Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 8 maj 2024

Den naturliga zodiaken om Dadgostars högersväng

Bloggen har tagit några myrsteg sedan start då mixen av Eld och Luft döptes till "kreativitet". Men som den tokliberala politikern (kinahataren) och Nato-höken Hodges visat helt nyligen kan elementens kombination leda till galen kreativitet (minns Hitler! Eld och Luft så det förslog), 

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Gy1oA4/59-medlemmar-i-v-sverige-behover-ettsocialistiskt-vansterparti

En debattext i AB om den framvuxna toppstyrningen i Vänsterpartiet lockar till ny titt på Dadgostars naturliga zodiak (zodiaken utan särskilt klockslag).

En naturlig zodiak kan ses som en illustration av platonismens förnuftsprinciper - den högre verkligheten som har genomslag i Världssjälen (vår sinnliga värld). Det här är fulastrologi eftersom tid och rum bara gäller i den låga verklighet som är Naturen. I den högre verkligheten ligger zodiaken alltid stilla, vilar i evigheten. Bara fallna själar dras in i förändring.

Men det högre och det lägre har en mystisk koppling till varandra - alla världar samexisterar på samma fläck eftersom "fläck" eller "lokalitet" är en inbillning som skapas i den sublunära sfären - förstå den vansinnesresande turisten på Jorden och hur djupt fallna vissa själar är vars begär söker "nyhetens behag"  - i själva verket upprepar de i sin resemani bara ett ödesmönster som är deras ödeslott, men de tittar så ytligt att de faktiskt tror något händer i deras liv. Kanske är inbilskhet en välsignelse...

Dadgostars naturliga zodiak tycks visa att materiell och världslig framgång och makt är hennes dominanta tema - Jupiter i 10e makthuset. Om detta är en strävan för alla (socialism) är det en mycket god förnuftsprincip! Husen existerar inte i den högre verkligheten men väl deras bakomliggande idéer. Fritt fram för den kreativa astrologin att använda vad den naturliga kartan har att bidra med.

Nymånen i Tvillingarna är inte en lysande kommunikatör kan konstateras för den som hört Dadgostar. Språket flyter men lyssnar man noga hör man att det "hackar" i tankarna, typiskt för som jobbar maximalt med sitt lägre intellekt (Merkurius) men saknar "flytet" från den gudomliga inspiration som Jupiter representerar. 

Splittraren Mars mitt i denna nymåne i det merkuriska tecknet kan båda indikera en födelse till en miljö i krig men också en intern tendens till uppbrytning, Mars slår in en kil mellan Måne och Sol och här är vi ett öde till följd av symbolen för krig och att skapa sig en framtid (Solen) annorstädes från födelsemiljön (Månen). 

Dessutom får Dagdostar en ojämn och ibland brysk konmunikationsstil där Mars "spyr upp" responser i intervjusituationen. Intellektet skärps av Mars och Merkurius men här finns baksidor som påminner om diktatorstypen som en som är rädd att tappa kontrollen...

Men bland flera viktiga figurer är nog ändå den sublunära demonen som via sydliga och nordliga noden anger att självbevarelsedriften hos egot dominerar, precis som höken Hodges militära Vädurs-horoskop visar att han begränsas av USA:s mardröm, att förlora världsherraväldet och därför måste involvera Vågen - allierade - i sin maktfullkomliga politik. 

Paradox! Den naturliga zodiaken sägs illustrera högre förnuftsprinciper - ytterst avbilder av platonismens Former från en ännu högre verklighet. Men till dessa principer eller "ord" (logos/logoi) nu den sublunära demonen och dess noder.

Demonen eller rådaren över denna värld har en existens även bortom sin knutenhet till månen eller det sublunära perspektivet, minns den indiska legenden att demonen avundades gudarnas (planeternas) eviga liv högre upp. Man kan säga att den naturliga zodiaken är den tänkande, förnuftiga människans kartritning (frigjort från detta universum som den rationella själen alltid är). Kartan faktorerar in även Jordens syndafall (Jorden har en själ) bland de realiteter denna generella zodiak tecknar och som varje förnuftig själ är fullt medveten om (men sällan de fallna som låter sig luras till vad som helst). 

Noderna betraktas i Indien som "ingång i och utgång ur" vårt kosmos som helhet, vilket helt klart höjer noderna och ger dem kosmiska funktioner, precis som den gamla västerländska platonismen ser elementen som Former i det gudomliga medvetandet. Jordiskhet och materia är verkliga hos oss men i ett högre medvetande "intellektuell materia", på inget sätt "fallen", men väl fallet i potentiell form. 200-talsfilosofen Plotinos ägnar stort utrymme åt förhållandet mellan dessa skilda verkligheter, vilka västerlänningen skrotade och enbart behöll materialism.

Dumheten började breda ut sig i världen från 500-talet efter en remarkabel tankeutveckling under tusen år. Idag har mänskligheten nått sitt bottennapp - AI-teknik som t.o.m. ska ersätta det sista lilla av gemene mans tankeförmåga för att istället ge dem leksaker som de offer de är. Ett teknokratiskt "prästerskap" som kommer att få Atlantis att sjunka den här gången också.

Det är Dadgostars Venus i Väduren med begärets demon Rahu (norra månnoden) som visar potentialen att bli en anpassling och barnalika diktator/toppstyrare. Barnet/Väduren har en mycket begränsad syn på Venus eller kooperation och ofta finns väldigt själviska motiv i denna placering. Särskilt illa blir det om en sådan Venus är fundamentet eller disponenten för organisatören och gränsdragaren Saturnus som normalt är fenomenalt placerad i Vågen, förutom då dess verksamhet baseras på ego-tendensen istället för sin egen rättvise- och balanstendens. Lätt därtill att månnoderna Rahu/Ketu här tycks säga: "högmod/själviskt inbilskhet går före fall (Ketus "halshuggning")

Den naturliga zodiaken kan alltså användas trots att den inte sägs anknyta till en viss födelse, men den beskriver de grundläggande "förnuftsprinciperna" i världen och hur de rankas är helt omöjligt att säga eftersom tid och lokalitet saknas. Men nog känner man igen många av Dadgostars särdrag på kartan och inte minst det övergripande målet: materiell makt i kombination med Barnets (Vädurens) egenintresse. Just så den Felfördelades horoskop kan misstänkas se ut och just den "arbetartyp" som ligger i farozonen att bara söka borgerliga privilegier och högervridas i syfte att komma någon vart. Ideologi med grumligt uppsåt där egoprincipen blandas in.


Inga kommentarer: