Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 26 augusti 2011

När Skorpionen möter Satans huvud



Aftonbladet recenserar en bok som porträtterar en föga sympatisk bandledare, Johnny Ramone (dagen efter även DN). Hade jag bara sparat debut-lp:n jag köpte på USA-import direkt när den kom hade jag haft ett eftersökt samlarobjekt. 

Men jag var tonåring och inte någon närig klippare. Redan formad av progressiv rock fann jag Ramones - så hajpade i pressen - vara ett gäng töntar. Skivan höll för en lyssning, sedan hade man tillgodogjort sig allt den hade att ge. Såld vidare till en andrahandsbutik inom några veckor...




Beträffande Johnny Ramones horoskop noterar jag genast Mars i härskarläge i Skorpionen apropå texten som uppehåller sig en del vid hans bortdöende i prostatacancer, hans odugliga kuk och specialblöjor mot inkontinensen. (För att komplicera saken är visserligen Skorpionen könsorganens tecken men planetärt är det Venus som råder över dem, enligt indisk traditioner.)

I allmänhet accepteras inte aspekter till fixstjärnor som den onda Algol (Satans huvud - efter det arabiska al-Ghul), utan bara en stjärna på rak linje med jorden och så en planet mittemellan. Planeten färgas så att säga av stjärnan och förmedlar vidare i enlighet med sin natur.

Men den tydliga oppositionen mellan illgöraren Mars i Skorpionen och Algol i början av Oxen frestar till en liten undersökning. Algol låg dock i väster just då Skorpionen steg i öster när norska polisen fick larm om en pågående massaker...

I ett tidigare inlägg falsifierades hypotesen att Algol har med dyslexi att göra, åtminstone inte ensam. Med den tillåtna antika avvikelsen på ±7½ grad från en rät linje resulterade 33 horoskop av cirka 5.300 då jag provade Mars opposit Algol samt Johnny Ramones misstänkta konjunktion mellan Solens disponent Merkurius och avhuggna Draksvansen (referens till oduglig kuk?). För säkerhets skull inkluderade jag i sökmönstret också en direkt kombination mellan Solen själv och Ketu.

Jag noterade några intressanta fall - bl.a. några känd cancerfall - man bestämde mig för att slimma orben rejält för att se om detta gav ett mer distinkt och lättöverskådligt resultat.

I linje med en indisk tradition där planeters influens (och påverkbarhet) tar slut vid teckengränsen accepterade jag nu bara en Mars mellan 0 Skorpionen och fram till 4°36, dvs. ±2°18 avvikelse från en exakt opposition.

Sökmönstret i programvaran ZET ser ut så här:
Ma.Sco[0-4.36] & (So.0.SN | Me.0.SN)

Nu krympte träffarna till tio stycken, inklusive rockaren, och här finns intressanta ting.

  • Bill Murray
  • Grace Kelly
  • Göran Rosenberg
  • Imre Kertesz
  • Jackson Browne
  • Johnny Ramone/John Cummings
  • Loredana Berte
  • Morgan Freeman
  • Patrick Swayze
  • Simon Wiesenthal

Bill Murrays karriär har på det hela taget bestått i att spela kalla cyniker, helt utan mänsklig empati. Ständigt besvärade miner och någon slags undertryckt desperation!

Han och arbetsnarkomanen Johnny Ramone delar här det svala och kritiska soltecknet Jungfrun. Murray har Solen med Ketu och Saturnus - det säger en hel del! Tur att han haft filmen som legitimt utlopp.

Drottning Grace av Monaco dog i en bilolycka, dottern Caroline satt vid ratten. [Grace körde och yngsta dottern Stephanie var medpassagerare!]

Horoskopet innehåller en potentiellt problematisk konjunktion mellan Mars i Skorpionens 3e grad med en fallen Sol i Vågens 27e grad samt Merkurius och avhuggna Draksvansen bara en grad från varandra, också i Vågen. Hon hade färdmedlens Merkurius i första huset (den egna kroppen) och oppositionen mellan Mars och Algol involverade åttonde dödshuset.

För publicisten Göran Rosenberg med Mars i 2:24 Skorpionen och samma Mars/Ketu i Vågen skulle man naturligtvis kunna anföra Förintelsen som Den Hånleende Satans primära uttryck. Han har utvecklats långt i sitt liv, från självklart pro-Israel till en mer nyanserad bild av problemen med judarnas återskapade hemland.

Kertesz var ungersk Nobelpristagare i litteratur och där saknar jag helt biografiska data. Solen, Merkurius och Ketu i Vågen.

Jackson Browne, singer-songwriter med storhetstiden under 70-talet och lågmälda socialrealistiska betraktelser är intressant i sammanhanget. Aftonbladet nämner att Johnny Ramone var en fysisk misshandlare och Jackson Browne har också slagit en kvinna. PR-teamen har väl lyckas sudda bort detta nu, för vem kan tro den mysiga Sol-Jungfrun Browne om sådant?

Jackson Browne föddes ett dygn efter Johnny Ramone!

Och på tal om bråkiga människor som har nära till våldet, vad som Björn Borgs före detta hustru Loredana? Här råder samma komplexitet på himmelen som hos Bill Murray, Solen och Merkurius vistas med inte mindre än två illgärningsmän, Saturnus och Ketu. Och...det skiljer bara ett dygn mellan de här två också!

Morgan Freeman, denna vänliga brummelibjörn på vita duken har också han en annan sida, av sexuell art, som framkom för några år sedan... Nu en markant "satanisk axel" med Solen/Ketu i Oxen och Mars/Rahu i Skorpionen!

Skådespelaren Patrick 'Dirty Dancing' Swayze dog likt Johnny Ramone i cancer. Olycksbådande nog hittar vi här Merkurius/Ketu och Månen i tecknet Cancer! Swayze var kedjerökare merparten av sitt liv och Mars ligger i tredje huset, ett av Merkurius två naturliga hus (tidpunkt finns på detta horoskop, 8.10). 

Merkurius nära association till andningsluft behöver inte påpekas. Men indisk tradition kopplar likväl lungsjukdomar till Månen så Swayze hade, som synes, maximalt olyckliga omen! Han hade också gränsdragaren och liemannen Saturnus i första huset i Jungfrun (ännu ett omen om Merkurius).

Jungfruascendent också på Simon Wiesenthal, koncentrationslägeroffret som blev nazijägare. Mars i tredje igen, men ingen kedjerökare nu utan tredje huset snarare som "intelligence" eller underrättelseverksamhet. Det visade sig att Wiesenthals nazijakt, som fört honom över hela världen, varit en täckmantel (delvis åtminstone). Han var också spion åt Israel.

Således råkar två offer för nazisternas Förintelse, den ene direkt och den andre mer indirekt figurera bland dessa få fall. Jag vet inte om det är någon mer som upplever att det finns en viss nattsvärta över merparten av dessa personer eller deras livsöden.
Ska man härav dra slutsatsen att Algol stimuleras också via opposition? Eller är det Mars i härskarläge i Skorpionen man märker? Mars i båda sina härskarlägen anses inte bra i antik tradition och detta på grund av planetens fundamentalt vrånga natur. 

Ett intressant första fynd, icke desto mindre. Här tycks Den Hånfulle (Satan) verkligen spela med som ett motiv som definierat invidierna. Man behöver inte bli "ond", men blotta sitt genetiska arv har t.ex. tvingat Göran Rosenberg att adressera frågan om Ondskan i livet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag inser nu att jag haft, inte bara en utan två grannar, med just denna mars/Algol-konstellation. Förutom "Loredana" som jag nämnt tidigare även hennes make! Eller före detta, snarare. Han är född en vecka efter Johnny Ramone, och är utåt väldigt glad och trevlig men det är allmänt känt att han har problem med alkoholen. Inte heller "Loredana" spottar i glaset, och under supermånen i mars i år kom det till en våldsam uppgörelse som slutade med att han åkte ut. Men nu har han löst ut henne så hon har flyttat och han flyttat tillbaka. De borde ha särat på sig för länge sen, säger båda två nu...

Apropå Kertesz så satt han i koncentrationsläger ett år. Och så en liten detalj: Det var Grace' dotter Stéphanie som var med vid bilolyckan, inte Caroline.
S

Seaward sa...

Intressanta ifyllningar! Jag tänkte nästan att ungraren kunde ha någon krigsupplevelse han också - apropå det judiska temat här - men orkade inte jaga fakta på nätet.

Tack för rättelsen om monegaskerna - jag var övertygad att det var storasystern som körde på bergsvägen, men se det minnet...