Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 27 januari 2022

Eric Clapton - ett geni demoniserat av pöbeln



Ikoniska gitarristen Eric Clapton har enligt AB noterat vad varje vaken människa kan se: det pågår ett vanvettigt drev i alla medier att driva länders befolkningar till Sprutan. Det sovande folket anammar som vanligt överhetens påbud och Clapton menar sig ha förlorat vänner och bekanta bara genom att påpeka hur det ser ut i medierna. 

AB citerar någon obskyr svensk komiker som med sällsynt otajming drar av mothugget "men se alla överfyllda akutmottagningar" just som bl.a. AB självt kört rubriken om att inte en enda IVA-plats är upptagen i Stockholms sjukvårdsområde. 

Att hälsovården har att göra (vilket är vad man menar med "jobb") står i vilket fall inte i logisk motsättning till Claptons upptäckt om "den subliminala" vaccin-hetsningen. 

Tar man astrologin som en kvalitetssäkring uppvisar Eric Claptons födelse alla de tecken på en överlägset ren och klarsynt själ. Faktum är att gränsen är svår att dra mellan perfekt geni och galenskap, och Clapton har som bekant råkat fälla ett rasistiskt yttrande trots att han har de svartas blues att tacka för sin tidiga karriär och inte minst Bob Marleys "I Shot The Sheriff" som han gjorde en cover på och fick en fet comeback. 

Men de rasistiska orden yttrades av en berusad Clapton och förgiftade hjärnor berättar inte alls sanningen som den av sprit skadade svenska klokheten fått till det: "Av barn och fyllon får man höra sanningen."

Hans lilla son som trillade ner från en skyskrapa och gav den oförglömliga balladen "(No) Tears In Heaven". Händelsen bekräftar Claptons extrema horoskop och att han trots sin gudastatus har en mänsklig och öm sida - se Solen i Vatten:

 

Extremism - ett ovanligt starkt livsöde på gott och ont

Likt bloggaren (och Madonna) är han helt befriad från materiens fördunklande inverkan (noll planeter i Jord-elementet). Han ser därför djupare än bara tingens materiella yta och förnimmer realiteter de flesta inte kan uppfatta.

Det är dock snabbheten och lättheten i horoskop som så totalt domineras av den "supralunära" (Eld, Luft) läggningen som förklarar att dessa varelser kan förhasta sig och kläcka ur sig t.o.m. reaktionära saker i stundens hetta. Men de kan ha sett något som inte gemene man ser, och därför missförstås i sitt uppsåt.

Tidningen Rolling Stone försöker gå till botten med Clapton på ett sätt som får Aftonbladets artikel att se smått generande ut:

https://www.rollingstone.com/music/music-features/eric-clapton-vaccine-lockdown-racist-comments-1239027/

Åtminstone i Claptons fall kan man kanske misstänka Solens veka placering i Olyckans 6e hus för de rasistiska uttalandena (och år av narkotikamissbruk). Men Solen betecknar också barn och i sorgens Vatten (Fiskarna) och Olyckans hus tycker man sig se både hans vilda liv och förlusten av barnet. 

Men se hur väl Solen skyddas från de värsta avarterna genom disponenten i Lejonet. Här bildas genom Jupiters placering i 11e huset ("den Goda Daimonen") en oerhörd närhet mellan mannen Eric Clapton och hans högre beskyddande daimon. Daimonen (skyddsängeln) har Jupiter till sin hjälp och lyfter den Sol som fallit. No tears in heaven.

*****

Bör kanske än en gång förklara målarkluddet i horoskopen: de små färgfläckarna representerar det element där tecknets härskare för tillfället befinner sig. Claptons intellekt (Merkurius) står t.ex. i hetlevrade och omedelbara Väduren (Eld) Men det stämmer inte helt, för disponenten (Vädurens härskare) Mars gästar den långsammare och betydligt mer överblickande Vattenbäraren (intellektuella Luft). 

Denna Mars har dessutom långsamma Saturnus som sin förfogare. Han kallades inte Slowhand för inte! Total överblick och kontroll över hur och när han satte noterna! Se kretsloppet när sedan Saturnus visar sig förfogad av den eldigt placerade Merkurius! Fascinerande och kraftfullt.

Denna makalösa förmåga använder Clapton nu till att uppfatta vansinnet kring vaccineringen och eftersom genomsnittsmänniskan inte har en bråkdel av Claptons geni hamnar han genast i blåsväder. 

Det faktum att den redovisade disponentkedjan är så enormt omfångsrik förklarar varför obegåvade människor inte kan tro hans senare förklaringar av det rasistiska svamlet under berusning. Det hade föregåtts av den väldiga kognitiva process horoskopet avslöjar. Clapton valde dock de sämsta orden i berusat tillstånd, ur stånd att redogöra för det underliggande resonemanget. (Se också tillägget.)

Det impressionistiska färgkluddandet på horoskopen är inte ett utslag av juvenilitet utan kommer av en bok om nyplatonismen jag läst (3 gånger - Wallis: Neo-Platonism, 1972). Ett stycke avhandlar vad de senantika filosoferna tänkte om själens mottaglighet för lidande (passion). Kan själar korrumperas av ett liv i en mänsklig kropp? 

Tendensen var att föreställa sig själen som immun mot de irrationella krafter som jordmänniskan möter och dras med i (inte minst från biokemin i sin egen kropp - kroppsvätskor var den tidens motsvarighet). 

Astrologin kretsar främst kring beskrivningen av den inkarnerade själens öde och man kan se de fyra elementen som just bara det "stoff" som själens fordon (ochema eller okema pneuma) är sammansatt av. Därför är det helt legitimt (i min uppfattning) att föreställa sig hur elementen blandas eller att en planets disponent "återrapporterar" sin elementära situation. 

Resultaten skiftar beroende på vilka element som kombineras. Vatten, t.ex, är representeras av en platonsk solid/kropp vars sidor inte går att förena med Eld och Luft. (I akut form, illustrerad av "kopplingar" mellan Vatten och Luft, finns ett överflöd av horoskop under den flitigt använda taggen "dissociation" - avsiktlig eller som omedveten psykologisk brist.)

Vatten är själens lägsta nivå, fysiskt vatten rinner ner mot Jord och tecknar ibland materialism. behov av konkretion och låsning till (enbart) upplevelser i denna värld. Eld och Luft är verksamma på högre nivå och deras "platonska atomer" är kommensurabla med varandra.


Jord ingår inte i Platons definition av själen och den motsvarande kuben passar inte ihop med någon av de andra kropparna. Intressant nog är den kosmiska formens kropp (dodekaedern) likt Vattnet oförenlig med Eld- och Luft-kropparna, möjligen en antydan om att "vägen" upp inte slutar med att själen frigör sig från Månens och Vattnets förståndsnivå och begär, inte ens universum är rätt plats för dem som funnit "Vägen". 

Nyplatonisten Plotinos vägrade att likt stoikerna placera själen som en delmängd i universum, människans inre är så storslaget att det är sidoordnat med hela universum. Och Platons 12-sidiga kropp antyder via sin geometri Plotinos ståndpunkt, han som kallade Elden det element som kommer närmast det rent gudomliga. Jämför de fåkunniga som hetsar mot vaccinskepsis (oavsett slag) med dagens västerländska materialister, de som vägrar ens överväga att människan har en essens och än mindre att denna essens skulle kunna vara övernaturlig, bortom universum.

Jämfört med en gud-i-vardande som Eric Clapton liknar dessa mörklagda människor snarast gåtfulla och lättledda kryp. De klarar inte att bedöma sin omvärld utan är bara offer för den. Fast inne i kuben (lådan). Kort sagt: Eric Clapton har i sitt senaste uttalande visat prov på att kunna tänka utanför lådan.


Tillägg

Troligen fanns ett rasistiskt sentiment i åtminstone den yngre Clapton och hans nedsättande ord om den överflödande immigrationen till England från t.ex. forna kolonin Jamaica ses faktiskt i horoskopet: den överdrivande Rahu med gränsdragningens Saturnus kopplar till hans hetlevrade och subjektiva intellekt i Väduren.

Men mot det kan anföras att intellektet INTE är subjektivt: Mars står ju i överblickande läge i Vattenbäraren och dess härskare Saturnus i Tvillingarna anger "gränser" för ett "migrerande" tecken. Här finns paralleller med Sveriges horoskop!

Just typiskt att ett sådant horoskop noterar samma sak i rasistiska England som i rasistiska Sverige: utlänningar bjuds in (för billig arbetskraft) men de integreras aldrig i samhället. Den berusade Clapton gav helt enkelt uttryck för ett arbetarklassperspektiv ("de tar våra jobb/vår välfärd ifrån oss") i den famösa konserten 1976. Så...även solen har sina fläckar.

Det finns en reservation till kring detta horoskop och den är inte liten. Ascendenthärskaren Venus står opposit och dess typiska förmåga till balans mellan "mig och dig" blir i Väduren enbart en ego-till-ego-balans. Venus kanske kan förklara hur den berusade Clapton kunde förråda den nyktre som vunnit sådana framgångar genom att spela svart musik. 

 

PS. Efter att ha plöjt den långa artikeln i Rolling Stone slår det mig hur typisk den subjektivistiska Väduren Clapton är i en av sina vaccinmotståndslåtar: I knew that something was going on wrong/When you started laying down the law/I can’t move my hands, I break out in sweat/I wanna cry, can’t take it anymore.”

Kanske borde jag lagt större tonvikt vid den primitiva ascendenthärskaren i framhävt hörnhusläge!

 

Inga kommentarer: