Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 15 november 2022

Spionbröderna båda Sol-Lejon med dubbelhet

Spionhärvor är alltid fängslande och bröderna Kia föddes båda i Lejonets tecken och "rättframma" kartor som direkt manar till några enkla tankar. 

Storebrodern Peyman först, den tydligen djupast involverade i spioneriet.


En så koncentrerad karta att den nästan framstår som enfaldig, men den rymmer bottnar! Inte minst är den här månascendenten mer än "känslor", Jungfrun är ett smart och slugt tecken och Månen med Merkurius ger all den intriganta tankeskärpa som behövs för att lura dummerjönslandet Sverige i tio år. Även Saturnus i Jungfrun är en bra placering för konkreta strategier (jfr Putins Sol+Merkurius i Jungfrun).

I astrologin är det fritt fram för tolkningsregler, ju fler desto bättre tycks det. Jag läste om en bok där över 200 "yogas" förklaras, men astrologin lånar sig egentligen till hur många "kombinationer" eller "föreningar som helst". Här är mitt bidrag till ännu en - som ropar på att bli sett i kartan: mest synlig är man i 1a huset och verklig doldis är man i huset bakom, det 12e. Notera hur doldisen är den seende Solen i härskarläge i Lejonet, extra stark genom en exakt konjunktion med Jupiter som får allt att tillväxa och lyckas i sina företag.

Ett gigantiskt spanaröga bakom ridåerna således, allt medan den synliga halvan av detta koncentrerade horoskop sysslar med Jungfruns klassiska underrättelsearbete eller "intel" - dessvärre också åt främmande makt.

Intressant är att också "det lilla paret", Venus och Mars, uppvisar samma främlingskap genom skilda världar. Venus i Vatten är följsam emotion, Mars i Vågens Luft bara spelar följsam via manus (Luft). Det gör att Venus/Mars är som en "multiledad" leksak, det går att vrida den i alla möjliga ledder. "En hal ål." Mars kan inte kasta någon hinduisk aspekt mot Venus men det är ändå viktigt att studera dem som ett par utifrån så många typer av perspektiv som man nu använder i sin astrologi! (Detta gäller alla komplementära par, Sol/Måne, Mars/Venus, Jupiter/Saturnus.)

*****

Lillebror Payam är en enklare typ, en typisk sensationsjägare och enligt månascendenten inte så lite hungrig på pengar (hus 2). Sensationalismen är påfallande här eftersom precis hela horoskopet sorterar i antingen givande Eld eller mottaglig/reaktivt Vatten. 

Skulle jag gissa, var det lillebrodern som röjde brödernas förehavanden. Månen i Krabban är en känslovarelse och måste styras av en stark Sol eller andra faktorer. Här ett infernaliskt starkt Lejon som - precis som storebrodern - håller Sol och Måne i skilda världar, utan sammanblandning, men där Månens Vatten påverkas av Elden så att den lägre Luna "läcker" det Sol sysslar med. 


Och Solens kombination med omoraliska Mars riktar här in sig med 90-gradersvinkeln i angrepp mot sekretessbelagda ting: gränsdragaren Saturnus i mörkläggande Skorpionen. Tecknet representerar "integritet" som gränsar till repression - därav myten om Skorpionens oväntade sting, som att repressionens barriärer släpper och giftet plötsligt tvingar sig ut - det är sannerligen zodiakens strykpojke! 

Brittiske mästerastrologen Charles Carter kallade tecknet på 1920-talet "soptunnan". Men han hade siderisk Jungfruascendent och kunde sticka in små elakheter i sina annas solstenbockestorra och sakliga böcker. Det här var vid den tid när européerna var som besatta av att ranka människor i hög och låg eller rasmässigt mer eller mindre fullkomliga. 

USA i 1900-talets början var så rasistiskt att man häpnar över fördomsfullheten som proklamerades från de högsta politiker. I en dokumentär av Oliver Stone jag nyligen bloggat om berättas att "marknaden" till och med tryckte upp vykort till försäljning i pappershandlar. Ett motiv var vykort med fotografier av "negrer hängda i träd". Med en sådan inbillning om den vita mannens överlägsenhet är det inte konstigt att även astrologin smittas av tidsandan eller en kulturs perversa urartning.

Amerikansk folkmentalitet på 1920-talets vykort.
Från Oliver Stones dokumentär
"Untold History of the United States" (2012)

Åter till den den spionerande lillebrodern. Här är inte bara är Mars i aspekt utan är också fundamentet till den hemligstämplande maktplaneten Saturnus. Med facit i hand är det lätt att se också denna broder jobba på insidan och sprida Eld eller ljus över saker som inte alla ska ha tillgång till. 

Jupiter i Eld i 10e makthuset tyder på att det dels är pengar som motiverat landsförräderiet men också känslan att vara någon i 10e makthuset. Någon specialist uttalade sig i morgonradion om att "trycka på knappar" och den här kartan visar på en spektakulär romantiker som drömde intensivt om sin egen storhet - egot blir uppblåst med Jupiter i Väduren om naturen i övrigt verkar primitiv. 

Storebroderns myckna Jungfru gjorde honom den klart skarpare "iskalla killen" som mörklade (Jungfrun/JORD) och agerade i lönndom med sitt Sol-Öga.

Genom bloggens tid har 9 inlägg taggade "spioneri" publicerats. 

https://siderisk.blogspot.com/search/label/spioneri

Den med alldeles för mycket ledig tid på hand kan ju rulla igenom dem och se om några astrologiska mönster från bröderna Kia upprepas hos andra spioner. Jag är skeptisk, astrologin är mer kryptisk än kokböckernas: "planeten X i tecknet Y ger spioner". Men jag tittar till första inlägg och vad ser man? Svenska spionen Wennerström med samma Sol-Lejon samma Mån-Jungfru som storebrodern! Bläddrar vidare och hittar ända från 2010 en handfull svenska spioner med ytterligare två Mån-Jungfrur och Solen i Eld, Skytten och ytterligare ett Lejon:

https://siderisk.blogspot.com/2010/02/svenska-spioners-horoskop.html

Det är här tanken faller på den egyptiske astrologen (eller snarare naturvetaren) Ptolemaios i vars Tetrabiblos två planeter i angränsande tecken kallas "dissocierade" från varandra. Inga hinduiska källor är lika gamla (hinduerna är notoriskt ointresserade av objektivt kronologi) men samma lära dyker upp även i denna tradition. 

Och det är klart: tanken ligger nära till hans givet 1a jag-medvetna huset och den "bakom ridåerna"- signifikation 12e får. Det 12e måste vara perfekt för researchers, privatdetektiver och spioner! 

Så varje gång man gör en månkarta och finner Solen i 12e finns möjligheten att individen åtminstone i sin fantasi (Månen) tänker sig en karriär (Solen) som någon som gör bakgrundsjobb av något slag. Det kan tyda på en rätt introvert natur, vilket å andra sidan lämpar sig bra för djuptänkare (upptäckt i något test på bloggen nyligen).

Astrologin rymmer självmotsägelser eftersom traditionen hela tiden fylls på med nya rön, vilka kan hamna i konflikt med äldre käpphästar. Ett tolkningsproblem uppstår när två (eller fler) planeter ligger i angränsande tecken och borde vara avskurna från varandra men där den ena är den andres disponent eller fundament. Vad händer här? Famlar den ena helt i luften, rotlöst och utan styrning alls från sin disponent? Är detta ett dysfunktionellt "dubbelsystem"?

Det kan man fråga sig även om när både Sol och Måne står i sina härskarlägen (som storebrodern). Sol och Månen är ju i sin tur ett "dubbelsystem" ("som därovan, så härnedan") och när de är avskurna från varandra kan det uppstå en dubbelnatur där den ena handen inte vet vad den andra gör eller människan avsiktligt spelar ett dubbelspel. 

Vore jag "MUST-direktör" skulle jag extra noga kolla nyrekryteringar med den här typen av astrologiska inslag - till skillnad från en skribent i Expressen som drar fram det det i Sveriges så populära och därför slitna rasistkortet - bröderna föddes i Iran. Pinsamt misstänkliggörande på basis av etnicitet! 

Vad man vill ha är lojala människor, "varumärkestrogna" typer. Problemet är att de ofta inte är de vassaste analytikerna. Den egna spionverksamheten skulle bli medioker med "säkra" anställda. De bästa typerna för sådana här jobb är ju merkurier (gärna med den meta-intellektuella fakulteten "intuition" aktiverad), och som storebrodern visade genom 10 år utan upptäckt är de bra på vad de gör!

 

"Disclaimer" (standard): Detta är bara allmänt om "typer", det är födelseminuten som ger den precision som behövs för karaktärs- och yrkesrelaterade horoskopanalyser.

 

Inga kommentarer: