Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 6 januari 2022

Monsterbranden 2017 i Kalifornien

Samta Rosa, Kalifornien efter storbranden 2017

Dagens Nyheter inser de politiska vindarna börjar vända och lobbar stenhårt för Kapitalismens överlevnad. Runt nyår presenteras t.ex. en "mjukis" som tillhör Närighetslivet men önskar sig mindre brutalitet och mer långsiktighet hos rovdjuren som driver det här ekonomiska systemet. Fromma förhoppningar att demonangripa ska genomgå en spontan exorcism och plötsligt bli mänsklighetens välgörare!

DN - alltid på Överhetens sida

En annan DN-artikel rörde Sverigehoroskopets "verksamt onda Jupiter"  - de rika - i formen av de svenska skogsägarna. Det passar här bra att beskåda horoskopet för den värsta storbranden i USA:s historia, "Tubbs Fire" som 2017 drog in och förintade staden Santa Rosa i Kalifornien.

De allt värre bränder som rasar i USA är följden av Kapitalismens förakt för annat än snabba vinster: gammal skog anses inte lönsam nog (tänk svenska arbetsmarknadens åldersdiskriminering) och har i skrämmande omfattning ersatts av "virkesskog" - träd planterade bara för att snabbast möjligt reduceras till virke och vidare "förädling" till produkter.

Den profithungriga människans obegåvade ingrepp i naturen har radikalt ändrat de naturliga (och för skogen nyttiga) brändernas beteende - människans har skapat hejdlösa Eldmonster som angriper deras egna bostadsområden och USA:s västkust drabbas nu årligen av ett fenomen som före Rovkapitalisternas framväxt kanske bara förekom vart tionde år, som en naturens självreglering. Nu har människan blandat skog med olika höjd på trädkronorna och eldspridningen har blivit helt vansinnig!

Typiskt för den gränslösa Kapitalismens enda motiv, att hitta nya områden att monetarisera, har en ny nisch uppstått. Företag som inom den alltjämt kapitalistiska ekonomin gör sig en förtjänst på att reda ut branschens skit. 

Det vore bättre vore om Naturens vrede stegrades ytterligare till en ekpyrosis - den globala storbrand  som de materialistiska grekiska stoikerna trodde att världen periodiskt genomgick. 

Idéhistorisk utfransning. Givet hur mycket österländskt tankestoff som kan anas i gammalt grekiskt tänkande, är det fullt möjligt att denna världsbrand bär spår av hinduismen. Kanske herren Shivas dödsdans när han förgör världarna för att skaparen Brahmas natt ska få inträda innan Brahma återigen skapar en manifest värld. Likt människosjälen finns också kretsloppet bland gudarna, men med ofattbara tidsperspektiv jämfört med människoflugorna. 

Greken Platon nämner "de unga gudarna" och detta är gudarna bakom de synliga planeterna, som alltså i hinduisk och stoisk uppfattning är dödliga, troligen en avvikande tanke  för Platon som i likhet med många gamla filosofer ansåg att universum - världsrymden - var evig. Tid uppstod bara kring Jorden som en följd av planetkretsarnas komplexa växelverkan på Jorden.

Atomfysikern David Bohm lånade tanken om Brahmas natt och dag till sin idealistiska filosofi och talade om den implikata ordningen (natten) och den explikata ordningen - det manifesterade ytsken vi kallar vår dag, vår världs verklighet. 

Wikipedias uppgift när branden startade är märkligt exakt, men kanske tidsstämplade flygfoton visat precis var och när brandrök först blev synlig, vid en småstad norr om Los Angeles. Uppgiften känner mycket mer trovärdig än den tv-dokumentär jag såg, där en fd Santa Rosa-bo gav sitt subjektiva perspektiv: fyratiden på morgonen nästa dag. Wikipedia rättar också vittnet på den punkten: branden var framme vid stadsgränsen redan klockan ett på natten, några timmar efter starten.

Men tiden för första rökstrimman ger ett talande horoskop, som påminner om kristendomens alla besvär med att astrologin var djupare integrerade med folk än deras eget pålagda budskap. Kyrkomännen klarade inte att bannlysa praktiken helt men förbjöd astrologi som talade om människans själ. Att däremot spå väder och andra naturliga fenomen, det accepterades av kyrkans män som likt kapitalisten ville äga - äga människornas själar.


Det räcker med att inspektera ascendenten i Oxen (med Månen i 1a huset) som representation av sakfrågan, Storbranden. För Oxen i 1a är dess härskare Venus inte sin normalt goda influens utan en "verksam illgörare". Den gamla hinduiska tanken bakom detta kan vara att oxen ska sättas i arbete, att arbete är bästa medicin för ett tecken som annars drar mot letargi och sinnlig njutning enbart. Venus jämvikt (som rådare över JORD-tecknet Oxen snarare stasis eller kroppens homeostatiska balans) måste brytas upp och energin föda.

Genast blir det problem: Venus är framhävd i horoskopet genom placeringen i ett hörnhus ("världsligt genomslag"). Dessutom står den i den "omoraliska" eller extremt libidinösa konjunktionen med  brand- och allmänna olycksplaneten Mars. (Att beskriva naturens processer i termer av libido är förstås inte träffsäkert, men man anar att horoskopet beskriver ett ting eller sakfråga med het puls, särskilt som Mars har extra kraft i Eldtecknet Lejonet).

Dessutom ger rena första anblicken insikten om att här tecknas en våldsam konlikt: den brända jordens taktik syns av att död JORD inte kan samarbeta direkt med livets ELD. 

(Varför JORD ändå kan representera levande människor kanske förklaras av elementens hierarki: JORD lever tack vare bidraget från VATTEN. VATTEN och JORD behöver i sin tur ELD för fotosyntes och liv som vi känner det. Egentligen är detta bara en bieffekt av ELD på låg materiell nivå, dess verkliga existens är bortom världen där den med LUFT bildar immateriella "himmelriken" bortom naturvännernas intressesfär.)

Att Månen - folkmassor i stort och tillika trygga Hem eller en skyddade stadsmur - står mitt i eldhavet ger av dess 1a husplacering, mitt i smeten. Månen opponeras av Saturnus - Liemannen - dess världsligt starkaste läge i väster (där dagen dör). Eftersom tecknen i öst och väst båda är negativt polariserade är det inte mycket till opposition utan snarare en kollaps.


PS. Vilken är Kapitalismens astrologiska signatur?

Saturnus står för fattigdom och Jupiter för rikedom. Kapitalismen har något av båda i sig, inte minst för att Saturnus har en dubbel betydelse."Den Gamle" är Ägaren som i kraft av tid och arv ackumulerat. 

Jupiter som "evig tillväxt" är således en delmängd av Saturnus, även om den också betecknar förmögenhet. Saturnus är således korrektden sjunde himmelen och Jupiter "bara" den sjätte. 

Men illvilligheten hos kapitalisten, att utnyttja andra människors slit för att bygga privat förmögenhet, ger snart en så komplex psykologi att inte ens den smått själviska räknenissen Merkurius räcker för att måla upp en astrologisk skiss. 

T.ex. kan grundlösa fantasier som skapar fruktan springa ur Månen, så att hela den irrationella själen ständigt förgiftar varelsen... Sanningen är att hinduisk astrologi verkar baserad på insikten om hur labil människoarten är, vilket kan förklara att så få ögonblick i tidsflödet ens är i närheten av Platons Det Goda. 

Horoskop tecknar i allmänhet bara parts- eller särintressen istället för Det Goda som är summan av alla perspektiv som ett fungerande helt. Det Ena eller Gud är ett annat namn för denna perfektionens essens. I vissa horoskop anas åtbörder eller tendenser mot denna överjordiska helhetsblick, men dessa ödeslotter drunknar normalt i mänsklighetens syndaflod av missriktade passioner.



Inga kommentarer: