Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 22 januari 2023

PM Nilssons ålande egoism

PM Nilssons horoskop fick en kommentar sist i inlägget om politikern Jacinda Arderns utbrändhet, men kartan granskas i det följande ur ännu ett perspektiv.

Lena Mellin summerar väl PM Nilsson-skandalen och påminner att moral och styre hänger nära samman. Hon noterar skickligt att Moderaternas privatmoral (extrem egoism) inte går i takt med tanken om att makt måste uttrycka moral. Även 200-talsromaren Plotinos, som djupsinnigt utvecklade Platons läror, understryker att moral inte existerar i "högsta himmelen" eller idévärlden.

Människans högsta komponent är hennes rationella själ eller daimon och den är heller inte någon moralist - förrän den finner sig inlåst i tid och rum och verksam bara genom en människokropp. Då visar det sig att Platons "Former" ändå har en spridning, från närmast perfekta kopior på DET GODA till varelser i denna värld så tomma att de nästan liknar den ABSOLUTA ONDSKAN. Astrologin förefaller konstruerad efter dessa urgamla antaganden om tillvaron!

Det är kanske väl att inte en enda offentlig svensk har sitt födelseklockslag lätt tillgängligt via nätet, ett horoskop ställt med maximalt individualiserade data kan bli förödande. Samtidigt får man inte göra för mycket av horoskop ställda för hela dygnet, med månen eller psykets tecken som bästa möjliga upplösning. 

PM Nilssons födelsedygn i det följande granskas efter tecken på just Moderaternas programmatiska själviskhet och ointresse av att följa lagar och förordningar, måste man minnas hur en enda lyckad planet i rätt läge på himmelen kan slå an en helt annan ton och kanske teckna en människa i kamp mot de oegentligheter som står som spön i backen i kartan för tiden i fråga. Att PM Nilsson inte tillhör världsförbättrarna är tydligt nog, men det säger inte att alla födda den 24 februari 1968 var sådana inte ens Helvetet ville ha att göra med och sparkade tillbaka till jordtillvaron.

Dygnets sista fyra timmar ser ett psyke/Måne som lämnat Skytt och börjat verka mot motivet Stenbocken (dvs driven av principplaneten och moralisten Saturnus). Intressant som den kartan blir, tror jag mer på den frihetsdyrkande Månen i Skytten. Den är typisk en liberal eller frihetlig hållning som den borgerligheten uppvisar, mer eller mindre. 

 


Och detta är ett år när Skytthärskaren Jupiter (expansion och framgång) är lyckligt placerad i Lejonet vilket ger ett sinne helt inställt på framgång men också personlig frihet. I Nyzeeländska Jacinda Ardern fanns denna framgångsträvan på det personliga planet, men ATMA KARAKA (själens åtrå) vid hennes födelse indikerade moralisten och ansvarstagaren Saturnus - och den planeten kan vara en tung börda!

PM Nilssons dygn indikerar istället att AK (med stor sannolikhet) svarar mot en låg demons vilda ambition att berika sig. Om inte Månen - i Skyttens 28e grad vid lunchtid - hunnit längre blir demonen Rahu (norra månnoden) tecknet på moderatens själsorientering. Månen är låg men vill bli som en gud och däri ligger den karma-alstrande onda böjelsen.

Mycket tyder på att detta är rätt AK, givet att PM Nilssons omoral exploderade i ansiktet på honom så snart efter Ulvens suspekta utnämnande av honom till en högra hand, något som mest liknade vänskapskorruption (tjänsten utlystes aldrig, har jag för mig).

Värt att notera om AK, är att det ofta är våldsamt stora mängder barn som föds i världen under samma signifikator. Det innebär att det egocentriska västperspektivet kanske är fel sätt att förstå denna hinduiska horoskoppunkt. Det verkar som att här syftas på Världssjälen - Atman - som en aktör vars rörelser sedan förmedlas till små, individuella atmas, så att AK-punkten ur jordmänniskans perspektiv i många fall tyder på att deras själ tillhör ett stort kollektiv andra atmas över hela världen. Alla dessa har i principiellt är densamma strävan men ländernas skiftande förutsättningar ger en illusorisk särprägel.

Nu är tolkningen inne på ett område av denna himmel som tyder på PM Nilsson och andra jordbor har en orientering som barkar rakt åt helvete, jämfört med båda Jacinda Ardern och vänsterdebattören Lisa "Ekis" Ekman. Båda dessa föddes ju under samma globalt orienterade sinnelag/Månen med hoppet och kapaciteten att själva positionerna sig på sin vakenhet (Jupiter i Lejonet, tur med ledarpositioner eller i relation till makthavare).

PM Nilssons martyrium eller världsliga förlust (Fiskarnas tecken har mycket med att rensa sig från den Irrationella Själens orenhet) har i själva strävan att höja sig ur Fiskarnas tecken och uppnå framgång som individuellt Lejon, en ledartyp i något avseende. Men detta är ren hybris, som så ofta med Rahu. Moralens Saturnus befinner sig också i Fiskarna och därtill Mars som kan symbolisera såväl olycka som heroism beroende på om en känd födelsetid förvandlar planeten från dess naturliga funktion som omoral och olycksbringar (eller krigshetsande hök), till en tapper krigare för en god sak. 

Eftersom AK bygger på "framgångsrikt Lejon" och bristen på tidpunkt gör att tudelningen "verksamt ond/verksamt god" inte kan användas om någon planet, ser man först i Nilssons ålande egoism att Rahu troligen förstört även om Jupiter skulle råka vara en verksamt god Jupiter (trogen sin lyckosökande natur). I Fiskarna, tecknet för irrationella begär som själen bör rensa sig från, pågår alltför mycket skumt. TRE världsligt naturliga illgörare. 

Problemet i den skuldtunga själen läcker långt in i kartan eftersom allt under Saturnus disposition skadas. Och det innebär intellektet och tankens strukturer i materialistiska Stenbocken, och ännu värre: Saturnus i Vatten som fundament till en Sol i Luft har kommenterats många gånger, som att Luften eller den intellektuella överbyggnaden baserar sig på ett ohållbart fundament. (Vatten och Luft ger ofta vilt orealistiska blandningar av tanke och fantasi - häri ligger PM:s lögner om åldrarna vid två tillfällen innan han insåg att han spelade fel spel med tonvikt på ordet "spel" - jag tror inte den här typen på djupet förstår hur illa ute deras själar är.)

Om Magdalena Anderssons lämplighet som politiker anförde jag just en Sol-Stenbock vars klipplika Saturnus i detta fall var en vindflöjelliknande anpassling: Saturnus i Fiskarna. Det kan vara så att Saturnus i detta tecken kämpar förgäves för en auktoritativ position. Vissa årgångar förefaller helt enkelt inte vara av rätt virke för vissa arbetstyper. 

PM och Magda med Vatten+Jord-kombinationen gör sig bättre som materialister och penninghanterare - och den rollen hade ju Magda under många år som finansminister. PM var också bättre placerad på tidningen Dagens Industri som också illustrerar samhället på dess "resursnivå". Nu finns förstås även nobla själar som återvänder till jorden under Vatten+Jord, människor med tankar om en rättvis fördelning av världens resurser. Men de får sällan några rubriker.



Inga kommentarer: