Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 20 januari 2023

Jacinda Arderns utbrändhet en följd av destinationens Saturnus

 


Jacinda Ardern, en intressant rubrikskapare avgår efter bara fem år som Nya Zeelands "starke man". Hon var inte stark nog att bära ledarskapets ansvar förklarar hon sorgset. 

"Utbränd" är nog ett ord svensk media kunde ha använt i rubrikerna, fast det kanske är reserverat för trälarna i det svenska samhället. Det är lärare och sjuksköterskor som bränns ut till följd av politikerns usla värderingar och visioner. Gäller det makthavare använder man andra ord. Medier ifrågasätter inte den kapitalistiska världsordningen som behandlar människor som förbrukningsmaterial för systemet!


Märkligt nog beskriver Arderns psyk-horoskop exakt hennes final, och det med två olika symbolkomplex som tycks samverka. Intressant följer hon svenska Kajsa "Ekis" Ekman som också haft en tung period efter ETC:s nedriga uppsägning. Ledarrollen på haltande tidningen Arbetaren blev nu en tråkig tillställning förra året och motsvarar astrologiskt Arderns sjunkande ställning efter att likt Ekman haft sina "femton minuter" (landets yngsta premiärminister någonsin kan jämföras med Ekman som vänsterns "superstjärna").

Framgången som kvinnor ser man i månhoroskopet som en Måne i lyckligt lottade Skytten vilken får stöd av sin härskare Jupiter, stark i Lejonets (ledarens!) symbol.

Problemet är bara att horoskopets "motor", Solen, tillika är den som ska garantera den framgångsbringande Jupiters varaktighet. Och Solen står bakvänd, om man så vill, i Månens tecken Krabban. Det betyder att alla framgång och Eldens och rampljusens hetta torkar ut Vatten-tecknet Krabban, en solplacering som är känd för att kunna bli utbränd. 

Det är en grundläggande astrologisk beskrivning av dagarbete under den stekande Solen att det behövs en nattens Måne och psyke och kropp återhämtar sig. (Månen är också assimilation av den energi dagsverket tillfört människan i formen av näring.) 

Bloggen har ofta använt de här enkla symbolkombinationerna och Ardern är kanske det bästa celebritetsexemplet hittills på "negativ sensationalism", där Elden försvagar eller torkar ut Vattnet så att entusiasmen dalar, som Ardern själv beskriver det.

https://www.expressen.se/nyheter/jacinda-ardern-avgar-som-nya-zeelands-premiarminister/

I termer av det sensationalistiska (rubrikskapande) Eld/Vatten-kriget skiljer sig visserligen inte Ardern från några andra "skolboksexempel" Sideriska gärna återvänder till: den hysteriskt överemotionella och subjektiva DN-publishern Wolodarski som dragit ner tidningens profil till dummerjönsens nivå för att bättre passa den unga och allt sämre utbildade borgerliga publiken. Under hans ledarskap har DN blivit  mer populistisk - ett annat uttryck för väldigt mycket emotionellt baserade åsikter (Eld / Vatten) men ett underskott av verkligt intellektuell insikt (Luft, gärna kopplad till saklig Jord). 

En annan kvinna född med Sol-Krabba som inte längre upplever någon medvind är J.K. Rowling som hade sin storhet med Harry Potter-böcker. Efter det har hon haft oförskämdheten att påpeka galenskapen i könsbytarleken - mode i Väst efter lyckat lobbyarbete från grupper som i sig exemplifierar Västerlandets snara nedgång och fall. Men en postmodern kultur där "alla sanningar gäller" (DN-Helmerson kallar det "post sanningens tid") går inte ostraffad, men i väntan på tillnyktringen blir sådana som Rowling den obekväma sanningssägaren ingen längre lyssnar till.

Ardern, Ekman och Rowling tidigare nämnda i samma andetag:

https://siderisk.blogspot.com/2021/10/jacinda-ardern-och-kajsa-ekman.html

Det är typiskt att Solen i Krabban blir en heroisk kamp för Naturens modersprincip, även Ekis Ekman är en feminist av annat slag än den korrupta genderflummaren. För närvarande sitter alla och myser kring män som klätt ut sig till sagotanter och som indirekt lär barnen om det stundande Kaos som närmar sig denna gren av mänskligheten. Västerlänningen kommer inte att kunna ta sin utflykt i normlöst experimenterande mycket längre. Morgondagen tillhör inte Väst, enligt den här bloggarens horoskopgranskningar av stormakterna.

Lustigt nog innehåller Arderns födelsedygn ännu en viktig detalj: de hårda bördornas Saturnus, ansvarstagandets betungande inverkan är den planet / livsaspekt som hunnit längst i sitt tecken (Saturnus i Lejonets 30e grad) och därmed tar rollen som Atma Karaka. "Vad själen vill". Det ser alltså ut som om vissa själar är predestinerade att VILJA axla bördor, ta ansvar och ev. bli utbrända på kuppen! 

Nu räcker inte månascendentens försök att ringa in en individ (trots att den gäller för alla födslar i två dygn), fallet Ardern (och Ekman!) övergår i astrologins filosofiska överbyggnad. 

När Saturnus eller Shani (Den Långsamma) tar rollen som AK handlar det definitivt om "gamla själar" som inte har något emot att axla patriarkens, ledarens, roll. Detta är en annan form av ledarskap än Lejonets. Djurens konung är mer lättsam (Eld) men Saturnus representerar en kärvare natur. Det passar bra att både Ardern och Ekman - med vänsterideologer - har Saturnus som AK eftersom detta enligt hinduisk astrologi är arbetarklassens planet. 

Signifikationen tycks rimma illa med att saturniska Stenbocken är det tredje Jord-tecknet och står för dem som arbetat länge och samlat på hög och därmed kommit att bli "herren över de jordiska resurserna". Den här paradoxen har Sideriska tidigare förklarat som att Saturnus i rollen som ägaren av resurser påminner om Djävulen eller Arbetsgivaren som betraktar hela arbetarklassen som sin resurs. 

En annan ansvarstagare är den Saturnus som härskar i sitt Lufttecken Vattenbäraren, dess primära och korrekta position: Saturnus essens är Luft likt tecknet och därför är detta den rena intellektuella Saturnus, Platons formgivare innan den formala Saturnus förkroppsligat sig i Jord-elementet. 

Man kan med fog fråga sig om chefer bakom skrivbord i Västerlandet är värda sina fantasilöner: Saturnus må ha ansvar med i Luft är det fysiska slitaget noll, allt de gör är att tänka och rita innovativa organisationsscheman (för att spara pengar och behaga aktieägarna). Som f.d. programmerare kan bloggaren intyga att en förmiddags RENT TÄNKANDE drar nog så mycket kroppsenergi och kräver föda till lunch, men från ett ungdomsarbete som var nästan helt fysiskt (och snabbt slet ut några leder) har han ingen sympati för överbetalda chefer och påståendet att deras "ansvar" motiverar de löner de unnar sig själva. Naturen kommer att sopa bort dessa pirater från Jordens yta. Vänta bara och se!

Frågan är nu om Saturnus båda domäner ska splittras upp som den intellektuella guden (som utan kroppslig möda "tänker fram" hela världar) kontra den klantiga djävulen, imitatören som gör försämrade avbilder av formerna/idéerna i det fysiska. Platons världsskapare Demiurgen, fattas ibland som en hantverkare eller mer eller mindre kapabel utförare och här är det upp till mottagaren av den uråldriga filosofen att bestämma sig om tillvaron är dualistisk eller om det är två sidor av samma Saturnus som beskrivs. 

Nyplatonismens fader Plotinos (Rom, 200-talet) hade läst de gamla tänkarna ut och in, och är helt klar över att Platon var dualist. Och han var inte ensam, gnosticismen som kallats av avart av kristendomen, komplett med en ond skapargud (Djävulen) var i själva verket förkristen och en intressant mix av platonism och österns polyteism. Den dök upp första århundradet före vår tid och var parallell med att Platons Akademi började uppvisa en allt dystrare världsbild som motsvarar gnosticismens negativa syn på livet på Jorden och på de sju klassiska planeterna som demoner som fjättrar själen snarare än den positiva kosmologin hos grekerna. (Platon kallade planeterna "de synliga gudarna" och ordet "gud" säger allt om hans uppskattning. För Platon var Demiurgen en positivt uppfattat världsdanare.)

Det är tydligt att den hinduiska astrologins Atma Karaka ofta gäller under många dagar eller mer, som hos Ardern och Ekman. Begreppet "gammal själ" har hos ytlig och egocentriska former av new age-tänkande reducerats till ett samma nivå som glassreklamen "Jag och min Magnum" men exemplet Saturnus-som-AK visar tydligt att den hinduiska doktrinen kan ha med Världssjälen att göra. Bloggen har använt liknelsen med den ryska gumman som innehåller gumma på gumma inuti det yttre höljer. Gamla själar är de som rymmer de yngre inom sig, bär dem i kraft av ålder och erfarenhet. 

Men tänk nu att denna princip ska förkroppsligas på Jorden, av en människa. Det kan mycket väl sluta i att individen bränner ut sig, tar för tunga bördor på sina axlar, just för att Saturnus, den sjunde himmelen, är så svår att förverkliga på den här helvetiskt själviska planeten! 

Bloggaren lutar en hel del åt Plotinos och gnostikernas negativa läsning av Jorden som den lägsta nivån detta kosmos/solsystem. Astrologin själv tycks konstruerad utifrån snarlika antaganden om existensen. Bit för bit visar studier av zodiakens konstruktion och planeternas skiftande "välmående" i tecknen (och med varandra) att här gömmer sig en komplett världsbild i symbolisk form.

1979 och 1980 års passager när Saturnus stod nästan oövervinneligt som Atma Karaka-symbol i Lejonets ultimata 30e grad är intressant. (Saturnus periodiskt retrograda rörelse gör att Saturnus sveper igenom den här intressanta graden tre gånger. En planet kan bli AK redan tidigare i sitt värdtecken och skulle två kandidater till rollen båda inneha samma hela grad vinner den som har högsta latituden på himlen.)

Saturnus rörelse enligt Arderns tidszon:

Range of search: 1.01.1979 - 1.01.1982
In steps of: 1h 0m
Search for...:
sa.leo[30]
 
Realization intervals (begin - end):
25.10.1979 16:00 (GMT+13) -  4.11.1979  8:00 (GMT+13)
15.03.1980 13:00 (GMT+13) - 28.03.1980  9:00 (GMT+13)
16.07.1980 11:00 (GMT+13) - 27.07.1980 16:00 (GMT+13)

Varför detta är en kärv position för Saturnus som "själens åtrå" kan ses genom att Lejonets härskare Solen är en njutningsvarelse, en livsnjutare och hinduerna menar att de två är planetära fiender. 

Men graden av fiendskap beror på vilka tecknen är. På sista har regeringen Kristerssons många horoskop med Eld/Jord-krig påmint om hur borgerlighetens drömmar är döda. Eld kan inte visualisera Jord-materialism eftersom Jord är själlös, död - det redan materialiserade resultatet av en föregående visionär Eld-Skapare. Man kan med Einstein säga att massa/materia böjer elden/ljuset och i värsta fall utsläcker och fångar in det. 

Materialismens ljus/intelligens är helt lamslagen på grund av dess orientering. Dessa själar, fångar i Jord, kan knappast räddas (definitivt inte genom att förslå ideologiska motbilder). Naturen själv får möra upp dem så att en annan återfödelse av det karmiska komplex vi kallar "människa" når ett uppvaknande i det livet... Astrologiskt går det förstås ofta att hitta något strimma ljus, men den här bloggen är ytlig och översiktlig även om den tycks komplex i sina resonemang. Astrologin studeras dock av de största tänkarna i sin tid och representerar en långt högre intelligens än den psykolog som med sina metoder listat ut att "troende" på astrologi är narcissister. 

https://www.wellness.se/horoskop/a/q1vRnm/tror-du-pa-astrologi-da-kan-du-ha-narcissism

Fascinerande att astrologin som gav upphov till analysen av Själen/Psyket nu framfött materialistisk avkomma som slösar tid på att förringa sin historiska skapare. Det ger en bra bild av den ofruktbara Eld/Jord-konflikten.

Borgare i sittande regeringens tid ses via dess representanter vara dömd tvåa på bollen - för evigt fast i en världsbild någon tidigare visionär tänkt ut men inte lämplig för deras egen tid. Därför blir stickproven på regeringen Kristersson i sig ett omen om att de som valde dessa styrande är ut takt med tiden. Svenskarna lever kvar i en värld som inte längre är aktuell!

Kombinationen av Eld och Jord ger ovanligt mycket kamp och strid för ingen eller marginellt vinst. Ett sisyfosarbete som t.o.m. kan sluta på minus. Bara bra för dem som älskar att brottas och slåss! (Dvs. en typisk kombination för stridisar, hökar, krigsälskare eller idrottsmän. Att en enda lagerkrans delas ut till vinnaren säger något om hur stor förlusten blir för de många som lät sig luras av kapitalismens uppmuntran till allas krig mot alla.)

Arderns "gamla själ" tröttar kroppen eftersom Solen sjunkit ner i Vatten en symbol för näringssjälen eller den vegetativa själen. Eld/Vatten-krig gör att visionen att som ledare förändra världen till det bättre, tappar tjusningen. Men placeringen är långt ifrån den värsta. Tänk Saturnus i ett Jord-tecken och obskyr och maktlös i horoskopet - här är alla Jordens arbetsmyror utan något omen om att de kommer att bli något annat. 

Utbrända Lejon-ledare kan komma tillbaka och ta någon annan uppgift - gärna ansvarsfull och viktig eftersom Saturnus som Atma Karaka vill något med sitt liv. Det är svårt att kritisera en sådan sensationalist som Wolodarski hårt eftersom kartan ger en ung, nästan barnslig version av sensationalisten eller demagogen (folkuppviglaren, opinionsbildaren).

Arderns Lejon ökar symbolikens tyngd en smula och kritiken mot hennes ledarskap före avgången rörde också viktiga samhällsproblem. Men det här året rymmer Lejonet en historia i historien: först Jupiters framgång i Lejonet men senare i samma tecken tyngdens och bördans Saturnus. Kanske var Ardern för ung och trodde jobbet som politisk maktfigur skulle vara "roligt" - Lejon-chefer som dras till jobbet för att de söker nöje eller glamour är inte ovanliga. Men gammal (Saturnus) är äldst.

*****

Apropå Saturnus och ledarskap. Kejsar Augustus var vred på patricierna (Roms välbeställda invånare) för att de lade all energi på att dekorera sina villor när Imperiet hade så mycket viktigare uppgifter. Generalen som blev kejsare var förvisso van vid spartanskt leverne i fält och det förklarar säkert hans missnöjde med Roms självtjänande "övre medelklass/överklass".

Men det är ändå smått förvånande att se hans horoskop med ungefärligt känd ascendent, rekonstruerad utifrån historiska uppgifter. (Inte minst kunskapen att födelsetecknet vid denna tid var ascendentecknet och att mynt föreställande Augustus har en Stenbock på andra sidan.) Det är notabelt hur mycket ont blod han hade mot det dästa privilegiefolket!


Åtminstone för en kejsare (eller annan självhärskare) är detta en mycket bra Saturnus, återigen synbart i konflikt med Eld eftersom (den saturniska) Stenbockspersonligheten (Asc) har det naturligt eldrelaterade eller solära 5e huset som ett Jord-hus och mottagaren till Solens och lekfullhetens naturliga fiende Saturnus (plikt).

Redan här ser man ett ogillande av Roms mer frivola typer. Samma Saturnus med Mars och Rahu ger också ett enormt bud om ett ledarskap av typen fältherre. Den äregiriga demonen Rahu i 5e huset inte helt vansinnig här eftersom den agerar i Oxen vars härskare Venus befinner sig i 11e idealhuset och uppenbarligen förespråkade moderat lyx i Augustus fall.

Och se de ytterligare sätt på vilka horoskopet visar kejsarens ogillande av välbeställda slapphögar: Saturnus kastar sin långa och restriktiva blick mot Månen, hemförhållanden eller ett lands hushåll och det i den konceptuella Vattenbäraren. Femte huset för de lyckligt lottade i samhället och en koppling till 2a husets materialistiska natur och de privata hemmens Måne. Det ser ut som att astrologin beskriver hans avsmak för improduktiva romare! 

Samma sak märks på att överklassens symbol Jupiter här ses sjunka i väster, Jupiters svagaste världsliga läge. Visserligen är Jupiters lycka orienterad till Krabban men detta är ännu en symbol som tecknar orienteringen mot och viljan att bona om och berika sitt hem. Men denna introverta läggning hos de privilegierade, att leva inkrökt, med allt välstånd orienterat mod det egna hemmet eller den egna familjen står i väster, som en döende eller sjunkande sol i väst. 

Den här kejsaren var inte imponerad av överhetens dekadens, och det faktum att besläktad symbolik kommer i flera versioner förklarar troligen varför denna episod - hans åsikt om patricierna - inkluderats i levnadsteckningarna. Den disciplinerade generalen ogillade även som härskare den livsoduglighet som utmärker den överklass som har det för bra. 

Till en sådan ledare nådde aldrig Sverige. Fattighjonet i västvärlden var bara tvunget att skaffa sig "542 miljardärer" och sen sälja ut landet till USA:s världspolitiska agenda. Ett sorgligt mellanspel i mänsklighetens långa väg att skapa sig ett verkligt mönstersamhälle.


PS. samma dag Ardern meddelar sin avgång kräver Socialdemokraterna i Sverige att Ulven Kristerssons nyanställda högra hand PM Nilsson avgår. Han har inte bara tjuvfiskat ål utan också till en början valt den hårda linjen och förnekat sitt brott. 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direkt?pinnedEntry=1039794


 

Nilsson har likt både Ardern och Ekman Månen i lyckosamma Skytten, uppbackad av tursamhetens Jupiter i stark position i Lejonet.

Detta exempel är bra påminnelse om att månascendenten inte är någon fullgod ersättning för känd födelsetid. PM Nilssons "högsta goda" i 9e huset är här Jupiter-Lejonet men uttrycket i verkliga livet talar för att att Jupiter är korrupt: den självutnämnda elitens högmod, dess skattning av den egna framgången som det egna högsta ideal. 

Det verkar troligt att Solen i ideologins eller "hela folkets" Vattenbärare har en dålig inverkan i sin opposition till denna religiösa dyrkan av den framgångsrika individen. Man skulle kunna tro att Solen opposit Jupiter är en tillgång, om något kunde man tro kartan tillhörde en stark ledartyp som arbetar för allas bästa! 

Misstanken är att planeterna, som är "vänner" som bidrar till "det ljuva livet", spårat ur genom att någon av dem i den exakta kartan befinner sig i något av de onda husen eller att någon av dem agerar som "verksamt ond faktor" (trots Jupiter i grunden goda natur). Jämför Sverigehoroskopet där BÅDE Sol-Ledaren och Rikemannen-Jupiter klassas som "verksamt onda". Fr.o.m. Regeringsformen 1974 stod inte längre det socialdemokratiska Sverige för annat än elitklubbens framgångar. Den stora korruptionen har sedan blivit värre under årens gång.

Det kan vara oppositionen hos PM Nilsson som tippar över preferensen för den mer extrema borgarens lagtrots och inbilska dyrkan av sin egen status. Det går heller inte att blunda för att Lagen/Jupiter och Lagens genomförande/Saturnus står i den nu alltmer ökända (på den här bloggen) inkonjunkta "icke-kontakten" (6-8-relationen). En som vet vad Lagen efterfrågar men som inte lyder. 

Begåvade men perverterade individer med tonvikt på de "avancerade" tecken är de värsta människorna ansåg Charles Carter, Englands störste astrolog under 1900-talet. Detta för att de avancerade tecknen (mot zodiakens slut) påverkar fler än bara individen själv och att dessa typer kan förstöra hela samhällen. Mot det påståendet står förstås Adolf Hitler, tydligt dominerad av en primitiv och aggressiv variant av Väduren. Men... han hade Månen i Skytten ett tecken som tycker om att predika och sprida sina läror, så även det ikoniska monstret stämmer in på Carters varning.

Om Arderns Saturnus - plikttrohet och laglydighet - var hennes Atma Karaka ser det mycket värre ut för PM Nilsson. Med reservation för Månen som kan knipa rollen är det demonen Rahu i 28e graden som dominerar, men här dess disponent, fundament eller ägare Jupiter som den står dissocierad från. Det kan tyda på en allvarlig störning i själens ambition! Bloggen har ett överflöd av taggar och "6-8-relationen" skulle lika gärna kunna beskrivas med psykologins "kognitiv dissonans" - och det sågs i Nilssons initiala bedyrande av sin oskuld.

 




Inga kommentarer: