Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 9 maj 2024

Vanartighet på tillväxt hos Timbro

https://www.expressen.se/debatt/vi-vet-faktiskt-inte-om--skolbibliotek-ar-bra/

När någon ung vd för näringslivslobbyisten Timbro, med medförfattare mitt i karriären vid 25 båda låtsas vetenskapliga i sina önskemål bara för att kasta högerns sedvanliga skit på allt som bekostas genom skattsedeln, t.ex. bemannade skolbibliotek, då tar det mig några sekunder att inse att samma två debattörer redan producerat att antal av föregående års verkliga lågvattenmärken i Expressen. 

VD:n Fredrik "Kopf" Kopsch har bl.a. producerat pinsamheter som fönsterlösa lägenheter för samhällets arbetsslavar och hans bisittare, någon preppy Bromma-brud (moderat mark), Lovisa Lanryd, fastnade i samlingen "pinsamma horoskop" via flera stilövningar i Expressen där hon filade på det trötta stridsropet "mer skattesänkning för de rika" och liknande.

Jag skulle inför dessa upprepade förbrytelser föreslå att dum-Sverige börjar praktiserar det amerikanska "three strikes and you're out". Det kan finnas skäl att refusera allt som från Timbro som tillsänds tidningsredaktionerna.

Efter de första skräptexterna från nämnde personer lät jag respektive sak bero, men nu måste nästan båda dessa dygn inspekteras för en uppfattning av vad som ger en ovanligt låg panna (uttrycket en kvarleva från det gamla rasbiologiska Sverige, ännu användbart som metafor).

Först omfånget på VD:ns knopp eller Kopf. Bloggen skriver sig själv, för här kommer osökt en ny episod av en serie omvärderingar av taggen "kreativitet" som lätt kan vara galen fanatism som flera politiska horoskop under några dagar visat. Och återigen verkar det vara den demoniska äregirighetens Rahu som stör psykets Månen och förklarar orealismen (galenskapen) precis som med t.ex. "tokliberalen" häromdagen.

 

Med enbart dygnet kommer man inte så långt men bloggaren drog en lättnades suck som så demonens koppling vill VD:s mentala Mån-Tvilling. Utan den är bådas horoskopen misstänkt nära besläktade (tajt bindning Vågen/Lejonet i bägge).

Men "tre fummel och sedan bannlysning" är så långt jag skulle gå i min "galna kreativitet", aldrig som den här sadistens idé att spärra in de fattiga i fönsterlösa lägenheter. Införs dödsstraff i Sverige är det bevisat Rahu-smittade som ska få snabb passage till halshuggningen vid månnoden Ketu så att själen kan börja tänka på högre ting! 

Det är skrämmande att galningar tenderar att hamna högerut på den politiska skalan. Vad mystiskt öde är detta? Minns att den verkliga verkligheten är upp och ner vänt och det kosmologins evolutionära träd hinduismen beskriver har rötterna in i Himmelen och grenarna som motsvarar de falla själarna riktar sig ner i den materiella räknenissens illusionära värld. 

Frågan är om inte det fornnordiska världsträdet Yggdragsil är ännu en gång då västerlänningarna klantade till den - dessa tidiga indoeuropéer tappade bort den inte oviktiga detaljen att världsträdet växer uppifrån och ned och därför påminner oss allt vi tror nere i denna världen är bakvänt och inte som vi tror det är! 

Inte bara hinduerna förstår att dårar som Timbrofolket lever i en falsk verklighet, t.o.m. Romarrikets störste filosof, platonismens förnyare Plotinos på 200-talet verkar mystiskt påläst i österländska vishet! I ett av hans mest fascinerande traktat, fjärde volymen av Enneaderna diskuterar han intellektuella knepigheter med Själen (som västerlandet till sitt kommande förfång helt strukit ur sin sönderrationaliserade räknenisse-värld).

I "Svårigheter med själen (II)" kommer frågan upp om Världssjälen i sin evighet har något minne och behov av beräkningar, den än högre verkligheten Intellektet (platonismens värld av Former) behöver t.ex. inget minne eftersom tidlös evighet inte behöver minnas, det gudomliga Intellektet håller i allt i ett enda nu. 

Men Världssjälen rullar ut evigheten sekventiellt på låga nivåer medan Världssjälens högre regioner är förvillande lika det gudomliga Intellektet (rätt naturligt eftersom mångfaldens värld utgår från Den Ena (Gud) och allt egentligen är omskrivningar för samma gudomliga existens. 

T.o.m. en Timbro-fanatiker är en oundgänglig del av Gud eftersom Den Högsta under sitt (eviga) emanerande inte förnekar något sitt uttryck hur oansenligt eller rent pinsamt det än kan tyckas ur perspektiv av vissa ontologiska nivåer. Ringa själar har fullt om med sin egen inskränkthet och det lidande som följer, men större själar kontemplerar större helheter och skulle aldrig tänka en satanisk tanke som "inga fönster åt de fattiga" Gissa om Kopsch kommer att återfödas under ringa omständigheter!

I vilket fall använder Plotinos för 1800-år sedan "räknenisse" (eller motsvarande uttryck) som något höga själar absolut inte längre begränsas av, bara små intellekt räknar och kalkylerar:

Är det nödvändigt att den intelligens (Nous/Intellektet) som innebor i världsalltet (Själen) benyttjar sig av kalkyler och minnen? Den frågan ställs av folk som förmodar obegåvning är liktydig med intelligens och drar slutsatsen att sökandet efter intelligens är samma sak som att vara intelligent. För vad annat kan kalkylation vara än mödan att finna sann intelligens och sant förnuft och som ger entré till de sant existerande (andeväsendenas) värld. (Enn. IV, Armstrongs ö.s. s.167)

Plotinos ägnar flera sidor åt att reda ut den ynkliga människans behov av räkneövningar och bedömningar och konstaterar att vi inte ens är "sant existerande" - vi står lågt i rang i den kosmiska kedjan av existenser. Bloggaren fick sig en tillvitelse här, har ibland trott sig tillhöra de "sant existerande" bara för sitt sökande i gamla filosofer. Alls icke nog att alliera sig med ett ämne platonism eller Timbros rävgift! Men även i helvetet finns det grader...

Se även https://siderisk.blogspot.com/2024/04/mysteriet-med-merkurius-upphojelse-i.html

Timbro-vd:n föddes med räknenissens signatur. Se Tvilling-psykets (Månens) disponent Merkurius. Den är "upphöjd" i Jungfrun som är ett tecken ibland helt förblindad av att göra sig en hacka (Merkurius =girighetens dödssynd). Astrologins term "upphöjd" är missvisande in i absurdum och men jämför det gudomliga Intellektet som kan glimta fram via Saturnus, den passionslöse och essentiellt Luft-artade. (Här måste jag bekänna att Plotinos helt droppade mellanplatonismens syn på elementen som väsen, även om han verkar vackla lite. I Enneaderna IV s, 173 (Armstrong) fladdrar se i förbigående ett närmast aristoteliskt synsätt:

Vad gäller kroppar som sägs producerade av Naturen (lägsta nivån i Världssjälen) är just elementen naturens produkter.

Men bara några tiotal sidor tidigare har han talat om hur väsen som skiftar mellan olika elementära världar inte är varse varandra. Då tänkta jag på denna uppenbarelsernas tid när UFO är ett faktum och hur väsendena tycks kunna "blinka ut" och plötsligt bara försvinna från skyn in i en annan dimension eller vad som nu pågår. Plotinos kanske hade samma iakttagelser, inte minst som också han talar om själen som sfäriskt (i likhet med Platon 500 år tidigare).... 

Samtidigt är bloggarens omläsning av Plotinos i bättre översättning närmast en direkt bekräftelse på att Sideriska siktet INTE DESINFORMERAT under alla år. Elementen har används på olika sätt, t.o.m. inom platonismen. Det passar perfekt att summera de anspråkslösa Jord och Vatten och här se Naturen eller den materiella, sinnesuppbundna människans naiva verklighet. Detta är också Platons bild av själen som tvådelad, Jord/Vatten är den lägre, irrationella hälften. 

Irrationell är således den som utgår från sina sinnen och tros "empiriskt" bevisa något. Platonisterna mötte även på sin tid materialister och klena andar som knappt något förmådde omfatta, så det bakvända ordbruket är säkert lika gammalt som själarnas skilda och ibland svårt fallerande kapaciteter blev kända. Det var också då hierarkier uppstod vika numera idioter med ärvda privilegier underhåller. Timbro-folket verkar vara patrask på väg in i denna obegåvningens värld.

Den välanvända bilden tecknar Världssjälen och
inte Formermas värld (Intellektet/Nous).
Elementens former kan ses som bilder
 i vår Världssjäl och då som
t.ex. Eldens Logos, eller förnuftsprincip.
Saturnus/Luft representerar det
gudomliga Förnuftet eller Världssjälens essens.


Visst når eld och luft ner i vår natur också, men symboliken är så fiffig att andevärlden eller den högre rationella själen har multipla lager. Inom Naturen blir en Timbro-anställd med mycket luft inte andlig utan en mental tänkartyp, en ideolog, och därtill fantastisk om stark eld ingår. Luft är människoartens element men människor på Jorden är inga andeväsen utan förpackade av blandade lager...

Zodiaken är till för mänskligheten att spegla sig ur alla perspektiv och att Merkurius anses "upphöjd" i Jungfrun innebär inte att räknenissen är mer än navelludd jämfört med Zeus eller Världssjälen (kallad Jupiter i astrologin). Plotinos rör sig grundligt över skillnaden mellan ett medvetande av Jupiters intuitiva visshet och den ständigt oroliga Merkurius vinstkalkyler. Två ytterligheter också representerade av astrologins 9e och högsta/bästa hus och 6e olycksaliga huset. 

Plotinos hånade spådomsastrologer men värderade "den filosofiska astrologin" och det är faktiskt den senare typen Sideriska dragits till i alla år... En väntande inlägg om Horace Engdahl fortsätter en kort bit på den här tråden: individfixerat jordiskt intellekt kontra eld-medvetande med orientering så långt världssjälen sträcker sig... (Ja, eftersom den rör sig i cirklar går världen bara runt, för att nå Intellektet (det verkliga) måste själen vända sig inåt och ta ett kvantsprång, nå en helt ny självbild.)

En sista sak om knoppen eftersom det är lite bävande att se en så snarlik karta som tillhör bloggarens ideologiskt (eller t.o.m. metafysiska) fiendeläger - reservation för platonismens tanke att även ringa själar ska ha en chans att över många liv växa till sig. Bloggarens och VD:n sinnelagsascendent i Tvillingarna för 9e filosofihuset "Mitt högsta goda" är intressanta att jämföra. 

Att Saturnus äger 9e väger förstås lätt om man bara har Månen att gå efter, men eftersom Månen inte har något planeter fiende är 9e inte på förhand skadad (detta är inte riktigt sant,  själavandringen kan ge rejält skadade psyken men bara en exakt födelsetid kan sia om den saken, som generellt sinnelag för hela dygnet är Månen användbar).

Bloggarens kända tid ger Månen på ascendenten och därmed ett viktigt 9e hus för både sinne och i verkliga livet då Saturnus ligger som starkast i väster. Väderstrecksrelaterade omen kan inte identifieras för Timbro-mannen, men ett annat och rätt otillfredsställande omen ges: Hans "högsta goda" tillhör den ringa människan. Hopvuxenheten med kalkylatorn och tendensen att inte förstå annat språk än Profitörens: 9e-herren Saturnus - på den lunära, emotionella nivån står i konjunktion med Merkurius i Jungfrun. 

Så säkert excellent på att knappa på sin miniräknare men 9e huset för filosofi och etiska medvetenhet och Merkurius skär sig illa som de står, här gömmer sig "icke-integrationens" 150-gradersvinkel och visar att de vettlösa debattartiklarna enbart gör honom till ett åtlöje, Merkurius skriftlighet skiter sig helt eftersom det han säger inte stämmer med Världsordningens/Dharmas föreskrifter.

Jämfört med Plotinos diskussioner är det här som att höra en efterbliven pladdra urvattnat om behovet av vetenskapliga bevis för att skolbiblioteken ska bemannas (ja, artikelförfattarna är väldigt unga eller har haft en hemsk miljö att växa i). Men hans ondska och avvikelse är "so över top" (det är ju skatten som han egentligen talar om) att han inte gör mycket skada. Ingen lyssnar på den smörja Timbro producerar för kvällsmedierna.

Knopps bisittare då, Lovisa Lanryd, gissningsvis grundligt ideologiskt hjärntvättad genom favoriserad uppväxtmiljö i ett övre medelklassområde. (Bloggaren bodde själv i Brommas villakvarter i tonåren men fadern stod inte ut med förställdheten och lämnade denna värld efter några år... Därav intresset för Per Albin Hanssons gamla trakter och att det numera blivit nedlusat av korkade räknenissar. På 1970-talet var det populärt för mediefolk och annan övre medelklass som stannade kort om Stockholms verkliga snobbområden, Djursholm, Lidingö...

Inte mycket kan sägas ens med en månkarta eftersom referenspunkten har osmaken att byta tecken runt lunch. Och i Tvillingarna (som hos chefen) bildar Månen en fet opposition med komplikationer att reda ut. Och kanske ännu värre efter lunch när Månen når sitt emotionella hemmatecken Krabban och stöter på en våldsamt problematisk opposition med tre planeter i materialistiska Stenbocken, en typisk figur för ett barndomshem (Månen) som tänker i termer av status, pengar och hierarki och dessutom slåss för en (ännu) större del av kakan. 

Ebba Busch har samma irriterande svårighet att ens skapa ett rudimentärt horoskop, även om hennes problem med fakta tycker på att båda kvinnorna kan ha Månen i fabulerande Krabban. Jag sätter en hypotetisk tid, 12.30, bara för att peta in Månen i Krabban som psykascendent. 

Månen och Krabban symboliserar hushåll, trygghet och ekonomi vilket passar bättre än Mån-Tvillingarna - hennes flera stilövningar i Expressen låter bara som vilken malande högerpropaganda som helst och jag tycker mig minnas hennes trötta repetition av tropen "smular från den rike mannans bord". Titta på hackordningens axel Krabba/Stenblock här, vänd Stenbocken till toppen och se vilken burgen och krigisk maktelit som tar maktpositionen och försvarar rikedomen i slottet på bergstoppen med våld mot den hungrande och upproriska menigheten om så är:


För att ta ut och garberobsvädra de små indiska specialare som kan användas även utan klockslag, hör definitivt 6-8-relationen eller den dissociativa inkonjunktaspekten. Nästan alla kartor innehåller ett par "glappkontakter" men när inte Måne och Sol håller som livsväg och känslolivets Måne dessutom ser på vuxenlivet (Solen) med skräck, som en olycka och fiende (hus 6), då är frågan om detta bara beskriver en sjuk trygghetsnarkomani som en värsta borgerligheten. (Hon har redan skrivit flera dåliga texter där hon förnekar allmän välfärd.) Kartan tycks kunna ses som disponerad till illvilja om vill ha allt det goda för sig själv, mycket troligt pga. djupt sittande fruktan (däggdjurets försvarsinstinkt förpackad och dold bakom nötta tankemönster).

Även om månascendenten stämmer innebär det inte att den verkliga ascendenten skapar en lågintensiv Sol i förlorarnas eller olyckans 6e hus och därtill nedsatt intelligens, men det är hotfulla omen som tornar upp sig här: psyket i fruktans Krabba och opponerad av Mars/Venus/Jupiter som uppenbarligen handlar om fullkrig krig om vem ska ha och vem intet få, och därtill den mest räddhågsna Månen som är bortkopplat från Solen som ska bjuda på en strålande framtid.

Kartor utifrån så lite data duger inte till mycket mer än göra nidbilder av. Det kan säkert ha fötts några helgon också detta dygn men det är inte den bilden Timbro-kvinnan presenterar av sig själv. Så mycket bättre mänsklighet från skribenten som kommenterar ännu ett av Timbros vansinnesutspel (falskt så det heter duga):

https://www.dn.se/kultur/vesna-prekopic-hur-mater-man-ljuset-i-ett-barns-ogon-som-last-ut-sin-forsta-lanade-bok/

 

(Först tre dagar senare upptäcktes att rättstavningen glömts bort. Skrivet i högt tempo och många stavfel!)


2 kommentarer:

Susanne sa...

Zara Larsson är faktiskt född samma dag som Lannryd, ser jag.

Seaward sa...

Så viktiga de sista metrarna fram till känd födelsetid är!

Jag har noterat Lanryds stilövningar i Expressen flera gånger, kanske blir hon lika professionell som Zara är i sin sång en dag...

Samtidigt är sångerskan en smula fladdrig i sitt politiska universum, och det kan ev. vara inkonjunktläget Sol/Måne som skymtar hos båda men olika utkristalliserat...

Om Eld/Vatten gäller båda så stämmer den rubrikskapande sensationsproducenten ("sensationalisten") på båda.