Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 6 juni 2023

Zlatan jämförd med kroppstrollkarlen Bruce Lee

 


Hyllningarna över den nu pensionerade Zlatan vet inga gränser. Svenska medier får honom att framstå som multikulturalismens räddare och att alla fattiga barn i Italien ser honom som sin hjälte - Zlatan enar världen och rättar det kapitalistiska systemet från att gå under ännu en vecka! Hurra.

Jag kan inte slita mig från överensstämmelse med karatekungen Bruce Lee överlappningarna mellan dessa båda gymnastiska typers överlappningar på himlen.

Lee:s födelse är korrekt och för en gångs skull motsvara en ikonisk figur en födelse just i soluppgången. Med lite tur visar sig Zlatan vara en skugga av denne gigant och kan ha sin Måne precis på samma ställe i Skorpionen. Visserligen sägs Månen "fallen" i tecknet och det ser ut som en sketen start i livet när också månhärskaren Mars står sitt fallna läge, i ombonade och skyddade hemmets tecken Krabban. 

Samtidigt är den här kombinationen bra eftersom Vatten-positioner alltid drar åt det biologiskt och har synergi med varandra, och nu kom ju Zlatan ur sina unga värstingår tack vare idrotten. Sverige var ett perfekt land med sin kommunala idrott att få pli på vattnig och lätt skadad ungdom! 

Att Vatten representerar den hungriga och begärsfyllda näringssjälen kanske förklarar Zlatans många extra år i den lönsamma position han uppnått i sin idrott, liksom hans sorgliga investering i online-spelen där han föröder andras liv i lika hög grad som han hjälper Milanos förortsbarn som DN väljer att lyfta fram.

 

Men Zlatan är sympatisk och med sin bakgrund kan man inte kräva de gamla själarnas perspektiv på tillvaron!

Intressant med Bruce Lee som också kom ur den föraktade grupp asiater USA lät slavarbete och bygga lande åt sig, är att båda har en plågsam slitning mellan stora och lätta pengars Jupiter och den motsatta kraften Saturnus som kräver hårt slit och dedikation.

I båda fallen stämmer det att hårt jobb har krävts av båda för att nå rikedom och ingen av dem kunde förbli i sina hemländer. USA var alltför rasistiskt för att ge en asiat som Lee en chans och hans Hong Kong-filmer blev nyckeln till kultstatusen. Även Zlatan blev inte kvar i Sverige en minut längre än nödvändigt, av ungefär samma skäl. Men nu passar det svenska medier att hylla honom.

Intressant med Lee:s olyckliga konjunktion i just Väduren är att han hamnade i konflikt med Asiens konservativa kampsportsskolor eftersom han var ytterst liberal och inte tog så hårt på gamla traditioner. Det är typiskt Väduren som inte har någon känsla av Tradition i kraft av arketypens betydelse av ung passion och vilja att visa sig från bästa sidan. 

Tradition (Saturnus) är till och med ett problem för Väduren särskild om den skulle stå i extremt traditionstyngda Jord-tecknet Stenbocken varifrån den kastar en 270-gradersvinkel som måste frustrera Vädurens vilja till stordåd (Eld). Att ha Saturnus i Väduren kan ge en liknande effekt. 

Det är bara några dagar sedan religionshistorikern Hugh Schonfield noterades ha en mix av Saturnus/Jupiter, och också hans nytänkande inom flera områden gick på pumpen och föll på Saturnus karga hälleberg. Och då befann sig ändå mixen i ett mer avancerat tecken än Väduren (filosofiska Skytten), ett som passade Jupiter perfekt. Ändå lyckades den konservativa Saturnus hämma honom. 

Typiskt nog försökte han förnya hebreiska skrivspråket - ett typiskt tilltag från en optimistisk Jupiter som naturligtvis inte alls uppskattas av Saturnus - där språk och formalism motsätter sig poänglösa förändringar. Men det var en ungdomssynd från Schonfield och han tyckts ha övergivit ambitionen att judarna ett "modernt skrivsätt".

Schonfields omdömesmiss här, liknar Bruce Lee som kommer från vulgära Kalifornien och ska lära Asien med dess mångtusenåriga traditioner hur kampsport ska se ut.

I DN:s filmklipp verkar de fattiga italienska barnen uppskatta Zlatan i huvudsak för att han har en värstings mentalitet ("ingen jiddrar med Zlatan") som är så långt underklassens barn normalt lär sig förstå livet. Få föds helgon och de flesta blir formpressade redan i unga år av sociala faktorer. 

I den meningen är astrologin otroligt gåtfull eftersom de formativa unga åren redan är inskrivna i horoskopet som om människans öde redan är fastställt i födelsen. Minns Platons skröna om sammanfogandet av Ödets Lott med en Daimon!

En del kommer aldrig att nå insikt om att de är daimonen och och inte kroppen, särskilt inte i ateistländer som Sverige där kroppsdyrkan varit en substitutreligion sedan rasbiologins dagar. Den får en lätt ansiktslyftning då och då, men det är samma attityd därbakom.

https://siderisk.blogspot.com/2022/02/en-av-platons-myter-som-namner.html



Inga kommentarer: