Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 17 november 2022

Två stridbara kvinnliga skribenter

Skammens dag när korrupta svenska politiker ändrar i grundlagen och stryper svensk yttrandefrihet låter röster på morgonradion P1 minst sagt spaka och medger att journalisterna helt slarvade bort (!) denna viktiga fråga genom hela valrörelsen. Det säger något om hur osjälvständiga medierna är och närmast direktkontrollerade genom hemliga kontrollsignaler från Övermakten istället för att häckla och avslöja den vid dubiöst handhavande av den makt folket lagt i dess händer.

Heder dock åt AB:s Eric Rosén som tidigt påpekade vad som var å färde, jag länkade till hans text från den 23/10 2022 som jag tyckte var det viktigaste jag läst på länge, en nyhet som handlar om hur man stöper och en folksjäl och tystar den - dödar den! ("Lilla döden senhösten 2002-sommaren 2025" någon?)

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/9zz0Vp/eric-rosen-om-den-nya-lagen-om-utlandsspioneri

(Rosén länkades i omdömet om XI: https://siderisk.blogspot.com/2022/10/kinas-ledare-en-mattstock-for-alla.html)

Sen återkom Rosén och Sideriska fann frågan lika angelägen:

https://siderisk.blogspot.com/2022/11/lilla-doden-kom-som-fasciststaten.html

Direkt därpå preciserade AB:s Oisín Cantwell hur långt frågan egentligen tagits i lagstiftningsprocessesen, och det blev ett horoskop även för nästa moment:

https://siderisk.blogspot.com/2022/11/juridikkannaren-cantwell-goes-astrology.html

Till sist då Skammens Dag då grundlagen ändrades i riktning mot en fasciststat - i Sverige!

https://siderisk.blogspot.com/2022/11/nej-bjorn-wiman-ku-ar-inte-dumma-om.html

I "konkurrenten" Expressen noterade jag aldrig ett enda varnande ord förrän när allt redan var över.

*****

Men AB har också unga kvinnor som är kul att läsa! Mitt första intryck av ledarskribenten Susanne Kierkegaard var att hon var ett surkart som underkände sociala medier och slog för högt på egen trumma när hon berömde sin tidning för himla många mantimmar nedlagda på att lusläsa politikernas småfuffens (typ krognotor som betalas av folket). Den texten, från 2018, kommer tillbaka och biter journalistkåren i arslet nu när den överlag misslyckats granska makten i något annat än petitesser, i den oändligt viktigare saken där vem som helst som öppnar munnen kan bli spionklassad i Sverige och ev. överlämnad till USA:s alla tortyrläger runt om i världen.

Likväl har jag tittat in i flera Kierkegaard-texter under året och hört en finurlig och riktigt rolig röst, så det första intrycket stämde inte. Horoskopet (bara för dygnet) visar förstås att båda sidorna finns där. Som redaktionssekreterare förstår jag att  räknenisseri om arbetstimmar och en viss stroppig hierarkimarkering kan krypa in (sociala medier = skit, vi riktiga journalister = bra). Detta tillhör den trista och hårt slitande månhalvan i horoskopet: Månen med det tröstlösa arbetets Saturnus. 

Det underhållande finns i den sensationalistiska/rubrikskapande figuren: Eld och Vatten drabbar samman tack vare en "ömsesidig reception" - Skorpionens bitska Mars i flammande Skytten och Skyttens lyckobringande Jupiter ("den högsta kasten") i Skorpionen. Skorpionen kommer med undertoner och Skytten är mer flabbig, mixen mellan kan ge subtila pikar och perfekta understatements!

Det finns dessutom en svår klyvning mellan den sociala och ideologiska Vattenbäraren och Skorpionen som lever diskret och för sitt eget bästa, en slags dubbelnatur som får mig att undra hur "vänster" den här skribenten egentligen är efter kontorstid. Lite samma fråga som kan man ställa kring seniora bidragsgivare i AB, som den ytterligt välbeställde Jan Guillou som fortsätter kalla sig vänsterman. Sak samma, texter som skapar behållning har sitt eget värde och Kierkegaard tittar jag ofta till numera!


 


 

*****

 


En annan skribent läste jag först när jag såg en rubrik som liknade egna kortkommentarer om den svenska it-fascismen, halvhjärtade försök att häckla privatägda och ekonomiskt viktiga Swish som går sönder varenda gång någon klåpare ska uppdatera datakoden. 

Även AB-rubrikens BankID har jag förargat mig över - detta privata företag ingår i näringslivet, den maffia som tvingar folk att köpa nya datorer fast de gamla fungerar utmärkt. Mitt under arbetslöshet och fattigdom gick det inte längre att förnya BankID längre. Datorn hade ett Windows-system som BankID på diktatorshumör genom slaveriet under Microsofts direktiv inte längre godkände. Jag tvingades köpa helt ny dator (det sista jag behövde) bara för att staten svikit sitt ansvar för samhällets infrastruktur. (Stora och slarviga Jupiter i nationalhoroskopet och en undermålig Saturnus, kontrollinstansen och gränsdragaren).

Men se, här kommer en ny skribent, Fanny Jönsson, och utvecklar samma tankar, fast i större detalj (vilket man kan kräva av professionella journalister - en tendens att bara slappt skriva av eller sammanfattas andras ansträngningar är tydlig när man ser sig omkring i svenska medier.) 

En snabbkoll visar Jönsson även skrivit i Flamman och den texten var verkligt väl påläst. Knappast samma humorist som Kierkegaard men själar kommer i alla varianter. En horoskopkontroll (återigen för hela dygnet) är väl motiverad.


Ett till horoskop för en skribent för Skandinaviens största tidning som innehåller vad hinduerna uppfattar som en ytterst mäktig signatur: den ömsesidiga receptionen. Säkert bryts den här trenden om man fortsätter kolla AB-skribenter (alla såldes "den högsta kasten" vad tidningsfolk anbelangar). Men i båda dessa fall är "receptionen" bra mycket bättre än för den onda president McKinley som ändrade USA:s inriktning till en global rövare under falsk flagg (se bonusspaningen i detta inlägg). Det sätt varpå presidentens "reception" var konstruerad gjorde att Hitler-liknelsen var motiverad. Ibland blir Jupiter en sjuklig expansionslusta, trots att dess grundvärde är "den stora välgöraren" eller "lyckobringaren".

Jönsson, har tidigare varit kommunikatör för Greenpeace och ur perspektiv av klimatmedvetenhet och -aktivism är hennes "reception" intressant. Månen i Väduren ger en agitator eller kämpes sinnelag med envetenhet och stor förståelse av sammanhangen: Vädurens härskare är den stridbara Mars som anses väl placerad i den stora tänkaren Vattenbäraren. 

Att detta sociala och ideologiska tecken har sin herre Saturnus hemma stärker bilden av en välinformerad och brett påläst agitator (Månen reflekterar) men samtidigt är både Saturnus och Mars "naturliga" illgörare och således inte allas "cup of tea". Bara födelseminuten kan visa om någon eller båda agerar som "verksamma välgörare" i det aktuella fallet. De blir inga gullungar då heller, men bjuder på just den sträva vakenhet som behövs i dekadenta tider. Det förefaller som att Jönsson har nytta av den här märkliga kraftsamlingen i ett intellektuellt Luft-tecken.

Men den ömsesidiga receptionen då, den visar hur Jupiters välstånd och dess underlag, Venus, inte alls harmonierar. Fiskarna/Vatten och Vågen/Luft utväxlar sina härskare men elementen skär sig och saknar all synergi enligt hinduisk betraktelse. Det gör att Jupiter lyxlivsorientering i behagfulla Vågen inte ens står på skakig grund, Venus i Vatten-Fiskarna är ingen grund alls utan en Natur som skyggar för Jupiters överdrivna lyckojakt. Fiskarna är offret och förloraren för mänsklighetens jakt på lyx och framgång (Jupiter).

I sig är Fiskarna Venus bästa placering om man (som jag gör) misstänker att den västerländska läran om planeters fall och upphöjelse korat Venus som symbol för själen (på en "tinglig" nivå är den Kvinnans symbol). Romerske filosofen Plotinos såg Venus som symbol för själen och den har genom västhistorien allmänt uppfattats som feminin. När därför själen "faller" (från himmelen) i Jungfruns tecken mittemot så återställs dess ursprungliga renhet i Fiskarna mittemot. Bara detta talar för en miljömedveten människa eftersom även planeten Jorden är besjälad. (Oxen är Jord och kan associeras med Terra, dess härskare är Venus och i detta tecken finner Månen - del av dubbelsystemet Jord/Måne - sin "upphöjelse".)

Men Vatten/Luft skaver eftersom det är instinkt mot medvetna tankar så här finns helt klart de tankar om konsumtionssamhällets skada på den värld vi lever aldrig långt borta från skribenten. Den ömsesidiga receptionen indikerar därför ett problem, men eftersom båda de naturliga välgörarna bildar komplexet visar det sig i detta fall vara en välmenande problematik. 

Utan födelsetid och utan föregående kännedom om typen av aktivitet hade det varit svårt att avgöra vartåt horoskopet tenderar - många odrägliga kapitalister har horoskop som ser nästan likadana ut och just det faktum att båda de njutningsorienterade är konstellerade skulle kunna ge Luft/Vatten som "dissociation" eller en dubbelnatur som talar ett men lever på ett annat sätt. 

Lyckligtvis motverkas den "ömsesidiga receptionen" som sett till elementen är en "dissociation"  av en märklig Mars-Saturnus som på många sätt gör horoskopet rätt svart-vitt, de onda mot de goda, män mot kvinnor, osv. Frågan om hur denna dubbelhet läks hop kan bara avgöras genom ascendenten, men det går bortom "ärendet" här. Helt klart matchar kartan typen av texter (har bara läst två av skribenten).

 

Tillägg

Den ömsesidiga receptionen mellan Våg-Jupiter och Fisk-Venus fascinerar och jag söker bland 10.300 de med samma mönster. Det visar sig vara rätt många eftersom Jupiter tillbringar ett år i Vågen varje gång den når dit. Venus rör sig snabbare än Solen och gör ett varv i zodiaken på mindre än ett år. Med dataunderlaget innebar det 65 kartor, alldeles för många att gå igenom och kommentera.

Jag tar några exempel eftersom här finns en enorm spridning, allt från helgon till rena djävlar. Som vanligt är t.o.m. viktiga ingredienser inbäddade i ett större sammanhang, vilket gör sådana här sökningar efter andra utfall, mer av ett tidsfördriv än meningsfull forskning.

Här hittas t.ex. (kronologiskt)

  • Ludvig IV, kejsare av det Heliga Romerska Riket (1282)
  • Gabriela D'Annunzio - italiensk författare och poet född till förmögna landägare. Proto-fascist som 1915 ansåg att "folkvalda borde pryglas"!
  • Fritz Lenz (1887)  - nazitysk rasförädlare
  • Vladimir Nabokov (1899) - författaren till den kontroversiella "Lolita"
  • Bertil Ohlin (1899) - socialliberal ekonom
  • Friedrich Hayek (1899) - nästan samma sort: ekonomen som förespråkade den fria marknaden
  • Olof Lagercrantz (1911) - chefred. DN
  • Josef Mengele (1911) - nazityska dödsängeln som experimenterade på barn
  • Anita Björk (1923) - skådespelare
  • Liza Minelli (1946) - artist

Och det var bara de tio första träffarna. VÄLDIGT blandad pott där man tydligt ser Jupiter/Venus uttrycka sig som den sjukliga marknadsliberalismen i flera fall (Jupiter i Libra är ett väldigt tydligt tecken på att Vågskådarna (krämarnas verktyg) här orienterar sig mot Jupiter, mot stora pengar och säljsuccéer, Jupiter respresenerar lagerkransar). 

Man kan se att den oheliga alliansen mellan Luft och Vatten (den skär sig ofta och är inte mycket till allians alls) visar dessa planetära välgörare ytterst blir en destruktiv kombination, en mänsklighet som fått njutning på huvudet och så långt som de här två kan berätta, helt saknar Saturnus förmåga till självbehärskning eller moderation.

Jag tittar nedåt i listan och hittar aktrisen Michelle Pfeiffer (1958) som under sin storhetstid ansågs vara världens vackraste kvinna. Också helt i linje med Venus/Kvinna och Jupiter/tursamhet!

Mindre tur hade Marlon Brandons son Christian (1958, 2 veckor efter Michelle Pfeiffer). Fängslad fem år för att ha mördat sin halvsysters pojkvän.

En sista flukt ännu längre ner i listan ger Petra Med och aktrisen Rachel Weisz, ateistisk judinna, födda samma dag (73 1970). Särskilt Weisz har, troligen pga. sin etnicitet, gjort roller som knappast är publikfriande annat än för dem som gillar dystra dramer. 

 


Hon visar trots ateismen prov på den BRA Vattenbäraren på Luft-elementets lägre manifestationsnivå. Här betecknas snarare samhället och sociala konceptioner än själarnas samfund en trappa upp. Hennes och Petra Medes födelsedygn har uppenbarligen zodiaken i helt olika läge, Mede har ett allvar men ägnar sig i huvudsak om flams-tv. Men deras karta påminner lite om Fanny Jönssons: den raka och direkta Väduren kombineras med sociala eller på annat sätt medvetna Vattenbäraren. 

I Weisz fall anas Förintelsens brännugnar i Saturnus/Mars i ariska tecknet ARIES. Konjunktionen kan teckna ett judiskt folk som förlorade sin tro efter folkutplåningen och också en tydlig preferens för seriösa roller. Hennes stora genombrott i matinéfilmen Mumien var snarast ett undantag, mest extrem hittills är nog hennes "kvinnosaksfilm" där hon spelar den kvinnliga platoniska filosofen Hypatia som stenas till döds av en korkad och uppeldad kristen mobb. Filmen är viktig men jag tyckte den var urtråkig (saknade varje anstymmelse till platonism i den). Kanske aktrisen kände sympati med Hypatia, judarna var ju i tvåtusen år utsatta för godtycket i det korkade, analfabetiska kristna Väst (medan islamiska kulturer i allmänhet behandlade dem väl).

Om Petra Mede känner jag bara till fantasilösa journalisternas ständiga dragning om hennes ryggsmärtor, vilket kan vara ett annat uttryck för denna Mars/Saturnus, där Olyckan är stark i Väduren medan Saturnus gör ett mindre övertygande (och mer egocentrerat) intryck.

Det är helt klart att varje karta måste granskas i sin helhet och att bloggens månascendenter är en fattig ersättning där klockslaget saknas. Rachel Weisz och Petra Mede har båda något mjukt och lekfullt som de kan spela hårt på, men något på denna himmel har i Medes fall drabbat som fysiologisk karma medan judinnan drabbats via sin grupptillhörighet (Vattenbäraren = folket, ur globalt perspektiv skulle kanske den lilla gruppens Krabba bättre illustrera judenheten eller vilken annan delmängd som helst av Vattenbäraren/Mänskligheten).


Inga kommentarer: