Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 14 december 2022

Budha-Aditiya Yoga

[Skrivet 27/10 men lagt åt sidan. Utvidgad den 13/12 eftersom få hinduiska läropunkter är helt ointressanta.]

Rubriken kan också stavas sammandraget som Budh-Aditya Yog, och är en uppenbar detalj i så många horoskop att det är lätt att ta den för given!

Pali-termen ser krånglig ut men det är bara namn för planeterna, Budha (Merkurius) och Aditya (Solen) samt "yoga" eller länkning. (Solen går också under namnet Surya.) Bandet uppstår när Merkurius befinner sig i samma tecken som Solen, vilket ofta är fallet eftersom Merkurius aldrig distanserar sig mer än cirka 27 grader från Solens position.

Hinduerna berömmer denna yoga men bara om vissa villkor är uppfyllda, med tanke på dess vanlighet.

Jag skrev om denna yoga redan 2011 när jag enfaldigt trodde astrologin kunde visat sig verksam via enkla kvantitativa tester - den nivå där materialister kämpar för att bevisa eller motbevisa ett eller annat...

https://siderisk.blogspot.com/2011/11/mer-om-nobelpristagare-astrologi.html

Bloggaren har yogan och dessutom i det favoriserade 5e huset (solens/atmans naturliga hus), men har aldrig sett skymten av alla dess fördelar (vilket strax ska förklaras). Så här kan det låta på en indisk sajt:

-Vad händer om jag har en Budhaditya yoga i 5e huset?
-Det betyder att du är mycket lyckosam och intuitiv. Du kan komma en myckenhet av både namn och berömmelse i kreativa fält som skådespelare, drama, teater (upprepning?) och skriftställeri. Du kommer också att få bra barn som visar respekt.

https://www.eastrohelp.com/blog/budhaditya-yoga-rules/

Nu visar om inte annat Sideriska att "skriftställeri" är ett stort nöje, men varken namn eller berömmelse har följt. Barn, insåg jag runt 40 (cirka tiden när Solen kickar in med full kraft enligt hinduisk metod) att jag inte ville ha några. Karriärvägen hade slitits av flera gånger i ett illa förankrat Sverige vars medborgare kastas runt som vantar vid varje grundstötning i det Kapitalistiska Systemets konjunktursvängningar. Alltid ska de vara redo att omskola sig. 

Som ung fattade jag inte cynismen i det ofta använda uttrycket "det livslånga lärandet" utan trodde naivt att samhället gav svenskarna extraordinära möjligheter till självförverkligande! Men detta visade sig vara falskt nyspråk, det handlade bara om Överhetens krav att medborgarna ska accepteras att kastas hit och dit i som en vante i ett instabilt system kallat Kvartalskapitalismen. 

Sveriges verkliga maktelit har aldrig velat jämföra detta slavsystem med andra möjliga system och framför allt alternativa värdeskalor. I Sverige kan inte på allvar ställas frågan om Finans kontra en värld centrerad på Människan. Landet bygger helt bygger på reduktionen av individen till kuggar i ett maskineri som är fulvinklad av dem som i generationer låtit släktgårdarna växa. 

Detta är blodets väg, den som materialisterna (inkl. svenskarna) valt. Se bara landets hysteriska medikaliserande och biologiserande av medborgarnas liv. Dessa trettioelva covid-sprutor är möjligen den sämsta underhållning till långkörare jag varit med om. Allt handlade om Överhetens överordnade mål att rädda Produktionen och Systemet självt (avlasta överlastade sjukhus). 

Jag ser Sveriges NYA KRISER som väl förtjänta och en följd av att landet TÄNKER FEL i precis varje vägskäl. Ta bara medierna och deras dagliga NATO-propaganda, naturligtvis lyckas Aftonhoran - mer NATO-fanatisk än de flesta eftersom det är landets största tidning - förvandla en energiupptäckt till ett "se där, vad bra det är med atomvapen" (som upptäckten om civil energi var en spin-off på). 


Den naiva tror Wolfgang Hansson skriver detta utan baktankar men det handlar enbart om att "normalisera" svenska folkets tankar om att förvara USA:s dödsmördarvapen på svensk mark, vilket är ett huvudskäl till att USA lurat in oss i medlemskapet. Okej, kanske en smula konspiratoriskt, men fulvinklade nyheter sprids dagligen och vilket folk kan undgå att på sikt bli hjärntvättade? Om någon annan än Hansson skrivit om nyheten hade jag kanske gått på finten men Hansson och amerikansk kärnenergi i samma andetag bildar en tydlig Gestalt.

*****

Bloggaren bedömde, efter 40, när varken universitetsutbildningar eller hyggligt avancerat datajobb visade sig någon garanti för en hållbar karriär och åldersdiskrimineringen börjat märkas, att det var landet det var fel på och inte honom själv (som högerpolitikern alltid söker gömma sig genom att lämpa över allt ansvar på den enskilde, som om inget underliggande Samhällssystem existerar). Han anammade en mer passiv hållning, börja trampa vatten (livet ut) och bara spela med. Om inte annat för sinnesfridens och självaktningens skull. 

Beslut om fattigpension togs efter förödmjukanden på Arbetsförmedlingen att glömma all genomgången högre utbildning och det närmast hånfulla förslaget att fylla på limpor i ICA:s hyllor. 

Vad har hänt med ett land som slutar ta sina medborgares ansträngningar på allvar? Arbetsförmedlaren såg verkligen inte den arbetslösa som annat än en skruv eller mutter av standardmodell att infogas någonstans i maskineriet.

Sideriska har tidigare anat problemet i Socialdemokratins horoskop där den själsdöda system-Saturnus står i sitt inbillat mäktigt läge i 1a egohuset (reglerna säger 10e eller 7e är bästa husen för Saturnus). Denna faktor från ett partihoroskop närmast synonymt med Sverige under årtionden har definitivt bidragit till den repression svenska staten uttrycker vem som än har regeringsmakten. Detta är diktatur som vi lärt oss kalla för "demokrati". 

Diktatorn kan typiskt inte ta ett steg ut ur sitt ego och se hur illa det ser ut. Saturnus viktiga placering i 4e huset är ett mellanting eftersom Saturnus här kopplar sin fixering till 1a egohuset via sin långa 270-gradersvinikel. En god väninna med viss "sjukdomsinsikt" har Saturnus i Stenbocken på detta sätt och refererar självironiskt till sin "bossighet" (som hon uppenbarligen blivit medveten om under livets gång).

*****

Hur förklarar man att bloggaren knappt märkt sin Budha-Aditya yoga? Den ser så bra ut på pappret! Merkurius i lyckosamma 5e, längst framskriden i sitt zodiaktecken av samtliga planeter och därmed Atma Karaka (själsambitionens signifikator), samtidigt som Merkurius fundament är Venus en av de planetära välgörarna för dem med merkurisk Tvillingascendent? (Och en "ömsesidig reception" mellan Solen och Venus adderat som en extra bonus.)

Här kan man verkligen betvivla astrologins förmåga att förutsäga något. Varför har inte detta blivit ett framgångsrikt livsöde?


För att "liten tuva stjälper stora lass" (som svenskar förr men inte längre får lära sig eftersom alla flyttat in till stan.) Ketu i 10e är ett nej till framgångar i konventionell meningen och har definitivt spelat in. Karriär och ärebetygelsernas hus är helt avknäppt genom den "halshuggna" (eller halshuggande) demonen. "Varit där (i 10e makthuset) och gjort sådana sysslor allaredan". Utan årtal eller namn antyder födelsehoroskop på ett diffust sätt individens karma men pusselbitarna tycks ligga utspridda och bara ett syntetiskt sinne kan börja förstå sitt födelsehoroskop ur själavandringsperspektivet...

Ketu i 10e, samläst med Sol/Merkurius i 5e, kan innebära att själen (atman/Solen) redan haft ett tidigare liv som känd kreatör av något slag och att därför 5e huset förvägras 10e, även om lusten att skriva finns även i detta liv. Minns att 5e huset enligt hinduerna kallas "den goda karmans plats" och pekar på meriter som arbetats fram i tidigare liv släpps fram som "fri kreativitet" i det senare liv horoskopet gäller. 

Eftersom 5e huset också relaterar till själen Solen började bloggaren redan runt sex år föreställa sig tidigare liv, och en kines (eller japan) var det första. Nu 63 har det gått sexton år sedan den senaste tidigare liv-förnimmelsen och jag misstänker att källan sinat. Drömmar och andra informationskanaler har redan berättat om tidigare liv som var inpackade som bagage och "stoffet" varpå detta liv utvecklade sig. Det handlar om cirka 20 livsöden i olika kulturer på vitt skilda samhällsnivåer! Av dessa verkar en handfull ha varit viktigare än de andra och fast de flesta är fullständigt omöjliga att identifiera, har t.ex. ett maktliv slunkit med och så tydligt att det gick att googla fram det. 

Det var småfursten Albrecht i Bayern på 1400-talet (grundligt beskriven tidigare på bloggen) och knappast någon man någonsin läst om i en svensk historiebok. Möjligen ett kort stycke i någon tysk lokalhistoria. (Nu väller allt mer information ut på Nätet.) 

Men maktliv är ovanliga och flera drömmar från olika världsdelar och tider pekar ut vanligaste yrket: jordbrukaren. Men även här av flera slag: jordägaren van Oordt i medeltida Holland var ett hyggligt välbeställt liv, en italiensk vinodlare på 1600-talet tillhör "närtid" och kan ställas mot ett troligen långt tidigare liv som terrassjordbrukare i Peru. Ett liv som utöser frågan om själar cirkulerar över Jorden i långsam takt eftersom även ett annat liv var hos ett indianfolk. den nordamerikanska Omaha-stammen och här medföljde på stammens namn och en ungefärlig tidsangivelse (visionen inkluderade hörbart på svenska: "tretusen före").

Tillräckligt många av det här tjoget (jag klassar dem som "visioner" till skillnad från enbart symboliska drömmar) är inte värst smickrande och sätter ett fåtal välbärgade liv i mer realistiskt perspektiv! Dessa vykorts-liknande drömfragment från förflutna scener förklarar varför bloggarens Budha-Aditya Yoga är svag om än inte helt krossad. 

I början av 2022 ägnades tre inlägg åt den sannolikt egyptiska läran om den personliga daimonen som i vissa horoskop är mer aktiv än i andra (ju mer väluppfostrad av samhället, desto vekare inre daimon - Dold Daimon antingen del 1 eller del 2 diskuterade daimonen i termer av samhällsvärderingar och att de goda samhällsidealens 11e hus ersätter i de fall en individ ännu inte hör sin egen daimon). Sedan finns förstås samhällen som Aktivt Bekämpar befolkningen och söker ersätta deras medfödda inre röst med Statens kommandon! En stat som den svenska som söker knäcka och fördumma sitt folk. (Och se hur snabbt den "folkliga" Jimmie Åkesson blev en av djävlarna!)

https://siderisk.blogspot.com/2022/02/dold-daimon-i-horoskopet-1.html

https://siderisk.blogspot.com/2022/02/dold-daimon-i-horoskopet-2.html

En fråga som kan ställas är om daimonen eller andevarelsen överflyglar hinduismens många småregler av ibland konflikterande yogas och att ett horoskop med en prominent daimon (som bloggaren i del 3 fann sig ha) därför är mer autonom relativt födelsehoroskopet än andra som t.ex. verkligen drivs av demonen Rahus karriärism?

Hinduerna menar att för att hålla måttet måste såväl Solen som Merkurius vara en verksam bra influens, vilket avgörs av den ascendent stjärnhimlen kommer förpackad i. Hinduerna betraktar bloggarens Sol-i-Vågen som "fallen" i Vågen och dessutom som en verksam illgörare för Tvillingascendenten. Därmed ar yogan, som jag förstår det delvis "knäckt". Både vad gäller de där välartade barnen (Solen = barn) och vad gäller prominens som kreativ figur. Det behövs egentligen ingen avmätt Ketu i 10e karriärhuset för att avgöra den saken! 

Om sedan den "personliga daimonen" är högaktningsfullt likgiltig inför ett  samhälle som faller rejält kort om vissa andra genomlevda liv, så bortfaller också andevarelsens fria vilja eller motivationen att utföra stordåd. Det är definitivt dålig karma att födas till så primitiva länder att inget dess politiker säger eller gör övertygar det minsta! Det är ur extern prestation sett ett "bortslösat liv". (Men Ketu i hus 10 är inte ovillkorligt ett nej till prestation på de villkor det givna samhället sätter upp - jag har hittat mycket framgångsrika livsöden med just denna Ketu och ett diskuteras längre ned.)

Det hittills sagda är lite överkurs. Daimonen finns inte ens som tolkningsparameter i hinduisk astrologi och Budha-Aditya Yoga är en av de många yogas som hinduerna använder för att finstämma tolkningen. Eftersom Sideriska hållit sig till svenska celebriteter och politiker som i princip alla har okänd födelsetid, har det aldrig funnits anledning att gräva i hinduismens djupa verktygslåda. Efter inlägget 2011 tyckts yogan aldrig mer ha nämnts.

Den här snabbkollen av bloggarens karta utifrån konstens alla regler, tyder dock på att metoderna stämmer väl. Yogan har inget stöd av samhället (hus 10 som är avknäppt) men mångårigt bloggande tyder på att den ömsesidiga receptionen mellan ägarna till 3e kommunikationshuset och 5e nöjes/kreativitetshuset likväl är en tydliga hus/livsområden där husägarna (Solen och Venus) uttrycker sig.

*****

Nu följer genomgångar av en genial matematiker och fyra författare med känd födelsetid. Deras eventuella Budha-Aditya-yogas ska inspekteras. 

Indiske matematikern Ramanujan för att hans gripande och bara 32 år långa liv repriserades på någon tv-kanal nyligen. Han ådrog sig TBC som gick djupt i hans lungor och sög livet ur honom under en delvis plågsam vistelse i det sena 1800-talets djupt rasistiska England.

Författarna valde jag på måfå från folk som vunnit Nobelpriset i litteratur och det är namn som jag åtminstone hade någon notering om, själv ointresserad av romankonst och mer dragen åt fackböcker. (De sedvanliga ungdomsböckerna av Hermann Hesse slukades förstås i unga år - Stäppvargen, Demian och någon till.)

Matematikern Srinivasa Ramanujan:

"6-8-relationen" mellan Tvillingascendenten och
ascendenthärskaren Merkurius husplacering
indikerar bl.a. kulturkonflikten Indien/England...

Storbritanniens horoskop 1/1 1801 00:00 har
Månen i Tvillingarna och 16 Jungfruascendent som
krockar med (vitaliserar?) Ramanujans Mars på samma ställe.
Både land och matematiker hade f.ö. Solen-i-utforskande-Skytten.

Ingen Budha-Aditya Yoga här Solen i Skytten medan Merkurius dröjer kvar i Skorpionen. Men något djupare tycks pågå: Merkurius med den exceptionella Jupiter binder ändå intellektet till den kognitiva kapacitetens Sol eftersom Jupiter disponerar Solen! 

Här är en "sensationalisitsk" Eld/Vatten-urladdning som verkar tyda på ett ovanligt intellekt. I filmen säger Ramanujan först till sin brittiska mentor (spelad av en åldrad Jeremy Irons) att han inte vet hur hans matematiska insikter kommer till honom, men man senare medger han att hans personliga gudinna uppenbarar saker för honom, lägger dem som tankar i hans medvetande.

Jeremy Irons rollfigur är en hård mentor som propsar på ordinär Merkurius-verksamhet: att i logiska steg leda i bevis det Ramanujan får "färdigserverat" från högre ort. Irons representerar den ärthjärna till västerlänning som dominerade vid denna tid och som själv är ateist och i filmen använder han ordet "intuition" på ett nedsättande sätt som får Ramanujan att värja sig. 

Filmen tycks perfekt återge Ramanujans liv och dramat mellan 7e allians- och 6e oturshuset stämmer med denna allians mellan det naturliga geniet och den gamle akademikern (de förbrödras mot slutet och Jeremy Irons börjar förstå vari Ramanujans storhet består - på indierns egna termer).

Ramanujans karta var således långt mer komplex en simpel Sol/Merkurius-yoga med något ytterligare stöd (pga. dess frekventa förekomst).

Faktum är att det myckna Vatten-elementet förvånar men är välkommet eftersom det så ofta hånats för sin närighet på bloggen! Men då handlar det om svenska politiker och näringslivsmänniskor. Men Vatten har ju också en högre manifestationsform och den som blir tydligare när den blandas med Eld, så som Sol-Skytten baserad på Jupiter-Vatten här indikerar. 

Särskilt Ramanujans Måne-i-Vatten i 10e huset för ära och celebritet passar väl med "det naturliga geniet" eller den "begåvade vilden" för att tala med den vita djävulens rasistiska tunga vid en tid när Storbritannien ännu tror sig äga Indien. 

Att detta i huvudsak är klart Vatten framgår av att disponenten Jupiter också befinner sig i Vatten och därifrån har en komplex koppling till intellektets Merkurius och intelligensens Sol. (Jag utelämnar Mars-i-Jord här så både hjälper och stjälper Månen-i-Vatten.)

Precis som Sverigehoroskopet är detta en märkligt sammansvetsad karta vilken man kan ägna många timmar åt tills man tycker sig se hur vidöppet Ramanujans sinne var! Filmtiteln var väl vald: The Man Who Knew Infinity. (Omvänt för Sverigehoroskopet där djupa studier visar hur ohjälpligt snärjt landet är i sina ideologiska inbillningar.)

På vägen från materialismens orealism till sann verklighet symboliserar kombinationen Eld/Vatten en noblare form än den typ som mixar Vatten och Jord och enbart pragmatiskt söker materiella resultat. Eld-Solen och Merkurius/Jupiter i Vatten har visserligen usla husplaceringar men det stämmer väl med att Ramanujan inte fick skörda några framgångar under sitt korta liv. Han är alltjämt en kuriositet som nämns "vid sidan av" snarare än tillsammans med de västerländska heroerna (Isaac Newton och västerländska helgon). Men ser man enbart till planeterna i tecknen och elementen är det här oerhört suggestiv symbolik.

Faktum är att horoskopet till stor del verkar teckna hans korta och tragiska liv i separation från sin unga analfabetiska hustru i ett bisarrt land kallat England. (Den den biografiska filmen väl skildrar hur hon inte förstår ett dyft av den geniala unga man hon gift sig med men "dyrkar" de teorem han efterlämnat klottrade på golvet på sitt sätt, som Månen ruvar på Solens hemligheter utan att fullt ut förstå dem. 

Deras separation, han i England och hon kvar i Indien, kan ses i den nedåtgående Solen i väster i 7e partnerhuset. Kärlekens Venus i Vågen i 5e huset kan mycket väl representera matematikerns inre förhållande med den kvinnliga gudom han tillskriver alla sina insikter. Solen i 7e är en svag placering för vitaliteten och Ramanujans hälsa tog stryk av det brittiska vädret och högmodet och den utbredda rasismen i Trinity College (Cambridge-universitetet).

5e är som bekant själens naturliga hus och t.o.m. den här bloggaren har, utan några exceptionella kvaliteter, flera gånger drömt om sin själ i formen av en kvinna som instruerat eller pekat ut en väg. Upptäckten av den hinduiska astrologin var t.ex. en följd av en sådan anima-gestalt i en nattlig dröm. 

I en annan dröm spelade en f.d. väninna samma roll och "berättade" genom sina tänder (som fångade mitt intresse i drömmen) om dolda kommunikationsvägar "ljusår ut i universum". Tänderna var av någon djupblå glittrande kristall och även om symboliken är dunkel anar jag att tänder och p-r-e-c-i-s artikulation har med varandra att göra, och att detta garnityr ville berätta på kristallens strukturerade sätt om "långväga ting", om saturnusåldriga ting.

Saturnus som essentiell Luft och tillika kristalliska strukturer är närmast övertydligt bloggarens egen Saturnus i 7e partnerhuset, tillfällig ägare för alla med Tvillingascendent till 9e huset för filosofi och "högre ting". (Merkurius har med precis artikulation att göra...) 

Drömmarna visar hur en människas själ under vissa omständigheter självmant söker förbinda sig närmare med det annars förspillda jordeliv värdkroppen lever (Niondehusägaren Saturnus opponerar/binder sig gradexakt till bloggarens Tvillingascendent - som om den hittar en "lämplig kropp" givet ascendentens välkonfigurerade härskare Merkurius)... 

Inga jämförelser i övrigt men Ramanujan tycks ha haft en i särklass aktiv inre anima-figur, hans gudinna. 

Som en ren koincidens hade väninnan som i drömmen spelade rollen av kristalltandade själsrepresentationen sin Sol i öster i 23:57 Vågen. Ramanujan hade sin kvinnosymbol Venus i solära 5e själshuset i 22:30 Vågen. Troligen är det sådana här förenklingar som drömmen syftade på med sina "förbindelser många ljusår ut i rymden"! Enkla bilder som öppnar mot djupare intuitioner. 

Platon tycks ha betraktat de för intellektet begripliga strukturerna ute i världsrymden som hans berömda Former. Den som retade sig på avvikelsen mellan 23:57 och 22:30 härovan, behöver ställa om sitt fokus och titta en gång till på ovanstående skiss av en "Form", ett stycke innehåll i den världsrymd som samtidigt är det gudomliga intellektet (Platons Nous). Exakta konjunktioner är nog så fascinerande men inte vad saken handlar om.

Heller inte en formell Budha-Aditya Yoga vars betydelse som i Ramanujans fall körs över av betydligt mer komplexa platoniska Former. Denna yoga kan dock vara behjälplig för kunskap som ligger just vid gränsen för vad det mänskliga tänkandet förmår. Högre intuitioner kan alltid "översättas nedåt" eller förenklas så att skarpa mänskliga hjärnor kan ta dem till sig på sitt sätt. Men en skarp hjärna kan aldrig gå bortom sin egen logik, sitt eget fängelse. Ramanujan var lyckligt oberörd av britternas självpåtagna helvete: deras ingenjörsmentalitet och logik.

(Samma åkomma lider svenskarna av, vilket gång på gång noterats i samband med nationalhoroskopets usla 9e hus för högre tänkande, vilket dessvärre skadar kartan även på otippat många andra områden.)

*****

William Butler Yeats. Om denna irländare har jag noterat: född till en rik mor, politiskt revolutionär och med en andlig böjelse - djup ockult läggning hela sitt liv. Det tydliga här är att Solen/Merkurius saknar sagda yoga. De ligger isolerade från varandra i granntecken. Utmärkande är dock den välbärgade modern - Månen stiger i öster i Stenbocken och måndisponenten Saturnus i det prestigefyllda 10e huset. Saturnus anses mycket välplacerad i konstnärlighetens och kvinnlighetens Vågen och här fungerar Rahu vettigt, inte som hybris utan som ambition och förmåga att nå högt - ända till ett Nobelpris. Hans rebelliska sida förefaller helt komma ur Passionen - alla fyra passionerade tecken är aktiverade och ligger i de världsligt prominenta hörnhusen.


Herman Hesse har kommenterats tidigare, Också han en mystiker eller västerlänning med tidstypisk dragning till Österlandets djupa insikter... 


Fokus på de fyra elementen här. Horoskopet antyder en hel del personliga problem och han låg också på Carl Jungs terapibänk om och om igen genom åren. Här är Merkurius och Solen i samma tecken och dessutom skarpa Tvillingarna men 8e huset är ju uttrycklig dålig karma så Nobelpriset är alls inte självklart. 

Skorpionascendenten är indragen i "social utstötning" eftersom härskaren Mars står i gruppsociala Vattenbäraren och hans indofila läggning tyder verkligen på att han sökte sig BORT från västerlänningarna...

Men för Skorpionpersonligheten är filosofiska Jupiter en välgörande kraft och Jupiter hemma i sitt positiva Eld-tecken Skytten gagnar kartan, inte minst eftersom sinnelaget/Månen i Fiskarna blir eld och lågor. "Sensationalism" eller en eldsjälsliknande typ. 

Även USA är känt för sina kulter och märkliga religiösa böjelser och Hesses och USA:s horoskop är verkligen snarlika på denna punkt: båda mystiska Skorpioner utåt (föredrar hålla på sina hemligheter) och Solen i lika hemliga och skorpioniska 8e medan 9e huset för religion och filosofi är typiskt romantiskt i sina anfäktelser. Krabban är ett affekterat passionstecken som förklarar Hesses svärmande för det österländska.

T.S. Eliot har jag noterat följande om: hustrun blev mentalsjuk men han förblev henne trogen intill hennes död och gifte först därefter om sig. SvD skrev en gång (numera inlåst i kapitalismens döende timma): gjorde som ung ett nummer av ålderdomens resignation, blev själv med åren alltmer lik sin illusionslösa figur ”Prufrock”. I Eliots dikter är det tiden – som räddning och fängelse – som är det stora temat.



Här sticker varken Kvaliteter eller Element ut. Solen och Merkurius saknar åter synergi via delat tecken ... men 12e sjukdomshuset ägs av mentala Merkurius och med kvinnans Venus och Merkurius i tät konjunktion på Vågascendenten tycker man sig se Eliots bindning till sin sjuka hustru.

Hans unga fixering vid den tröstlösa Tiden syns i en så mycket sämre Saturnus-placering än Yeats starka Luft-Saturnus. Här är en Saturnus i Vatten som påminner om den tillfälliga lägre naturen och dess självdestruktivitet. Även Mars med Jupiter i Skorpionen lyfter fram den fallna själens närkontakt med denna värld som aldrig kommer att bli något annat än vad den är.

Hans sinnelag verkar dystert: Månen i 8e skorpioniska huset för korruption och förfall - kanske ytterligare en indikation om hur betydelsefull livskamratens mentala degeneration var för honom själv och hans dystra livssyn. 

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Waste_Land

Pearl Buck slängde jag in bara för att det höll på att bli män för hela slanten! Garanterat var det ett politiskt pris.


"Politiskt pris" hasplade jag ur mig innan kartan var beräknad, men hur väl stämmer inte detta ned en kroppslig Jord-Saturnus i sitt världsligt starkaste läge i väster och en Mars i lika rasfixerade Stenbocken! Så politiska positioner, särskilt Saturnus i väster! Född till onda kristna missionärer i Kina finns det uppenbart rasism i en sådan här karta som trycker på Saturnus och konformism ändå ut i det fysisk-kroppsliga. 

Jag vet inte hur Buck ställde sig till sina missionerande föräldrar, men makthungriga brukar ju skicka "religiösa" förtrupper först innan Kapitalisten kommer för att lägga beslag på mark och naturtillgångar. Jag tror ärligt knappast att Buck var så framsynt att hon hade en nykter bild av sitt USA men snappar en ledtråd på Wikipedia: " she came to doubt the need for foreign missions" - på god väg mot insikt om den onde mannen med andra ord!

Jag dubbelkollar inte vidare, ser ur som ett typiskt "kompensationspris" (första litteraturpriset till en kvinnlig amerikan), även om här noteras ännu en stark Budha Aditiya Yoga i just författartecknet Tvillingarna. Längre ner i Wikipedia bekräftas Tvillingarnas typiskt skarpa och kritiska typ:

"
Long before it was considered fashionable or politically safe to do so, Buck challenged the American public by raising consciousness on topics such as racism, sex discrimination and the plight of Asian war children."

Faktiskt, samtliga fyra på måfå valda pristagare har olika typer av Luft/Vatten-mixen! "Dissociation" (Se t.ex. Yeats överst - där attackerar Vatten-Mars Luft-Saturnus och Saturnus greppar i sin tur Mars!)

Detta är en lyckosam upptäckt, för kombinationen har skarpa representanter även om bloggen fastnad för lite väl många fall av den dysfunktionella typen (som tycks vanlig bland politiker). Det tyder på att författare på Nobelnivå har förmågan att hålla "ihop sin skit" där mindre själar inte alls har någon synergi mellan den Rationella och den Irrationella själen (Luft resp. Vatten). Det påminner också om att vi inte är våra horoskop, hinduisk astrologi må söka sätta fingret på själen med olika metoder men den är dock en faktor bortom Systemet... 

Romaren Plotinos på 200-talet såg själen som höggradigt komplex och sammansatt av fler komponenter än han ville gå in på i sina texter... Tanken att "allt finns överallt men inte i samma omfattning" ger en aning om vilken världsbild denna tänkare hyste. Där var definitivt en som penetrerat världsrymden "många ljusår bort" och därtill i fler dimensioner än den materiella...

 

Inga kommentarer: