en storskalighet i ambitionen som tummar på individens rättigheter. Men vänta bara och se. Dess horoskop är fnösktorrt av Jord - detta lands återhämtning till forna tiders storhet är anmärkningsvärd på "Jord-nivån" men det är förstås 10e husets topprestation som intresserar: ett helt rent Luft-budskap: Venus i härskarläge i Vågen: människor i harmonisk samklang. 

Det är så långt från den destruktiva kapitalismens "allas krig mot alla för brödfödan" det går att komma. Inte underligt att Per Svenssons kollegor i DN låter som demonbesatta i sina västcentriska kommentarer till en värld under omstöpning.

Och beträffande västerlandets närvaro i Kina så sent som i början av 1900-talet. Sådana här är spåren den vita djävulen lämnade efter sig och som Östern så väl minns. Ett foto från Boxerupproret när protesterna mot de vita kolonialisterna bestraffades skoningslöst, arkebusering och halshuggning - upphängda i sina hårflätor. Detta är den vita rasens återstående kollektiva karma när världen nu går in i Klimathelvetet:




Inga kommentarer: