Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 30 maj 2024

Ur svenska folkdjupet - en sällsynt gud-i-vardande

 https://www.dn.se/kultur/95-aringen-owe-thornqvist-mest-vital-av-alla-pa-sin-jubileumsfest/

Vem kan låta bli att klicka på en sån rubrik? Och underhållaren Owe Thörnqvists födelsehimmel matchar verkligen den hinduiska läran om den lägre naturens (Prakriti) sammansättning av de tre kvaliteterna som en grundstruktur till den illusoriska världens blivande utforming. Det är helt klart Sattva guna eller Ljusets kvalitet som dominerar detta dygn och bildar en liten ficka tid som låter skapelsen perfekta gryning skina igenom (Gult: ljus / Orange: passion / Svart: mörker):

Efter Sveriges symboliska död i Natoanslutningen och USA:s informella maktövertagande (kommande DCA-avtalets förväntade acceptans av Sveriges riksdag) och de mängder av nattsvarta hök-horoskop som tycks följa Mörkrets kvalitet (Tamas guna) som vårdare av den redan utlevade gårdagen, i skenet av allt detta passar det perfekt att hitta Underhållarens horoskop som stämmer med den indiska Samkhya-lärans sätt att beskriva den lägre verklighetens egenskaper. 

Vår värld som också astrologin söker avbilda, minut efter minut via sammansättningen av kvaliteter och element och hur planeterna (själva färgade av olika attribut) rör sig över denna grundläggande tavelduk.

Hade undertecknad läst Wikipedia-artikeln om Samkhya för länge sedan hade den här bloggen varit mer nyanserad, men dess läsning var en injektion som lustigt nog strax följdes av Thörnqvists vitala himmel, ovanlig tydlig i termer av de tre kvaliteterna. 

Wikipedia uppger vad den här bloggen misstänkt nästan från start: att de tre kvaliteterna (eller modaliteterna) i denna lägre natur inte tillhör den vediska traditionen utan kan vara äldre eller åtminstone importerad till Indien. (Spekulerat kring likheten med YinYang-filosofin och den ostadiga Passionens kvalitet som föga mer än spelfältet där striden mellan Gott och Ont böljar). 

Delar av kosmologin ses visserligen i gamla hinduiska texter, men Samkhya-texter refererar aldrig till andra indiska traditioner även om kosmologin har blivit allmängiltig i Indien. Det finns tecken på att detta är zoroastrianismens dualism upp i dagen och därmed också den säregna judiska import bloggen uppskattat genom åren: den dualistiska sekten esséerna som såg världen som en kamp mellan Ljuset och Mörkret, men inom ramen för Gud, de dämpade den hårda dualismen för att få den att passa med judisk monoteism. Men i grunden är detta de gamla persernas och Samkhyas filosofi. 

Det är till och med uppenbart att bloggens förtjusning i nyplatonismen går tillbaka på Samkhya-doktrninen. Romerske 200-talstänkaren Plotinos är identisk i sin identifikation av den högre Intellektsvärlden som i Samkhya kallas det klara medvetandet (Purusha) och den lägre sinnevärlden vari vi fallna själar (var och en av oss en liten purusha eller atma) trasslat in oss och bundit oss i begär och sinnesmissbruk. Kort sagt. Intellektet och Själen (Världssjälen) som det andra respektive tredje utflödet från Den Ena.

Det här är Plotinus (nerifrån vårt ynkliga universum) brukar peka på Eld-elementet som det renaste och mest gudomliga, speciellt om man via astrologin syftar på tredje Eld-tecknet Skytten som tillhör Ljusets kvalitet.. Samma guna gäller också för dess härskare Jupiter, den universellt utbreddda "gud-i-världen" som i kristendomen blev "den heliga anden".

Eftersom de tre kvaliteterna finns inarbetade i varenda hinduisk filosofi är den här bloggens förvirring begriplig. Först wikipedia-artiken klargjorde slutligt att Purusha bara är en synonym till atman som människans högsta själssegment, det platonismen i dess olika former kallad den Rationella Själen. Dessutom rättar den på en punkt: flera gånger har Sideriska påstått att "jiva-atman" - den levande själen - bara refererar till astrologins Sol som indikator för själen i detta engångsliv. Astrologiskt stämmer det förstås, och påminner om hur Plotinos ibland använder en distinktion "själen-med-kropp" för att markera att han talar om Platons "mixade själ". Därför låter det ibland som att han talar om en materialistiskt fattad själ trots att han är lika dualistisk som Platon. 

Men i Samkhya är är en jiva-atman själen så länge den är fastklibbad i den lägre verklighetens (Prakriti) och dess kretslopp. En jiva-atman är inte odödlig men den lever många liv tills ett liv när den lyckas bemästra intelligensen (solen) och intellektet (merkurius) som i Samkhya anses tillhör den låga naturens värld som håller den verkliga varelsen bunden. 

(Japp, stark intelligens eller skarp logik gör inte själen något gott alls, särskilt inte ateisten för vilken hybris lätt uppstår så att själen tvingas återfödas stenkorkad för att lära om och lära rätt. Sanningen är väldigt enkel och intelligens kan stå i vägen.)

De tre kvaliteterna (distinkt den lägre verkligheten) rankas ofta som gudabenådat ljus (en själ i princip frigjord), den genomsnittliga mänskliga naturens fladdrade i Passion mellan ljus och mörker och till sist djurlivets och demonernas Mörker, en slags jumboplacering eftersom Mörkret skyr Ljuset och helst vill ha lugn och ro. Här är vana och ingrodda mönster dominanta.

Men kvaliteten är inte enbart rigid och trygghetsökande, dess släpiga manér något som instabila, passionerade typer tyr sig till eftersom Mörkrets upplevs som någon slags garanti för dem som ännu inte anträtt Vägen upp (Sattva/Ljuset). Astrologiskt är dock såväl Jupiter, Solen som (i viss mån) Månen sattviska och kan fungera som arbetshästar i kampen mot letargi och slentrian.

I länder som misslyckats med folkbildningen ser man dåraktiga tendenser, som att skänka reaktionärer och ohälsosamma politiska doktriner sin röst. Exakt som svenskarna gjorde när Jimmie lyckades bli de facto-boss över den tragiska Tidö-skocken."Jimmie" är en praktfull Mörker-varelse med Passionen (Rajas guna) så att även de vacklande delen av massan ska tro Mörker är vad Sverige behöver i en tid när en helt ny världsordning står för dörren...

Men de tre kvaliteterna beskrivs i allmänhet med mindre demonisering av Mörkret. Istället läggs tyngdvikt på att elementet faktiskt bjuder på soliditet som hindrar den väldigt progressiva Ljuset från att ta "himmelriket med storm" (som den esséiskt och kanske också persiskt och hinduiskt influerade Jesus rekommenderade).

Owe Thörnqvist föddes långt före Sverigehoroskopet modell 1974, men har likt detta Solen i Vattenbärarens, eller Mörkrets kvalitet. Här således en Sol i den robusta kvaliteten men närmast perfekt när man ser att Vattenbärarens härskare Saturnus själv står Ljusets kvalitet, i Skytten. Det här är obskyr astrologi! Men det är således Ljuset självt som skapar den bästa formen av Mörker/stabilitet. Med bloggens hemmagjorda färgkladd illustreras detta som den gula fläcken informerar svärtan i Vattenbäraren. 

En genomgång av alla aktiva tecken visar på flera gynnsamma och vitaliserande influenser i denna illustration av den kosmiska väven vid denna tid.


Inga kommentarer: