Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 januari 2022

Birgitte Bonnesens Merkurius - Räknenissen som falsk bankir

 


Det nästan kolsvarta horoskopet för f.d. Swedbank-dirren har redan avhandlats. Men med i samband med åtalet är Bonnesens födelsehimmel värd en ny kommentar. Inte minst för svindleriåtalet berör just soltecknet Oxen - Pengarnas tecken - som dessutom är överaktivt på denna himmel. Och definitivt för att månnodsaxeln har sitt avslut i Oxen. Den sublunära (världsliga) demonens äregirighet (eller bara girighet?) är starten men här ligger girighetens straff i Oxen.

Noderna placerar sig för övrigt vid två av de huvudstjärnor som användes för att hålla koll på vad tiden var liden i det antika Mellanöstern. Det är västastrologins fixerade tecken Oxen och Skorpionen som nästan exakt i mitten av tecknen har stjärnan Aldebaran (16e graden av Oxen) respektive Antares (16e graden av Skorpionen). 

Räknar man i heltal befinner sig stjärnorna och nodaxeln EXAKT med dessa och även med högre precision skiljer mindre än en halv grad. Detta måste ha varit ett ytterst betydelsefullt omen i antiken, oavsett VAR på himmelen det utspelade sig (Bonnesens födelseklockslag är okänt).

 


Vid tiden för första inlägget, "Skrattar hela vägen till banken, tror hon", noterades den bedrägliga Satansstjärnan (Algol, Oxens 3e grad) i konjunktion med Solen, en "Jimmie Åkesson-placering". Bloggens tidigare resonemang kring "algoliserade" kartor inkluderade tyvärr för många kartor med planet X och Algol alltför långt från varandra i zodiaken. 

Bonnesens konjunktion mellan Solen/själen och Satans förförelser håller sig dock just innanför den strängare nya avvikelsen om ±2° (traditionellt tillåts bara ±1°, men många astrologer på nätet accepterar en större orb/omkrets). 

Det finns skäl att inte vara mer generös än en avvikelse på några grader: De Gråtande Systrarnas (Plejaderna) har sin huvudstjärna Alcyone bara en kort zodiakal distans bort. Förra bankdirektören "angrips" av såväl lurendrejaren och svikaren Algol som den "gråt och tandagnisslan" som Alcyone sägs föra med sig. 

Som markör för livets milstolpar är Bonnesens Sol därför illa utsatt och hennes öde matchar väl Åkesson som sannerligen inte haft det lätt att etablera sin fulpolitik - bara de mest korkade svenska männen har han lyckats knyta till sig och det verkar osannolikt att han någonsin når en ölhallskupp à la Hitler - en "ledare" han säkert studerat noga i sin ungdom. Hans spelat upprörda "kallar du mig nazist???" i en debatt var typisk falsk Algol i verksamhet bakom den utagerande Solen. Konjunktionen tycks ha ränker och fulspel som en ständig frestelse och risk. 

I en del fall har jag noterat att Algol enbart verkar beskriva offret för en  bedräglig natur  och det är inte lätt att veta hur stjärnan uttrycker sig! Logiskt bör konjunktionen med den aktiva Solen vara ett tecken på att individen själv verkar bedrägligt, som Bonnesen gjort. Men för en lunär ordertagare utan egna höjdpunkter i livet skulle detta omen helt enkelt kunna representera en svekfull chef, en ond fadersgestalt eller liknande.

Nu kanske någon tänker att det är orättvist att fixstjärnorna är just fixerade med sina ibland usla budskap så att människan utan förskyllan är "märkt" från födelsen. Men det är inte människan som är huvudnumret (vilket särskilt västerlänningarna fått för sig). 

Det här rör den osynliga andesjälen som kommer "utan att någon vet varifrån den kommer eller vart den går", som Jesus svarar den nyfikna Nikodemus (som senare upplåter sin grav åt den korsfäste läraren). Den gamla astrologin hade ett fixerat universum (inklusive zodiaktecknen) och den som rör sig är andesjälen, ibland helt autonom i förhållande till "världen" (universum) men alltså ofta bunden av karmalagarna. 

Eftersom Bonnesen är så extremt uppknuten till girigheten och dess straff (Rahu och Ketu) måste man enligt själavandringsläran anta att hennes mörka förflutna hann ifatt henne i "det danska livet". För det är inte ärejaktens Rahu som är nyckeln här utan halshuggningens Ketu, som båda kan indikera mörkläggningen av transaktioner (Merkurius) men också straffet för hela hennes livsgärning (Solen). 

Samtidigt visar hennes karmaplanet Saturnus (karmaindikator på ett högst allmänt sätt) i sin närhet till äregiriga Rahu att hon redan hunnit binda mer ris till sin framtida rygg (ett annat jordeliv). Den här kombinationen förklarar makthungern som tog henne till en tung position (Saturnus) så att "bestraffningen" på andra sidan kunde lösas ut. Utan nämnvärd makt hade förmodligen det komplexa dramat inom den "sataniska axeln" (Oxen/Skorpion - allt annat uppslukande hunger efter det världsligt goda) knappast uttryckt sig så kraftfullt och rubrikskapande. Det kanske finns några mini-Bonnessen utströdda i världen som bara blivit ficktjuvar.

Sinnelagshoroskopet (Månen i Lejonet som substitut-ascendent) ger en väldigt tydlig himmel som inkluderar just karriäristens axel. Den är inte identisk med den sataniska axeln (som här används om zodiaktecknen), utan handlar om vägen från absoluta botten (4e huset, hemmets inre rum) och upp mot karriärtoppen (10e huset). Eftersom sinnelaget är fantasier och förväntningar skulle man väl kunna tänka sig att Bonnesen alltid drömt och fantiserat om sig själv som en Stor Ledare och maktmänniska (Solen i 10e). 

Den tolkningen blir emellertid problematisk. För drömde hon då om en Sol som blir halshuggen (Ketu) för bedrägliga räknenissefasoner (Merkurius)? 

Jag har inget svar men påminner mig hypnosterapeuten Michael Newton som under 30 år hjälpte klienter med segslitna problem som bottnade i trauman i tidigare liv snarare än barndomsproblem i detta liv. Då och då visade det sig att individen under hypnos verkade ha en spärr inlagd i sitt omedvetna. Själen hade inte tillgång till material om sitt eget öde. Förklaringen från Newton (efter många möten med fenomenet) var att själen "väljer" ett visst liv med otrevliga upplevelser längs vägsträckan. Att i förväg känna till dessa överraskningar skulle omintetgöra själens syfte med detta jordeliv. Överraskningsmomentet krävs för att "lektionen" ska gå hem.

Newton uttryckte sig försiktigt i sina böcker, men sanningen är att han talar om DÅLIG KARMA. Jordelivet innehåller perioder då det är dags för återbetalning. 

Möjligen kan man tolka "skuggplaneterna" Rahu och Ketu som just avsiktligt inplanerade spärrar eller blindfläckar. Först när människan når motsvarande planetära cykel (dasha-period) kommer överraskningen.

Eftersom dasha-cyklerna kräver kännedom om födelseminuten är det poänglöst att spekulera i huruvida Bonnesen nått Ketu som sin huvudcykel (en gång i livet) eller som en sub-cykel i en annan (upprepade möten med "snöpligheten" eller "halshuggandet").

Bonnesens Måne kan mycket väl fantisera om och åtrå en "plats i solen" i 10e huset för dem som förfogar över resurserna, men hon känner inte till att negerande Ketu också befinner sig där, vakande på sin tid att slå till eftersom den även metafysiskt är en "skuggplanet" (det hinduiska uttrycket påminner om att noderna bara är matematiska punkter för astronomer).

Det är värt att påpeka att Bonnesens drömmar om att bli ett "Chefs-Lejon" förverkligades: Solen i 10e i sinnelagshoroskopet är ju fundamentet eller disponenten till de lunära fantasierna. Måndisponenten Solen (av alla möjliga planeter) visar att psyket korrekt visste åtminstone att det var destinerat till en maktposition, som en del barn (korrekt) vetat sedan unga år vad de ville bli. I just detta fall bildas en friktion mellan omaka ELD och JORD, så att karriärklättringen kan innehålla t.o.m. våldsamma element. Det är ingen mjuk seglats till toppen, Bonnesen verkar vara en ful slugger!

*****

Frågan är bara vad "referensstjärnorna" Aldebaran - "Anhängaren" - och Antares - "Skorpionens hjärta" - betyder när de drar in den ibland oärliga räknenissen och krämaren Merkurius i sin perfekta, "eviga" opposition? 

Stjärnorna är ett nytt område för bloggaren och jag vet inte mer än vem som helst kan läsa sig till på t.ex. ConstellationOfWords, som klippt och klistrat friskt från gamla böcker i ämnet.

 "Aldebaran skänker ära, intelligens, vältalighet, stadga, integriet, mod, våldsamhet, en uppviglande tendens, asvarsfull position, offentliga ärebetygelser och makt och vinst genom andra. Men fördelarna visar sig sällan varaktiga och det finns också risker för våld och sjukdom."

"Antares är en ond influens och gör subjektet "brådstörtad, tjurskalling och självdestruktiv till följd av sin envishet". Kopplingen mellan tjurskallighet och den sideriska (eviga) Skorpionen kan knappast missas - men här liknar faktiskt Skorpionen och Oxen varandra i sin envishet. (Inte att förväxla med epitetet "fixerade tecken" som var ett västerländskt misstag, fixeringen syftar på den tropiska zodiakens koppling till årstiderna - det fixerade syftar enbart på det stabila mittstycket av var årstid.) 

Stjärnorna bekräftar bloggens tidigare bild: den sataniska axeln drar starkt ned i den destruktiva lägre världen - den materiella Maya, pseudoverkligheten.


Tillägg

Dagens Mammon/Schibsted har en artikel i vilken Bonnesens försvarare hävdar att ex-bankiren är ett offer för Swedbanks bedrägliga försök att tvätta sitt skamfilade rykte.


Inga kommentarer: