Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 9 januari 2022

Löwengrip som Diabolos, filmprojektionisten (samt lite idéhistoria och ett barngeni)

 

Amerikanen som blev medicine doktor vid 21,
närapå en tidstvilling till Isabella Löwengrip

 

Victor Malm i Expressen, om Isabella Löwengrips spökskrivna självbiografi ber om ursäkt för det smartaste stycket om någon klartänkt Humboldt. Det låter som ett väl valt och lätt bearbetat parti ur någon filosofisk artikel på Wikipedia (precis som många inlägg på Sideriska tillkommer!).

Men mot recensionens eller krönikans slut fastnar jag för en formulering:

"Inte ens när hon lägger av masken Blondinbella och börjar verka under sitt vanliga namn lyckas hon göra något åt den dissocierande splittring mellan person och persona som har präglat hela hennes vuxna liv."


Själv född Sol-Våg har alltid rubriker om "tidstvillingen" Löwengrips vinglande i offentligheten intresserat. Hennes Våg med Solen med Venus är föredömlig för en modeintresserad, en estet eller t.o.m. en konstnär, och ändå blev allt så fel. När Malm ser en "dissocierande splittring" inser jag på nytt (horoskopet har kommenterats förr), att problemet inte är Vågens tecken i sig utan snarare kan härledas till Solens bakom-ryggen-förhållande till Månen.

Men först lite språkpoliseri: Malms språkbruk antyder okunskap om vad han egentligen säger. En splittring ÄR redan en dissociation, en åtskillnad. Möjligen fungerar ordkombinationen om man preciserar "dissocierandet" till att avse en splittring som lett till att delarna inte längre har någon som helst kommunikation med varandra (men det är inte vad meningen säger, den beskriver en splittring som splittras. Schizofreni är förmodligen dissociationens extremläge. På på den här bloggen har jag har nöjt mig med att kalla den psykiatriska diagnosen  "radioskugga", planeter är som viktiga medvetandekomplex och ibland är det som individer inte har två aktiva center verksamma men utan något som helst samarbete.

Menar Malm något liknande med sin ordstapel, stämmer det med Löwengrips månkarta, psykets eller sinnelagets horoskop som får gälla i brist på exakt klockslag. För utifrån Månens medvetenhetsnivå (sällan värst hög!) befinner sig soltecknet helt avsnörd och oåtkomlig i det 12e exilhuset. Tyvärr två viktiga medvetandekomplex! 

En måne utan sol blir t.ex. en totalt konventionell människa utan kreativt tillflöde från själen. Det omvända ger alltid risken för en utagerande extremist när inte månen först reflekterar solens direktiv - dock utmärkt för idrottsmän som MÅSTE agera på omedelbar impuls! I Löwengrips fall syns hur identitetsmarkören Solen befinner sig utom räckhåll för det ytligare sinnet (Månen) och lämnar fältet fritt för det  senare att börja spinna fria fantasier om sitt liv! Månen är zodiakens drömmare och detta är ju en sinnelagskarta, som därför visar hur sinnet inte innehåller någon föreställning om Solen eller människans själ eller verkliga identitet. 

I Löwengrips fall sjuka drömmar om att "gå i exil" till USA och bli någon viktig och tongivande sol-gestalt "over there". Och hennes "sataniska axeln" materialiserade de omedvetna fantasierna och fick henne agera på dem, med 12e husets förluster som följd. Detta är den sekulära människans tragedi, att hon skapar bastardformer av högre sanningar och förorenar sin föreställningsvärld till följd av det lägre sinnets blockeringen mot högre medvetandenivåer. Inte ens fullvärdig människa utan bara en halvvarelse, det är vad västmänniskorna i stort blivit.

Den egyptiske naturvetaren Ptolemaios såg en dissociation mellan 1a egohuset och 8e dödshuset, närmast en truism eftersom själen i "dödens tillstånd" saknar effektiv kontakt med en levande värdkropp (ascendenttecknet). 

För Ptolemaios rådde också dissociation mellan varje planetär position i tecknet bakom en annan planet, kalla det gärna att den västerländska 30-gradersvinkeln antyder denna blindhet. Hinduerna skulle säga att den främre planeten har en "12-husposition" i den bakomliggande, ett svart, förlustbringande hål.

Den "lilla dissociationen" beror på att angränsande tecken anses vara som hus med väggar mellan sig. De blockerar allt utbyte mellan planeterna. Doktrinen är skakig, planeter sida vid sida men i skilda tecken tycks visst skapa kombinationseffekter! Men motsägelsefulla regler finns det gott om i astrologin, även om det går att sortera bort de grövsta dumheterna som ansamlats under lärans historia. I en del fall har dock utvecklingen varit positiv och tidigare och primitiva rön har förfinats tack vare senare tiders rikare sätt att förstå vad som menades i antiken - astrologi och psykologi har t.ex. varit en fruktbar kombination.)

Hinduerna ser ascendentvärdets fysiska kropp som förlängningen av en metafysisk princip: ahamkara, "ego-fabrikören". En slags löpande band-mekanism som strävar efter att individuera URSTOFFET och av det forma distinkta kroppar. Bhakivedanta-rörelsen, som innefattar denna Samkhya-kosmologi överförtydligar ahamkara och översätter ordet "det falska egot".

Platons solider, sinnebilder av motsvarande
men dimensionslösa Former, med den 12-sidiga
(tänk zodiakens 12 tecken) som "rymden" vari
de fyra elementen uppenbarar alla ting. Ren hinduism!

Mayas illusoriska slöjor får människor utan filosofi att tro de är sina (tillfälliga) kroppar. Den grekiske filosofen Platon (med österländska inflytande på sina tankar) beskrev t.o.m. de fyra elementens motsvarande solider eller månghörningar som ytterst sett illusorisk materia: de elementära partiklarna var tvådimensionella pyramider vars sidor knöt an till varandra.
(Se Eld-kroppen i illustrationen, det "noblaste elementet" enligt nyplatonisten Plotinos på 200-talet. Hinduisk astrologi binder en triangel mellan husen 1, 5 och 9 - naturliga Eld-hus och kallar dem Dharma-hus, de anknyter till den moraliska världsordning västerlandet slutat hedra.)

Stick hål på materien och den visar sig vara Maya - bara illusion ur ett högre perspektiv. För de tillfångatagna är förstås materien högst verklig och "dyrkansvärd"... Se JORD-elementet visualiserad som kuben: denna avbild av en platonsk Form är är inte förenlig med andra soliderna som kan övergå i varandra till följd av deras gemensamma byggbitar, trianglarna. Implikationen av det Platon säger är nästan skrämmande: den som helt uppgått i JORD har ingen återvändo till de högre verkligheter de övriga tre elementen också symboliserar (utöver att vara materiella partiklar)! 

Platons kända tredelade själ utesluter därför JORD och t.o.m. Bibeln - från en helt annan tanketradition - ser inte planeten Jorden som mer än Guds "fotapall" (och det en gud vilar fötterna på är ringa i det stora hela). Även om modellen berättar om verkligheten, har den del av mänskligheten som i arrogans driver jordklotet i spinn med sin livsstil skapat sig karma som binder dem just till de Lottlösas skara. De som är avskurna, dissocierade. Arrogans är ett superlim som binder till det man söker höja sig över! Jämför de två månnoderna: Högmod och Fall.)

Hur före sin tid Platon var, denna klartänkta västerlänning! Dagens partikelfysik har ju nått ungefär samma synsätt. Materia är en falskskyltare, den är är i grund och botten bara ett tomt löfte. Kanske bidrog denna teori till vad Aristoteles valde att kalla den formlösa urmaterian, men Platons lärjunge avföll på många hiskliga sätt från läromästaren, så är lika troligt hans materialism kom från annat håll. Det är typiskt att Väst valde Aristoteles mer naturnära intressen framför Platons metafysiska böjelser. Matematiker brukar föredrar Platon, men hur många sådana av rang finns det i Sverige - kanske ingen. (Sagt av en självdiagnosticerad diskalkyliker!)  

*****

Nu saknas klockslag för Löwengrip och hennes "falska ego" kan inte kommenteras. En stark och bra fysisk ascendent lär det i vilket fall inte vara, till följd av alla personliga problem. Men hennes orena blod och påföljande hudproblem (som jag skrivit om) stämmer väl med Skorpionens psyk-ascendent som representerar just det orena blodets när härskaren Mars som från "den Andres" 7e hus motsätter sig sitt eget hemmatecken. Den här typen bör bokstavligen se upp för blodförgiftning eftersom de har ett förhållandet till "smutsig materia"!


Den här svartfärgade "sataniska axeln" förknippade jag tidigt på bloggen med, inte konstruktiva oppositioner, utan sammanbrott till följd av "materialsvaghet" eller mänsklig självefterlåtenhet. Löwengrips alkoholiserade föräldrar stämmer bra med axelns "toxicitet". Att hon avskydde sin styvfar efter moderns omgifte passar också in på axeln, eftersom 7e huset ofta blir "projektioner på den Andre" av saker egentligen ligger hos en själv. I det här fallet är det uppenbart eftersom disponenten till den i Skorpionen "fallna" Månen/Hemmiljön befinner sig i "projektionsläget". 

Ta Satans egen närvaro i 7e huset med en nypa salt, den återanvända kartan är från en tid när jag uppfattade den onda stjärnan som allmänt verksam genom materiella Oxen, men det är mer korrekt att bara tillskriva stjärnorna betydelse om avvikelse från en konjunktion (eller opposition) är mycket liten. Och här är eventuell mottagare Månen som rör sig snabbt och definitivt båda hinner anlända till och lämna en exakt opposition dagen ifråga.

Projektioner kan naturligtvis inte börja härja i psyket innan det uppstått en reva, en dissociation i det inre. Så inte bara Löwengrips solära identitet är dold  eller exil (hur kan en människa som känner sig på djupet välja att stötta ett borgerligt parti, för att inte tala Moderaterna?), även sinnelaget omvittnar Djävulens eller Diabolos metod: att kasta ifrån sig och lägga skiten tvärsöver (dia bolos = slunga tvärsöver). 

Den sataniska axeln är förödande tydlig i Löwengrips fall (med eller utan stjärnan Algol) och helt klart är psykascendenten så stark och tydlig att kunskap om den fysiska ascendenten är överflödig. Hon är ett typiskt fall av psykosomatisk sjukdom, psykets turbulens har sipprat ner på den simpla kroppsliga nivån och hon arbetar med sig själv ur 7e husets projektioner - hon har ingen Sol, ingen identitet, utan relaterar till sig själv genom den fabrikation som är den andres perspektiv, helt utan centrering i sig själv.

Ett annat samhälle än det kapitalistiska västerländska skulle fånga upp nyfödda med sådana här horoskop och ge dem extra stöd under uppväxten. För horoskopet beskriver något motsvarande ett krigstrauma (i ett tidigare liv). Löwengrip och de hundratals barn som föddes denna dag i bara Sverige, kan alla ha varit ett gäng nazityska borgare som bombades till döds i sitt förra liv och där identiteten (Solen) nu förnekas hela denna grupp som en karmisk följd av deras val att inte motsätta sig regimen. Men utan Sol förfaller människan lätt och blir ett offer för enbart den irrationella själens (Månen) och dess billiga lidelser.

Bonusspaning:

Andra med dissocierad eller exilerad Sol i 12e och Månen i Skorpionen med psykfundamentet "utlokaliserat" till 7e (inte jag, det är "den Andre").

Tre sökkriterier (solens, månens och Mars positioner med en månascendent som på förhand givet) ger en så pass specifik sökning att hela samlingen (10.000+) med mestadels inkompletta horoskop (utan födelseklockslag) bara ger 3 resultat, ett av dem Löwengrip. Detta kan vara i linje med det sannolika utfallet (har inte räknat) men det också också beror på att trippelkombinationen inte bidrar till berömdhet eller offentlighet. 

Å andra sidan har samlingen fått en lätt slagsida åt de notoriska typerna eftersom namnen ofta plockas upp i skräppressen. Så den sistnämnda hypotesen är av den anledningen svag. Är Löwengrips typ en "född värsting" borde det tvärtom varit fler träffar...

  • Bengt Schüllerqvist;30.10.1943;12:00
  • Isabella Löwengrip;21.10.1990;12:00
  • Sho Yano;22.10.1990;12:00

Den första minns jag inte varför han intresserade. Anteckningen är närmast otydbar, men det tycks ha varit en historiker som i SvD skrev en fulvinklad historia om socialdemokratin. Jag noterade att historikerna hade en "antikommunistisk" udd, och det stämmer förvisso med Löwengrips tidiga förfall till entusiastisk anhängare av Fredrik Reinfeldts nyliberala moderater.

Mer gäckande är hennes närapå tids-tvilling! Pojken föddes i USA, hemskolades av sin mamma och blev föst känd som ett underbarn med en intelligenskvot på 200. Idag en neurolog. 

(Not. Inte bara kineser utan asiater i allmänhet sätter mig veterligen traditionellt släktnamnet före egennamnet och det blir lätt förvirring i västerlandet som inte längre ser till helheter utan bara till individen. Bara genom att uppge moderns namn klargör Wikipedia att de följer asiatisk konvention och att sonens givna namn är Yano.) 

Varför fick han så mycket begåvning och Löwengrip bara problem?

Här är det tydligt att samma stjärnhimmel finfördelas och accenterna läggs helt olika beroende VAR PÅ himmelen de olika budskapen ligger. Neurologen (barnläkare) måste ha den "sataniska" problemaxeln vriden på ett annat sätt så att den istället beskriver problemen hos hans patienter. 

Godheten i Solen med Venus kan knappast vara hans egen brist på förankring i sin identitet utan tvärtom en tillgång. För den ovanligt höga intelligensen kan man därför tänka sig Vågen i antingen 3e intellektshuset eller 5e huset. Det senare har med den allmänna intelligensen att göra Solen behöver dock även Merkurius för neurologens finlir. Tänk att västastrologin förr trodde att Sho Yanos gradexakta konjunktion mellan Solen och Merkurius betecknade ett trubbigt intellekt!

Bästa hypotesen är kanske att ge Shaos Sol dess naturliga placering i den goda karmans 5e hus. Därmed aktiveras sjukdomsaxeln 6/12 och den sataniska svagheten faller in i hus som har med sjukvård att göra. 


En Tvillingascendent passar i bloggarens subjektiva uppfattning mannens utseende och gör fingerfärdiga eller händiga Merkurius konjunktion med Solen i ett gott hus till en verklig intelligenshöjare. Merkurius blir här bärare av den fysiska kroppens intellektuella resurser, helt enkelt hur "ledningsdragningen" i själens (Solen) materiella substrat fungerar. 

Merkurius i konjunktion med själen/Solen visar att den senare perfekt behärskar handens och intellektets rörelser! Kanske finns samma potential begravd långt ner i Löwengrips själ? Men hon hade en annan karma att ta itu med i detta liv...

Tvillingen placerar också Fiskarna i 10e karriärhuset vilket ger den märkliga Jupiter med Ketu som fundament. Denna kombination (i 2a huset) tycks innebära att man i karriärvalet avsäger sig ekonomiskt överflöd eller möjligen att planeterna ger en antydan om att Fiskarnas empati omfattar dem som inte fått någon rikedom med sig i världen. 

Modern påverkade garanterat karriärvalet: se kvinnans planet Venus invid Solen (yrkesidentitet) och Merkurius (hemskolningen via moderns försorg). Hon gjorde sonen till en god människa och miljöfaktorn tycks inskriven i ödet när barn föds. Barnen väljer sina föräldrar för att få exakt den utformning som deras karma kräver. 

(Obs. Månen kopplas ibland till modern men står främst för kvinnans barnafödarfunktion och tjänar därutöver som symbol för det trygga hemmet - "modershägnet" - och på nationell nivå för Folket i kontrast till Solen/kungen eller motsvarande ledarfigur. Alla kvinnor sorterar under Venus, vilket är rätt typiskt en astrologi som konstruerades av enbart män!)

Utgår man från Shos höga intelligens skulle även 3e huset vara lämpligt för en begåvat och fingerfärdig typ. Han spelade instrument och komponerade redan som litet barn! Men just det faktum att han inte blev kvar inom musiken talar MOT en Lejonascendent som ger Solen i 3e huset, sångens och dansens hus enligt hinduerna. 

Hade läkaren haft en Lejonascendent skulle härskaren Solen i 3e mycket väl kunna ha förblivit musiken trogen. Solen i den "generella intelligensens" 5e (för att inte tala om Tvillingarna i öster) ger en större lätthet, en begåvning som flyttar vidare och utforskar (och bemästrar) nya områden. 

Lejonet i öster skulle också ge Mars i 10e karriärhuset, och visst kan man argumentera för att detta är ett omen för en fysiolog, t.o.m. en hjärnkirurg. Mars kan gå från svärd till kapell om det redan finns omen om högt utvecklad finmotorik (vilket det verkligen gör på denna himmel). 

Att efterhandsskapa ascendenter är mest en gissningslek...

 

PS. Bloggen resonerade om Shaos horoskop redan 2012, då han tog sin läkarexamen. Kanske har bloggaren vässat blicken för helheter en aning sedan dess...


Inga kommentarer: