Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 27 december 2022

Mer från filosofen Plotinos om en människas välmående

Traktatet Peri Daimoinas från slutet av platonske filosofen Plotinos liv är relativt långt och ett kort stycke från dess början återgavs här. Strax efter att ha läst om Ebba Bushs skräckvarning till folket om avstängd el lagom till jul, och noterat att det av horoskopet att döma mer troligt var ett verk av beredskapsministern Bohlin, nådde jag kapitel 16 i det filosofiska traktatet som underkänner allt vad t.ex. Sverige tror sig veta om mänskligt välmående (därför mår landets befolkning så illa). 

Välmåendets nivå är helt enkelt inte tillgängligt för en samhällsmedborgare som låtit sig präglas av en sekulär och materialistisk kultur eftersom människan, enligt Plotinos stora förebild Platon, har en tvådelad själ. Den lägre delen är var befolkningen hålls instängd som en energiproducerande gnagare i ett ekorrhjul medan välmående, vilket hörs av det grekiska ordet, enbart står att finna i människans daimon, hennes högre eller Rationella Själ. Och denna har Sverige utraderat från kartan just för att trälbinda folket i hjulet, på "arbetslinjen" (till de Rikas belåtenhet)! 

Faktiskt, början på det avslutande kapitel 16 påminde mig så direkt om Busch och Bohlins sätt att leda landet genom grundlösa hot och ingjutande av fruktan att jag måste översätta stycket (från A.H. Armstrongs översättning från grekiska till engelsk):

Den som inte högvärderar den goda människan i detta [den högre medvetenhetens] intellektsvärld, utan drar ner henne till världen av slumpmässiga händelser [materialismens kaos] och fruktan att dessa händelser kan drabba henne, en sådan människa håller inte sitt medvetande fixerat på den goda människan, så som vi tidigare resonerat oss fram till att vi i grunden är beskaffade. Istället antar hon en ordinär människa [som sin verklighet], en mixtur av gott och ont och tilldelar henne ett liv vilket också är en blandning av gott och ontm av ett slag som bara ovanligtvis inträffar. Även om en person av denna mixade typ faktiskt existerade, skulle hon inte vara värd att kallas välmående, hon skulle inte äga någon inre storhet, varken av vishetens dignitet eller godhetens renhet. Det liv kropp och själ delar kan inte rimligen vara det som åsyftas med ett välmående (eudaimoniskt) liv. Platon hade helt rätt när han framhöll att den människa som avser bli klok och nå ett stadium av välmående, måste ta sitt goda från Därifrån, från Därovan, och blicka mot det goda, bli konform med det och leva genom det.

Plotinos var förtrogen med astrologin och ägnat mycket plats åt att tillbakavisa den stoiska, materialistiska förklaringen till att läran "fungerar". I det här citatet skymtar kanske dessutom hans intresse för österns vishet. För vad det ser faktiskt ut som om han spegelvänder den hinduiska läran om att mänsklighetens grundtillstånd är att enbart vara en oren mixtur av Ljus (ande) och Mörker (materia). De flesta människor, säger hinduismen oscillerar inom Passionen som är den delmängd som uppstår där Ljus och Mörker överlappar. (Han ses på många ställen vinkla om även aristotelismen och stoicismen så de matchar hans egen filosofi, enligt översättaren Armstrong.)

Hur kan Plotinos uppfatta mänsklighetens prekariat så annorlunda? Gissningsvis för att han diskuterar ur Ljusets perspektiv och egentligen inte godtar några andra än de som valt den ljusa sidan som verkliga människor. Den övriga mänskligheten är inte ens mänsklig enligt det moderna västerlandets självförljugna nytolkning (se dock FN-deklarationen om mänskliga rättigheter i Paranoia och Platon). 

I citatet talar han om "halvmänniskor" som vore han en föregångare till Martin Heidegger (som beslogs med att ha haft en tid av nazisympatier och att hans tal om "oegentliga existenser" kan fattas utslag av antisemitism). Plotinos erkände åtminstone människans i grunden goda och nobla andliga natur (dess "potentiella" närvaro hos alla) och kunde likt bra astrologer påminna om att den verkliga andemänniskans fria vilja kan motverka till och med usla födelsehoroskop. 

Här finns nu en gråzon eftersom Plotinos i traktatet medger att den låga kroppsanknutna medvetenheten förvisso kan lida av t.ex. armod och kroppslig krankhet. Men den goda människan är inte längre förankrad i de låga själsprinciperna utan - och här blir Plotinos plötsligt stoisk - helt oberörd i sitt välmående av kroppens signaler. 

Han bör ha vetat för han var tydligen väldigt sjuk själv mot slutet av sitt liv. En vek och livsoduglig kultur som den svenska missbrukar istället medicin och manas ta en covid-spruta om året eftersom Farmakologin allt tydligare framträder som en av de giriga demon som behärskar ett åt "marknaden" försvuret land. Men det som inte dödar dig, stärker dig. Ännu ett område där Överheten söker avla fram en menlös och helt idiotisk Underklass, tablettmissbrukare allihop.

I grafiken från David Fidelers kompendium av smått och gott från hellenismen ringas in den delmängd där Vatten och Eld båda ingår (motsvarande naveln på människokroppen). Detta liknar Passionens kvalitet (eller bloggens "sensationalisiska" astro-syndrom), "mixturen" Plotinos såg som så ovanlig från sitt höga torn ovan hjässan i Saturnus sjunde himmel. Det är helt klart att romaren ALDRIG kan bli någon favorit i Sverige! Dessa är som bäst "halvmänniskorna" och har det inte sagts tidigare är nu ett perfekt ögonblick:

Månen i illustrationen representerar en riktigt låg människotyp som liknas vid en vegetativ själ och som bara lever för att suga i sig. Platon skulle också likna Vattnets verklighet vid en drömlik fantasi en spegling av ett högre liv som ges från Elden/Solen en nivå högre. Men inte heller denna nivå är människans, Plotinos citerade tidigare i sina texter ett mystiskt stycke ur Platon som nämner "Lejonet" och likställer detta med den sensitiva levande själen. Denna själ har även djuren och är trots "Rickard Lejonhjärtas" mod inte en genuin människa. Dock är det "den nobla delen av känslomänniskan" och Lejonet ses ofta tar parti för de svagare.

Platons åsikt var att myternas "daimon" helt enkelt var den Rationella Själen i hans system. Men då förefaller han använda ovanstående tresjälssystem och inte den tvåsjälsmodell Plotinos verkar ha föredragit. Enligt den senare är Vatten + Eld alltjämt bara "halvmänniskor" eller en "naturlig disposition" att aldrig bli mer än en slav under sinnena, gråter med Vatten och gläds med Sol. Inget av detta är vad ordet "eudaimoni" eller välmående syftar på.

Eftersom hellenistisk astrologi knyter eudaimonin eller välmåendet till Solens naturliga 5e "lyckliga" hus verkar bloggarens rekonstruktion av den gamla grekiska filosofins kopplingar till astrologins världsbild lite skakig. 

Men här tror jag astrologins "kosmologiska axel"  kommer till undsättning. Plotinos tvådelade själ må se ut att vara den del där Vatten (vegetativ- eller näringssjäl, även fortplantningsfunktionen) överlappar Eld, men med romarens högre själ avses inte enbart Eld utan Eldens med Luft, den kosmologiska axel som ger en LejonSol i centrum av varje system och sedan en Vattenbärar-rymd som entitetens eller världsalltets intellektuella innehåll. 

Äldre inlägg har diskuterat Alltets utveckling från Det Ena via Intellektet och ner till Själen (inom vilken samma modell upprepas som astrologiska mikro-analogier till den verkliga världen).

Man kan också se Eld och Vatten som Platons synliggjorda ikoner (bilder), tillgängliga för Solen medan den reproduktiva processens Vatten (naturen, det enda sekulära kulturer har kvar av en kompletta världsbilden) inte bevärdigas mycket till liknelse. Platons ser Vatten som av Eld upphettat och mjukt vax som de osynliga eller abstrakta Formerna präglar.

Tidigare i traktatet har Plotinos argumenterat för att människan inte ens behöver vara kognitivt medveten för att besitta eudaimoni, vilken ytterst går tillbaka på det Godas Form, den ultimata av de osynliga Formerna i den Intellektuella / Luft verkligheten. Detta stämmer bra med Eld/Vatten-dikotomin. Eliminera Eld och människan varseblir inte ens att Former sänks ned i vaxet/Vattnet - men likväl formas den psykiska Vatten-varelsen av dessa! 

DNA undslipper människans solära kognition bl.a. därför bloggens förslag att "naturen" och Vatten (det dolda under ytan) utgör en matchar. Dagens intelligenta teknik låter förstås genetikerna titta på en bildskärm som reproducerar basparen som ikoner på rad, så absoluta eller "fundamentalistiska" definitioner är osäkra när det kommer till fenomenvärlden och den högre arketypvärlden... 

(Extra pikant blir Vatten som naturens domän om man samtidigt påminner sig att Månen eller Vatten representerar fantasi eller föreställning - nu är vi mycket nära hinduismens illusoriska verklighet - Maya - och med konsekvensen att den i Sverige dominanta biologismen är en vanföreställning - något som människor utan vare sig filosofi eller religion klamrar sig fast vid, påhejade av Staten som vill se mer inköp och ruljans i denna lönsamma näringsgren.)

Jämför också med bloggens många referenser till att Luft/Vatten INTE mixar väl. Nu förstår man varför. Saknas Eld (Solen!) som medlare kan fantasins element Vatten (Månen)  ta sig väldiga friheter och skapa skeva lunära sinnesföreställningar om Formen. På en oerhört låg medvetandenivå uppstår då t.ex. moderata politiker som nuvarande migrationsministern eller f.d. statsministern Reinfeldt vars ideologiska övertygelse är den vurpade Idé eller Form som resulterar när Vatten eller människans lägre drifter ska översättas "uppåt" till någon slags idélära, en näringslivets egen filosofi.

Det går att leka mycket med de fyra elementen, deras samverkan och vilka typer de ger upphov till... I ett halvår har en sportgalning uppåt de trettio och flera våningar bort från bloggaren spritt sitt vansinne framför tv-apparaten (hemmajobbare? arbetslös?). Hans ap-vrål när det går favoritlaget illa måste ha drabbat en hel del lägenheter och vansinnet är så högljutt att jag en gång hörde det trots att jag satt - gissningsvis två våningar bort  - i hörlurar och lyssnade på något radioprogram. Jag slog upp mänskligt vrålande på nätet och lärde mig att 125 dB är ungefär så högt en människa kan vråla, en nivå där hon skulle ge sig själv hörselskador om hon hade tillräckligt starka lungor.

Och gissa vad jag fann när jag googlade fram ett namn som flyttat in i byggnaden bara någon månad innan oljuden startade? Ett perfekt fall av "sensationalismen" där Eld och Vatten - Sol-Väduren och Mars-Krabban - beskriver den mänsklighet som för tillfället sitter fast i Passion. Plotinos "halvmänniskor"?


Likheten med Hitlers apvrålande hetsighet finns också: Sol i Vädur/Månen i Skytt (Eld/Eld) hos båda två! Dessutom det hetsiga och våldsamma Eld/Jord-kriget via känslolivets Måne på Jord-karg bas.

Intellektets övertändhet med Solen i Väduren via hemmalagshejaren Krabban - soppan är total. Hur en sådan här fått pengar att köpa en dyr lägenhet i innerstan är bortom horoskopets förmåga att förklara (åtminstone utan känd födelsetid). Men nätet ger ledtrådar - dessförinnan ett antal förmodade andrahandsboenden och alla på fina och dyra gator i Stockholms innerstad. Här är kanske en bemedlad brat som inte har alla hästar hemma men väl ekonomisk uppbackning hemifrån...

Vrålandet inträffade om och om ibland flera dagar i veckan och har pågått ett halvår nu - det verkar finnas hur mycket sport som helst att hetsa över för dem som fastnat på en låg och emotionell mognadsnivå. Den svårt obehärskade ljuden som vandrar fritt i flervåningshusets ventilationssystem får mig att tänka på den hinduiska astrologin som placerar den primitiva sexualenergins Mars (defekt eller normal) vid 28! Någon gång mojnar också en ond storm.

I sig ser jag inte mycket utvecklingspotential i kartan. Det är ett känslohoroskop där den enda Luft-planeten, restriktiva Saturnus, här ser ut att komma som en yttre kraft för att begränsa det skrikiga och Barnet/Väduren. 

Att Saturnus kort in i 2023 når Vattenbäraren kan vara ett tecken på att en extern myndighet kommer att tysta vrålapan, men om det är till följd av oron i djurburen eller annan anledning är förstås okänt. Sådana här djur mår bäst ute i det fria, i det "aktiva livet", i joggarspåret, själv deltagande på idrottsarenan osv. Typiskt nog var en prestationsgalen projektledare jag en gång hade av typen som for till de franska alperna för en utmaning så fort det blev ledighet. Nästan enbart Eld kontra Jord (utmaningen) det horoskopet. 

Den tunga eller tröga planetens återkomst till startläget runt denna tid är också en känd symbol för 30-årskrisen, vilket kanske är vad dessa försök att visa sig viril inför sig själv genom hämningslöst vrålande handlar om... 

Vem vet, kanske är det en torsk på nätcasinon och att förluster smärtar honom på ett sätt som han måste låta halva huset få kännedom om. I vilket fall ett perfekt horoskop för den lägsta och mest egoistiska typen av Vädur som inte ens förmår se sig själv ur ett utanifrånperspektiv.

Bloggaren har valt ta denna nyinflyttade prövning från helvetet som ett gott tillfälle att kolla hur välförankrad han egentligen är i den högre själens eudaimoni! Det fanns en gång i ungdomen då bloggarens Sol-i-Vågen allvarligt rubbades av socialt obalanserade människor, men detta liv tycks ha varit ämnat att höja medvetandet (och jämnmodet) ett snäpp - inte minst genom att skriva på denna blogg.

*****

DN-ledaren på julafton 2022 skrevs av Isobel Hadley-Kamptz och hennes raljerande över vänsterns syn på Kreml/Putin är lika obehaglig som pinsam - hon har uppenbarligen förläst sig på tidningens egna hårdvinklade propagandatexter och har helt tappat det historiska perspektivet. 

Följande är spekulativt, men ponera att horoskopet för lunch eller tidigare är korrekt och att Månen alltjämt befinner sig i Väduren. Då förses psyket/sinnelaget intill det krampande av en extrem-sekteristsk Saturnus-Krabbas smala perspektiv - för att inte tala om att "halshuggande" Ketu i Väduren redan tycks utöva repression på sinnet. Skulle man alls kunna lita på sakligheten hos en sådan här person? 

(Jag känner en underhållande person med ett liknande Eld/Vatten-krig och det slår gnistor om hennes tankar - mycket underhållande. Men hon har en bit till objektivitet och jag undviker samtalsämnen som skulle kunna trigga högerextrema eller bara underliga föreställningar.)

Horoskopet för en sensationalist eller uppviglare

Givet Mån-Väduren är det ett dubbelt Eld-Vatten-krig (ren fanatism) eftersom Månen "värms" av Mars-Lejonet och kyls av Saturnus långa 270-aspekt, samtidigt som den "varma" Månen söker värma den svårt demolerade Krabban på denna himmel. 

Kartan har viss släktskap med hennes överordnade, fanatikern DN-Wolodarskis horoskop, vilket bekräftar att vad som sågs när jag studerade Hitlers entourage och hur hans eldiga (fanatiska) Mån-Skytt återfanns hos en stor mängd av nazister i olika position som samlades till den studien. Sätt fel man på fel plats och börja sen rekrytera och man får slutligen en så medioker arbetsplats och produkt som DN idag är.

(Se Krabbans problem med större perspektiv i julaftonens inlägg om den ryske diplomaten - en slags vederläggning av Hadley-Kramps text som jag då ännu inte hade läst.)

*****

Här på slutet inser jag att "välbefinnande" hade varit en bättre översättning av "eudaimoni" än "välmående". Med ordet "mående" föll jag den svenska fysikaliska fällan, den sämsta plats att söka efter beskrivningar på ett tillstånd som enbart tillhör den Rationella Själen.


2 kommentarer:

Susanne sa...

Apropå den upphettade debatten om Putin och kriget i Sverige, som bl a Hadley Kamptz deltar i, tycker jag det är symtomatiskt att en förnuftets röst som Hans Blix' inte hörs så högt som den borde. Han har i flera intervjuer uttryckt sin negativa syn på nato-inträdet. Och som den fd fp-politiker han är kan han ju inte skyllas för att vara vare sig vänster eller SD:are, som H-K skyller för att vara el ha varit Putinvänliga i sin artikel.
Blix var ju tidigare en av de som undersökte om Irak hade möjlighet att tillverka massförstörelsevapen, och kom fram till att det inte var så. Men det struntade som bekant Bush och hans allierade i (i wikipediaartikeln om Blix står att han hånades av krigsivrarna, t o m att Per Ahlmark). Men nu vet vi att han hade rätt, och vi vet vad följderna av kriget blev.
Nu har alltså Blix varnat för Nato-medlemskap, bl a här: https://www.alliansfriheten.se/hans-blix-on-natomedlemskap-intervju-i-etc-29-april/ Där säger han att Ryssland inte är ett hot mot Polen, Sverige, Finland och andra länder, att den stora nackdelen är att svensk utrikespolitik än mer kommer att styras från Washington, och att svenska politiker inte borde stressa fram ett beslut. Men återigen brydde man sig inte om vad förnuftets röst sade.

Blix är otroligt nog 94 år, och verkar hur skarpsinnig som helst. Född 28/6 1928. Du kan ju kolla in horokopet om du vill. Stark tvilling med mars/jupiter i väduren opposit månen i vågen.

Seaward sa...

Lustigt att du nämner Blix i sammanhanget. för jag var på vippen att väva in honom i något av inläggen just före jul. Hans nyliga invändning i Nato-frågan fick så kort exponering i något svenskt medium (Expr? Knappast AB) att många troligen inte ens hann se det. Tacksamt att du bifogar en länk som kanske är hela det Expressen (?) lånade några meningar från.