Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 5 januari 2023

Enhörningar, Sveriges Lilla och Stora död (sedvanlig dos), samt Psykoterapi

Kandidaterna är många att bekräfta Sveriges entré november förra året i en särskilt svår tid dominerad över Saturnus. Tänk på det indiska cykel-systemet: det kan aldrig bli bättre än storcykeln utlovar, och för Sverige är det tid att bli tillplattad: Jupiter 2020-36 är visar en planet som sår vad ont är, den är också en uppblåst bubbla, en nyrik nolla, bär alldeles för exotiska plagg i förhållandet till individens verkliga status i livet (Lena Ohlin visade det, om än i lånta fjädrar, i nyårstraditionen på Skansen). Folk i Sverige söker se ut som de har det bättre än de har. 

Detta har på folklig nivå att göra med att nationalhoroskopets absorberande Måne blickar mot elitens 5e hus i elfte steget från Månen/folkmassans egen position. Svenskar sades förr avsky stockholmarna men enligt kartan från 1974 var det bara ytterligare en klassisk svensk lögn / självlögn - de idoliserar den glamour som nu sipprade ur huvudstaden. 

Men kärnan i det komplex i 5e som betitla "Eliten", dvs. Jupiter ger ett underlag för Månens reflektion på folklig nivå. Sådan herre sådan slav, och den onda rika överheten förutspåddes den spruckna bubblans tid i god tid före starten här på Sideriska, en tid att söka rädda vad räddas kan. Det var därför sista inlägget 2022 på Sideriska noterat att nyrika typer i techbolagen sett sitt bolagsvärden falla med en tredjedel på NASDAQ-börsen. Det raset innefattar förstås de få nyrika svenskar - Spotify - vars aktier handlas där... 

Apropå tramset om sällsynta "unicorns" - enhörningar - som fått spridning främst genom tech-branschen som kapitalistens våta dröm: stora summor pengar och få anställda till följd av teknikens automatisering, så slogs jag efter NASDAQ-inlägget av att enhörningen är sagodjur som lever i den feminina föreställningen i det "själsliga psyket" (främst illustrerat av prominent och sinnligt Jord och Vatten).

Hur ofta har man inte sett Hollywood skämta om kvinnor som t.o.m. samlat på enhörningar i sina ovuxet flickiga rum? (Okej, på rak hand kommer jag bara ihåg föga kända aktrisen Christine Taylor i komedin "Dodgeball" - passande nog född med stark betoning på Krabban, drömmerierna innanför de skyddade rumsväggarna inte mindre än näringslivets tecken).

Men associationen är korrekt: det är "feminint" Vatten som via Krabban representerar modersprincipen i den lägre naturen och denna natur eller princip SKA vara trygghetsorienterad eftersom dess del i det materiella är att säkra arten. Enhörningen med sitt enda falliska horn är således varje omogen kvinnans dröm om att befruktas av den verkligt framgångsrike mannen/företagaren. Motivet är förstås inte uppenbart för flickmentaliteten. hjälten till vit häst/enhörningen är Psykets förberedelse för kommande ting).

De omogna flickorna motsvarar aktiemarknadens aktörer och deras dröm att köpa en aktie som visar sig verkligt framgångsrik, att likt en lättsinnig kvinna utan moral låter sig sättas på av varenda stekare (börshandeln) tills hon äntligen hittar den "onde rike mannen".

Se f.ö. Sverigehoroskopet för en verkligt dålig Jupiter (den onde rike) och dessutom i 5e huset som på primitiv nivå representerar klippare och lycksökare - detta ger en rätt osnygg antydan i vilken grad svenskarna rankar varandra i termer av klass (rikedom) och smygtittar på varandes löneuppgifter (tack vare svenska it-innovationer som alla pekar mot landet bedrövliga tankeklimat). Det är inte direkt rasism men effekten är snarlik. Svenskarna har någonstans på vägen präglats att tänka som svin - är det via myterna amerikansk underhållning sprider?

Naturligtvis har it-freaket Daniel Ek mängder av Vatten i horoskopet. Han drömde garanterat om att påsatt av sig själv - i sin fantasi var hans skötebarn enhörningen den som skulle få honom gravid. Som ett slugt och begärsfyllt naturbarn skulle han flyta upp till ytan och sälla sig till eliten i solskenet. Sen drog Tiden ett streck för den här sortens nyrika.

Landet har varit horribelt i sin materialistiska och anti-intellektuella orientering länge nog, men Överheten fick åtminstone inte draghjälp av medierna under 1900-talet på det sätt som de numera idoliserar falska uppkomlingar.

Om Storfinansens och Guldgrävarens planet får seriösa problem blir effekten mer än bara patetiska försök att ge sina liv lite mer guldkant på folklig nivå. Den onda Jupiter, när den spricker blir. som AB:s Peter Gustavsson skriver: ett överhängande hot bland Sveriges många företagare om konkurs. Särskilt som nya regeringens näringslivsminister Ebba Busch uppenbarligen valde fel karriär - hon skulle blivit sektledare i den amerikanska varianten på kristendom där egot ska gödas och man ska satsa maximalt på sig själv. Där hon fick erfarenheter från föreningslivet.

Detta är faktiskt Satans exakta motbild till den kärna som vuxit fram i den romersk-imperialistiska kristendomen: en god kristen under hån och bespottan från en romersk soldat som begär att man trälar åt honom, erbjuder sig bära hans bagage den dubbla gångsträckan - episoden i Nya testamentet är möjligen dold kritik av Roms ockupation, men det läser som en sedelärande berättelse - från Jesus egen mun - hur en människa bör bete sig inför Överheten. Kanske en slug författare som talar dubbelspråk som lurar den romerske läsaren men låter juden (som varit med om ockupationen) minnas något annat...

Bibelincidenten refererar till hur Ockupanten kunde beordra lokalbefolkningen till tvångsarbete - se vad USA redan ålagt Sverige för att få bli medlem i NATO-klubben! Mer slavarbete för folket för att 2% BNP ska gå till vapen (och krig är USA:s bästa inkomstkälla, glöm aldrig det enda USA är ute efter bakom pratet om "fred, demokrati och stabilitet" - skicklig, hollywoodifierad imperialism).

Det är den nya penningkramande kristendomen i Rom och i Väst som förklarar hur folk från helvetet - sådana som Ebba Busch - kan sättas i en post som närighets ursäkta näringslivsminister. Kristendom har alltsedan den blev statsreligion i Rom lidit av svår schizofreni där den amerikanska "satsa på dig själv"-rörelse Ebba Busch så tydligt formats av bryter starkt mot den ego-befriade originalläran (men också bryter mot originalets sturska nationalism och motstånd mot Ockupationsmakten).

USA:s löjligt enkla slukande av Sverige är en fråga för Kristerssons omdömessvaga utrikesminister Tobias Billström att hantera. Men den spruckna Jupiter som en allmän bakgrund, tydlig under periodens inledning, lämnar över till den mer precisa undercykeln Saturnus från november 2022 (och ända fram till sommaren 2025). 

Den fattigdom (inkl det ansvarslösa nyordet "elfattigdom" som putslustiga journalister myntat), den svält och t.o.m. den död svenskarna nu står inför fick av en händelse det passande namnet "Lilla döden"  någon gång under det gångna året. Hur väl prickar AB inte in den beteckningen med nyliga rubriken om sex våldsdåd på kort tid vid årets slut?

Och i den "Lilla döden" ingår förstås också de talrika företagare som dör döden när närighetsministern uppenbart inte är rätt person att styra landet genom oförutsedda nödtider. Av otaliga politikerinlägg påminner jag mig ett där Ebba Busch horoskop rymde ett inslag britten Charles Carter varnade andra för. I hennes stora Vatten-triangel finns ett sätt att spå ut sig för tunt, vilja vara lite här och där och inte minst bidra till den fruktade Upplösningen (vatten löser liket över tid) - fruktad åtminstone för jordbundna materialister. 

Egentligen är hennes karta perfekt för en nation så på deken att allt Vatten inte längre kan läsas som modersprincipen eller närandet av de biologiska varelserna utan mer liknar den förruttnelse och slutliga upplösning den biologiska kroppen genomgår när livet för länge sen lämnat den. "Sverige" är bara en idé hos människorna som hålls vid liv genom att befolkningen hjälper idén till kroppsligt liv via den bioenergi landets trälar på arbetslinjen skänker det nationella konceptet. 

Att Magdalena Andersson & högersosseriet utan demokratisk diskussion sökte inympa Sverige som en liten kvist i det "robusta" trädet USA via anslutningen till NATO, är skälet till att Sverige inte längre existerar som nation. 

I den meningen har det varit fel att tala om en småcykel under Saturnus, november 2022 till sommaren 2025 som Lilla döden. Landet dog under förra året, med NATO-ansökan. Men ordbilden "Lilla död" kom för mig i relation till Saturnus storcykel och "Stora döden" startar först 2036. Det var först mot slutet av 2022 jag insåg att nationen faktiskt redan var död och hade slutat fungera på anständigt sätt. 

Värst drabbades medierna som nu är mer handikappade än någonsin genom den i sig samhällsförrädiska lagen om "utlandsspioneri". Sverige som liten cell har tystats på insidan med hänvisning till att våra kontakter med utländska celler i samma globala kropp är viktigare än landets 10 miljoner invånare. Där har ni folkets fiende (eller snarare än av dem): våra lagstiftare. Och hur väl fungerade nu Lagens planet Jupiter i nationalhoroskopet? Vilken är den rådande storcykeln? Sverige var förutbestämd med sifferprecision att dö 2022 under vår inhemska Jupiters jurisdiktion och vi dog och förblir, intill avvecklingen av nationalstater under Vattenbärarens tidsålder, föga mer än ett korrupt skithål på Jorden.

*****

Men än är det bara 2023 och alltjämt i början av de spruckna välfärdsbubblornas storcykel Jupiter och sedan november förra året i den specifika fas där Begränsaren eller Liemannen Saturnus kniper åt ännu hårdare och tar t.o.m. det lilla denna grundlurade befolkning har kvar. Studera vilka som berikar sig under denna tid - elbolagen inte minst - och ni har Folkets Fiende #1 (fienden ser ut att skifta över tid men den bakomliggande Principen är alltid densamma).

Har det visat sig att Folket (tragiskt nog) dyrkar Eliten som sitt ideal (se det fruktansvärda genomslag "influerare" haft på Sveriges alla grovt obildade unga kvinnor) så kan man använda samma hinduiska metod för att få en uppfattning om vilken som den vanliga medborgarens värsta fiende.

Olyckor och fiender tillhör "naturligen" horoskopets 6e hussektor. Ta folkets Måne (i 7e huset) som första steget och gå till sjätte steget. Sveriges faktiska 12e hus för "världsliga förluster" tjänar som folkmassans (men inte elitens) "6e olycks- och fiendehus". Det förklarar varför en av de pseudoreligioner som en ateistisk och materialistisk Stat infört är "Folkhälsan" - den går tillbaka på den nazi-inspirerande svenska rasbiologin, en aspekt av landets nya ambition att skapa ett frisk och arbetsfört svenskt folk. 

Jag vet inte hur det är med andra, men noterade redan i tonåren (är nu 60+) hur eländigt fixerat detta land var på ett extremt litet antal ämnen. Aftonbladet som haft "obundet socialdemokratisk" som sin "tagline" (tlll och med efter att NATO-Schibsted tog över ägandet till 90%) är väl den tidning som på det mest infantila sätt sprider hälso- och kroppsfascism till läsaren: främst dem representerade av de svenska horoskopet Måne. 

Den vanliga befolkningens fiendehuset borde alltså vara all denna hälsopropaganda eftersom 12e huset ägs av mediernas Merkurius. Men svenskarna är aningslösa och egocentriska (Månen i Väduren) och tror hälsopropagandan riktar sig till dem personligen (kanske pga. samhällets välvilja). I själva verket är det bara nationalekonomi som motiverar styrningen. 

Merkurius, fienden för det enkla folket, representerar som sagt medierna och kommunikation i allmänhet. Ju enklare ju bättre och nu när folket hört upp att vare sig läsa böcker eller skriva till varandra (IT-fascismen) och "marknaden" gör sitt bästa för att sälja på dem talböcker istället, alla dessa marknadsprocesser ÄR Folkets Fiende #1, Merkurius är den giriga profitören ibland kallad Räknenissen på bloggen. Den är känslokall och plockar med siffror natt och dag och lånar sig till orättfärdiga och kallsinniga påbud från Staten som alltid främst ser till Statens bästa. 

Värst var väl att påstå sig vilja motverka svartjobb genom att ge ett ROT-avdrag, men bara till de bättre bemedlade. Där bloggaren bor började årets gäng lägenheter att ROT-bulta och banka i april 2022. Med vissa dagar och ibland hela veckor av lugn pågick alla dessa onödiga "ge mig liv lite guldkant"-ombyggnader fram till bara ett par dagar före jul. 

Under en remarkabel period av tortyr bilades det i betong i två närliggande lägenheter samtidigt! Går det att stämma staten för att ha skapat ett sådant helvete för alla som inte vill konsumera Nytt Nytt Nytt hela tiden? 

2022 var ett rekordgalet år för oroligt småfolk på Debutanten (Vädurens) vis alla vägrar flytta in i nyköpt lägenhet med mindre än helrenovationer. Sverige har helt enkelt plockat upp insikten om den särställning en boplats har för människodjuret.

*****

Folkets Fiende är en roll som spelas av Merkurius och lika hatisk som en Sverigedemokrat mot sanningen som kommunikatören Merkurius har att bibringa, lika omedveten är den folkliga svensken om "den svenska Merkurius" i andra sammanhang. Aftonbladet (återigen) har via intensiva serier annonser om korta dumskalle-utbildningar som alltid utlovar "40.000 i månadslön" och oändligt mycket reklam för nätcasinon dragit ner det enkla folket till Elitens dåliga Merkurius där Räknenissen förvandlas till dödssynden Girighet.

Sverigehoroskopet är så tätt sammanflätat att det som sker, sker vitt och brett och involverar många områden. I SIG är Merkurius en välgörande planet i nationalhoroskopet. Men bara nybörjarens första studievecka. Bloggen har sedan start varnat "visa mig dina vänner och jag ska säga dig vem du är": Merkurius är alltjämt smart och logisk men degraderas under påverkan av två mindre välgörande krafter som flankerar den sammanhängande tankens Merkurius. Båda mediefolk och matematiker drabbas: ledarskapets Sol och storfinansens Jupiter söker styra som det passar eliten bäst. 

När därför Sverige allmänt befinner sig i Jupiters storcykel innebär det att den tomma bubbla som passerar för att vara "framgång" drabbar både småfolket som idoliserar sina idoler i Stockholm och naturligtvis eliten själv. Men SAMTIDIGT, via Jupiters anknytning till intellektets Merkurius publicerar den lögner och lurar de folkliga Måne som har Merkurius som sin olycka eller fiende.

Information (och ordet inbegriper de den svenska teknologitorskens dyrkan av sin nalle numera smartphone) är i själva verket Folkets Fiende och en olycka för den som söker förstå världsläget genom t.ex. svensk (eller ens västerländsk) rapportering. Det är oundvikligen enbart västvinklade nyheter svenska medier köper in och återpublicerar, ibland nämnd men ibland bara nedbantade dumversioner av längre och bättre engelskspråkiga originaltexter.

Det är svenska ledare (Solen) och deras stora pengar (Jupiter) som skapar denna desinformation INOM Sverige och vanligt folk (icke-akademiker) slukar tidningens rapporter om ditt och datt. För att verkligen förstå vad som händer måste man ha långt större intresse av mänsklighetens framtid än Månen i Väduren, som i Sverigehoroskopet indikerar en folklighet som stannat av i sin tillväxt till följd av många, många regeringar där ingen haft någon verklig visionär. Detta har med landets anti-filosofiska och anti-religiösa 9e hus att göra. 

När denna sektor (som även inbegriper den högre intuition vars existens landets teknokratiska skeptiker förnekar), när 9e  inte fungerar avstannar på sikt till och med nationens enklare funktioner. 

Och det är det svenska folket får se nu, under Jupiters cykel, Jupiter är den essentiella härskaren till 9e filosofihuset. I Sverige är planeten knappt skönjbar i sina högre uttrycksformer men desto tydligare som en lyxglidare i Stockholm. På många sätt har Sverige bara tagit ett enda myrsteg från det Lort- och Fattigsverige det var vid ingången till år 1900. Det är bara en kosmetisk uppsnyggning som skiljer oss från den arma varelse nationalhoroskopet tecknar med Månen-i-Väduren baserad på Mars-materialism-i-Oxen i den onda karmans 8e hus. 

*****


Värdet av den här typen av utläggning, "ord-och-inga-visor", förnekades i en läsvärd psykologikrönika i AB - bloggaren trodde nästan hon tilltalade honom personligen! Då börjar man närma sig arketypernas värld - Platons Idéer är inte stilrena de är själva upphovet till det som i världen kallas typer och stilar.

Författaren tycks inte tro på livets kan skola genom motgångar eller att tjockskalliga barn kan behöva lite aga, men hennes egen text skållar den enkla näringssjälen (se Ebba Busch) minst lika kraftfullt när hon låter "samtiden" lägga sig ner och lätta hjärtat på terapischäslongen.

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/15vmLX/sinziana-ravini-analyserar-det-nya-aret

Så billigt och ofullständigt publicerades artikeln att jag fört dagen därpå - sökte ett födelsedatum för att göra horoskopet - upptäckte att detta var en högkalibrigt intellektuell konstkritiker och föreläsare vid Sorbonneuniversitet, Paris. Vadan denna ogina brist på introduktion till bidragsgivaren, AB? Tror tidningen enbart proffskonsumenter av kulturtexter skulle tänka sig klicka på länken?

Den intressanta tänkaren har blivit omskriven på svenska tidigare och då grundligt presenterad. Även här används det litterära knepet med terapisoffan och introduktionen bekräftar att hon är verksam psykoterapeut. Chock - artikeln beskriver henne som svensk! Den svenskheten satte sig inte särskilt djupt i så fall.

https://kunstkritikk.se/sinziana-ravini-lagger-konsten-pa-divanen/

Texten börjar illa men kanske bättrar sig: "Kan konsten hjälpa oss att återerövra det omedvetna". Det är inte Ravini som säger detta utan introduktören. Men betänk formuleringens okunnighet och omöjliga ego-perspektiv: att ett ego i sitt begränsade medvetande släpper in och "erövrar" det gränslösa omedvetnas ocean är som att tigga om en akut psykos, att gå i tusen bitar. Konst som hävstång till detta självmord eller ej, tanken är typiskt "Sverige", dåligt grundad i språk och terminologi. (Se åter nationalkartans Merkurius, klämd mellan två onda eller oprecisa bjässar, Solen och Jupiter.)

Intressant nog har Ravini hållit sin födelsedag borta från nätet, så något horoskop av det jag tog för en "kvinnlig fransk intellektuell" blev det inte. Eftersom hon uttrycker beröm för, bl.a., franske psykologen Jacques Lacan (inflytelserik på moderna genderteoretiker) får hans karta (med känd tid!) duga som ersättning:


Ska man vara elakt beskriver det här höggradigt visuellt orienterade och sensationalistiska Eld-Vatten-horoskopet en fantasifull teoretiker som fantiserar fullt ut och bara hålls på jorden tack vara sitt parasiterande på patienten på terapisoffan: det är den Andre (den tillfälliga partnern) som föder terapeutens "visioner" med konkret stoff (Månen i Stenbocken/konkreta data).

Det är heller inte första gången jag noterat en psykoterapeut (med känd födelsetid) med en brottningsmatch i Fiendens 6e hus, inre demoner han/hon  (förhoppningsvis) genomlyst och vädrat ut innan praktiken påbörjas. Annars är projektionen på "den Andre" (här: Månen i 7e huset) närmast ett givet.

Det bästa med fransmannens horoskop är också det svagaste: den stora triangeln (jfr Ebba Busch) som sägs "röra ihop individen själv med omgivningarna för mycket" (brittiske astrologin Charles Carters observation) utspelar sig här i Eld och skulle kunna tyda på akut oförmåga att urskilja i ett visuellt hav av intryck - "du är det du ser" som en släkting till den lesbiska genderteoretikern Judith Butlers att könstillhörighet bara är en språklig konstruktion. 

(Buschs Vatten-triangel indikerar snarare en otuktad begärsnatur, vilket hon så tydligt visat prov på. Sideriska skapade t.o.m. taggen Ebba Busch-skandalerna men kanske inte använt den stringent nog.)

Bloggens inlägg i HBTQzzz...-frågan må vara politiskt inkorrekta men Lacans karta påminner om problemets natur: oförmågan till kognitiv stabilitet / eldslågans fladdrande hit och dit. 

https://siderisk.blogspot.com/2018/02/arets-homo-och-judith-butlers-sjuka.html

Butlers karta uppvisar faktiskt några, men inte särskilt framträdande, likheter med Lacans. Fransmannens goda lycka saknar hon: att den genuina identitetskärnan är på tillväxt hos honom. Han spred förmodligen en befriande identitetsteori via sin viktiga "ömsesidiga reception" mellan härskarna över Barnet (Väduren) och mogna Individen (Lejonet). 

Receptionen är helt positiv för Krabban som ascendent. Här är Mars i Eld en stor tillgång, den skapar modet att sticka ut hakan även i frågor som inte direkt har med Krabbans begränsade revir eller funtkion att göra (försvarsinstinkten att skydda hem och barn). 

Den dubbelriktade aspekten tyder på en vision som mognar och finner sin identitet i tiden men också förhåller sig rörlig och kapabel att återvända till det inre barnet. Men: eländet i 6e huset tyder på problem Lacan, likt den mytologiska hjälten, först måste övervinna för att erövra gudavärdigheten eller åtminstone den lockande rollen som (djurens) konung.

Problem att övervinna syns också på det ofruktbara Eld/Jord-kriget som tittat fram i flera av regeringen Kristerssons medlemmar. I sig förråar och hamnar elementen i clinch men Lacans "tillväxtprocess" mellan Barnet och Ledaren (bland djuren) tyder på att all kan lösa sig genom ett perspektivskifte. (Obs. Bloggaren har aldrig läst en rad om Lacans teorier förutom det om han påverkat psykologer som adresserar genderförvirring och kanske får han äta upp detta påstående om Lacans "perspektivtillväxt", men det är i vilket fall en styrka i horoskopet.)

Givet att ascendenten i Krabbans tecken relaterar till psyket eller Månen (vilket patienten eller partnern får ta ansvar för i Stenbocken mittöver) är han på samma linje som Carl Jung som hade teckenparet omvänt: Solen (identiteten/självet) i Krabban hos i 7e huset och själv spelade Jung mer rollen/ascendenten-i-Stenbocken av materialinsamlande Forskare (vilket hans omfattande studier av andra kulturer omvittnar). 

Likheten mellan dem finns ändå i så måtto sagda zodiakaxel indikerar vår lägre, materiella världs försök att avbilda den högre arketypiska verkligheten - andevärlden där den verkliga "mänskligheten" befinner sig som en högre livsform och som i varierande grad "nedstigit" eller "lidit syndafallet" och identifierat sig eller trasslat in sig i identitetsfrågor vid "människoblivandet".

Stenbocken/Krabban indikerar den materialistiska lägre avbilden - den rörliga och tidsbundna kopian av en högre och andliga förlaga. Arketypvärlden kontrasterar dock inte genom att vara en stillbild ("tavelutställning") till skillnad från en rörlig film (livet i tid och rum). Det är i arketypvärlden Platon menade att det egentliga livet levs, hur nu en dödlig kan ha kommit till den insikten eftersom arketyperna i sig inte registrerar på sinnens nivå, är lite av en gåta. 

Kanske astrologins bilder kan hjälpa till: Luft + Vatten kan tolkas som att (en del tränade människor) kan se det osynliga. Som symbolik får man inte räkna med 100%-ig träffsäkerhet, bloggen har för många år sedan testat ett mindre antal "synska" människor dominerades långt ifrån alltid av Eld och Luft i sina horoskop...

Jung gav, tycker jag, inte Platon tillräcklig kredd för det är ju gammal orientalisk-grekisk filosofi han återanvände en hel del av för sin "analytiska psykologi" (vitt skild från den i stora delar poänglösa psykoanalys som Freud kokade ihop. Jungs arketypen är, rätt och slätt, Platons Former eller Idéer - levande väsen (av gåtfull art) enligt greken. 

Platonismens förnyare Plotinos vidhöll också ålderns höst att såväl människans själ som hennes intellekt eller daimon var Former i det gudomliga Intellektet och att därför varje enskild människosjäl (Solen) finns kvar för alltid "i himmelen" medan den högre principen, daimonen, är den som bär karma vidare och ytterst ligger bakom återfödelserna som människa. 

Det är därför helt fel, ur Plotinos perspektiv, att tala om "själavandring". På ett svårgripbart sätt har du som läser detta ALLTID varit till, alltid funnits och kommer alltid att finnas, som en levande men ändå samtidigt en stillbild i ett högt beläget galleri av idel medvetenhet. 

Ditt bästa jag - den personliga daimonen - samma evighet men i renodlad form och därmed ofta knappt skönjbar under den tid kroppen och sinnena upptar all människans uppmärksamhet. Tid finns bara i anslutning till materiella kroppar och den högsta andliga verkligheten är enbart POTENTIAL och inte ENERGI för att slå två flugor (Aristoteles och Einstein) i en smäll. (Einstein överförd till metafysik indikerar också att tiden löper snabbare för dem med fysisk kropp, symboliskt kortar plågan med detta  liv för dem som fallit i vår tids och egentligen alla tiders materialistiska fälla.)

Med reservation för ev. missförstånd av Platon och hans senare företrädare!

Ämnet skulle kunna problematiseras hur långt som helst. Vad i människan är det t.ex. som lett till en sådan tillväxt av genderförvirring i vår tid. Är det ett lass karmiskt belastade själar som bloggen tidigare viftat bort problemet med? Är det samhällenas kollektiva karma som nu visar hur degraderade människor blir i avsaknad av en insikts modell för vad en människa är? 

Människorna är så avskurna från sina förstånd att de på en lägre, ideologisk nivå tvingar in sig själva i fyrtioelva uppdiktade avvikelser, alla med bokstavskombination. Varför inte bara medge att civilisationen fallit sönder och alla bara vill blivit egon och likt alla andra vill ha en egen namnetikett? 

Världen väntar på ett nytt Svar och det kommer troligen när UFO-folket intervenerar och räddar mänskligheten från sig själv. Våra intellekt klarar inte längre integrera antikens andliga insikter med den tankevärld vi låst in oss i. Framlidne ny-jungianen James Hillman använde flera gånger uttrycket "failure of ideation" (möjligen citerade han någon). Västmänniskans tankeförmåga har kraschat, artens självvalda tankeramar blockerar den från att rädda sig själv.

UFO-folket flimrar förbi i Petter Larssons utmärkta text om kapitalismens död, det är han källa som refererar till "gudomligt ingripande" som enda möjligheten för Väst. De få som minns religionen kommer på den dagen att tala om Kristus, Mohammeds eller Buddhas återkomst. Eller något annat. Människan behöver avbilder eftersom förlorat förmågan att hantera högre verkligheter i och med "syndafallet" och klyvnaden mellan Platons irrationella och rationella själ.

(Biologins plockande i celler och molekyler är till ingen som helst hjälp för mänskligheten, det är en egoistisk kunskapsgren som helt lämnat människans trängande frågor därhän för att titta på kroppens skruvar och muttrar. Sverige är hårt drabbat av denna reduktionism - åter anfäktelsen från rasbiologi som övergått i modern hälsofascism på arbetsplatsen.)


6 kommentarer:

Susanne sa...

Avsaknaden av födelsedatum för Ravini triggade förstås detektiven i mig :-) Att hon inte finns på birtday.se beror på att hon är bosatt i Pars. Googlade på franska och fick upp en del del, och hittade en intervju i tidningen Libération som angav födelsedatum: 24 juni 1976. Född i Rumäninen, kom till Sverige 1987 och bosatt i Frankrike sen 2007.
Det framgår att hon har många strängar på sin lyra och ett imponerande cv. Konstkritiker, psykoanalytiker, lärare i flera språk och jag vet inte vad.
Och visst är det lustigt hur ämnen och personer går in i varann: Ravini har nämligen skrivit en bok om Marianne LDG: Marianne Lindberg De Geer och Kritiken!
Hennes horoskop överlåter jag till dig att analysera :-)

Seaward sa...

Spindelväv. Jag såg "Romania" i någon googlelänk men gick inte vidare. Med datumet serverat vore det försumligt att inte göra något om henne. Just nu ligger några inlägg i kö och det här kan bli ett lite mer omfattande skrivarbete än de typiska på 30 min till 1 timma tillkomsttid. Åtminstone om kartan motsvarar hennes breda register!

Havsörnen sa...

Jag tänkte direkt Skorpion när jag såg Ravinis blick, men med brasklappen att Kräftan kan ha en snarlik sådan. Samt Väduren, eftersom tecknet omnämndes fem gånger i blogginlägget. OK, inget (?) i Skorpionen, men åtminstone båda illgärningsmännen i Kräftan, med fallna Mars som atmakaraka. Jag letade också efter födelsedatum, men fastnade i de många sidor om och med henne som finns på nätet. Lämnade det här fotot öppen i en flik innan jag gick över till annat:

https://cdn.kunstkritikk.no/uploads/2022/02/15-Sinziana-Photo-Christina-Abdeeva-2022-978x1467.jpg

Bilden fick mig direkt att associera till bloggens möjligtvis mest avhandlade tarotkort:

https://ih1.redbubble.net/image.2791364736.8415/fposter,small,wall_texture,product,750x1000.jpg

Notera spegelns droppform. Psykonaut, navigatör i det (i detta fall) Undermedvetna? Vid en eventuell födelsetid mellan midnatt och en kvart i sju på morgonen skulle Månen hamna i Väduren och då blir kartan väl än mer intressant med synkrona egodödens Ketu i Väduren, samt en andra ömsesidig reception.

Seaward sa...

Utan att förekomma kommentaren (som återstår att skriva): gissningar på utseende har jag närmast lagt ner eftersom blotta nationaliteten säkert sätter sin lilla prägel. Kanske en rom givet flängandet från land till land. Fast det kanske förklaras bäst av resenärstecknet Tvillingarna (Sol + Venus). Men din andragissning på Krabban stämmer bra med den TUNGA och mycket mörka konjunktionen Mars/Saturnus där. Jag har flera med detta kompakta mörker som har något mörkt och intensivt i blicken - närmast skorpioniskt (Mars)...

"Psykonauteriet" förklaras i mina ögon lika väl av Mån-Oxens "inre", dess disponent i intellektuellt rörliga och nyfikna allätaren Tvillingarna. Mån-disponetnen Venus i invid sökarljuset Solen i sattviska kunskapstecknet. Detta har också fördelen att hennes roll som lärare i flera språk ringas in (Oxen, artikulation eller modern som barnets första språklärare; Tvillingar, intellekt/logik dvs grammatik). Mån-Oxen besvarar lika väl intresset för psyket (Månen) och det via disponent snarare än tecken. Solen i Tvillingarna stämmer väl med hennes bredd och extremt intellektuella tonläge i texten.

Så, då var merparten av kommentaren om den kartan skriven! :-)

Havsörnen sa...

Det tog inte många minuter! :-) Jo, en lugn och stabil Ox-Måne är säkert bättre än Vädursdito om man dessutom som psykoterapeut (Ravinis bisyssla) ska sitta stilla och lyssna till patienters utsagor. (Freud Vädur med Ox-Måne).

Seaward sa...

Mån-Oxens stabilitet förmåga att inge lugn även bra som sjuksköterska/hälsorelaterat. Har flera anonyma horoskop i tankarna, bl.a. ett för modern till en av Sveriges mer kända psykoterapeuter.