Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 6 maj 2024

En höks bild av frihet kontra det självexaminerade livet


https://www.expressen.se/nyheter/varlden/vi-bor-accelerera-rysslands-kollaps-/

Expressen lägger ut ett fett klickbete här, en oemotståndlig rubrik där en genuin amerikansk NATO-hök med lång tjänstgöring i amerikanska armén stationerad i Tyskland låter som en genuin krigshetsare som vill starta Tredje världskriget. 

Men vid inspektion av horoskopet som helt domineras av Passionens kvalitet, slår det mig att han har blivit exakt det han var menad att bli i detta liv! Han är inte ond, bara osvikligt lojal med den märkliga form av frihet som amerikaner med globalt perspektiv odlar.

Bloggen har ägnat Mörkrets kvalitet (Tamas guna) uppmärksamhet i samband med NATO-hökar som mörkermän i medierna. T.o.m. handplockade Stoltenberg var tungt belastad av den konservativa kvaliteten - goda vårdare av den rådande ordningen men övergår lätt till reaktionära försvarare av saker som borde dö eftersom Tidsherren ständigt marscherar vidare. "Ben" Hodges starka Passion är en helt annan typ av hök, en proaktiv i första ledet och passar in på trupper som trycker fram, inte de som står och klamrar fast vid och värnar den rådande ordningens bopålar.

Den mest iögonenfallande detaljen den här dagen är oppositionen mellan Solen i Väduren och Jupiter i Vågen. Solen är stark ("upphöjd") i Väduren vilket ger risken för eogism och enögdhet, han ser bara USA:s sida som "garant för världens frihet". Som sådan borde han inte blivit mer än kanonmat, särskild som Vädurens härskare står i ett Jord-tecken (Eld/Jord-kriget som vill så mycket men har så låg utväxling att man frågar sig om all denna kamp är mödan värd? Väljer man sina strider illa?

Men här finns också ett större perspektiv som vidgar Vädurens ensidiga utblick. Den här Väduren är född med insikten om att lyckan (Jupiter) ligger i Vågen, i allians med andra. Och när blicken far över Wikipedias artikel visar sig också detta:

Angående Iran, har Hodges sagt, "Jag var besviken att vi lämnade avtalet med Iran. Inte var att det var ett bra avtal utan för att samarbete med våra allierade är viktigt... Det oroar mig när vi visar förakt för så viktiga allierade som Storbritannien, Tyskland eller Frankrike."

Och den här expansiva oppositionen är inte allt, för den ligger inbäddad i en annan opposition, den mellan norra och södra månnoden, insiktsfullt beskriven som den negativa eller demoniska kraft som utgår från månen eller den sublunära värld människan lever i. De eviga själarna sögs ner i äregirighetens norra halva för att pröva framgångens råttgift ett eller flera liv. Södra moden halshugger demonen och antingen har själen nu lärt sig om jordelivet och går vidare eller fortsätter återfödas som människa eller i värsta fall bara ett djur.

 

"Välsignad är den animaliska drift som en människa förtär, så att djuret humaniseras. Men oren är den människa som låter djuret ta över och det djuret [i sin nästa återfödelse återigen] blir en människa."

Den här påstådda klokheten från Jesus (i bannlysta Thomasevangeliet, förmodligen det äldsta av dem alla) har noterats på bloggen för många år sedan. Texten kan läsas bokstavligt eller metaforiskt, vilket spelar ingen roll. I Romarriket var grekernas variant på själavandringsläran välkänd och spridd och platonismen hade inga problem med att så duka under för Passion och Mörkret att Ljuset helt gick förlorat. Sådana själar kunde återfödas som djur. Hinduismen lärde detsamma. 

Att Solen, själssymbolen, är inneboende av Ljusets kvalitet är ingen garanti. Inbäddad på en himmel med rent mörker kan t.o.m. själen perverteras och börja tjäna den rådande ordningen, vilket jag misstänker har hänt med en eller annan inbäddad NATO-hök i Aftonbladet (ägare Schibsted och Norge i USA:s ledband - sök orsakskedjor och det blir tydligt hur världen funkar).

De tre kvaliteterna är nu hinduisk psykologi innan det ens fanns ett psyke - dessa är verkligt djupa strukturer (principer) i det som blir den materiella verkligheten enligt Samkhya-kosmologin. Mörkret är just det som får oss att tro på alltings beständighet och skapar demonens sätt att slåss mot verkligheten. Ljuset är å andra sidan så futuristiskt att "aktivister" ofta spiller sina ord förgäves. Se Jan Guillous starka Sattva guna (Ljuset) peka just på de här "skilda världarna". Är människors uppbragdhet över hela världen av hur Israel besvarat Hamas nidingsdåd med fullständig "overkill", är opinionen i kontakt med en högre intuition av rättvisa? Är Israel en folkmördare snarare än högerns förrädiska spinn som svartmålar "aktivisterna"?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/5EVzlW/varfor-har-israel-undsluppit-stampeln-folkmord

Men ur Djupen drar närmast arketypiskt det Goda och det Onda i motsatt riktning. och om Mörkret skulle skapa en högervriden förtryckarstat som den som just nu söker pacificera Sverige, är Ljuset tveklöst på progressivt och insiktsfull att Tiden och ett liv skulle forsa förbi rapidsnabbt. Passionen ligger i mitten och skapar en imaginär zon av stabilitet, motsvarande den typiskt kluvna människan som söker balansera ytterligheterna och få balans i den jordiska upplevelsen av "liv". (Livet finns i vilket fall inte här, bara en skugglik avbild, de passionerade Väduren, Krabban, Vågen och Stenbocken är ju de drivande i Samsara, obeständighetens Kretslopp eller det hinduerna kallar Maya, illusionens värld.)

Superhöken Hodges påminner om den människa som just vaknat ur djurets jagiskhet och i detta liv lär sig något om kooperation och samarbete. Vem kan kritisera den målsättningen? Intressant är att han också har krigarens Mars som sin själs strävan för detta liv. Ingen planet kan överträffa Mars i 30e och sista graden och att krigaren dessutom står i sitt mest upphöjda läge - världshärskaren Stenbocken - gör det nästan ofrånkomligt att barn födda detta dyn i USA dras in i nationens karma, dess hybris. Det ser ut som om Hodges analyser inte är klockrena, så sent som i januari 2023 uttalade han sig tvärsäkert om Ryssens odugliga nationalpsyke:

https://www.newsweek.com/russia-unable-learn-mistakes-bakhmut-ben-hodges-1770984

Så "igår" detta låter nu, knappt 1½ år senare... 

Jämför f.ö. bloggens kommentar till det ryska nationalpsyket: högsta betyg åt en Måne+Jupiter som stöttar även ett land i kris eller med många fiender/Sol-i-6e. Horoskopet för knappt att fatta för den som hjärntvättats av USA:s rysshat! Men horoskopdatat är tillförlitligt, till skillnad från Putins.

2022: Sverigerötan bekräftas. Andra omdöme om Rysslandshoroskopet.

Vad som sänker Hodges gynnsamhet till en militär medelmåtta går knappast att säga utan exakt födelsetid, men i den naturliga zodiaken är hjältens Sol skadad av halshuggningens södra månnod (Ketu). De amerikanska värderingar han för fram, kommer inte att lägga grunden för morgondagen...

Den naturliga zodiaken lägger tecknen i "rätt" hus och visar att hans själ egentligen inte ville detta liv. Månen står i Fiskarna som söker "moksha" (befrielse) från poänglösa affekter, detta är det bästa måntecknet i Vatten, Vatten i Ljusets kvalitet för de själar som börjat genomskåda Naturen som en tillfällig illusion. Dessa sinnen är inte automatiskt "homefree" som själar vid sin födelse men de har förutsättningar att bli det. Dessvärre drar Månen kortaste strået när man jämför med Solen, men kanske måste halshuggningen av den senare till, förrän Månen har en chans att byta perspektiv. Men det lär inte hända eftersom det själen vill (Atma Karaka) är just att härska i världen som USA. 

Mars-i-Stenbocken som AK är visserligen helt maktorienterad i den naturliga zodiakens 10e hus (kanske det mest generellt världsliga av alla sektorer), men Mars disponent Saturnus står här i Ljusets kvalitet, vilket kortsluter hela idén om makt och herravälde! Skytten är ständigt expanderande och något på denna himmel syns beredd att lämna över till en världsregering (Skytt-härskaren Jupiters framgång via Vågens allians mellan alla parter.) 

Men förmodligen var det aldrig Hodges öde att öppna sitt sinne och se vad som komma ska, det mesta givet att detta öde börjar i USA ser ut att begränsa horoskopets potential: Saturnus/rådande ordningen i ständigt expanderande Skytten - dvs. USA-imperialismen i all dess fulhet. 

Saturnus i Skytten förekommer också i kartor för dem som hellre vill se nästa steg i mänsklighetens historia, en utopistisk, postkapitalistisk civilisation. Ännu bara känd för drömmande visionärer som Vattenbärarens tidsålder. Bloggaren har en sådan Saturnus-Skytt, i 9e huset för världens gång - dharma - och som längre varit hans "ultimata partner",  framhävd i västra 7e huset.

 

Bilden har använts tidigare och visar hur en ascendent typ Luftens budbärare Tvillingarna (Merkurius) alltid har Hela Mänskligheten (Vattenbäraren) som sitt högsta goda eller dharma (hus 9). Sedan kan dharma (här representerad av 9-ägaren Saturnus) vara mer eller mindre närvarande i individens liv beroende på sin husposition. 

Det finns också tider i mänsklighetens historia där Jupiters rikedomar i själva verket i händerna på Ondskan (i astrologin hus 6), som i vår tid när Saturnus disponent Jupiter står "på lösan sand" eller ett förrädiskt underlag. Detta är, om man så vill, en undergångens tid där inte mycket "guldkant" eller "fredagsmys" finns att hämta för den som vägrar sälla sig till korruptionens krafter. Det är svårt att säga om stor men korrupt rikedom skulle  kunnat ha resultera hur den här kombinationen, det är inte helt lätt att hitta jämförelseobjekt (se nyliga Mahapurusha yoga astrologins mäktigaste?).

För den som slarvar med det självexaminerade livet kan Luft och Vatten utlösa vådliga konflikter mellan den Rationella och den Irrationella Själen (Platons förenkling, astrologin går stadier bortom den.) Sättet på vilken elementen aktiveras tycks också spela in - minns Fredrik Reinfeldts Sol sjunken till Krabbans Vatten medan Krabbans fantasi-Måne i ett supralunärt Luft-tecken. Ett "airhead"? Tidigare har "efterrationaliserare" föreslagits. Det som börjar som sublunära fantasier lyfts av Månen upp och ges en legitimerande mental fernissa. Den enkla biologiska varelsens självprotektionism efterrationaliseras som högerpolitik. "Därför ska borgare ha det bättre än deras arbetare och husslavar..." Själar ännu inte i full kontroll över sina rationella själssegment.

Även det svenska livsödet Fredrik Wadling illustrerar hur Luft och Vatten i extrem form kan te sig. 


Hade bara hört något om "mentala problem" men läste för första gången hans livsöde på Wikipedia och häpnade över hur en sublunär nymåne i Krabban och en enda placering, illgöraren Mars i Luft, kunde illustrera så mycket oreda. Nymånen ger både en solär och en lunär ascendent i Vatten och ger olyckans Mars i 12e viss symbolisk betydelse. Två av tre hinduiska ascendenter prickar också väl in Saturnus i 3e - hans inbillade "sjuåriga mutism" (Saturnus kvartsvarv = 7 år). 

Helt klart tillbringade Wadling ett helt liv i den irrationella själens utmarker. Tredje huset för "sång & dans" (hinduisk tradition) med Saturnus tycks helt klart spela in här (musikaliskt i farten redan vid två-tre). och Eld med Vatten utan vare sig realismens Jord eller intellektets Luft ger en totalbild som påminner om biografin...

Det är detta jag menar: Hodges okända födelsetimma hindrar den precisionen, det är ur den filosofiska astrologins perspektiv något fel med hans Saturnus-Skytt men bara timman kan bidra till närmare förståelse. Att peka på en födelse till ett land med en falsk självbild (USA, Sverige...) är aldrig fel, men det borde gå att se och förstå mer... 

Att han med relativ framgång haft en karriär i det militära och sitter i något "tänkar-tank" som hetsar för mer NATO-makt och rent krig mot Ryssland stämmer det med att hans Saturnus-i-Eld har Jupiter-i-Luft-Vågen som fundament. Det är lätt att glömma att "think tanks" bygger på idén om att ligga i mörker i en vattentank, för att uppleva det omedvetna bryta fram och kanske leda till insikter och genombrott. Å andra sidan, att stoppa ner en hök i en sådan tank kan leda till att de mest  galna föreställningar bryter fram och tar skruv! (Jfr. Wadlings 12e hus för den "onda demonen" och däri en aktiv Mars.) Som det brukar sägas: vissa bör inte ens pröva att meditera -latenta psykoser kan resultera.

Medan bloggarens Luft och Vatten representerar intellekt kontra begär (som alltid framtvingar ett säkerställande av motiven vid vite av ren obegriplighet), betvivlar Eld och Luft aldrig sina ingivelser även om de tillhör den historiska förloraren. 

Eld/Luft representerar den supralunära sfären men där finns inte bara gudar utan också vettlösa fanatiker (de kroppslösa, som inte är parade med en människokropp, går under namnet daimoner). Hodges horoskop står och pendlar mellan hög intelligens och vansinne, ett inte helt ovanligt fenomen där ego-Väduren möter kooperativa-Vågen. Den som kan bemästra den oppositionen kan vara en briljant och klarsynt människa.


Inga kommentarer: