Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 22 januari 2022

Annika Norlin & Iggy Pop: hyggliga look-alikes men underlättar ändå inte...


https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/a/dnzr0J/jag-ar-battre-pa-att-skriva-an-att-hjalpa

En summering av artisten Annika Norlins karriär. Det stajlade fotot på henne med naturkransen på sniskan (ett klimat-statement) fick mig att rusa till googles bildindex och en yngre Iggy Pop. Likheten mellan de egna popartisterna är påfallande. 

Skulle det nu hjälpa identifiera Norlins typ av sinnelag? Hon har bara figurerat indirekt på den här bloggen bland sökresultat: "andra med liknande...". Och det var så länge sedan att bloggen ännu inte gått över till lunchtid för den majoritet av horoskop som saknar känd födelsetid. 

Nu, med en lunchtid, skulle Norlin ha Månen i extroverta Väduren vilket visserligen passar scen- och teaterapor, men inte alls det hon säger i AB-texten, att hon var på vippen att hitta på ett tredje alias för sitt senaste album. Detta är sannerligen inte Väduren men löjeväckande likt Månen i Fiskarna, särskilt med den jag-negerande södra månnoden! 

Fiskarna är zodiakens största maskeringsexpert och ligger alltså ett steg innan den ohämmade Väduren med barnets "se mig!" som primär drivkraft, ego-principens tecken i zodiakberättelsen.


Eftersom Iggy Pop har känd födelsetid får hans ascendent i Krabban (kartan i inre kretsen) utgöra ramen för jämförelsen. Norlins planeter i yttre kretsen visar upp (utan att jag hade något minne av någon av dem) väldigt många allmänna paralleller. 

Hennes Mars i Krabban kan mycket vara den enda trigger som behövs för att anknyta till Iggy Pops Saturnus-smala och med åren allt mer tärda ansikte.

Men Iggys nymåne i Väduren visade vad jag redan skrivit innan jag grep mig an horoskopen. Detta är Barnet som ligger och ålar sig på scengolvet, allt för att mamma och pappa ska "se mig, se mig". Men han har också en massiv betoning på det ego-lösa smått kaotiskt vilsna tecknet i slutet av zodiaken, just innan själen lämnar denna värld (eller när den närmare sig en ny inkarnation). Fiskarna är senantikens onda daimon och innebär en värld fylld av stämningar och skiftande löften och lockelser. 

Fiskarna är kända för att kompensera bristen på stark jag-kärna med drömska utstyrslar och Iggy Pop är till gamla rockvänners förtret en effeminerad typ, fåfäng och högst medveten i utformningen av sin slafsiga stil. Iggys bandkamrater i legendariska Stooges var hederliga sluskar ur underklassen, själv var han en högskolestudent som visste hur man skapade en image. I kombination med linslusen Väduren blir effekten närmast plågsam. 

(Jag sålde av mina Iggy-skivor redan i tonåren eftersom skräpet var så genomskinligt men behöll KISS två första plattor - go figure!)

Intressant nog hann Norlin nästan läsa in en psykologexamen innan hon insåg att det inte var hennes grej. Iggy Pop för sin del spenderade tid inlåst på anstalt för de galna och det var David Bowie som enligt rocklegenden förbarmade sig över en gammal hjälte (Iggys år som ledare för The Stooges) och såg till att han kom åter till samhället. 

Denna parallell har förstås att göra med exilen och slutna anstalters Fiskarna att göra, även om Norlins specifika 12e hus är okänt medan Iggys födelsetid ger ett 12e i Tvillingarna, dvs Merkurius som tillfällig ägare: och hans intellekt är inte det skarpaste! Merkurius "fallen" i Fiskarna och angripen av mer fysikaliska energiknippet Mars! Där är han, som i ett nötskal, flängande fram och tillbaka på scenen! Och musikalitet och Vatten hänger verkligen ihop.

Musikerna möts också i Skorpionen, vilket ytterligare kan förklara att det finns en syskonlikhet mellan dem. Norlins Sol lutar sig på den lättviktiga Mars-i-Krabban (Mars "fallna" läge, faktiskt) och det kan ge Norlins Skorpionen en mildare lyskraft som kan påminna om Iggy Pops. Även han har en klen Mars i Fiskarna som inte alls backar upp den martiala nymånen i Väduren.

Tyvärr hjälper inte det här till någon säkerhet i frågan om Norlins psyke tillhör Fiskarna eller Väduren. Så det förra får gälla (en födelse senast runt 10.00 på förmiddagen) just genom att hon närapå gick i Fisk-exil genom att anamma ett tredje namn för att dölja frånvaron av en framfusig själ. Den placeringen bekräftas också av kontrasten med den sceniska teaterapan Iggys Mån-Vädur.

Mycket mer kan inte sägas när födelsetid saknas för ena parten, men överlappningarna är ändå rätt påfallande.


Inga kommentarer: