Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 31 december 2022

Slutnot 2022: Aktiemarknaden NASDAQ förlorade tredjedel av "värdet". Det syns i horoskopet.

 


Tiden har gått. 2010 meddelade bloggaren att han funnit det ditintills mörkaste (i bemärkelsen vurpat och felorienterade) horoskop, New Yorks teknikorienterade NASDAQ-börs. Den stängde dagen före nyårsafton (extra tidigt) och facit för 2022 visade hur DEN ONDE RIKE MAN som förlitat sig på "unicorns" och löften om blixtsnabba förmögenheter blev rejält blåst 2022. 

Även Stockholmsbörsen visar att det inhemska horoskopets "onda rika män" (Jupiter, Storfinansens och Spekulatörernas planet) förlorat tusentals miljarder kronor. Den som uppsnappat något av den här bloggens många inlägg om Sveriges planetära cykler kan inte bli förvånad. 

https://www.dn.se/ekonomi/dns-direktrapportering-om-laget-i-ekonomin/

Sveriges Onda Jupiter har sin tid nu. Perioden som startade 2020 kommer fortsätta ansätta Elitens elit fram till 2026, då det Stora Armodets Saturnus anmäler sin ankomst för Sveriges del. En planet som kan teckna ett tvärstopp, gissningsvis på det då närmast ihjälblödda Sveriges förlust av rikedom för att inte tala om värde för världen i stort. 

(Dessa år av den spruckna rikemansbubblans pyspunka antyder i sig vilket historiskt misstag Der Anschluss till USA/NATO högersossarna bejakade).

Undantag på Elitens klipparnivå 2022 var förstås krigsvapentillverkaren SAAB som fick ett enormt uppsving tack vare svenska Statens inköp av krigsvapen för 900 miljoner, som för att symbolisera landets död.

Men NASDAQ-horoskopet är intressant att återvända till, 12 år och ett Jupiter-varv efter det förra blogginlägget. Stängning vid årsslutet i yttre krets och den färgade inre är NASDAQ-börsens födelse, helt dominerad av Eldfängda Klippars kvalitet: Passionen och med en övertydlig böjelse för Mörkret (som jag 2010 och emellanåt alltjämt betraktar som ontologiskt Mörker eller PUR ONDSKA. Materialismen klassas lika kritiskt i såväl hinduismen som den nyplatonism som tittat fram här och var på bloggen.

Det började egentligen redan med Platon som lät misstänkt lik en hindu när den frånkände livet på jorden verklig existens (dvs. något i stil med hinduismens illusoriska värld/Maya) och istället betecknade den Intellektuella världen (andevärlden) som "platsen" för autentisk eller verklig existens. Inte minst eftersom den är fri från både tid och rum och därför hemvist för själen, den enda verkliga och bestående komponenten i människan. 

De som frekventerar NASDAQ-börsen är i princip redan avskurna och befinner sig i Helvetet. "Det är lättare för en kamel att passera ett nålsöga än för en rik man att komma in i Himmelriket", förklarade en sedermera världsberömd judisk rabbi som romarna hängde upp på kors för hans subversiva doktriner som byggde på stora delar av den gamla persiska Ljus/Mörker-doktrinen.

 


I NASDAQ-horoskopet finns en planet som betonar Sattva guna eller Ljusets kvalitet men det är den adaptiva Venus som till följd av dess egenskap som "följare" eller "partner" inte kan annat än underordna sig horoskopets grundläggande orientering. Inte ens det faktum att den står i 9e huset ("det bästa", för etik, filosofi och religion) hjälper när EGOSIMEN och viljan att berika sig själv är så skrämmande dominant och ful som här, med Väduren i 1a egoposition med resursernas ägare Saturnus i sitt sämsta världsliga läge i skygglappsförsedda huset.

Dig Bala-doktrinen ger Saturnus sin maximala världsliga makt i väster, vilket passar bra i "denna materiella värld" eftersom den är Liemannen som befriar värdiga själar och återger dem deras sanna väsen. Svårt förfallna människor har all anledning att frukta Saturnus och vilken sanning han kommer att uppenbara om deras liv vid punkten för solnedgången.

Saturnus logiska motpol är storfinansens Jupiter, också representant för svansen av klippare och chanstagare som alla som söker få pengar att tjäna pengar kan beskrivas som. Jupiter är på väg mot sitt värsta världsliga läge den också, men har inte hunnit fram till väster ännu. Men hur mycket bättre är det i dess dagliga rörelse ha gått in i 8e sektorn, som faktiskt är dödshuset?

Här ser man f.ö. hur astrologin sugit upp olika traditioner, husen berättar sitt men solen som uttryck för sitt starkaste läge i öster och symboliska död i väster senarelägger alltså döden med ett hus. Att söka harmoniera dess två dödspunkter är lönlöst, astrologin innehåller många tankefigurer som adderats. Varningen att inte blanda system (väst och öst) är otillräcklig, redan inom sig rymmer traditionerna samma kumulativa process. Underlättar för den som söker en krok att hänga upp en berättelse på, men övertygar knappast skeptikern om att astrologin är en vetenskap. Som tur är adresserar inte astrologin skeptiker och materialister, den är bara ett redskap för att få någon rätsida på livets komplexiteter...

Än värre än 8e dödshuset som plats för "stora och lätta pengars" Jupiter är förstås att den knyter an till NASDAQ-börsens ascendenthärskare Mars. Den senare är en välgörare på den rätt tanklösa men passionerade nivå: "Lyckan står den djärve krigar-Mars bi". Problemet är att börsen som fenomen beskrivs som ett uttryck för dålig karma genom denna konjunktion, trots att Väduren i öster ger både Mars och Jupiter klartecken (för den i sig chanstagande äventyraren Väduren är båda "verksamt goda"). Ett klassiskt horoskop som lyckas säga både "ja" och "nej" samtidigt. 

I Platons Idévärld, i den arketypiska verkligheten som tecknas av zodiaktecknen (och andra himmelska konstellationer) är Vädurens djärvhet själva roten till den mänskliga dygden mannamod. Och vem kan bortse från att Jupiter ytterst representerar en generös Gud som "ger åt dem som redan har", dvs sätter i rörelse investerat kapital. (Grunden är att kapitalet eller rikedomen först är av andlig art och därefter "sipprar ned" och tar sig även materiell form.)

Så vad är problemet? Att Jupiter, givaren av allt gott knyts till ego-punkten (representerad av Mars) och världsligt befinner sig i 8e korruptions- och dödshuset. NASDAQ är en monstermagnet som attraherar universums mest urspårade själar, dem som tror livet handlar om att berika sig själv.

Jag minns inte vad jag skrev om kartan för 12 år sedan men 5e elithuset i denna kontext är förstås spekulationshuset, där nätcasinon är dårens nivå för denna korruption som kulminerar i börshus och banker - vad bankerna bäst kan klassas som kan dock diskuteras. Jag har tidigare föreslagit både 8e och 10e för lömska bankirer som tjänar pengar på pengar oavsett om de flödar ut ur eller in i bankbyggnaderna. Det 10e representerar ackumulerade resurser via dess naturliga koppling till JORD-tecknet Stenbocken. Men handlar 10e om statens kassakista måste det 11e användas som ett "mina pengar"-hus i linje med logiken det andra från det 10e! Traditioner hopade på traditioner, som sagt.

Men det var 5e spekulationshuset saken gällde. Med Väduren i öster illustreras NASDAQ av den naturliga zodiaken och nöjeslystna Lejonet äger sitt eget 5.

Och här kommer mer problem: Solen i resurshungriga passionstecknet Stenbocken (i 10e makthuset) påminner om en girig stat eller arbetsgivare som söker suga ut undersåtarna maximalt för att dess syfte är självtjänande och egentligen inte att serva folket. Det är ego-principen Väduren i 1a som kan ge sådana olyckliga stater eller arbetsgivare och här indikerar Mars i onda karmans 8e att NASDAQ är en otrevlig historia - för den som kan se under ytan.

NASDAQs eget förhållande till spekulation (5e huset) är naturligtvis alltigenom positivt, 5e är ju den goda karma som helt saknas i 8e. Men var befinner sig femtehusägaren Solen om inte i ett Jord-tecken som förbinder Eld med Jord här på Jorden. Detta är en förråande influens och därtill rätt ofruktbar. Här syns kapitalismens i grunden destruktiva natur, den för tankarna till "brända jordens taktik" vars enda syfte är att förstöra och försvåra för förföljare under soldaternas reträtt.

Not. En annan infallsvinkel är att Eld inte kan bringa Jorden till produktivitet. I Platons tvåsjälslära är det andlig Form (Luft) och får Materia (Jord) att bli något mer än töcken. En ytterligare tanke lånad från platonismen är att hackordningen måste följas: det är Vatten som har uppgiften att ge Jord "liv" men då ska man minnas av det är Eld som består Vattnet med det arketypiska Livet - detta utöver andlig Form (Luft). Den senare är för övrigt tillräcklig i kombination med Jord för icke-levande ting (mineralers struktur t.ex.)

Ett intressant exempel på Eld/Jord-konflikten är Liberalernas nya ledare Johan Pehrson (horoskop i bl.a. detta inlägg). Medierna skriver återigen om hans värdepappersinnehav i säkerhetsfirmor och etiskt problematiska försök att - alltför sent - rentvå sitt politiska renommé. Pehrson är bara en av flera i regeringen Kristersson med den förgrovande och råbuseframkallande effekten av Eld och Jord i horoskopet (råbusen verkar enklare att locka fram än den sammanbitna problemlösare som elementens "icke-förening" ger hos mer intellektuella typer).

Accepterar man den sena Månen-i-ledarLejonet som Pehrsons sinnelagsascendent får man åtminstone på den "psykiska nivån" (som inte nödvändigtvis tar sig fysiska uttryck) en horribel spänning mellan etikens 9e hus och den råa maktens 10e - exakt där gnisslar illa för denna värdelösa partiledare! Tekniskt är det en ömsesidig reception - Venus i ett Mars-tecken och Mars i ett Venus-tecken - som tvingar fram detta Eld/Jord-krig. 

Och missa inte att tecknen är tidiga eller primitiva om man så vill: Ego-Väduren och "Mina Pengars" Oxe! Pehrson liknar Sverigehoroskopets mest folkliga del otroligt mycket. Den folktyp Staten under generationer avlat fram genom sin ensidiga materialism. Att, som sossarna gjorde, röra ner nyliberalism i sin gryta var att fresta lyckan för mycket. Svenska folket har blivit as, egoistiska as och det är helt logiskt att sossarna nu lämnat över till Kristerssons regering som är just det kaos som resulterar för ett land som övergett både etik och filosofi, konsten att tänka! Se inlägget:

https://siderisk.blogspot.com/2022/12/skadas-sverigehoroskopet-svart-av-ketu.html

NASDAQ-horoskopets 5e spekulationshus kan alltså sammanfattas som "ofruktbar strid om resurser är något gott". Adjö mänskligheten om denna attityd får fortleva bland de rika och välbeställda (nu mindre välbeställda men alltjämt snuskigt rika).

*****

Så till horoskopet för NASDAQ:s nedgång med en tredjedel. Den tidiga stängningen (14.00 ET) var jag nära att missa, men såg turligt en länk:

https://www.aarp.org/money/investing/info-2023/stock-market-holidays.html

Intressant nog fryses tiden (slutfacit 2022) när giriga demonen Rahu stiger över New Yorks östra horisont. Men i detta fall förstärker den oturligt nog en av börshoroskopets många vidriga usla punkter: armodets och begränsningarnas Saturnus i 1a huset och med den börskartans andra destruktiva Eld/Jord-konflikt! 

(Saturnus i Eld som fundament för NASDAQs makthungriga Sol i Jord - Saturnus står för både armod/begränsning och rikedom via ackuluation, något av en paradox som bloggen av och till kommenterat). 

Gradexakta konjunktioner mellan planet och transit inte nödvändiga. Äldre astrologi tycks ha noterat symboliken snarare än nutidens räknenissar och deras jakt på precision intill sjätte decimalen.

Giriga Rahu är inte en gud likt de övriga planeterna utan just en ond kraft i den sublunära sfären. Nodaxeln flyttar ned perspektivet till den näriga och begärsfyllda Månen, som aldrig kan få nog eftersom den förbränner i samma takt den konsumerar. Den transiterande Rahus inverkan på natala Saturnus är graverande och inte mindre så när man ser att den natala Rahu står konjunkt med Solen i makt- och resurshungriga Stenbocken! Här är Eld/Jord-konflikten eller kapitalismens destruktiva karaktär i full sving. Året då tech-aktieklipparna gjorde brakförluster. Inte sörjer folk på den här nivån av "ännu inte mer än ett embryo till verklig människa".

Som tredje notabel transit så klart omoralens eller olyckornas Mars som vid börsårets slut bildar en Satans axel med sig själv och "stora och lätta pengars" Jupiter i den onda karmans 8e hus.

Det tog bloggaren 12 år att få syn på inlägget om NASDAQ-horoskopet och det bara tack vare en liten TT-text i DN, men hur väl stämmer inte den gamla känslan av att ha hittat ett horoskop med enormt onda omen. 2022 var då året när transiterna indikerade att dålig karma låg redo att utkvitteras! Hade Sideriska brytt sig det minsta om värdepappersspekulerande "halvmänniskor"(som filosofen Plotinos kallade folkflertalet) kunde jag ha pekat ut detta kritiska år för länge sedan. Men kanske återstår ännu det värsta för Den Onde Rike Mannen i västvärlden...

*****

Efter att denna text publicerats ser jag i AB att Elon Musk förlorat 200 miljarder under året, ett rekord för "den rike onde mannen".

I tre inlägg om honom ser jag Rahu med omoralens men också stridbarhetens Mars i Stenbocken. Kanske har med saken att göra om man tänker sig att natala Mars/Rahu bildar en enhet och att Mars 90-gradare strålar fram mot ett läge i zodiaken och tiden där den kan anknyta till transiterande Rahu och trigga denna medfödda materiella galenskap Musk representerar. 

Samtidigt torde den astrologiska förklaringen till rekordförlusten inbegripa fler faktorer, men Musks okända födelseminut blockerar närmare insyn (genom hans individuella ekonomihus 2 och 11 och deras tillfälliga ägare).


Inga kommentarer: