Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 20 november 2022

Marcel Prousts rasistiska idoler

 

Rasisten Charles Maurras
imponerade stort på
författaren Marcel Proust

SVT - och DN i synnerhet firar 100-årsdagen av missfostret och författaren Marcel Prousts död. Jag provklickar en text av Olle Svenningsson som jag tycker mig minnas intelligenta texter av i AB. Ignorerar övriga av DN:s bidragsgivare till jubileet.

Artikeln, en recension av två böcker (en nödtorftigt) ger nya skäl att kalla honom ett missfoster men också förståelse varför. Frankrike med sin långa katolska historia var ett av Europas mest judehatande områden ("judarna mördade Gud - Jesus") och t.o.m. slippriga judar som låtsades konvertera till kristendom för att kunna avancera eller ens bli accepterade i Europas länder. Prost var frukten av en mor av prominent judisk släkt som dock teg om sin religiösa tillhörighet för att inte ställa till det. Fadern var hårdnackad katolik. 

Marcel Proust stöttade halvhjärtat de falska anklagelserna mot militären och tillika juden Dreyfuss men tappade intresset och gick över till den antisemitiska sidan. Svenningsson nämner ett flertal prominenta franska antisemiter som Proust hyllar och högaktar i den brevsamling av hans penna som bytte ägare för ett antal år sedan och som nu forskargranskats. Jag tar på måfå två av dessa fullblodsrasister för en snabb koll om alla tre förenas av någon minsta gemensam nämnare... 

Fransmännen kan sina födelsedata och alla tre celebriteterna har kända födelseklockslag! Jämför Sverige som knappt vet att världsrymden existerar för ett ändamål enbart: hjälpa människan växa intellektuellt. (Andra varelser och andra intelligensnivåer ser inte alls den världsrymd vi från materialistisk nivå uppfattar med sinnen eller instrument.)

Marcel Proust, författare och med överlägsenhetskomplex och homo.


Arthur de Gobineau, diplomat och Arianist - en tankeriktning som lärde ut att det finns tre raser och därmed tre kulturer som det skulle skapa kaos om de blandades. Jag har inte läst på med det skulle förvåna mycket om inte Hitlers trams om den vithyade "ariska rasen" togs direkt från detta påfund.


Charles Maurras, rasistisk (antisemitisk) politisk teoretiker. Förekom också han den fascism som snart började växa i Italien. Blev döv vid 14 pga öronsjukdom och "tillbringade resten av livet med böcker" - hälsoproblemet är uppenbart i denna karta. Flera politiskt usla sympatier fick honom sparkad ur den franska Akademien vilken han tidigare upptagits i.

För en enkel men ändå talande presentation skippas här aspekterna mellan planeterna. Redan placeringarna i tecknen och husen säger en del.

Först och främst kan man glömma den ultimata förenklingen, här finns ingen minsta gemensam astrologisk nämnare för rasimen hos alla tre. Däremot kan kartorna inspekteras en i taget och på var och en finns avsevärda "konstruktionsfel" som lätt lånar sig till låg mentalitet - även om t.ex. Proust har intelligent och alltför väl medveten om det (överlägsenhetskomplexet).

Proust har Väduren som ascendenten och Månen i 1a huset ger då ett subjektivt men passionerat sinnelag. Pga. förstahusplaceringen blir detta tyvärr författarens viktigaste planet, "tyvärr" eftersom disponenten då blir en tydlig del av psykologin, placerad i sjätte huset för olyckor och fiender - som naturligtvis är allt och alla andra i omvärlden utom honom själv! (Ett Eld/Jord-krig som tenderar att vilja objektfiera störningar på ett konkretistiskt sätt.) 

En verksamt ond Mars i 6e är förmodligen en del av överlägesenhetskomplexet eftersom Jord alltid lyfter fram materiella ting och deras infördes relation (denna förmåga att möblera med ting bortfaller på Merkurius i Luftelementet och som bäst kan både Jord och Luft ge en både praktisk förmåga och abstrakt intellektualitet). 

Jag skulle misstänka att Mars i det onda ohälsohuset i detta fall kan bidra till en genetiskt betingad homosexualitet. Men också kvinnan - Venus - tycks vara ett problem i kartan:

Venus i 5e nöjeshuset och Lejonet ser visserligen ut att kunna bidra med kreativitet men för Vädurens maskulina framtoning som en hejare och gåpåare är Venus inte längre än välgörare utan en "verksam illgörare". Varken Mars eller Venus fungerar därför särskilt väl och den senare kan också ha bidragit till homosexualiteten, "macho" Lejonet har misstänkt ofta figurerat i homo horoskopet även om subjektiva intryck kan ge felaktiga intryck. Bloggen har aldrig försökt bestämma den placeringen kvantitativt.

Men Prousts överlägsenhetskomplex består i lika hög grad av Merkurius placering, disponenten bakom Mars-i-6e och som förstärker hans petiga typ av observationsförmåga ("Madeleinekakan"). Tredje intellektshuset är välfyllt med fyra aktörer och även om Merkurius (ägare till 6e här) "är" intellektet och således synonymt med en av 3e husets primära betydelser, finns här också hybrisskapande demonen Rahu som troligen är den stora boven snarare än Mars i 6e. Dessutom Jupiter och Solen vilka dock har god synergi och fungerar väl i detta hus.

Dock påminner det hinduiska schemat om de tillfälliga eller verksamma naturerna vilket i grunden rubbar basen för all denna intelligens:

https://siderisk.blogspot.com/2009/04/planeternas-hemmatecken.html#verksam-natur

För Väduren i öster - en krigare - är inte Merkurius någon tillgång (dels för att krigarens framfart bestäms av någon av högre rang). Hela detta tredje hus missfärgas dysterblått i kartan ovan för att indikera att 3e är ett av de onda husen (men det enda av dem som är "förbättringsbart" genom människans förmåga att kontrollera sitt intellekt och fylla med rätt och inte fel tankar). Här är intellektet i grunden skevt och allt vad de intellektshöjande planeterna gör är att skapa ett större intellekt men också förstora de grundläggande "attitydfelen". 

Denna defekta Merkurius skadar naturligtvis också sexualdriftens Mars som redan befinner sig i Olyckans hus, och nu börjar frågan om vad som ger homosexualitet bli komplicerad. Är det den "onda" Venus (modern och kvinnan i allmänhet) eller är det en biokemisk (och därmed karmisk) problematik från något tidigare liv?

Tillräckligt mycket är märkligt med denna himmel för att förstå att hans kluvna arv, judehatande katolik och judisk mor, skapat ett skevt Merkurius-intellekt...

"Tre-rasteoretikern" Gobineau härnäst. Här svämmar det över av placeringar i Luft-elementet och precis som den här starkt Luft-betonade bloggaren och hans astrologiintresse ser man fransmannens fäbless för enkla kategoriseringar och så en ideologisk överbyggnad: rasblandning är katastrof. Det är nästan pinsamt likt några av de läropunkter från Indien som föredragits på bloggen, även om dessa rör elementens grad av förenlighet snarare än olika etniciteter (eller raser).

Gobineaus ascendent i Lejonet varslar också om problem, och kanske lila allvarliga som Prousts. För ascendenthärskaren är Solen - som inte minst symboliserar identitet eller människans djupaste, själ eller essens. Men här har essensen förpassats in i vad både hellenistisk och indisk astrologi klassar som en ond sektor. "Den onda demonen" enligt äldsta västastrologi (troligen importerad från Egypten snarare än Babylon). Hinduerna går inte fullt så långt men det är en sektor avskuren från verkliga livet. Fransmannen tycks därför ha haft en besynnerligt låg självkännedom (likt den dåliga svenska statsministern Fredrik Reinfeldt, som också hade sin ascendenthärskare kidnappat i den onda demonens hus). Och eftersom 12e huset här ägs av Kräftans tecken som står raser eller snarare avvikande etniska minoriteter nära, ser man tanken att "rasblandning blir en olycka". 

Än rörigare eftersom den onda demonen (12e-husägaren) här gestaltas av Månen, symbol för den ansiktslösa allmänheten bara i nationalhoroskop, men i personhoroskop snarare symbol för den egna familjen eller små avskilda grupper. Denna Måne befinner sig i världsligt framskjuten position i ett hörnhuset (nr 7) så att han inte tvekar att argumentera för sin egen mentala störning men låtsas att de är andra gruppers närvaro i det öppna som ger upphov till kaos, snarare än inse att det är han själv - "diplomaten" - som har en osund bild av andra folk. Nedsatt självkännedom syns nu från såväl den kidnappade ascendenthärskare som den onda demonen som projicerar sig ut i det öppna (7e huset) och yttrar sig som folk (Månen) som skiljer sig från normen och därför hotar med kaos.

Lägg sedan på alla Luft i horoskopet och vi får en sekteristisk galning, inte alls olikt det svenska nationalhoroskopets problem med att hantera att världen faktiskt är större än den egna täppan. Så mycket tankar och så dåligt underbyggda.

Sist Maurras, som blev döv redan vid 14 och sedan instängd med sina allt sjukare tankar tills han gjort bort sig helt och blev en persona non grata till och med i det så rasistiska Frankrike. (Då har det gått långt!)

Ohälsohuset är inte aktiverat fast man kunde vänta sig det. Men se det hälsosvaga och sårbara Vatten-elementet och därtill Fiskarna (bara Skorpionen anses mer robust än de andra i Vatten). I 3e intellektshuset pågår - precis som hos Proust en mängd saker och inte allt är fördelaktigt. Visserligen är Jupiter hemma i Fiskarna, normalt en tillgång. Men i likhet med Proust är också denna 3e husägare "verksamt ont" sett ut kroppens/ascendentens perspektiv. Stenbocken i öster gillar inte alls Fisk-Vattnets okontrollerade flöde så mannen är dubbelt olyckligt lottad som har även ascendenthärskaren Saturnus i ett Vattentecken.

Här återkommer den indiska traditionens märklighet att 11e idealhuset (som låter så bra) för varje ascendent är en problemplanet och då i synnerhet om egot identifierar sig med det ideal som är till fördärv. Här kan rasismen tydligt ses eftersom Jord och Vatten ger en låg nivå som bara intresserar sig för det kroppsliga. Typen som äcklas av kinesens sneda ögon eller afrikanens mörka hy. Brutalt banala i en avstannat intellektuell nivå, vilket framgår av detta onda 3e-husintellekt, där Jupiter inte verkar hjälpa höja individens tänkande det minsta.

Här, likt Gobineau, har identitetsplaneten Solen problem. Uppenbarligen går frågan om identitet inte tillräckligt djupt och hinduismens Sol = atman, blir hos dessa vita djävlar istället en fråga om identitet som ras eller kulturtillhörighet, perfekta exempel på varför Västerlandet kan vara mänsklighetens värsta snedutveckling, trots att den också uppfunnit så mycket tekniska bekvämligheter. Arten har i detta skede tappat all förståelse av vilka de är och detta till följd av en kristendom som snabbt förgiftades av Romarrikets arrogans och började uppfatta sig som en enda sanna läran. Väst har skadats enormt som en följd av denna stormakt i dess upprinnelse.

Maurras Sol i debutanten Väduren har att förlita sig på att dess disponent, krigaren Mars, har styrka nog att segra i kamp. Men här befinner sig Mars svag i Fiskarna, indragen i det problematiska 3e huset och Solen är för övrigt nästan sjukligt introvert i 4e privata huset (Hemmets hus). I själva födelseögonblicket således en föraning om ett ensamliv med böcker sedan dövheten slagit till.

 

PS. Gobineau kommenterades redan 2011, upptäcker jag efter avslutat inlägg. Men då visste jag inte att hans verifierade födelsetid/ascendent var känd.

https://siderisk.blogspot.com/2011/03/arthur-de-gobineau-rasismens-fader.html

Också Proust har förekommit tidigare medan Maurras var en ny bekantskap.


Inga kommentarer: