Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 29 december 2022

Grekiskboende kvinna berättar om "daimonen"

Jag hittade just en länk av en kvinna som bott nästan hela livet i Grekland och sugit upp ett och annat. Det är ingen akademisk studie utan lättsamt och lättläst, hon styckebryter efter varje mening och har uppenbarligen fattat hur fördummande skärmläsning är och att det krävs radikala åtgärder för att lyckas förmedla något överhuvudtaget!

Det finns flera små guldklimpar i den här korta texten och inte mest hur den korkade västerlänningen genom en korrupt översättning kommit att förknippa Islams Mohammed med Djävulen själv. Inte konstigt att ett gudlöst land som Sverige inte har någon som helst koll på sina "åsikter" om utlänningar. 

Svenskarna har pga. statens sänkta tak för vad medborgaren behöver veta blivit både dumma och sårbara för onda andar (med vilket man kan förstå desinformation och skrönor - allt kroppslöst men påstått informativt som tar sig in i sinnet och förgiftar det).

Men det är också typiskt för artikelförfattarinnan  - en lekman - att missa det viktigaste Platon sade i några få omnämnanden om honom och hans litterära språkrör Sokrates (vars inre daimon enbart varnade, aldrig - likt min kan ha gjort i Mick Jagger-inlägget där en positiv utsaga inträffade under pågående skrivande). 

Platon betraktade den personliga daimonen som en äldre, mer mytologiserande tids sätt att tala om vad han föredrog kalla den egna högre och bättre själshalvan, den rationella själ som skiljer människan från djuren.

[Jag såg nyss en naturdokumentär om bävrarnas enorma skicklighet att välja rätt materialkombinationer för att bygga dammar som står emot vattenflöde i över hundra år (en bäverdamm inritad på en amerikansk karta från 1800-talet underhålls av senare generationer och fungerar perfekt även i vår tid). 

Jag kom då att tänka på 200-talsromaren Plotinos åsikt att självmedvetenhet - som den människan besitter - försämrar prestationsförmågan jämfört med de som lever helt enligt sina "naturer". Idrottsforskare noterar detsamma: topprestationer tillåter INTE ett ego som hamnar i vägen för utövandet. Som den gamla reklamslogan hade det: "Just do it" / NIKE.]

Men författarinnan kommer bra nära Platon i sin etymologi till "daimon" (förutsatt att den stämmer): ordet är härlett ur "daiesthai", ett verb som betyder avdela eller distribuera. Och vad är daimonen om inte erkännandet av en skiljelinje mellan något högre från ett lägre! Det här låter förstås som astrologin Merkurius eller det mänskliga intellektet, en diskriminerare som skiljer och delar i kategorier. Men det är absolut möjligt att "daimonen" som språkligt uttryck började i vanlig urskillning och senare kom att beskriva förmågan att skilja det världsliga från det himmelska.

Många lever så fastskruvade i det lägre att de tror metafysik är barnsagor. De som börjat lossa Naturens strypgrepp och förstår Platons liknelse om fångarna i grottan, lider kanske inte medlidsamt (det är det lägre som tilldelats att lida, inte det högre). Men de förstår väl prekariatet som givit upphov till talet om "fallen själ". 

Bloggen har tidigare noterat hur Plotinos alltid kallar själen "Afrodite" (Venus) och hur astrologins tvåtusenåriga tradition om planeternas platser för upphöjelse och fall placerar just själens fall i Jungfrun. Venus fall i detta tecken kompenseras å andra sidan Merkurius är "upphöjd" - som om systemskaparen menade att skarp diskrimination eller urskillningsförmåga åtminstone delvis kan kompensera för förlusten av själens eller Venus mer komplexa medvetande. (Sanningen är att Venus "unifierar" och Merkurius bryter sönder i smådelar för att sen lägga ihop igen, och därmed kan misslyckas i ämnen där "helheten är större än delarna", t.ex. allt som rör livets metafysik.

Plotinos skriver om astrologi i flera traktat i de samlade verken, men att koppla själen till Afrodite/Venus är förstås att komplicera ett redan snårigt ämne ännu mer. Jämför hur förföriskt enkelt och "rätt" hinduerna förefaller ha likställt Solen med atman/själen. Å andra sidan har den här bloggens försök att förstå hinduisk astrologi bara slutat med att ordet "själ" inte går att beskriva enkelt. 

Månen är en nivå inom människosjälen, Solen en annan och den rationella själen är alls inte den logiska Merkurius utan uppenbart Saturnus som hinduerna betraktar som en essentiell Luft-planet (till skillnad från den Jord-relaterade Merkurius-verksamhet som neurologer studerar). 

Kombinationen av Sol/Saturnus, har bloggaren kommit fram till, ger därför en sällsynt varelse av det rent daimoniska slaget "andesjälen". Det är typiskt att Väst inte bedrivit någon självkritik innan de hoppar på Putin och demoniserar honom. Den Greklandsboende kvinnan beskriver att Väst har den här tendensen efter att kristendomen i tvåtusen år demoniserat även det gamla (egyptisk-)grekiska begreppet "daimon" och förfulat det.

https://greekerthanthegreeks.com/2016/10/lost-in-translation-word-of-day-demon.html


Skillnad mellan Luft och Luft, mellan tanke och ande

Plotinos levnadstecknare Porfyrios berättar att hans lärare försökt ta sig österut för att studera visdom men hamnade i ett krig som tvingade honom tillbaka till Rom. 

Men att han var införstådd med hinduismen förefaller helt klart och att han bland gudavarelser och deras planetära representationer väljer just Venus som symbol för människosjälen, tyder på bra astrologisk insikt.

För titta på systemets uppbyggnad som det överlevt i båda indisk och västlig tradition:

Plotinos rationella själ "är" Saturnus som essentiellt sägs vara av Luft-natur (symbol för intellektet) och primärt härskare över Luft-tecknet Vattenbäraren.

Utöver Saturnus är det bara Venus som delar samma essentiella natur och Venus är förstås också primärt härskare över ett Luft-tecken, Vågen. Och det är i Vågen Saturnus anses vara "upphöjd".

Så dessa gamla tolkningsregler är i själva verket ren platonisk, nyplatonisk eller österländsk filosofi dold i astrologin. Nyckeln till förståelse kan man helt tacka den skärpta filosofen Plotinos för och hans förkunskaper i astrologi.

För när han beskriver världens tillblivelse med start i Den Ena (icke-existens vad vårt universum anbelangar) och dess gudomliga Intellekt och hur i nästa fall Världssjälen emanerar ur "rakt det blå", ur Intellektet, då berättas samma historia som astrologin potentiellt kan berätta men ur omvänt, jordiskt perspektiv:

Den fallna själen finner sig här snärjd av den dödliga människan, en tillfällig kropp (förbrukningsmaterial) men om den fallna själen skulle komma på idén att sluta frossa i dödens materiella prylar ("det andra", externaliteten) och vända uppmärksamheten inåt, väntar där det gudomliga Intellektet nedsänkt som kärnan i människans egen själ, Venus/Afrodite. 

Denna väsenskärna i själen är då Saturnus eller hennes egen Högre eller Rationella Själ. Därav kanska astrologins lära om att det är Luft-Venus som är den specifikt mänskliga själen och att den är så för att dess kärna är det gudomliga Intellektet, i astrologin gestaltad via en viss sorts Saturnus. Detta den historia som dragits om och om på Sideriska.

Här måste var och en själv bestämma sig eftersom antiken inte nådde något konsensus: är daimonen/den rationella själen ett högre segment i en ytterst ena själ är det högre segmentet en helt separat varelse? (Platons myt i ämnet förefaller se människan som en sammansättning av två skilda delar, den dödliga kroppen och dess öde som "lottas" ihop med en daimon av något slag och Plotinos spann vidare på det synsättet.)

Det är inte att förvåna sig över att mänskligheten skiljer sig från djuren och sägs tillhöra Luftens element och att just Vågen - Venus - människosjälen enligt Plotinos - är det enda Luft-tecken som är svajigt och saknar egen kurs. (En mer positiv tolknikng skulle kunna vara att även om människokroppen är låst i Ödet, har den inre själen luftlik frihet. "Människans fria vilja" är bara nys, formulerat i okunskap, men fri vilja finns - på själens nivå! 

Fri eller ej spelar ingen roll för den högsta nivån, den personliga daimonen. Här tycks en gradient förbinda dessa mer eller mindre odödliga väsen - de finns på en skala mellan rent onda sublunära demoner (jfr Sverigehoroskopets högsta instans, Ketu) och hela vägen upp till gudaväsen. De senare påminner är kristendomens änglar som alltid gör Guds vilja och inte behöver någon "frihet" eftersom de är medveten harmoni med helheten.

Vågen är det enda Luft-tecken som återfinns i gruppen av Passionens kvalitet (Rajas guna). De som likt vindflöjlar ibland viker av mot Ljusets kvalitet (Sattva) bara för att i nästa stund snärjas av Mörkret (Tamas) och dess inbjudande löfte om ett hållbart nu, ett hållbart samhälle, civilisationstyp eller vad än frågan gäller.

Men nere i den fysiska världen omvandlas allt och alla hopp grusas ytterst. Bara i den rena Intellektsvärlden eller Luften låter sig Tamas guna (Mörkret) förenas med tanken om ett evigt himmelrike.

Därav Sveriges dubbelfel, som först elimineras landets näriga Överherrar religionen och filosofin - de enkla hjälpmedlen för att rensa tankelivet klart, och sedan inbillar sig att en jordisk ideologi skulle kunna frysa Kretsloppets destruktiva inverkan och fungera som permanent schematik. 

Man måste därför skilja på Luft i ren form, som representant för den gudomligt Intellektuella verkligheten bortom tid och förändring och de som bokstavligen tror sin politiska färg någonsin skulle kunna fungera i världen. Det är Luft i en lägre manifestationsform, Luft som samhällsarkitektur, dvs. knuten till villfarelsen att "människan är alltings mått".

Alldeles i början av bloggandet om den sideriska zodiaken tyckte jag Sverigekartan såg utmärkt ut med hela tre planeter i Vattenbäraren och t.o.m. dess härskare Saturnus i ett annat Luft-tecken. Detta var då den "sociala ingenjörskonstens Sverige" - så lätt att känna igen. 

Vågen som ascendent verkade understryka att detta är landet där man kan förverkliga sig som jämlik människa. Horoskopet var så övertydligt att man borde ha misstänkt att det var något PR-aktigt över hela den svenska myten om hur förträffligt landet var. 

Men de senaste fyra åren har bilden av Sverigekartan mörknat vartefter att fler av den hinduiska astrologins tolkningsregler inkluderats och sista spiken i kistan var inlägget den 25 februari 2022 när landet inte ens hade någon personlig skyddande eller daimon utan bara en sublunär DEMON, långt ifrån att ha förvärvad en evig natur! Vill inte slå överhövan på egen trumma, men inlägget placerade sig närmast "övernaturligt" i tiden och matchade Putins projekt att bygga sitt Storryssland och Sveriges pinsamma kollaps in i sin alltid illa dolda favorisering av den amerikanska typen av imperialism.

Ingen bör ha missat att NATO-anslutningen var ett "erbjudande" från USA och inte en följd av regeringen Anderssons egna omvärldsanalyser. Landet var nu så förfallet att det inte längre kunde tänka självständigt och att svenskar fortsätter fästa tilltro till just Magda bland partiledarna visar hur lågt tanketaket i detta land kommit att bli. 

Det är lätt att le åt de extremt obildade amerikanerna men vi har importerat samma sjukdom hit. Bara att det inte är några lantliga rednecks som där utan att ignoransen är det utmärkande för regering och riksdag. Och så går det när man kollektivt SÄNKER tanketaket i en nation istället för att satsa på medborgarnas rätt och var och en bli excellenta och inte bindas upp i företagens lönsamhetsjakt. 

Penningen som grund för värdesättning kommer att ersättas globalt men svensk Överhet (eller om det är amerikansk) kommer att spjärna mot i det längsta, så paradoxalt nog kommer Sverigehoroskopets variant av Vattenbäraren att vägra Vattenbärarens tidsålder - ett intressant exempel på hur samma symbol kan ha flera nivåer av mening och att de inte ens förstår varandra - se bara hur Sveriges skiktade sociala miljö ser ut - landet har fallit sönder i sin oförmåga att integrera. 

Den oförmågan kommer, som sagt av att filosofi och religion rensats ut. Sverigehoroskopets 9e och bästa hus som skulle hålla ihop nationen innehåller en skadad Saturnus (bas för nationens identitets-Sol) är en enda förödelse till hussektor. Därför kallar bloggaren det land där han föddes och har levt ett dött land, som 2022 nådde en ålder av 48 vilket också tydde på vilken bananrepublik vi blev efter nyliberalismens ankomst. 

Och underlaget för det omdömet är inte enbart att han ägnade många studieår i 9e filosofiska huset bara för att sedan ratas av den svenska arbetsmarknaden vars rekryterare var så lågutbildade att inte en enda förstod på vad sätt förmågan att tänka (filosofi) var relevant för de vitt skilda jobb han sökte. 

Medveten om världens tillstånd såg han sitt eget dilemma i ett starkt diskriminerande land som uttryck för en eras slut och klev av tåget så fort pensionsreglerna tillåt, och accepterade hellre ett liv som fattig-fattig-fattigpensionär än det dysfunktionella svenska samhället. 

Det kommer att bli fler inlägg om Sverige - även om landet dött - var så säker. Mycket ledig tid att tänka när man inte längre följer landets ersättningsreligion, "jobba-och-konsumera"! Och rapporterna kommer inte från den låga nivå av Luft som Sverigekartan representerar utan från en annan av luftens eller andens regioner. 

Alla som likt bloggaren föddes med Tvillingarna som ascendent har ett 9e filosofihus ägt av Vattenbäraren och Saturnus (den högre själen). Därför anses Tvillingarna vara en kommunikatör, med tillräckligt "bra" Saturnus en som förmedlar gudarnas vilja och idealt en så klar kanal uppåt att gudarna förnimmer vad mänskligheten sysslar med! (Variant på "martyren", sanningsvittnet). 

Rapporterna på Sideriska om svenskarna förehavanden kom säkert inte som någon nyhet för de arkitekter som bebor högre våningsplan, det måste finnas många, många som har liknande horoskop i detta land). För om 9e representerar den metalogiska eller intuitiva förmågan som alla ha (i skiftande mängd) så finns möjligheten att vissa har 9e hus som kontinuerligt "sänder/mottar". 

Åtminstone tyder folklig underhållning på detta. I tv-programmet "Det Okända" har synska personer uppmanat vissa programdeltagare att de "läcker" och att det är skälet att de drar in för mycket spöken i sina bostäder. Detta kan tillskrivas antingen problem med Månen (psyket/det privata) men 9e huset kan inte heller uteslutas till följd av dess närhet till högre verkligheter.

Möjligen är bloggarens leveranser lite mer kontrastfyllda (vilket inte måste innebära bristande objektivitet). Detta visar filosofi- och sanningsherren Saturnus visar genom att placera sig i Eld och som sitt fundament ha Jupiter i spejarposition i 6e huset där Fienden till alla goda värderingar och mänsklighetens bästa håller till. 


Detta ger en tillspetsad variant av "sensationalismen" där Eld och Vatten urladdar sig när man söker kombinera dem. Det högre medvetandets representant (Saturnus) har valt (?) att verka inom territorium ägt av Fienden. Och detta  handlar förstås inte om smyg-putinism - 9e huset i LUFT sysslar med högre ting än tankar på kolonier eller utvidgade landsgränser. 

Däremot omvittnar Saturnus position i 7e allianshuset om en viss kräsenhet i valet av partners - och det smittar förstås av sig i synen på vilka hemlandet väljer att alliera sig med! Den goda Saturnus på en av Fienden ockuperad zon blir närmast ett "Stjärnornas krig", en preferens för perspektiv som ställer det arketypiska God mot det Onda. 

Antalet potentiella äktenskapspartners krymper Olycksbådande enligt kartan ovan, särskilt kan förmodas i ett värderelativistiskt land som Sverige, där befolkningen av sin stat och dess behov av "produktiva medborgare" berövats förmågan att tänka stort och rätt. I den meningen är ovanstående karta inte alls favoriserad. 

Pikant är det kanske att återge men vem har inte raggat på krogen som ung? I ett "one night stand" (som inte utvecklades till mycket mer) vaknade jag runt tjugo av att min "daimon" (förstår jag nu) gav mig två drömmar i kvinnans lägenhet, dels en verkligt symbolisk dröm om att hon inte nådde rätt nivå av andlighet - symboliken för knepig för att redogöra för här. Men samma natt också en fånigt konkret drömsekvens som avslöjade att hon brukade gömma ett paket reservcigaretter bakom soffan.

Cigg-drömmen berättade jag på morgon bara för att den var så lustig och då visade det sig ha varit hennes före detta pojkväns beteende jag drömt om, inte hennes!

Den som inte noterat det tidigare, har här en förklaring till varför bloggaren snart tröttnade på att forska i den sideriska zodiakens sanningsanspråk (svarsförmåga på kvantitativa studier) och drog allt mer mot moraliska omdömen och ren metafysik! Det var styrning från 9e huset/dess ägare. Men bloggen startade 2009, många år innan jag ens hade någon uppfattning om "daimon"-begreppet och än mindre kände till hur prominent den egna var!

Saturnus som "bärare" av det daimoniska har som bekant västra horisonten som sitt starkaste världsliga läge. Dig Bala-parametern, ägnad bara ett inlägg (redan 2011). Mest för att svenska kändisar med offentligt känd födelsetid är sällsynta och Dig Bala ingenting betyder förutom i kombination med känd födelsetid. 

Nog för att ett och annat inlägg i träningssyfte i månkartor innehållit kommentarer om "världslig placering". Ofta nog verkar en lunär fantasi om Solen i 10e makthuset ha gått igen i verkliga livet som t.ex. en position i riksdag eller regering. 

Att tro dessa symboler som tillhör en ontologisk verklighet bortom tid och rum (den arketypiska eller Intellektuella världen) - trots att läran bygger på ominas position i tid och rum - skulle underordna sig statistiskt tänkande (som är en produkt av individer låsta i tid och rum), detta var bloggarens första tankefel. Men år av bloggande har visat på vilken "nivå" astrologin verkligen hör hemma, och för det måste antikens och senantikens filosofer ha ett tack. Det ser jag nu som det lilla bidrag till läsaren som bloggen kanske bjudit.

 

 

PS. Jämfört med daimonens lott (som är en rätt ny upptäckt för bloggaren) har alltid lyckans lott eller Fortuna tyckts rätt trivial. Kontrasten till daimonen bekräftar detta. Lyckans lott har med inomvärldslig glädje att göra, men tveklöst stämmer lyckopunkten skrämmande väl i bloggarens horoskop (krysset vid Vågens 3e grad). 

Starkt knuten till Solen eller ledargestalter (en Sol som dock är en verksam illgörare i detta horoskop) kan lätt anas att en källa till "lycka" är att granska ledarfigurer och bedöma deras härskarvärdighet. I det delar jag helt och hållet en viss Shakespeares intresse där exakt samma intresse figurerar. Men vem är inte intresserad av hur våra folkvalda sköter sina kort? 

Skillnaden är att bloggaren har verksamt dåligt ledarskap i sitt individuella 5e hus för god karma, vilket gör studiet av ledarskap som kommer till korta ett av det kreativa 5e stora nöjen - precis som den här bloggen kommit att utveckla sig. 

I den meningen kan man faktiskt ana hur daimonens och lyckans lotter på något sätt beskriver samma sak men ur ett överifrån- och ett underifrånperspektiv. Det andliga och det materiella som två sidor av samma mynt. Vet inte om Plotinos, den extrema dualisten, skulle ha gillat det. 

Men om daimonen verkligen var en egyptisk "uppfinning" stämmer det bra: det folkets fixering vid det materiella och vid utsmyckning (tänk: begravningsskicket för de mer välbeställda) tyder på att ande och materia kan ha setts som varandras spegling, precis som "daimonen" och den "världsliga lyckan". 

Historiker tycks ha svårt att komma till beslut om Egypten och nyligen såg jag i ett historieprogram att trenden vänt, och istället för att som (brittiska sideriska astrologen) Cyril Fagan en gång trodde, att egyptisk astrologi låg till grunden för den i Mesopotamien, lutar man idag mot att den egyptiska kulturen (allmänt) uppstod till följd av impulser från tvåflodslandet. Jag tittade tyvärr inte uppmärksamt och har redan glömt vilka fynd som tyder på denna helomvändning.


Inga kommentarer: