Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 27 november 2022

En klimatorienterad filosof för vår tid - kapitalismkritikern Bartonek

Jag tänkte först hoppa över AB:s debattartikel med den varnande blänkaren att "kapitalism kommer inte att rädda klimatet". Säkert samma tankar jag tänker... Men nog är författarens födelsehimmel värd en titt och texten var bra, skriven av en biträdande filosofiprofessor.

Just den punkten är viktig och intressant för här visar sig filosofins signifikator Jupiter i precis samma tecken den alerta Väduren där den dominerade i ett litet test på bloggen över yrkesfilosofer. Och bättre än så, Månen eller sinnelaget delar tecken med Jupiter och visar utifrån sinnelagsascendenten en ömsesidig reception med den stridbara aktivisten Mars som befinner sig just i 9e huset för "mitt högsta goda", eller religionens och filosofins område. (Det kan passa att kalla huset "mitt högsta goda här" eftersom Månen i Väduren är ett i grunden subjektivt tecken som reagerar personligt på omvärlden.)

 

Extra spännande är att klimatmedvetenheten finns med på ett hörn också: Mars kastar sin hinduiska "dödande" 210-gradersspekt mot naturens eget tecken Krabban vari dubbeldöd tycks signaleras genom att Liemannen Saturnus redan befinner sig där. 

Utan kringinformation vore det svårt att få rätsida på dessa budskap, men givet den starka kopplingen mellan intellektet/Merkurius och det filosofiska Jupiter-sinnelaget dominerar detta och Mars bör kanske hellre beskrivas som krig eller kritik från "det högsta goda" mot miljöns baneman Saturnus. Det ser faktiskt ut som att Solen i Stenbocken (spotlight på det materialistiska, på ägandet) med sin bas Saturnus i den nedtryckta och belastade naturen/Krabban beskriver just den kapitalism filosofen påpekar är det egentliga problemet.

Fantastiskt att se en karta så nära ansluta sig till den här bloggens snarlika kapitalismkritik!

Bara en detalj som någon kanske noterade. Undertryckande södra månnoden Ketu söker ju dämpa hela den bra sidan, sinnet med dess välgörande Jupiter. Här är ytterligare ett fall där miljöaktivisten förefaller sväva som en fri ande helt utanför sina medfödda astrologiska omen. I inlägget om Timbro-vd:n figurerade Niklas Wahllöf mot slutet och hans karta verkade också beskriva det problem han talade om, snarare än honom själv som ett problem.

Jag misstänker att månnoderna, precis som allt annat i astrologin, beter sig olika beroende på horoskop. Den allra första åsikten på Sideriska var hämtad från bloggarens egen och ytterligt prominenta Ketu i 10e karriär- och makthuset: genom att beskriva södra noden som "avmätthet" utgick jag bara från den egna likgiltigheten för den karriär och maktsträvan vårt förgiftade samhälle söker inpränta i oss. Bloggaren tycks ha varit vaccinerad mot sjukdomen karriärism redan i födelseögonblicket och det är möjligt att samma gäller den här filosofen Anders Bartonek. 

Att noderna kommer i olika utföranden innebär att det finns ytterligare pusselbitar som inte horoskopet i sig verkar förklara, åtminstone inte ett som bygger på enbart uppgift om dygnet. Finns födelsetid kan man ana vartåt det bär, t.ex. genom en inspektion av Merkurius intellekt. Är den skarp nog och orienterad på så sätt att den kan "färdas genom de tre världarna". Merkurius kan vara låst till enbart denna låga verklighet av produktivitet på Jorden och kan då representera dödssynden girighet. (Detta tycktes gälla Timbro-vd:n och dessa varelser slutar söka livets hemligheter redan innan de börjar. De kanske blir kapitalister eller naturvänner eller något...)

De mer personliga planeterna i ett horoskop med känd födelsetid får inte blockera högre höjder, god tumme med det 9e huset är nästan A och O för ett människoliv som höjer sig över samhällspropagandan och det dussinliv som resulterar av att rätta in sig i ledet. För filosofen Bartonek ger åtminstone månascendenten klartecken för att hans Merkurius förmår färdas mellan världar och perspektiv och se Helheten. Att han faktiskt är yrkesverksam filosofi tyder på att klockslaget ger ett huvudsakligt horoskop som instämmer med månhoroskopet. (Jag begriper inte hur hinduerna har ork att sitta med fysisk, lunär och solär ascendent och hitta ett trovärdigt utfall från avvägningen av alla tre!)

Men säg så här om filosofens Måne konjunkt Ketu. Det är Mars som är fundamentet och Mars kan sägas vara sublimerad i sin närhet till Merkurius. Det sägs att Merkurius (kvicksilvret) är den påverkbara, men man kan lika gärna peka på att intellektet tagit upp något av hettan och direktheten (läs bara debattartikeln!) och att en människa klarar sig lika bra utan Månens sinnelag, åtminstone i frågor av intellektuell art. Detta alltså om Ketu verkar som en repressiv kraft på Månen och i praktiken undertrycker grekernas "irrationella själ" vilken Platon m.fl. rekommenderade att man i vilket fall som helst skulle underordna sin rationella, högre själ.

En helt annan läsart är att filosofen står helt utanför sitt horoskop så att Månen undertrycks av Ketu beskriver den blinda folkmassan (Månen) som tror de agerar klimatsmart och bara hjälper kapitalismens hjul att snurra fram nya produkter vars kostnad äter upp den nytta reklamen påstod att de - och du - gör genom användning. I denna extrema läsart som utgår för en daimonisk ande som rör sig fritt kan man i kartan också se hur allmänhetens medvetande om filosofi eller konsten och viljan att tänka och verkligen tänka till, hålls undertryckt i den demonfyllda sublunära sfären där just kapitalismens demoner vill att alla ska vara som förr, innan Naturen började protestera mot parasiterna.

I ännu en läsart ser man lösningen på mänsklighetens problem: Ketu och Månen betyder: minska folkmängden på Jorden eller minska deras hungriga överkonsumtion. Saturnus i maggropens Krabba säger detsamma: knip ihop, unna dig inte så förbannat mycket du dödsdömda biologiska kreatur. Inse att biologin (Vatten) bara är den lägsta av de världar du skulle kunna orientera dig genom.

Läsaren kan säkert hitta fler läsarter och "dolda budskap" i kartan, men redan på nybörjarnivå är "sensationalismen" påtaglig. UNIVERSALISTISKA SKYTTEN (akt 3) kontaktar PERSONLGA KRABBAN (akt 1) - det större anmodar det mindre att sluta privatisera/inhägna naturen, alternativt sätta gränser för vår påverkan på miljön. Saturnus - Sol-Ledarens fundament är här både en symbol för problemet och ett förslag till lösning. (Horoskopet har ett dubbelt Eld-angrepp på Krabban, dels är dess disponent Måne redan i helveteselden och dels riktar den helvetiska eldens Mars sin sin hinduiska "långa" aspekt mot den. Havets tecken ser ut att koka och förångas!

Allra enklast är så klart denna bild av Eld som (i dubbelt mått) dehydrerar Vattnets värld Krabban. Den senare är den hotade naturen (och i dess perversa version Näringslivet - kannibalen som sågar på grenen där den sitter). Var sågs detta tema senast i stor skala? Jo, i Klimat-Greta, världssensationen för några år sedan (Sensationalism = stora rubriker och omslagsflicka på TIME Magazine). 

Också hon en Eld/Vatten-fräsande agitator för en akut sak. Gretas horoskop var lika filosofiskt även om hon började som praktiker/aktivist: Nymåne i Jupiters, filosofens Skytten och Jupiter själv i naturens Vatten/Krabban. Även det ett otroligt tydligt horoskop och passande för en budbärare, agitator, etc.

(En sen kvällsfödelse skulle skingra nymånesymboliken - projektstartaren - som dock stämmer in på henne. Dygnets avslutande fem timmar tillbringar sinnelaget i Stenbocken, med intellektets Merkurius. Också det intressant och mer handgriplig position. Sol-Skyttens "sensationalism" med Jupiter-Krabban kvarstår förstås.)


Inga kommentarer: