Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 28 januari 2023

Jomshofs hjärna har skurit samman (materia gör det med oss)

I Expressen kan man läsa att Richard Jomshof, islamofob, tycker att man ska "bränna 100 Koranen till". Samtidigt stödjer han SD-kollegor som lagt in en motion om att kriminalisera bränning av svenska flaggan.

Någon mer som ser ett intellekt som skurit ihop? Det som gäller den ena kulturella markören måste också gälla den andra, den som inte fattar det saknar intellekt och är inte längre människa utan bara ett affekterat djur.

Nu förärades Jomshof visserligen en tredje bloggkommentar på 13 år (inte mycket)  så sent som för några månader sedan.

Men den här blindheten inför inkoherensen i det egna tänkandet är så alarmerande att dygnets horoskop måste synas en gång till - i medvetenhet att det kan vara "liten tuva som stjälper stort lass". Dvs. stjärnhimlen kan krisa under vissa timmar under dygnet men inte andra. Vad man ska titta efter är grundläggande problem och anta att dessa snurrat fram till kritiska punkter när dygnet spyr ur sig rötäggen och de goda under sådana timmar där någon positiv tillgång har befäl.


Det är på ett sätt passande att använda en månascendent just i frågan om intellektuell skärpa, eftersom sinnet eller psyket i allmänhet gäller hela dygnet och kan ge en vink om den allmänna tendensen. I republikanska Turkiets horoskop syntes t.ex. en tydligt intellektualiserande Måne i Luft-Tvillingarna (Jomhofs sol- och intellektstecken för övrigt). 

Till skillnad från västerlandets demonisering av islam tyder detta nationella sinnelag på ett kulturland vilket bara den förstår som kan en smula historia och vet att islam förvaltade västerlandets bästa tankar med vi sjunkit ner i den "mörka medeltiden". Begrepp som fått mothugg, det medges - men ett bra exempel jag läste någonstans var att medan européer under denna tid närmast undantagslöst var analfabeter kunde barn i judiska familjer både läsa och skriva flera språk, just för att de var ett "Bokens folk".

Judar och muslimer har en snarlik förståelse för vikten av att kunna tänka logiskt och uttrycka sig i både tal skrift och det går naturligtvis tillbaka på Tvillingarnas tecken (och dess härskare Merkurius), astrologins symbol för logik och grammatik som den förståelse som behövs för skriftspråklighet. Alla som faller kort får nöjda sig med att fejka mänsklighet och rapa upp fraser de lärt in (jämför svensken och hans amerikanska engelska uppsnappad genom underhållningen).

Det är ingen slump att logikens och grammatikens zodiaktecken förses med en symbol som föreställer två människor, i Indien en (förmodligen ung) man och kvinna, men i den glidning som uppstod då grekerna snappade upp astrologen kom bröderna Pollux och Castor att illustrera tecknet.

Tarot-kort nr. 19 indikerar också två människor (eller kulturer!) i lyckligt samspråk under Solen (i full medvetenhet) och FRAMFÖR den defensiva muren. Missa heller inte det jag längre trodde var solen som torkade tårar. Men det är inte droppar som faller med mindre illustratören är så underfundig att han vänt dropparna och visar att fukten avdunstar! 

Det skulle innebära att de två människorna - Tvillingarna som tillhör "den mänskliga triaden" i zodiaken (med Vågen och Vattenbäraren) här symboliserar just oförenligheten mellan Platons Rationella Själ och den Irrationella Vattensjälen som enbart sköter den djuriska naturen i en människa, väcker fruktan, fly eller fäkta-instinkten, näringslivet, med mera. Allt som tillhör det Obeständiga och ytterst sett oviktiga till.

Antar man att Solens kort inkluderar Tvillingarnas symbolik, att intelligens (solsken) alltid öppnar sinnet och bekämpar den partiska Vattensjälen, så att individer möts i intellektuella begåvning - är fullt ut människor.

Varför det här Tarot-kortet kommenteras beror på att Jomshof i grunden har det i sitt horoskop: den vanliga men ändå åtråvärda Budha Aditya Yoga - Merkurius i konjunktion med Solen - indikerar i såväl astrologisk tradition som i Tarot-motivet  dualitet som förenas till ett (en individ, en global kultur) - allt under den ENA SOLEN och dess upplysande inverkan. Solen är för hinduerna atman men ska här stavas Atman eftersom den symboliserar Världssjälens Liv, vilket alla har en gnista av. 

Not. En personlig atma frigör sig när kroppen dör, men på frågan om den återgår till det Stora Livet kom romaren Plotinus med en för sin tid häpnadsväckande dualism (som kristendomen stal och fördunklade). Han hävdade att var atman lever kvar för evigt medan en ännu högre själsprincip, är "frisjälen" eller "daimonen". Platon hade kallat daimonen det "rationella själssegmentet" och den del av en människa som ingår i det gudomliga Intellektet, en skapargud, faktiskt, hur ovärdig än den naturliga människan ter sig.

Denna daimon bär på något sätt karma och är det väsensled i människan som reinkarnerar. Plotinos talade visserligen inte om returer till Jorden, hans mission vara att understryka att människan måste ta parti för sin rationella själ, dvs daimonen. Han tycks ha ansett att människan i detta pågående liv har i sin makt att häva kretsloppet, också en tanke "lånad" av kristendomen och urvattnad till att "om man så på dödsbädden omvänder sig...".

Men vad blockerar Jomshofts Tvillingar från att fungera normalt? Detta borde ju vara ett tecken på högkapabelt intellekt och inte ett dräggigt rasistbeteende!

Här kommer psykascendenten in. För i många fall krävs ett klart och rent psyke för att kunna tillgodogöra sig eller uttrycka människovarelsens högre fakulteter. Undantaget skulle vara sådana själar som föds redan andliga vakna och direkt styrda från själens noblare nivåer. Dessa kanske inte vinner  så många popularitetspoäng bland "vanligt folk" eftersom den stora massan typiskt är lunärt styrd och pratar väder och vind, föda och dagens små upplevelser utan att bry sig nämnvärt om saker som "logisk koherens" varmed den här texten började.

Jomshof har påfallande många planeter i Ljusets kvalitet, och det tyder på att grumlig som han just nu är, finns det alltjämt hopp för honom. Månen i Fiskarna är ett emotionellt och lättrört tecken, men den emotionella intelligensen är inte på topp eftersom han tillåter sig att dyrka svenska flaggan men hata Koranen. Denna opålitlighet och irrationalitet är typisk Vattenelementet och Månen i kvaliteten Sattva (Ljuset) kräver god styrning från Solen. 

Tyvärr stöter Luft och Vatten bort varandra (eller åtminstone har problem med att få ihop hela historien). Tarot-kortets gudomliga klarsyn saknas ibland när Vatten och Luft bildar en ohelig mix. Man rationaliserar sina vingliga och spretiga känslor och söker rättfärdiga vilka dunkla förnimmelser som helst. Man lever i de tomma åsikternas (doxa) värld, förslavad under banala sinnesintryck.

Än värre blir det när Månen i Vatten förnimmer och sinnet förs av intryck av hudfärg eller annat ytligt som tillhör den rent materialistiska utblicken. Här befinner sig Mån-Fiskarnas disponent Jupiter i ett Jord-tecken och oppositionen här bringar ingen klarhet eller rening i Vatten-sinnet. Tvärtom, mer och mer jord/smuts rörs in och psyket degraderar sig själv.

Här är det inte längre någon fråga om att den begåvade Tvillingarna har någon större inverkan.

MEN.... Detta är grundbudet för hela dygnet (sinnelagsascendenten). Att kartan förefaller stämma så väl in på Jomshof tyder på att något av dess flera problem verkligen intar en framskjuten plats på himmelen. Tänk om Solen/Merkurius i Luft fått en starkare position än att (ur sinnets perspektiv) försvara hemmet och det egna (4e huset), så hade man förmodligen sluppit den här mannens genanta hjärnspöken och islamofobi.

Ta t.ex. en Sol-Tvilling i 5e (tursam karma). Detta hade inneburit en födelse med hela mänsklighetens symbol Vattenbäraren i öster, och en fantastisk tid att födas om man förespråkar handel över alla gränser och en globalistisk grundsyn!

Jag nämner handel, eftersom Månen opposit Jupiter, Vatten till Jord, knappast släpper intresset för materiell vällevnad, men horoskopet tecknar nu intelligenta sätt att säkra vällevnad på hemmaplan (Jupiter-Jord tillfaller det egnas Måne i hungrande Vatten).

Det förefaller helt klart att Jomshof inte hade bättre karma med sig in i detta liv än att (åter-)födas som en rädd materialist som hittat fram till fantasin om att islam tar över allt gott från oss. Vilka myter eller berättelser man hittar fram till, styrs i hög grad undermedvetet, men astrologins byggbitar visar tendenser...


PS. Första gången ett horoskop med styrka i Ljusets kvalitet (Sattva) hittades och som tillhörde en främlingshatare, politikern Geert Wilders, bryddes bloggaren så till den grad att ett återbesök krävdes och med alla de hinduiska tolkningsregler han då behärskade. Med en portion spekulation kunde de anbringas även på ett horoskop med enbart sinnelagsascendent.

https://siderisk.blogspot.com/search/label/Geert%20Wilders

Detta fynd påminde att "Ljus och Mörker" inte är Star Wars-varianten! Även Satan kan förklä sig till en ljusängel. Och långt ifrån alla som domineras av Mörker är fascister eller bakåtsträvande konservativa, det kan lika gärna handla om människor som i god tro söker bevara ett samhälle de fötts in i och tror är "den bästa av världar". 

Bakom alla dessa skiftande möjligheter döljer sig dock högre verkligheter som blir allt enklare tills man når Den Ene (Gud) som representerar det Högsta Goda utom för smutsiga själar som redan luciferiskt börjat avfalla från enheten med universums väg (vägen tillbaka!) inte mindre än det ursprungliga fallet ut ur den "högsta himmelen" - det filosofen Platon kallade det gudomliga Intellektet eller Nous.

Född till Sverige förnekas själarna denna kunskap eftersom nationens karma (eller kanske rättare dharma) är slaveri: arbetslinjen för massorna så att landets lilla elit ska kunna leva gott på överskottet arbetaren producerar (Marx 101). Det mest tragiska är att befolkningen inte längre kan se alla alternativ som finns till denna civilisationsordning. 

Lyckligtvis förbereder Naturen en attack mot den groteska människan i ett sista försök att locka fram den ursprungliga Godheten och Sanningen ur släktet. Annars kommer Universums väg att utradera mänskligheten, som den tidigare gjort med så många livsformer. I skenet av den verkliga Berättelsen ter sig Jomshofs trasslande än mer ömkligt!


Inga kommentarer: