Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 22 januari 2023

Musiklegenden David Crosby och hans vilda personliga daimon

 


 

Redan under bloggens första år användes "hippien" David Crosby som exempel på Vatten-elementets excesser.

https://siderisk.blogspot.com/2009/11/blotdjur-den-sideriska-zodiaken.html

Crosby föddes med Mars i Vatten stigande i öster = så svår alkoholism att njurtransplantation var av nöden. Nu har han levt till 81 och eftermälena betonar givetvis hans goda sidor:

Marianne Faithfull hyllar artisten på Twitter med ett citat av honom själv: ”Jag gillar inte girighet, jag gillar inte okunnighet, jag gillar verkligen inte ilska. Men jag älskar kärlek”

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/rlnql3/david-crosby-ar-dod

 

(Håkan Steen levererade en bra översikt av den ostyriga mästarens liv senare samma dag, samma tidning. Den här texten, skriven och lagd i kö, handlar om varför Crosby rumlade så.)

En del tolkningsparametrar (inte så många) har tillkommit på den här hobbybloggens sedan inlägget från 2009 och vad gäller den personliga daimonen har upptäcktes den läran långt senare och har knappt undersökts. Den är ingen del av den hinduiska astrologin men med gammal och dunkel historia. Grekerna använde begreppet men dess bruk i astrologin tycks komma från Egypten.

I frågan om vilken kultur som påverkade är det nästan bara frågetecken eftersom kolonialisten Storbritannien grävde ut i Irak och samlade på sig gamla texter från Babylon som än i dag ingen har studerat. De ligger långt inne i British Museums lagerlokaler. Efter att USA aggressivt krigat sönder det irakiska samhället lär det väl dröja innan BM går med på att lämna åter sitt material - Irak är knappast någon säker plats för kulturarvet efter USA:s "insats för demokratin".

Men i museet finns garanterat insikter om den ursprungliga babyloniska astrologin och hur den uppfattades. Bara cirka 30 babyloniska horoskop har identifierats, plus några fragment. Denna minimala samling kilskriftstavlor innehåller det alltjämt äldsta personhoroskop som är känt, från 412 fvt, hundra år äldre än det äldsta grekiska.

Jag har granskat översättningarna i boken vars försättsblad ses ovan. Dessa babyloniska horoskop är enbart rådata, planetpositioner med mera utan några som helst tolkningar eller antydningar vilka regler som styrde den. Jag har inte sett något omnämnande av varken daimonens lott eller lyckans lott i dessa horoskop. Det styrker antagandet att det var i det helleniserade Egypten den enkla formeln för att beräkna ominat om den personliga daimonen såg dagens ljus.

Daimonen sökte Platon avmytologisera och knyta till sin egen modell av själens nivåer. Detta var den högsta rationella själ vilken merparten av mänskligheten aldrig får någon kontakt med (till följd av sin jordiska lott som i allmänhet binder dem till slaveri under härskare som tillfälligt - i detta jordeliv - tilldelats maktpositioner). 


Knäpper man på rutinen för lotternas beräkning i datorprogrammet visar sig en mycket träffsäker placering för David Crosbys personliga daimon, den av en mycket inflytelserik daimon (inom sitt valda område). 

Lotten faller i det 10e offentliga huset och har daimonens "ambiens" i Skyttens universalistiska utblick (som ses av citatet ovan) får ytterligare stöd av Skyttens härskare Den Stora Välgöraren (Jupiter) som händelsevis är ett tveeggat svärd eftersom denna befriande planet också råder över Fiskarna, artistens ascendenttecken.

Jupiter ur styr (som i Sverigehoroskopet) omvittnar överdrifter och extremism (i Sverige hos den så kallade eliten/höginkomsttagarnas skamlösa användning av matbud och annan "underklass") och Crosbys daimon var både stark och vild! (Davis Crosby hade tydliga samarbetsproblem med andra musiker.) Den kan sägas vara den yttersta förklaringen (i hellenistisk astrologi) till att Crosby undersökte droger och sprit så till den milda grad att hans martyrkropp (Fiskarna) behövde reservdelar för att kunna leva vidare.

Men Jupiter som ascendenthärskare är likväl en bättre placering är hos de flesta och när daimonen står i Eld i 10e inflytelserika huset, då signaleras "en på miljonen", typ. Minnestexten i AB nämner att han är en av få (den ende?) som valts in i Music Hall of Fame två gånger, en gång genom folkrockens skapare The Byrds och dessutom medlem av supergruppen Crosby, Stills & Nash, den senare utmärkelsen förstås avhängig av framgången som gav den första. 

Att Jupiter visar helt olika sidor via sina tecken Skytten och Fiskarna är väl känt (Eld står för glädje och tursamhet, Vatten för empati men också lidande). Crosbys daimon pekar på något jag var osäker på trots mycket skrivande i "Dold Daimon" (del 1-3) för ett år sedan: Lotten ger just ingen information alls med mindre man använder värdtecknets planetära härskare för att skapa sig en bild (precis som man bedömer t.ex. Solen via dess värdtecken och dess härskande planet). 

Daimonens fundament (i denna världen) befinner sig i sin tur i ett hus som kompletterar berättelsen. Crosbys fundament kunde inte passa hans livsväg bättre: 3e huset för kommunikation vilket hinduerna understryker att det också innefattar SÅNG OCH DANS. Daimonen upplever alltså via Crosbys musikalitet. 

Varför daimonen tog denna kropp och detta öde lär ingen på Jorden kunna besvara, sådan kunskap ligger dessutom långt bortom astrologin. Redan att inkludera en indikation om daimonen är remarkabelt! 

Men hinduisk astrologi visar liknande intressen för det som döljer sig bakom ödet, men väljer istället 5e jordiska huset som en plats att tjuvtitta in på horoskopägarens medhavda mängd "god karma" och har dessutom mage att påstå att en planet på himmelen indikerar vad själen vill med detta liv. Återkommer till atma karaka längre ner, men detta är alltså en helt annan tradition än den om daimonen.

En daimon på basis av Skyttens och Fiskarnas radikalt skilda naturer påminner händelsevis också om Platons version: daimonen eller den Rationella själen är fullständigt likgiltig för vad människor kallar gott eller ont, den kan t.o.m. uppsöka smärta (eller erfarenhet via alkoholism). Daimonen är den ursprungliga utomjordingen som USA pumpar ut tv-program om, i vilka utomjordingarna tolkas som skumma små varelser i flygande tefat. 

Mänskligheten har blivit dummare efter teknologins framväxt och kapitalismens prioriteringar. (Eliten är skarp men slutanvändarna anses inte behöva veta något alls, annat än vad Eliten säger dem genom sina produkter.) En gång, när livets materiella aspekt inte dominerade som nu, visste människorna vad det handlade om. Idag tvingas daimonerna anta fejkade skepnader av rymdvarelser för att alls kunna tilltala människorna, som i dag lever på det lägsta tänkbara tillståndet av djuriskt medvetandet.

Jag har haft en "lucid dream" i mitt liv, en "viktig" livsförändrande dröm vilken fick mig inse att det kan vara jordmänniskors högre själar som är ute och flyger som ljus på himmelen (de tar så att säga med timeout från låsningen till den jordiska kroppen då och då, vissa mer än andra). Den högre själen - daimonen - är kapabel att anta skepnader som bara lånar från betraktarens egna förutfattade meningar om "aliens". 

Daimon visar sig för vittnen i Texas 2008 och
använder människors kollektiva UFO-fantasi -
gestaltar sig med blinkande lampor och tech-bling.

Detta utesluter förstås inte daimoner som inte är länkade till jordkroppar. I den antika verklighetsberättelsen råder en kontinuerlig ström av speglat medvetande ända från den skenbart döda gråstenen upp till Gud (källan) och det är valfritt att sticka in så många diskriminerande gränser som behövs för att göra verkligheten mer begriplig för människans förstånd. Djur - människor - daimoner - änglar var en populär segmentering i senantiken och in i medeltiden.

Crosby-citatet ovan, "jag älskar kärlek", pekar för övrigt rakt på den hinduiska astrologins atma karaka, "vad själen vill med detta liv". För vilken planet har uppnått det högsta gradtalet av dem alla för AK-titeln? Kärlekens Venus, i 30e graden av Lejonet. Att sedan Lejonets härskare står i Venus positiva tecken Vågen, skapar en ömsesidig reception som understryker äktheten i Crosbys livsinsats, alkoholism, gruppsex (under hippie-eran) och allt. 

Hans daimon (för att blanda traditionerna) var här för att uppleva, men bara den hinduiska läran pekar ut att kärlekstemat (hippie-eran) var helt i hans smak. Att Venus ligger i ohälsans 6e hus påminner märkligt väl med daimonens indifferens inför värdkroppen (som är en slit och släng-vara ur den eviga högre själens perspektiv). 

Bara människor utan tanke, utan filosofi, utan religion dyrkar kroppen som något i sig. Visserligen är 1a kroppshuset ett dharma-hus, ett gott hus för hinduerna, men så finns inte den halvt omänskliga och ibland väldigt självsvåldiga daimonen i deras system!

Ska man vara petig är hinduerna mer raffinerade än att bara skapa en enkel matematisk formel som pekar ut daimonens närvaro som en punkt i horoskopet. För dem är hela horoskopet ett vittnesbörd. Element, placeringar, allt tjänar för att förstå i vilken grad den högre eller rationella själen är närvarande i livsödet eller om horoskopägaren har nämnvärd potential att aktivera sig och uppgå i sin inre ande (blir ett med den och därmed släppa egots inskränkthet).

Även en gangster kan uttrycka den rationella själen mer än en simpel materialist, men på ett sätt som samhällsmoralen dömer ut. Andevarelsen har antingen inte blivit socialiserad eller blivit det men dömt ut samhället som alltför primitivt att vara värd respekt och lydnad. (Civil olydnad och kriminalitet är stationer på en lång skala som ibland tappat sin koppling till den universella morallagen som en gång låg till grund för människors förmåga att skilja mellan gott och ont.) 

Den våg av gangsterdåd som drar över Sverige tyder på att landet tappat all trovärdighet och att fler och flera daimoner väljer att leva "utanför lagen". Inte för att de är goda utan för att Sverige tappat förmågan att skilja det essentiellt Goda från det Onda. Det kan man kalla ett kapitalismens nederlag som heter duga. Kapitalismen bryr sig nämligen bara om pengar och en stat som släpper in månglarna i styret har gjort bort sig rejält. 

Nu saknas födelsedata på i princip alla svenska politiker men jag är säker på att denna uppgift skulle avslöja många daimoner med koppling till ohälsosamma och materialistiska regioner i horoskopet. Små själar, anlända till planeten för att pillra i blindo med basala frågor de inte ens förstår själva. Sverige har genom eliminationen av filosofi och religion som "relevanta ämnen" bäddad för denna skyddade verkstad av småsjälar och halvmänniskor.

Partifärgen spelar ingen större roll, se runt med ditt friska öga och häpna över vad folket valt som representanter för sin vilja. Än värre: se hur Sverigehoroskopets folksjäl är bojat till 8e huset för dålig karma och detta inom Ägandets tecken, Oxen! Statsminister Kristersson som "den vuxne i rummet" är den kanske minsta själen av dem alla, och jag talar inte kroppslängd. Det visar att Sverige har en plats i Ödet och fyller en otacksam men nödvändig plats i den större rörelsen, världens gång i enlighet med Dharma.


Dharmahjulet ska inte att förväxla med kretsloppet som binder själen och som mer relaterar till Vatten-elementet och dess begär. Man kan se Crosbys daimon och dess koppling till Vatten-ascendenten att han var i världen för att uppleva degradationen under begärets inflytande. Daimonen, det är där den fria viljan ligger, inte i männskovarelsen som bara kan säga ja eller nej till det som erbjuds.

 

Inga kommentarer: