Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 2 januari 2023

Brooke Shields och hennes exakta födelsetid

 

Brooke Shields som "fenomen" - brittiskt
skivomslag inkluderar henne som "objekt"
redan när hon var runt 15.

 

En koincidens: Inlägget var skrivet sedan länge men på nyårsdagen lades några texter på kö för publicering. Senare samma dag som bloggaren plockat lite bakom ridåerna ser han i Expressen en text om Brooke Shields (visserligen publicerad den 15 december av Damernas värld online, men mig veterligen inte visad på Expressens förstasida tidigare). 

Just nu på himmelen befinner sig Mars retrograd i Oxen, Shields födelsetecken, och kanske är det den "kosmiska energiinjektion" som förklarar sammanträffandet. Shields tar upp just en negativ Mars: problemet för kvinnor efter fyrtio och ålderismen i en mansdominerad värld. (Dubbelkoincidens! Exakt frågan om "kvinnors varaktighet" i det offentliga förekommer i ett annat liggande inlägg om en annan kvinnlig skådespelare jag köade upp för publicering snart därefter.)

En koll av Expressens ursprungliga publicering visar att Mars hängt fast negativt backande (retrograd) en tid. Den 15 dec stod den i 20 Oxen och svenskarna har fått uppleva den i rikt mått (i två omgångar på grund av omslaget till backande rörelse).

11.08.2022 - 16.10.2022
14.11.2022 - 13.03.2023

Nationalhoroskopet har som bekant denna 8e-husplacering (passiv-aggressiv, problem med energihanteringen) som ett "nedärvt problem" eller som nationens dåliga karma.


Dels indikerar Mars nationens historiska vapenfetischism (i modern tid hyckleriet bakom den spelat pacifistiska Vågascendenten). Den ger dessutom passiv-aggressiva tendenser i Oxen i egenskap av nationalsjälen som sådan (Månen). Den påverkar via sagda koppling till Månen även de folkvalda regeringarna (Månen äger 10e makthuset). 

Mars ensam ger sällan fatala kriser men om tungviktarna Jupiter och Saturnus också är problematiska kan man tänka sig ett känsligt land som aldrig har värst långt från att tappa rim och reson och ibland spåra ur helt.

Sitter det inte högersossar vid makten och regerar med spelad ovilja på borgerlig budget så blev det nyligen ljugande och svekfulla borgare som visar att landet förlorat all heder och ära. Men Mars i nationalhoroskopets 8e hus var nu inte ämnet för detta inlägg...

*****

Brooke Shields mamma var som så ofta den drivande kraften bakom dotterns karriär, och redan i ett av bloggens tidigaste inlägg (maj 2009) noterades övermåttet av Mörkrets kvalitet. Då (som ofta även nu) identifierade som detta som en "stockkonservativ" tendens, vilken bland annat kunde ses i Brookes eget motstånd mot allsköns medikamenter (en position hon själv gjorde avsteg från efter en förlossningsdepression och fick kritik av från sekteristen Tom Cruise för att ha ätit lyckopiller för att komma ur sitt mörker).

Under pågående läsning av filosofen Plotinos mest kända (enligt hans senaste översättare) traktatet, det om Skönhet, noterade jag åter romarens distinkta dualism, där han INTE erkänner någon verklig skönhet på den kroppsliga nivån utan återigen diskuterar platonismens Former där det Sköna är en av dem och kanske redan av den viktigaste eftersom den i princip är synonym med det Goda - den gudomliga Enhetens primära princip i Intellektsvärlden (som föregår själens domän, som i sin tur föregår den "simpla materian").

Men givet att högre principer ger upphov till yttringar på lägre nivå, kunde jag förstås inte låta bli att söka upp alla med Venus som Atma Karaka i den mindre grupp av kartor med känd födelsetid. Eftersom datorprogrammet inte är avancerat nog fick jag nöja mig med en grov sökning, där Venus garanterat borde knipa rollen som AK om den ligger i 30e och sista graden av sitt tecken. 

Säkert finns det flera Venus-AK på lägre gradtal men till och i träfflistan med 70 träffar av  f.n. 1990 kartor med tid, såg jag strax ett "planetärt krig". Någon med både Venus och Jupiter (båda de naturliga välgörarna) i 30e graden (därav "krig") men med Jupiter som vinnare eftersom den hade högre altitud på natthimmelen.

Men Shields födelseklockslag var bara B-graderat enligt astro.com och givet att kvinnan haft stora problem i barnafödandet med nämnda depression och totalt hela fem missfall började undra varför inte sajten använder den alternativa uppgiften om en födelse 20 minuter tidigare som primär. Detta skulle flytta tillbaka Lejonascendenten så att olyckornas och motgångarnas Mars hamnar exakt EXAKT vid ascendenten och dessutom placera dess problematiska opposition till Saturnus, som nu blir ultrastark mittöver vid västra horisonten. 

Utvikning. Fem missfall faller distinkt under den hinduiska "förfädernas förbannelse" (pitra dosha, ibland transkriberat pitru dosh, jfr latinska pater, fader), en astrologisk symbolik som tyder på att individen har karma i relation till avdöda släktingars andar!

Här vekar det verkar närmast vara 9e husets ägare Mars vid ascendenten (opponerad av Saturnus som dessutom aspekterar 9e i egenskapen av en verksam illgörare för Lejonascendenten) som utlöser förbannelsen.

Men den ännu levande moderns inflytande på Brooke kan också tänkas om man att frågan när man blir en "förfader/förmoder" bara är en semantisk fråga för den eviga själen... Det kan vara så att Brooke återföddes med dålig karma mot sin mor och i detta liv direkt ålades att tjäna moderns "ambitioner" om att forma ett kändisbarn...

https://timesofindia.indiatimes.com/religion/rituals-puja/curses-of-forefathers-pitra-dosha-astrological-implications/articleshow/68207039.cms 

Den här texten nyanserar "förbannelse" en smula:
https://www.trimbakeshwar.org/articles/What-is-pitru-dosh

Konjunktionen Saturnus + månnod (endera) sägs också aktivera Pitra Dosha (inte så märkligt, alla tre sägs ju reglera karma). Därmed visar Sverigehoroskopet att befolkningen har en karmisk skuld till utgångna generationer (kanske de ännu levande pensionärerna)!

 


Källan som astro.com ratar är en som säger sig ha spått Brooke på 1990-talet och fått uppgifterna direkt från henne. Vad som gör 13.25 till en trovärdig tid är att hon ska ha preciserat födelseplatsen, från Manhattan N.Y. till "lågstatusorten" Fort Lee i angränsande New Jersey. Hur många amerikanska långfilmer har inte spunnit på klasskillnaden - NJ är känd som boplats för arbetarna som varje morgon pendlar in till New York. Minns nu moderns extrema inflytande. Låter det inte som att någon tyckt det såg snyggare ut att vara född på Manhattan än i New Jersey? Om den ena uppgiften är mindre "statusfylld" än den andra bör man på intellektuell grund föredra den mindre smickrande.

Och till detta kommer förstås det OERHÖRDA inflytande modern länge hade över sin dotter/stjärnskott. Månen är astrologins allmänna modersprincip och måste alltid granskas. Här ingår den i Brookes löjligt karrräistiska och osanna utspel från officiell position. Enormt mycket kraft på IMAGE och spelad yta. Men finns födelsetid kan modersprincipens 4e hus t.o.m. vara viktigare än Månen, som i detta fall. 

Med Lejonet i öster tillfaller 4e huset Skorpionen dvs. Mars. Och Mars i dotterns 1a visar att Modern ÄGER barnets hela personlighet och personliga utspel. Dottern är som en förlängning av den strikt katolska modern som såg till att prägla dottern med "inget sex före äktenskapet", "ingen alkohol" och andra käpphästar som barnet som tydlig Oxe absorberade utan att reflektera och sedan blir ett överjag som från karriärhuset låg som en extra roll ovanpå den det av modern radiostyrda egot! Inte konstigt att en av de lyckade förlossningarna slog över i svår depression. Ett nytt ograverat Barn som inte Mars lyckas smitta med sin olycka, det kanske utlöste mörka insikter om hur SKAPAD och STAJLAD Brooke själv varit i hela sitt liv. 

Märkligt nog hade det brittisk-tyska rockbandet Nektar använt en bild på henne redan 1977 på sin "Magi är ett [att få] barn" - deras allra svagaste skiva och ett våldsamt avsteg från den spejsiga musik de gjort i tidiga Pink Floyds anda alltsedan skivdebuten 1971. 

Hade hon debuterat när skivan kom? Filmdebuten är i vilket fall intressant, "Alice Sweet Alice" från 1976 som IMDB beskriver så här:

Karen [Brooke] gets most of their mother's attention, and Alice is often left out of the spotlight. When Karen is found brutally murdered in a church before her first holy communion, Alice is thrust into the spotlight of suspicion, but is a 12-year-old girl really capable of such savagery?

Skräckrealism! Påminner lite om den katolska mamman som månade sig särskilt om Brooke. Många skådisar har debuterat i skräpfilmer men den här matchar Satans stjärna i horoskopet. Den pressar Merkurius som i sin tur stämmer med den ålder Brooke hade då filmen spelades in. Mer om den onda stjärnan längre fram...

Brooke som en svävande älva framför ett vattenfall behöver inte reduceras till astrologi men motivet påminner om distinktionen mellan andeväsendet och det vatten som drar ned luften i ohelig allians med "det lägre" som Plotinos ofta och med förakt kallar den materiella naturen, inte minst i sitt första av två traktat om skönhet, den vaga avbilden i det lägre och den arketypiska förlagan i det högre. 

Not. Ibland förstår inte svenska skribenter vad det handlar om och man ser ett felaktigt bruk av "arketypiskt", som att företeelsen I SIG är preeminent på något sätt. Detta har att göra med en så sekulär mentalitet att antikens tankar om den högre FÖREBILDLIGA verkligheten inte ens är känd. Alltså: "Före" bilden och inte det sekulära "förebild".

Lily Collins 2010 och snart känd

Den här spaningen började egentligen med en bild på rocktrummisen Phil Collins dotter Lily Collins som i mina ögon är underskön (men inte mycket till skådis) och som vid kontroll visade sig ha just skönhetens Venus i 30e graden. 

I de tidiga 20 när hon började göra sig ett namn landade hon direkt på höga placeringar i listor över de mest tilldragande kvinnorna i branschen. Filmkritikern i en stor brittisk tidning ska ha skrivit i genombrottet Mirror, Mirror (Snövit-variant med Julia Roberts som den elaka drottningen): "Hon har ett ljuvligt, sensationellt närmast perfekt ansikte för vita duken... Hennes leende är Direkthetens platoniska ideal". 

Eftersom svenskan slutat använda versal annat än för egennamn fattar vi inte längre likt tyskar och engelsmän referenser till direkthet som en Form som bor i Platons högre verklighet. Svenskarna har blivit plattmarkskryp som tror allt börjar och slutar med det kroppsliga...

Collins horoskop saknar tid men Venus i Luft som "själens åtrå" (Atma Karaka) dubbelexponerad på en livslinje (Månen-till-Solen) i Vatten påminner starkt om skivomslagets "älva"/ande - inspirerande anima-gestalt i det manliga psyket (och hos lesbiska kvinnor). 


Till skillnad från den överlag jordiga Brooke har Lily Månen i Krabban, ett tecken som kräver god styrning från Solen för att bli mer än månadens smak, Solen också i Vatten och därtill flexibla Fiskarna är inte mycket till styrning eftersom Fiskarna mer handlar om att rena och frigöra sig från förlustskapande tendenser (hon blev tydligen väldigt traumatiserad av faderns och moderns skilsmässa). 

Men hur väl denna Sol-Fisk förmår styra Månen beror mycket på Fiskarnas härskare och här bollar historien plötsligt till Brookes sol- & måntecken, Oxen. Lilly har Jupiter (med intensifierande Mars - "cheeky" - direktheten). T.o.m. den mest avtrubbade och själsdöda bör kunna uppfatta fysisk skönhet när Jord och Vatten bakat en anrättning och lustigt nog ÄGER Lily Collins Atma Karaka-Venus Jupiter/Mars. 

Not. Färgkluddarna på den här bloggens kartor är enkla påminnelser om att en planet i tecknet ofta har en härskare bakom ryggen och det är dennas elementära belägenhet (Eld, Luft, Vatten, Jord) som kludden påminner om. MEN... målarglädjen har också att göra med platonismens doktrin om hur principer innebor i varandra och Lila Collins "själsliga åtrå" är således direktkopplad från den blå intellektsvärlden rakt ner i det kroppsligt/fysiska. Jorden. T.o.m. utan födelseklockslag och fysisk ascendent måste man hålla med om att Jord plockar upp Atma Karaka och själens skönhetslängtan. 

Så venusiansk är Collins att det enda hon kommit på att ta ställning mot i det offentliga är mobbning, vilket kanske är lite vagt i detta problemtyngda västerland. Det är naturligtvis en anti-marsiansk tanke (Venus och Mars som motpoler), men att hon alls tagit någon ställning beror kanske på att Mars ändå spelar med och skänker energi till hennes välvilliga Jupiter. Men bakom anti-mobbingpositionen alltså en Venus med ett inflytande från den formella och gränsdragande Saturnus i karismatisk Eld. "Kraften är stark hos den här." 

En f.d. bekant till bloggaren var under säkert tio år ofta anlitad fotomodell, ett sidojobb det tog flera år innan hon ens nämnda. Än längre tog det att våga "mopsa" sig för denna ultra-Venusianska kvinna med Venus som ascendenthärskare stigande i öster vid födelsen, "välsignad" av framgångens Jupiter i Luft i lyckosamma 5e huset. Jag tror det var först runt 30 hon vågade visa sig med rockmärket "Rör inte min kompis" och således potentiellt riskera sin sårbara Venus. Kanske är Lily Collins anti-mobbningsposition så mycket man kan begära av wanna-be-Venus (AK-rollen)? Mer än så och individen slår över i en hårdare typ av aktivism som mer drar åt Mars...

Enbart Vatten men utan Jord återger Skönheten eller det Godas Idé men på mer subtilt sätt som en inre skönhet som kan ge en förtrollande och oerhört feminin ton (hos kvinnor). Eld kan ge påfallande karismatiska typer, så vackra och starka i utstrålningen att det nästan är plågsamt. Luft är förstås på sin högsta manifestationsnivå den osynliga anden, men påminner om Eldens karisma eftersom Solen är en så viktig faktor i de flesta horoskop så att redan planet och tecken ger en skinande legering.

Men ta inte dessa ord på blodigt allvar! Undantagen är många. Woody Allens neurotiska och måttligt imponerande manliga uppenbarelse sammanfaller med en Atma Karaka i 30e graden. Uppenbarligen är "själens åtrå" efter den venusianska valören inte nödvändigtvis begränsad till att "vilja bli återfödd vacker på det här varvet". Woody Allens stora kärlek är bland annat till jazzmusiken (Venus=konst). Han är jazzmusiker och trad-jazz har hörts i början av varenda film han någonsin gjort.

*****

Åter till Brooke Shields karta som inte bara indikerar väldiga problem med att sätta barn (Lejonet/ascendenten/kroppen) till världen om man antar Mars prick på ascendenten utan också den personliga daimonen i 1a huset, vilket förvisso inte längre är hinduisk astrologi utan gammal västerländsk. Daimonen som verksam genom ego-sektorn låter som ett öde, där man i händelse av kändisskap, själv står i centrum mer än det man gör. Och det tycker jag nog att fenomenet Brooke Shields gjort.

Att den onda stjärnan Algol befinner sig bara en grad från intellektets Merkurius i Oxen betyder något. I ett fall som kom mig till känna genom bloggen, hade kvinnan haft svåra problem i barndomen (Mer: 5-14) genom en ond och mobbande styvmor och led även av medfödda lungproblem (Merkurius, andningsvägarna). 

Här kan man se Algol som Åklagaren (Jobs bok i Bibeln), den som prövar själarna i deras förmåga att stå på sig. Att Brooke måste ha sett medierna (Merkurius) som Fan själv, är säkert en annan trolig gissning. Jag, menar om hon hade den själviska typen av inneboende daimon, ökar mediebevakningen. Båda punkter hänger ihop och ger en rimlig "berättelse".

Givet att Oxen är fylld av stjärnomen knäppte jag i datorprogrammet på alla stjärnor som låg konjunkt med en planet och genast visade sig vad som måste vara en av horoskopets viktigaste omen om berömmelse:

Oxens öga, Alpha Tauri eller Aldebaran står gradexakt med celebritetsplaneten i offentlighetens 10e hus, och den egna identitetens Sol precis i närheten. Givet att Brooke Shields är en av de få som dykt upp i tv-shower (med i övrigt fiktiva karaktärer) som sig själv, visar hur träffsäkert detta stjärnomen är. Och kanske varför jag ännu en gång släpade fram en kändis från bloggens första år, som jag inte ens har några åsikter om...

Aldebaran betyder enligt en googlesökning "den som följer". Som alfastjärnan i Oxens stjärnbild stämmer det bra. Oxen är känd för att mestadels vara ett fogligt och följsamt tecken - jfr journalistsvenska: folket som valboskap vilket vallas till att avge de röster Överheten vill ha.


Inga kommentarer: