Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 20 januari 2022

Schüldt i ytterörat åt sig in

Då bloggaren avsiktligt förbigått svensk s.k. underhållning och dess medier, hade han tills nyligen aldrig hört talats om prisbelönte journalisten Eric Schüldt (Wikipedia: guldmedalj i Prix Italia 2007 för en serie radioprogram).

Som fattigpensionär utan konsumtionskapacitet (ett gott ting sedan Klimathotet anlänt), började som daglig förströelse P2 skvala tyst i bakgrunden medan en lågintensiv livsstil tog form, typiskt för en merkurisk Tvillingascendent dragen till kunskapstillägnelse. Bloggaren har sin ascendenthärskare Merkurius i 5e huset för lek och nöjen, så ett liv som enbart består av läsande och lärdom är långt ifrån det värsta tänkbara.

Not. I det hellenistiska Egypten associerades gudarnas budbärare Hermes - Merkurius - med skrivkonstens, vishetens inkl. astrologin inhemska gud Thoth, se t.ex. https://en.wikipedia.org/wiki/Hermes_Trismegistus.

Näring som ny och otuggad blir gamla glömda böcker. (Talar förstås inte om romaner och deckare utan saklitteratur över skilda områden som genom omläsningar kan knytas allt närmare varandra till verklig kunskap. Det vore verkligen ett straff att döma samhällets många fattiga till omläsning in i absurdum av det "svenska deckarundret"!) 

Även en packe olästa böcker har lagts på läger och en annan resurs är vad på nätet som ännu inte stängts in bakom Kapitalisternas betaldörrar - dvs. i princip enbart de värdefulla men alltför smala sajter som aldrig skulle kunna nå vad de förkroppsligade demonerna kallar "lönsamhet".

Denna livsfas (duglig detox från västerlandets begränsningar!) inleddes av att Staten hade vänligheten nog att börja beskatta även människor utan tv. Så jag skaffade förstås en dumburk. Undvek noga de högervinklade svenska nyhetsprogrammen (som relativt oförstörd och därför sensitiv var grundperspektiven inte svåra att uppfatta).

Med dagar att fylla med eget innehåll, visade sig svenska radioprogram inte en odelat positiv upplevelse. En del radioröster låter som Sveriges Radion kastat bort gamla krav på presentation och neutral rikssvenska. Under Reinfeldts era skedde politiska utrensningar som gav plats åt den nya rätta: ung, liberal och mediekåt. Florstunn kunskap i ämnen man är satt att tala om är inte längre ett problem, alla är helt förgiftade av vår tids "individualism"; personen trumfar sammanhanget. 

Utvikning/jeremiad: Det rådande samhällssystemet är så pass ruttet att det hålls maximalt ur synhåll för befolkningen. Det sitter garanterat Räknenissar och kalkylerar proportionerna mellan samhällskritiska program och allt det material som tjänar att stärka den kapitalistiska modellen i gemene mans medvetande. Att t.ex. rapportera kritiskt om arbetsråttornas gräsliga förhållanden i Amazons lagerlokaler är ett utmärkt sätt att flytta fokus från det system som låtit fenomenet uppstå till att börja med.

Detta slavsystem har sina rötter i den lätt skämda människans lägre väsensled, den irrationella själen med dess vinsthunger, trygghetsbehov eller vad som nu växer inne i det personliga mörkret. Riktig psykologi, som adresserar ondskans rot har följdriktigt uteslutits från det "svenska medvetande". Istället favoriserar Arbetsgivaren KBT-insatser (hjärntvätt) för att få skadade kugghjul snabbast möjligt åter i maskineriet. Astrologin representerar ett förstadium till riktig psykologi och innehåller redan alla de komponenter som Väst sopat under mattan för att bedriva rovdrift på medborgarna. Ta gärna "Upplysningen" som startskott för den mest genanta fasen någonsin i västerlandets historia.)

P2-skvalandet i bakgrunden registrerade i bloggarens medvetande och efter några månader hördes ett mönster: Public service har hemfallit åt småaktig snålhet. Många timmar i veckan kör P2 robotslingor av förprogrammerad klassisk musik som den sämsta hamburgerbar. Besparingen av löner till journalister eller skickliga radiopratare måste vara avsevärd och kan flyttas över till chefslönerna. Ett tydligt exempel på att marknadifieringen rejält börjat korrumpera den public service folket betalar i tron att de ska få variation och framför allt objektivitet i sina liv.

Trots robotiseringen är P2 alltjämt en liten tillflyktsort, men som egendomligt känslig för den mänskliga rösten och vad den kan förmedla som "undertext" noterade jag allt tydligare en programledare jag inledningsvis fann irriterande långsam. Han talade så eftertänksamt att han verkade gå på valium. Det var Eric Schüldt. 

Men med P2 för nästan daglig tapetmusik märkte jag att Schüldt tycktes leverera tänkvärdheter. Först var det filosofiska kodord från radion som väckte mig i de egna förehavandena. Började lyssna mer aktivt och insåg att programledaren levererade en utmärkt blandning av filosofi, musik och djupa resonemang om att vara människa. "Formatet" fungerade!

När jag nu ser att han prisades för något liknande redan 2007 är det en påminnelse. Även om Sverigehoroskopet inte ser ut att vara vatten värt (en dålig metafor i dessa tider) i fråga om rörelse i dess 9e filosofi- och religionshus, kan man aldrig med ett "kollektivt horoskop" räkna med att se de enskilda medborgarna. 

Sverige må vara utdömt för att ha valt sekularismen (precis som Väst i stort), men det finns enskilda varelser som bättre ser vartåt det lutar. Till min förvåning ser jag av Wiki var Schüldt kritiker till digitaliseringen redan innan jag börjat blogga (2008). Naturligtvis hade jag sedan IT-kraschen 2001 haft flera år att omvärdera det som upptog all min tid som systemutvecklare under tre korta men hektiska år. 

Jag såg i backspegeln hur lite värde som legat i de "produkter" vi designade - och det var ännu innan det hårt beskurna Internet smartphonen började presentera användaren för: x antal nerladdade appar som fångens tittfönster ut enbart mot de platser där de som jagar lätta pengar väntar på att få kränga tjänster genom sagda titthål.

(Jag bortser här från det helt meningslösa sättet att dölja internet och via appar informera. Jag kan tänka mig att Myndigheter fullt ut hoppat på app-trenden, men vet inte säkert eftersom jag vägrade byta ut den stationära hemtelefonen mot en nalle i insikten om att något var på väg... Men folk i stort har länge accepterat sig som spelbrickor och offer för det nya kontrollsamhället, kanske därför att mobilspionen inte skiljer sig radikalt från det spindelnät i samhället majoriteten sedan barnsben skolats in i.) 

*****

Trots ett nyligt konstaterande att Sideriska hängde sig fast väl många år vid trivialiteter som horoskop för känt folk, måste Eric Schüldts födelsedag inspekteras. Finns där något generellt som kan förklara hans mediaframgång och inte minst en uppenbar pålästhet om klassisk musik?

Programmet "Text & Musik" i P2 undviker t.ex. de uttjatade standardstyckena av "Mozart och Beethoven". Här blandas sömlöst okända klassiska stycken med modern musik. Schüldt tycks uppfatta "essenserna" och det spelar därför ingen roll för budskapet om de levereras i "klassisk form" eller via någon mer "modern" genre.

Sidoanmärkning. Olyckligtvis tog Sverigedemokraterna ordet "essenser" i sin mun i deras rasistiska pladder om invandringen. Men begreppet har - till vetenskapsförgiftade materialister verkligen fog för sig. Tingen har verkligen essenser. Men Väst har svikit 2500 år av västerländskt utforskande i sitt obetänksamma anammande av "materialistisk monism" (stoff är det enda, och inga andra, "andliga" dimensioner tillåtna).

Samtidigt märker den uppmärksamme hur modern vetenskap plundrar det antika arvet genom att låna gamla föreställningar eller enstaka ideér och bygga "modern kunskap" på dem. Och den dolda röda tråden sträcker sig långt utöver vårt "förverkligande" av Demokritos atomer. Heisenberg och Bohm, två av huvudpersonerna i Manhattan-projektet (atombomben) utvecklade båda sina tankar om tillvaron i uttrycklig referens till gammal österländsk kosmologi/filosofi... Snillen köper inte materialism men vanligt folk tycks göra det.

En "essens" motsvarar ett "axiom", det är den grund bortom vilken människan inte har förmåga att tränga bakom och, som vid atom-klyvning, hitta fler och ännu mindre partiklar. Atomens klyvning kan i lika hög grad som Upplysningen sägas ha varit startskottet för Västerlandets sönderfall i allt större fragmentation, individers alienation från sig själva och andra nationaliteter. En allt sämre förmåga att "keep your shit together".

 


Det ser nästan ut som en tanke att gå från Sverigedemokraternas "essens" till Schüldts astrologiskt sett nästan helt "rasrena" horoskop: bara Eld och Vatten! Men det var en ren slump. Jag skrev det föregående innan jag beräknade kartan.

Horoskopet förklarar hans släpiga och eftertänksamma stil i radion. Soltecknet är enligt den korrekta sideriska zodiaken sannerligen ingen hetsig eller "på" Vädur. Solen i det banbrytande och nyhetsorienterade tecknet disponeras nämligen av den lidande martyrens eller uppgivandets Fiskarna. 

I introvert Vatten ligger soldisponenten Mars och begråter de som tvingas gå sönder när nymodighetsfrossarna stormar framåt. Bakom Vädurens framfart visar Fiskarna steget tidigare vilka som förlorar på de historielösa dårar Väduren ibland symboliserar. Detta förhållande mellan Vädur och Fisk illustrerar väl den existentiella våndan som fått Schüldt att ställa frågan om digitaliseringen är bra.

Han verkar ha begränsat diskussionen till kulturlivet, men det är känt att Fiskarnas tecken, då de inte gråter över sin lott i livet, är varma förespråkare för allt hotat, vare sig kultur, djur eller skröpliga medmänniskor. Det är zodiakens främsta empatiker. 

Empati sorterar allmänt under biologins Vatten-element, men Fiskarna är universell medan Krabban (mån-, moders- och den protektionistiska principen) är inskränkt, dvs. personlig i sina sympatier. 

Men ingen har missat att det här horoskopet har Stora Välgöraren Jupiter i Krabban vilket skapar en hyperempatisk typ. Dessutom vidgas Krabbans lilla liv vid hus och hem (Wiki säger att han jobbat på innestället Spy Bar i Stockholm en gång i tiden, ett typiskt uttryck för Jupiter-i-Krabban, "vi rika och framgångsrika i vårt privata rum".)

Det är den ömsesidiga receptionen - Fiskarnas härskare Jupiter hos Krabban och Krabbans Måne hos Fiskarna - som får mig att tala om en astrologiskt rasren typ!

Vattnet verkar ha en nära koppling till musiken, fast inte som kompositör utan som den som hänrycks och driver bort i strömmarna. KONSUMENTEN är alltid PSYKE, som Schüldt har så för ögonen när han talar i sitt program.

Bloggen har haft för vana att kalla hela den sublunära domänen för den Irrationella Själen - platsen för kvinnor och slavar i antikens hierarki. Kompositörerna är förstås Luft-väsen, åtminstone i teorin. Men i praktiken måste ett horoskop nästan innehålla en mycket stark Måne eller mycket Vatten för att ge kompositören sensibilitet så att han kan uppfatta om det egna verket har flyt eller ett flöde... Venus karaktär i horoskopet inte att förglömma  (och egentligen hela kartan).

I vilket fall är det Schüldts perfekta Vatten som ger lyhördheten att foga ihop musikstycken så sömlöst. Lyssna till "Text & Musik" - bättre än den här bloggen men förmedlare av många av dess underliggande käpphästar (inte minst platonismens världsåskådning).

*****

Vid taggningen av inlägget ser jag att "Eric Schüldt" redan finns. Inga varningsklockor ringde och det är typiskt bloggaren. Det som är färdigskrivet lämnas nästan genast åt Förglömmelsen där impulsen bara var en nyhetsrubrik utan resonans med den egna själen. För det kan erkännas: bloggarens horoskop har en enda position i Vatten och som i 6e fiendehuset noga resonerar med den antika världsbilden som ser Vatten - det blott biologiska (materialistiska) livet som själens största fiende. 

En bevarad nyckelpassage från filosofen Herakleitos:

https://siderisk.blogspot.com/2010/03/herakleitos-den-morke-filosofen.html

I det gamla inlägget om Schüldts karta, ser jag nu, var perspektivet kritiskt. Kan ha haft med sakfrågan att göra. Men att höra en människa arbeta i sätt "rätta element, att utgjuta sin "essens" där den kommer tillrätta förändrar mycket! Hans dj-år på en trendig bar för kriminella i centrala Stockholm får anses preskriberade: det var uppenbarligen inte där han peakade i sin livsgärning...

https://siderisk.blogspot.com/2017/02/mannen-som-fruktade-kapitalismens.html



Tillägg - "essens" och "precession"

Strikt talat är förstås inte Vattenelementet en "essens", om än aldrig så fritt från uppblandning med de andra. Vatten förblir symboliskt den lägsta nivån i nyplatonismens Världssjäl och kan med det själlösa Jordelementet ses som ett "dubbelsystem". I vår tid talar man istället om "naturen". (Eld och Luft är "övernatur", men än materiella.) Platonikerna höll Vatten i Världssjälen för att vara odödligt; bara i kontakten med död materia uppstår tidsbundna och dödliga "levande varelser", säsongsblomstren. Varelser i Luft och Eld kan synas odödliga i jämförelsen men tillhör också detta materiella kosmos, men bundna av lagar materialisterna aldrig kommer att kunna förstå.

Med ett aristoteliskt (naturnära) resonemang om skilda orsaker kan man fråga sig vad som orsakat Vatten. I den frågan är elementet bara blir ett medel för själens högre målsättningar eller en eventuellt bakomliggande "essens". Är det den antika Rationella själen (ofta liknad vid Luftelementet på den här bloggen) som är essensen? Nej, inte ur det perspektiv där alla element tillhör den skapade världen, ur ett sådant perspektiv ligger essensen eller orsaken bortom världen. 

Platon lanserade tanken om de tidlösa Idéerna som levande väsen. För oss skulle de kunna vara gudar, gudar i mångfald som alla turas om att bidra till den kosmiska tillvaron, låt vara att människan bara kan se essenserna via deras effekter i den sinnliga världen (och Luftmänniskor i det abstrakta, via det diskursiva Merkurius-intellektets processande av den bakomliggande Intelligensen).

Bloggen har noterat att på det psykologiska planet har Luft och Vatten svårt att förstå varandra. Vattenmänniskan upplever musik och att Luftmänniskan bara intellektualiserar om den. Luftmänniskan å sin sida förblir oberörd av känslornas domän (irrationalitet). 

Var de gamla grekiska filosoferna befann sig är lätt att räkna ut, se bara Proklos, den sista av de betydande nyplatonisterna. Han var nu inte smartare än någon annan i Väst och hans bevarade horoskop visar att nyplatonismen vid den här tiden anammat den felaktiga västzodiak som hakats upp på vårdagjämningen istället för babyloniernas sätt att hålla zodiaken på rätt köl genom att hänga upp den på fixstjärnor. 

Intressant nog kunde väst ha tagit sig en gynnsammare inriktning, för många senantika (hellenistisk-romerska) horoskop visar sig vara beräknade på siderisk grund! Ingen visste uppenbarligen riktigt säkert, och Väst valde som så ofta fel.

Detta ser häpnadsväckande klantigt ut eftersom Hipparkos upptäckt av vårdagjämningens precession arbetats in i den astrologiska förståelsen hos många av de astrologiskt besatta stoikerna redan under det 1a århundradet fvt. Det var stoikerna som populariserade tanken på ofrånkomlig determinism (heimarmene = de 7 planeterna väver individens öde).

Forskaren David Ulansey framlägger en attraktiv teori i ämnet i The Origins of the Mithraic Mysteries (Oxford University Press, 1989). En annan intressant detalj i hans teori om Ox-dräparen (Mithras) nämndes i det här inlägget

Ulansey menar att insikten om att hela kosmos (med dess stjärnbilder) kontinuerligt förskjuts i förhållande till vårdagjämningen gav upphov till en ny och extremt populär religion. Mithraismen hade sin start, föreslår han, i det stoiska bildningssätet Tarsus (i nuvarande Turkiet) och spreds därifrån ut i hela romarriket. 

Problemet var att läran om den nyupptäckta guden med makt att rotera pålen som håller kosmos uppe, blev en mysteriereligion. Hemlighetsmakeriet hämmade spridningen av insikten om Hipparkos betydelse för astrologiska beräkningar. Långt ifrån alla var invigda anhängare av Mithras kosmologiska läror och insikten om guden som var den verkliga världshärskaren. 

Egyptiske naturvetaren Ptolemaios (1a årh.) tycks t.ex. medveten om precessionen i sin astronomiska Almagest, men i boken om astrologi, Tetrabiblos, är det väldigt otydligt vilken zodiak han talar om. Det mesta talar här för den tropiska zodiakens perspektiv, dvs. zodiakens omstart i Väduren vid vårdagjämningen. Kanske Tetrabiblos är en äldre text, skriven innan Ptolemaios fullt ut fattat precessionen...


Inga kommentarer: