Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 6 januari 2022

Kapitalismens effekt utbrändhet är en följd av politikernas "arbetslinje"

Mycket bra text i The Guardian om nutidsmänniskans pseudo-motivationer:

Utbrändhet karaktäriserar vår tidsålder därför att våra gemensamma ideal om arbete och jobbens realitet är större nu än i det förgångna.

Textilfabrikssarbetare... två århundraden bakåt, arbetade fler dygnstimmar än den typiska [västerländska] arbetaren idag... De var utmattade men hade inte det 21a århundradets psykologiska tillstånd vi kallar "utbränning" eftersom de inte levde i [den falska] övertygelsen att deras arbete var vägen till  självförverkligande.

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2022/jan/06/burnout-epidemic-work-lives-meaning

Det, svenska politiker med "arbetslinjen" som ömsom piska ömsom morot, var ett klarspråk era budbärare de svenska medierna knappast vågar sig på, utom som pikant krydda och absolut inte alltför ofta. (Var är Roland Paulsens DN-artiklar nuförtiden?)

Så vad göra? Socialisera hela skiten, hårt. Låt två generationer lida helvets alla kval - de som redan är förstörda av profitsjukan och falskt tänkande är inte "lönsamma" att bota. Sedan bör det Nya Paradigmet ha sugit in i Folkkroppen. 

Det blir garanterat en ny och skönare värld där den röda tråden är det Ansvar alla känner för varandra och sin gemensamma värld, planeten Jorden.


PS. Se efter den amerikanska professorns bekännelsetext i The Guardian också det nyliga inlägget om den patologiskt arbetsföre Cornelius Vanderbilt...

Guardians text nämner också urfadern till västmänniskans självskapade helvete, Jean Calvin. Naturligtvis har Sideriska siktet tittat på den figuren också, för tio år sedan...

4 kommentarer:

Ken sa...

Detta tänk kring arbete finns överallt numera. Det finns en falsk föreställning som lever kvar (säkert från 70-talet): att det är stor skillnad mellan att jobba statligt och privat.
Jag har jobbat inom vården i Stockholm för båda sorter. Den statliga vårdinrättningens chef bankade i oss på personalmötena att vi måste bli mer "effektiva", vi "producerar" inte tillräckligt. Vi blev tillsagda att de av oss som inte uppfyllde produktionskraven inte skulle få lönehöjning. Sällan ett ord om hur vården skulle förbättras för patienterna. Fattiga sjuka fick betala för sina sjukintyg så vi skulle gå med "vinst". Detta var alltså den statliga arbetsplatsen!
Idén om att allt ska drivas som en marknad är så ingrodd...
MvH

Seaward sa...

Det är sant är tankarna är utbredda numera och även att Staten blivit ett girigt odjur som äter sina medborgare.

Platons idealsamhälle med en kommunistisk ledning (som inget äger för egen del för att inte korrumperas) och en skyddad verkstad där små själar får "leka marknad" under ordnade former - det är alltjämt en modell jag tror väntar i ridåerna på sin tid...

Ken sa...

Intressant, det du säger påminner mig om ett citat av CS Lewis (han med Narnia-böckerna). Lyckades faktiskt hitta det på nätet:

From CS Lewis’ Mere Christianity:
“The New Testament, without going into details, gives us a pretty clear hint of what a fully Christian society would be like . . .a Christian society would be what we now call Leftist . . ."

Rader som nuvarande KD-ledaren nog aldrig läst. Eller varför inte ett Star Trek-samhälle utan pengar? :)

Seaward sa...

Räkna med att en brittisk akademiker som Clive S. Lewis kunde sin Platon...på grekiska!
:-)
Minns inte vad som avhandlades då, men han har taggats två gånger på bloggen, 2010 och sedan 2013:

https://siderisk.blogspot.com/search/label/C.S.%20Lewis