Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 4 januari 2023

NATO-kritikern Hans Blix, förnuftets röst i ett Sverige som förlorat förståndet

[En text som blev liggande över årsskiftet och därför repeterar några tankar som hann slinka in i senare inlägg... Huvudpersonen är dock ny för bloggen.]

Visst måste mannen sent om sider kommenteras, som hade det goda omdömet att framlägga fakta när begärsfyllda USA ville invadera Irak och lägga rabarber på värdefulla oljetillgångar. Ville USA ännu en gång leka imperialist fick det vara med bättre argument än att Saddam satt på massförstörelsevapen. Blix kanske inte uttryckte sig exakt så, men historien gav honom rätt. Irak hade inga kärnvapen men det hindrade inte USA från att invadera och förstöra ett land i grunden. 

Är det någon som triggar ett Tredje och avslutande världskrig, är det USA. NATO-vännen Aftonbladdret kan publicera hur många USA-vänliga texter som helst, och blir det verklig kris skulle det vara när (inte om) Kina inlemmar Taiwan i sin värld. Jag hade tänkt att vid tillfälle jämföra stormakternas planetära cykler i ett och samma inlägg, men det ligger redan en och annan kommentar av den typen på bloggen.


Blix födelsekarta (med okänt klockslag) kan ställas med fejkad precision, med en månascendent och en spekulativ klassificering av planeterna som verksamma väl- eller illgörare baserat på vilka hus de äger utifrån sagda sinnelagsascendent. 

Men jag avstår från inbillad precision eftersom kartan, som legat i astroprogrammet i många år (eftersom Blix intresserat mig), även i naturlig form innehåller många intressanta ingredienser vilka lovar gott. I och för sig är parametern om planetens verksamma natur viktig, vilket inte minst Sverigehoroskopet visat. Skippar man denna parameter får man ett mycket behagligare nationalhoroskop, mer i linje med landets rejält självförljugna och grandiosa självbild...

Ta t.ex. Blix soltecken Tvillingarna. Här är den intellektuellt stärkande Budha Aditya Yoga. Den förekommer så ofta att man gärna ser något ytterligare som stöder tanken på en högintelligent tänkare och kritiker (kritik är ofrånkomligt med Merkurius, men är planeten välgörande blir kritiken välgrundad och saklig).

Ett stöd yogan mellan Sol och Merkurius får är visserligen också vanligt förekommande: kombinationen Sol och Venus i samma tecken. Men Sol och Venus i Tvillingarna är faktiskt ett bra komplement till Merkurius eftersom den eftersträvar mötespunkter och ser helheter, kanske bättre t.o.m. än Merkurius som kan fasta i detaljkunskapen men misslyckas få till den Stora Bilden... Risken att bli häcklad och kallad feminin finns här, det är något av en poetsjäl över Solen med Venus... 

Apropå hans partilojalitet, Folkpartiet/Liberalerna ska "frihetlighet" under "sololiraren" Tvillingarna (så partecken som tecknas av symbolens två människor). Länge trodde jag Vågens latinska Libra hade med frihet eller "liberty" att göra men en googling rättade till det missförståndet. Libra är latin för Vågskålar och tycks inte ha något alls med frihetlighet att göra. Och det stämmer ju, en del menar till och med att partnerskapet är ett ok eller en uppgift där själen måste ge upp individuell frihet för att börja lära sig kooperativt beteende! 

(I tredje och sista Luft-tecknet Vattenbäraren dör "sololiraren" Tvillingarna helt eftersom Vattenbäraren indikerar högintelligenta själar som VET sig vara delar av något större och samtidigt är medvetna om sin individualitet.)

Det är ytterligare en hjälp för Budha Aditya Yoga att Månen (definitivt) befinner sig i Lufttecknet Vågen och därför kompletterar Luft-Tvillingarna. Visst blir det en utpräglad tänkartyp men eftersom sinnelags-Månen baserar sig på Venus är helheten i Luft-elementet ett omen om föredömligt klartänkthet, just som jag uppfattade Blix för många år sedan när han ledde den där kommissionen i Irak.

Jag tittade nyligen på glömde lokala 1400-talshärskaren Albrecht IV från Bayern som postumt kom att kallas "den Vise" och noterade att det horoskopet hade mer ledarnatur i sig än två grabbnävar svenska ministrar slängda under luppen. 

Intressant nog upprepar Blix tyskens konjunktion av stridbarhet och stor överblick (Mars & Jupiter) men i svenskens fall är det ganska uppenbart att detta är en krigisk signatur vilken den tydligt fredsträvande Blix (både Sol och Måne starkt under Venus) motsätter sig. Det hade varit spännande med ett klockslag som visar VAR, i vilket livsområde, denna mäktiga motståndare (USA?) placerar sig. 

En annan kuriositet är att både Albrecht och Blix har distinkt styrning av såväl Sol som Måne av en distinkt influens, hos tysken var det stora välgöraren Jupiter som ägde både sol- och måntecknet och hos Blix kan man lugnt säga att lilla välgöraren Venus är fundamentet till såväl Sol som Måne. (Blix Sol, Merkurius, Venus gör definitivt Venus till den del av Solens merkuriska fundament).

Det här är en framtidspolitiker (om man ser till Kina-horoskopet med 10-makthuset i Vågen med Venus, som vad detta land långsiktigt jobbar mot) - kanske Blix så småningom får den karmiska belöningen för det väl utförda svenska livet att tillhöra ledargarnityret i morgondagens Kina?

Saknad födelsetid blir ett problem när det kommer till Saturnus, kontrollören, gränsdragaren och allmänt förståndig (t.o.m. vise mannen) bland planeterna. Skulle man ändå klassificera den utifrån sinnelagsascendenten gör Saturnus gott (trots dess dåliga rykte), och att den avviker från den Luft-trend som annars dominerar, stör inte alls. 

Men det bekymmersamma är att Saturnus effektivitet är nedsatt av undertryckande Ketu, precis som i Sverigehoroskopet. Och här går det inte att komma längre utan födelseklockslag. I nationalhoroskopet har Sideriska pö om pö insett att det är en dålig Ketu och inte minst att den stör Saturnus som har ett enormt inflytande på vitala planeter (Solen/makthavarna och Jupiter/storfinansen och så, naturligtvis nationalintellektet Merkurius).

Nu blev ju Blix överkörd av USA som vapeninspektör, så man kan ju spekulativt välja att här se en Ketu som överlag dämpar Saturnus censoriska iver och bara ibland kickar in som motgångar, dråpslag eller "halshuggning" (överkörd av krigshungriga amerikanska hökar i Irakfrågan och så även nu i Sverige om NATO). Var än Saturnus befinner sig i Blix horoskop - vore klockslaget känt - taggar Saturnus ned en smula till följd av Ketu. 

Den gamla devisen "varit där, gjort det" är den bästa tolkningen: Blix har varit saturnisk diktator (i någon mån) i ett tidigare liv och har ingen önskan om att förfalla till legalism ännu en gång. Därmed inte sagt att han inte tvingas ta till på skarpen (Ketu som "halshuggaren") i maktmänniskors sällskap.

Jämför stingsliga Ebba Bush, hon har också Saturnus i sin envetna Skorpionplacering men undan den dämpande Ketu. (I själva verket pressar Busch Saturnus hårt mot Solen-i-Stenbocken vilket ofta resulterat i att hon framstår som självrättfärdig och felfri. Stenbocken har som bekant med den officiella ytan/rollspelet att göra.) 

Blix minns jag som ibland lite väl ödmjuk och det är möjligt att det är Ketu-repression av Saturnus som bidrog med det.

En intressant sak med Saturnus är förstås att placeringen i Skorpionen ger den krigiska Mars som härskare, och här dessutom en Mars hemma i Eld och förstärkt av Jupiter. Det här är "sensationalism" eller Eld/Vatten-krig ("dra uppmärksamheten till gränsfrågan) och stärker tankarna att Blix tog sig an USA:s hökar (och misslyckades dra Saturnus gränser - men ett hedervärt försök som gör honom värdig att ingå i de Vises råd i morgondagens Kina - den nya Världshärskaren).  

En annan figur med samma laddning är bloggaren, vars Saturnus istället ligger i Eld (Skytten) och fundamentet i Vatten (Skorpionen). Kan det vara mer än en slump att båda var kritiska till NATO-anslutningen? Saturnus tecknar ju (bland mycket annat) gränser, vare sig nationella eller tillhörighet inom någon organisation.

En snabb koll på NATO-kritikern och diplomaten Pierre Schori (s) visar att Eld/Vatten-kriget i båda horoskopen bara var en slump. Schori har inget av den varan medan NATO-motståndaren Carl Tham (s) delar Blix Saturnus/Ketu men i Väduren som anses vara en svag placering för Saturnus (redan utan Ketu). 

Tham fick i sin tid som utbildningsminister utstå kritik för att dumma ner den svenska högskolan. Sänkta krav passar väl med Ketu som mildrar den fordrande (men i sak korrekta) Saturnus. 

[Tillägg: Sedan detta skrevs har DN:s USA-specialist kritiskt granskats. Både han och Blix har "inkonjunkt"-aspekten mellan Tvillingarna och Skorpionen men utfallet blir helt annorlunda pga. att olika planeter är involverade och inte minst för att Blix sinnelagsascendent ger en annan och långt mer lyckobådande känslans grundton.]


2 kommentarer:

Susanne sa...

Så kul att du tog mitt förslag ad notam att omnämna Hans Blix och hans horoskop. Och med samma epitet som jag gav honom också - Förnuftets röst :-)

Angående radions astrologiprogram som nämndes i föregående inlägg: Det är en serie vars första avsnitt sändes redan 31/12 - om Ronald Reagan och hans astrolog, så det tycks fokusera på statsmäns användning av astrologi. Hur som helst - jag blev också förvånad när jag hörde programmet annonseras.
Men Martin Gansten, religionsforskare, menar du att han också är astrolog? Och hinduisk? Han forskar om indiska religioner, men det är ju inte samma sak. Hur som helst så användes så klart den tropiska zodiaken, Reagan omnämns t ex som Vattuman. Men något annat vore så klart en klar överkurs!

Seaward sa...

Tack för preciseringen. ett fall av ketchup-effekten i public service.Först ingenting och sen en hel programserie.

Jag drar mig till minnes från Sideriskas första tid att jag tittade runt efter information på nätet och noterade Gansten som utövare och bidragsgivare på ett brittiskt (har jag för mig) forum. Han hölls hög aktning som specialist på en obskyr hinduisk astrologimetod. Kanske var han akademiker även som praktiker även då...