Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 26 januari 2022

Omikron räddar Rovkapitalismen ännu en tid



En professor í raden av experter tycker till. Ingen bryr sig eftersom den övergripande ordningen är Kapitalismen - och den ser till att göra sig vinst på vad som än händer. Liv eller död kvittar lika för dessa demoner som bäddats in i mänskligheten som experiment. Kommer människorna att se vad diverse överheter gör med deras enda liv? Och om så, vem i Väst skulle ta på sig det fordom högt skattade martyriet för att förändra sakernas tillstånd? 

I Väst har Njutningsmänniskan utvecklats till en extrem livsform (och extremiteter klipps av först). Mycket talar för att flocken alltid kommer att förbli just flock. Se bara hur det gick för martyren eller visselblåsaren Assange när han mopsade sig mot USA och stormaktens intresse av billiga råvaror utomlands.

Men stannar man för ett ögonblick vid forskarens tanke att den mildare omikron-varianten signalerar att Naturen för tillfället drar sig tillbaka och överväger andra vägar för sin Vedergällning på människorna (de har under pågående pandemi eldat på och konsumerat än värre än innan), då stämmer tanken om avslutet bra med den enklaste av alla astrologiformer.

Jag pekade på planeterna passage genom tecknen (transiter) när corona 2020 stimulerade igång bloggen efter dess skendöd:

Range of search: 1.01.2020 - 1.01.2024, in steps of: 24h
 

Sa.Cap
25.01.2020 - 29.04.2022
13.07.2022 - 17.01.2023
Ju.Cap
31.03.2020 - 30.06.2020
21.11.2020 -  5.04.2021
15.09.2021 - 20.11.2021

https://siderisk.blogspot.com/2020/04/corona-doomsday-virus-preparing-for-new.html

(En prognos om att covid var Domedagsviruset behöver inte ha slagit fel, se snarare viruset som upptakten till en längre period som totalt sett ÄR  Harmageddon.)

Den restriktiva och till sist dödsbringande Saturnus ska alltid, som här ovan, läsas tillsammans med den utvidgande och framåtorienterade Jupiter.

De har nu en tid delat Stenbockens tecken där Saturnus har hemmaplan och Jupiter bortaplan. På många sätt illustrerar detta världens experimenterade med olika typer av "lockdowns" de senaste två åren.

Hur kapitalismen bara blivit värre under denna tid förklaras dock av att den, som sagt utnyttjar alla fenomen till sin fördel, och resursansamling (hos de Rika) är en av nycklarna till Saturnus ur sin negativa aspekt (härskare över negativa Stenbocken, ett nattecken).

Hinduisk astrologi skiljer inte på dag- och natthoroskop och planeter, så kallad "sect" i gammal hellenistisk västastrologi (t.ex. Solen ovanför horisonten vid det lokala födelsehoroskopet sägs vara i sekt). Men den här bloggen har aldrig varit renrasig, och det förtjänar att nämnas att Saturnus klassas som en dagplanet, dvs. i linje med dygnets ljusa del en driftig jäkel, aktiv i sitt arbete med att hålla ihop det rådande system och ackumulera (Saturnus som Skördemannen).

Saturnus i negativa hemmaläget Stenbocken (som natttecken det svagare av planetens två härskarlägen - även hinduisk astrologi gör samma distinktion mellan planeters två härskarlägen) syns väl i hur världens Stater pytsat ut stöd till de gnällande kapitalisterna och de drabbade medborgarna. T.o.m. i det fritt fabulerande USA med alla deras falska myter om "bra karl reder sig själv" har stödpengar strömmat ut. 

Någonstans i det astrologiska ominat kan man skönja en dysfunktionell period där Samlaren Saturnus inte når upp till sitt sannaste uttryck (som är i Luft/Vattenbäraren) och därför Jupiters ständigt tillväxt har en viss chans trots bortaplan. 

Det absoluta stillaståndet (recession) undviks därmed i just den här teckenplaceringen. Annars är konjunktionen mellan de två lie av en sänkare där varken kursstabilitet (Saturnus) eller nyorientering (Jupiter) riktigt vill sig. Allt blir stående på samma fläck (i samma tecken/hus).

Men om omikron nu sägs ända pandemin  (snarare är det väl människor som omklassificerar svårighetsgraden för att få ekonomin i rörelse istället för att byta ut det dödliga ekonomiska systemet), så stämmer det väl med de här två tunga planeternas rörelser. Bortser man från att Saturnus lämnar Stenbocken men  börjar backa i zodiaken några månader den här sommaren, så är den helt negativa symbolen Saturnus-i-Stenbocken till ända i januari 2023.

Varför det redan nu hoppfullt talas om att omikron blir den bortre parentesen, kanske kan tillskrivas just Hoppets Stjärna (som Jupiter ibland kallas). Den har redan lämnat den hårt resursfixerade Stenbocken och är mycket lättare och mer behaglig i Saturnus positiva hemmatecken Vattenbäraren. Jupiter är med Solen och Saturnus en dagplanet.

(Merkurius som vanligt en kappvändare - se länken om "sect" ovan. Nattplaneterna blir då förstås: Månen, Venus och Mars - här är det dess negativa härskarläge i Skorpionen som, tydligen, smäller högst. Kanske för att sexualitet är förutsättningen för nya barn eller debutanter  - Väduren - i världen. Jag förkovrar mig alltjämt i senantika Västastrologers  tankar om "daimonerna" som jag vanvördigt blandat in i bloggens förenklade form av hinduisk astrologi. I samband med dessa visar sig distinktionen mellan dag- och natthoroskop vara betydelsefull. Återkommer i ämnet.)


Inga kommentarer: