Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 3 maj 2024

En av världens nu viktigaste tänkare och astrologin om Kants tankar om förnuftet

En med svenska mått chockerande lång tidningsartikel översatt från engelska Financial Times. Filosofen Lea Ypi rankades förra året som en av världens sex viktigaste tänkare enligt Wikipedia, och efter att tagit mig genom Aftonbladets översättning kan det säkert stämma. 

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/dR5VxA/lea-ypi-om-immanuel-kant-och-pacifismen

Den idealistiska filosofen Immanuel Kant som denna albanska kvinna, som upplevt landet både under och efter kommunismen, var inte bara den skarpa anhängare av förnuftet utan såg i sin ungdom alla solsystemets världar (planeter) befolkade, och den då yttersta kända, Saturnus, hyste händelsevis de mest intelligenta invånarna. Precis som astrologin i tvåtusen år och med varierande klarhet tillskrivit Saturnus bakomliggande själ som den övre och förnuftiga delen av Världssjälen och via makro-mikroanalogin även människans högsta fakultet, förnuftet. 

Enligt antika filosofen Filon från Alexandria upptäckte jag tidigare i år (något av de f.n. sju inläggen) att enbart förnuftet är en övernaturlig dygd i sin egen rätt, vilket stämmer med Platons båda system, tvåsjäls- och tresjälsläran.

Det här har föredragits många gånger på bloggen men tack vare AB:s viktiga artikel visar det sig att Kants stigande tecken, Vattenbäraren (tänkandets Luft-element) preciseras av ascendenthärskaren Saturnus i expansiva Skytten - samma Saturnus-placering som just avhandlats i termer av hinduismens omen "mahapurusha yoga" som kan indikera en "stor själ" men som ett enkelt test visade sig vara ett lättknäckt omen givet mängden skumrask som visade sig ha den. 

Uppenbarligen måste t.ex. Saturnus variant av denna yoga ha ytterligare stöd, vilket den har för bloggaren då Saturnus äger 9e filosofihuset och hittar en lyhörd och responsiv Månen som ascendenthärskare. 9e filosofihuset är naturligen identiskt med Skytten, men för budbäraren Tvillingarna i öster ersätts Skytten av 7e himlen eller Saturnus positiva Luft-tecken Vattenbäraren. 

Ledtrådarna givna, så är det underligt att bloggaren kunde följa och instämma i allt Lea Ypi hade att säga om Kants allt annat än naiva pacifism och vägran att demonisera Putin som västmedier sysslar med. För sin ungdoms insubordination var en månad fängelse för totalvägran en skälig plikt.

Kant har fått ett enda inlägg redan från bloggens tidigare år, vilket påminner om hur svagt filosofiämnet är i Sverige-horoskopet:

Intellektets gigant, men även solen har sina fläckar

Kan vara värt en omläsning eftersom Ypis text är så intelligent att man bokstavligen ser hennes tagning på Kant via hans födelsekarta (känd födelsetid och allt).

*****

Själv har Ypi (naturligtvis) ett högintressant upplägg på den himmel hon föddes under. Det är typiskt att ett hyperdominant Lejon på himmelen motsvarar en ovanlig klarsyn, detta är ju antikens konungsliga symbol och samverkar på högre nivå perfekt med Kants persona, Vattenbäraren (via opposition).

Ypi har inget klockslag och ersättningen, en månascendendent (Fiskarna) pekar så patenterat fel (det mäktiga Lejonet petas in i 6e huset, ett lågenergihus för trälar och sjukliga), att kartan ritas upp som "naturlig zodiak" vilket placerar Lejonet i 5e kreativa huset, associerat med Solen och intelligens. Dessutom ger det ett särdeles starkt 3e intellekts- och kommunikationshus där Mars (vitalitet, svärd, pennor/pennfäktare!), ett av Mars starkaste husplaceringar.

8 av 9 placeringar i den positiva polariteten och den enda negativa, Månen i Fiskarna perfekt placerad och fyller rollen som Offret av den låga njutningssökande människan. Dvs. potentiellt en perfekt supralunär varelse som ser eller tänker rakt igenom grovt materiella och partiska perspektiv.

Fiskarna och/eller 12e huset är hinduernas symbol för moksha, en själ som i det avslutande Vatten-tecknet renar sig från låga begär och en själ som nu på allvar har den fallna själens ursprungliga status inom räckhåll. Ja, de mest nobla själarna kan välja att skriva om det lägsta av det låga - ekonomi. En världsförbättrare.

Lejonet innehåller många och komplexa bud, men viktigt här är att ambitionens demon Rahu nära det lägre intellektets Merkurius (Saturnus är det högre), förvandlas till en god demon eftersom den tar sin natur från teckenhärskaren som här är optimal - Solen själv!

Överraskande nog ger här också de ömsesidiga fienderna Solen och Saturnus superba resultat i samma tecken, (Den i Väst hatade Putin överraskade bloggaren med samma kombination i Jungfrun, men påminde sig med vilken respekt hans ledarskap omnämndes före Ukraina-historien.)

Men också detta omaka par (Solen, fri energi, Saturnus, begränsning) pekar på att horoskopägaren verkar på en högre nivå där inte den simpla astrologins tumregler längre håller. Det finns en "gallring" till följd av själens bortomvärldsliga nobless och som inte den inomvärldsliga astrologin alltid kan registrera (själen, men inte den naturliga människan har fri vilja). Just här fallet pekar förstås med hela handen. De naturliga (astrologiska) förutsättningarna är excellenta.

Mer uppseendeväckande är nästan de som i detta liv fötts under ren gyttja (100% Jord och Vatten) och ändå bidrar med goda och fungerande visioner (givet känd födelsetid kan indisk astrologi antyda motivation i planeten som korats till Atma Karaka, vad själen vill uppnå).

Nuvarande svenska justitieministern (tid okänd) är ett mer typiskt exempel på svårigheten när Naturen helt tar över. Han kommer sannolikt inte att reda ut Sveriges förfall till våld och ohejdad girighet hos alla som har något att sko sig på (bankmännen som tjänar på varje utförd transaktion, fastigheter som tar varje chans att söka höja hyrorna till "marknadsmässighet", "ICA-mannen" = livsmedelsimportörer). 

Landet är bräddfullt av hoppfulla klippare, ett fattigt och ringa folk. Vem gav dem dessa värderingar? Politiker som själva är offer för den jordiska gyttjan och helt enkelt inte kan se från det perspektiv Lea Ypi har tillgång till.

Strömmers sinnelagsascendent domineras av Gyttja, men uppvisar
också konflikter mellan Jord och Eld - kravet inför himmelen
att faktiskt åstadkomma något, lösa problem utan att
förfalla till fascistisk repression (så långt dålig framgång).


Läs AB:s översättning av Ypis tankar, en upplyftande text från en äkta lejonkung!


Inga kommentarer: