Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 28 maj 2024

Egyptologens födelsetid bättre än sitt rykte

Den kände egyptologen Zahi Hawass gjorde sig rik på att spela in program åt ett amerikanskt tv-bolag samtidigt som han var överhuvud för Egyptens antikministerium. Han blev avskedad, vad jag förstått, för detta korrupta vid- sidan-avknäck. 

I tv-programmen var han också tydligt stajlad som en elak Donald Trump (tänk "You're Fired") och gjorde ett otroligt osympatiskt intryck på mig i dessa serier från runt 2010-tal, där han var pennalistisk och elak mot hoppfulla unga arkeologistudenter. Valde helt klart ut vissa han mobbade (för "tv-dramatiken"?) Skrikig, kort i humöret som ett förvuxet barn. En despot. Hans biträdande arkeolog berättar inför kamera att han under 21 år lärt sig hantera chefens jobbiga hets, så uppenbarligen har Hawass godkänt och kanske till och med söker skapa bilden av sig själv som en macho Indiana  Jones. Det säger mycket att det är så här man säljer på historievetande till obildade amerikaner.

Om baksidorna sägs inte mycket när han femton år senare och klart skröpligare spelar in en ny serie, den här gången för ett franskt tv-bolag. Åter med sig själv i huvudrollen och nu på jakt efter den gåtfulle "förste" pyramidarkitekten Imhoteps grav, fyndet av vilken, förklarar Hawass, ska göra även honom evigt berömd!

Den här serien vara franskproducerad men det är fortfarande den amerikanska kabelkanalen History Channel som sänder den årsfärska serien. På väg mot de åttio har han dock lugnat ner sig, och försöker inte längre klättra ner i 10 meter djupa schakt utan låter sig hissas ner som ett kolli, på samma sätt som arbetskraften halar upp kistor och mumier (rätt tragiskt egentligen). I seriens inledning förklaras för övrigt att detta är Hawass sista säsong före pensionen pension, men redan avsnitt två slutas med "löftet" att han aldrig kommer att sluta gräva i Egyptens sand.)

Ett är dock tydligare nu när ilskan ebbat ut med åren: han är alltjämt lika mogen som ett litet barn, förtjust över sin egenskapade storhet och påminner om en primitiv version av Barnets tecken Väduren. Jag mindes att han var född i granntecknet Oxen, och när den nya serien drog igång tittade jag på astro.com och deras uppgifter. 

Här är mycket riktigt en prylorienterad Oxe med barnets förtjusning från den överhettade konjunktionen av Mars och Venus i Väduren. Kombinationen av zodiakens två första tecken finns i Sverigehoroskopets folkliga sida och visar hur vi kanske inte har mycket till historisk prylmani men väl är påfallande materialister på modernt och sekulärt vis, omåttligt hungriga på att rusa från ena skattgömman till mobiltelefon av nästa årgång. 

Det finns mycket att säga om Hawass närmast rovdjursgiriga rotande i sanden efter fler fynd att förhärliga honom själv och smörja Egyptens turistindustri. Det är en märklig figur och vem vet om han inte helt enkelt jagar skuggorna av ett eget forntida liv som privilegierad egyptier... Läkaren Ian Stevensons omfattande undersökningar av barn som minns tidigare liv, visar att gruppreinkarnation är en realitet.

Även om vissa själar tycks ta gigantiska språng mellan olika kulturer är det normala att barn som "minns" har detaljerade kunskaper om näraliggande städer (men bortom barnets kunskaper) och ibland små språng mellan angränsande länder. Ett extremt underligt fall från någon av Stevensons böcker var personen som avled, föll i vatten och själen följde döden flyta en lång sträcka längsmed en flod. Barnet med minnena reinkarnerade senare där den döda kroppen drivit iland. Helt klart vet människan inte ett dugg om hur reinkarnationen fungerar! Vissa själar kan vara så "förströdda" de närmast verkar bete sig som dagdrivande låt-gå-typer utan distinkta utvecklade inre drivkrafter. Allra minst vet man i Väst där inte ens forskningen är vuxen nog att ta tag i ämnet.

*****

Hawass har extremt gott minne i sitt ämne men astro.com, som återger en astrologs mail-uppgifter från Hawass själv, "jag föddes i gryningen", vågar ändå inte ge mer än en klen C-rankning. Dessutom väljer de klockan fem på morgonen fast jag snabbt googlade fram att definitionen på "gryning" (dawn) är 6° före solens uppgång. I denna karta stämmer 4.30 väl med den definitionen och ger som synes fantastisk återkoppling till Hawass mindre trevliga personlighetsdrag och hans grävande i "förlustens" 12e hus (kanske kan arkeologin beskrivas som jakten på det förlorats, dvs. en tolftehusföreteelse).

 

Hans usla humör (i yngre år) kan ha sin förklaring i den otyglade och äregiriga demonen Rahu som "i gryningen" t.o.m. skulle kunna stiga gradexakt och förklara varför han dock skapat sig sådan berömmelse. En Oxe med Månen i härskarens Lejonet är typiskt för Jord-Eld-kriget som både förråar personligheten men också gör individen pigg på att hugga i och slita hårt, vilket han gjort i sitt krälande i yrket. 

Med den diffusa födelseuppgiften kan man t.o.m. tänka sig att här är är Satans sjärna i öster, Algol i tredje graden Oxen som en högst differentierande signatur. Medan bloggen var alltför generös med Algols räckvidd var busen, hyssmakaren och allmänna problembarnet Charlie Sheen också en Rahu i öster och (felaktigt) beskriven som en Algol-typ.

Algol tycks kunna anta olika skepnader, men eftersom den färgas av Ox-ascendentens Venus och den senare hos Hawass är omedveten i 12e (Barnet Vädurens egocentrism) och angrips av Mars omoral och impulsivitet ger den här ascendenten i alla händelser en perfekt skiss av hur Hawass är som person (i yngre år). 

Med Mars+Venus i omedvetna 12e huset "läcker" egyptologen som ett såll och har varit ett fascineande exempel på psykopatologi. Hawass populäregyptologi är mest trötta repriser av välkänt stoff, men jag tittar fascinerat ändå, just pga. "överstepräsens" beteende. Med uppgiften om "gryningen" blir den emotionellt "svåra" Mars+Venus en träffande inblick i det här psykiska läckaget. (Inte så att han inte kan spinna som en katt, men humörsvängningarna är inte "arabiskt temperament", de är abnorma.)

"Spinna som en katt.".. Månen i Lejonet gör att han tänker om sig själv som en stor ledare. Solen i 1a ger ofta usla och narcissistiska ledargestalter och sagda Eld/Jord-krig en ond karriärist (vilket inte förhindrar att de kan blir skickliga i sitt arbete när de väl gått över sina lik för att nå ända fram).

Hawass är hänsynslös och har helt förringat de s.k. Atlantis-teoretikerna som menar (inspirerade av den store amerikanske siare Edgar Cayce) att den egyptiska civilisationens kickstart ska härledas till överlevande från den högtstående atlantiska civilisationen som Platon (korrekt) härleder tillbaka till den hieroglyfiska förlagan. Den förlagan finns att bese i ett av Egyptens mest berömda tempel (Karnak, om minnet stämmer) i annan men form men tydlig förlaga till Platon.

Informationen gavs i en av de få gånger när skräpserien "Ancient Aliens" verkligen höjde ribban en smula. Jag har sett många s.k. experter påstå att Platon bara diktade ihop historien om att egyptiernas bevarat kunskap för att kunna diskutera samhällsmoral via likaledes påhittade Atlantis. TV-avsnittet som visade templet med mytens original innehöll en diskussion med hyggligt seriösa egyptologen Ramy Romany (egyptier, okänd födelsedag). Han förefaller vara Hawass efterträdare i många av History Channels produktioner och åtminstone spelar mer öppen för nya teorier.

Den gamla skolans Hawass bara fnyser åt geologen Schoch som 1991 ställde sig positiv till ett datum på 10.000 fvt för sfinxen pga. vattenerosion. (Teorin nämnd 2023 och med andra länkar i det här blogginlägget.)

https://en.wikipedia.org/wiki/Sphinx_water_erosion_hypothesis

Debatten har böljat hit och dit sedan denna teori lanserades (wikipedia tar mainstreeam-hållningen och kallar den en "fringe"-teori). Hawass som gjort sig en hel karriär på den konventionella dateringen har låtit riktigt otrevlig i tv när ordet "Atlantis" förts på tal. Han lät personligen förbjuda ett litet lag från Edgar Cayce-stiftelsen att undersöka sfinxen. (Cayce var förvisso in egyptolog utan USA:s egen och omhuldade "profet" som talade i trans om den förlorade kulturen - han förnekade på inget sätt egyptisk kultur före 1a dynastin men beskrev den så primitiv att de anländande (i båtar) alantiderna var tekniskt överlägsna.). 

Så mycket för "mainstreams" intresse av fri forskning och möjligheten av ny kunskap. Detta vet de bästa tänkarna och därav den universella teorin att ibland blodig revolution är vägen framåt för vår art (ofta missförsådda som myter om "ljuset" och "mörkret" trots att det bara är konstateranden av sakernas tillstånd. Människoarten är helt enkelt primitiv om man går bortom humanismens och liknade självförhärligande föreställningar.

Det är notabelt hur Hawass utmärkande guna är Mörkrets kvalitet (Sol, Måne, Ascendent), vars association är till en konservativ och ibland reaktionär natur. T.o.m. revolutionären blir reaktionär med tiden om han skärmar av sig... Ljuset, Passionen och Mörkret kan ibland vara riktigt tydliga hos "rena typer". Hawass hunger efter myndighetsposition och egna tv-program är klassist Mörkret. 

Tamas guna är också vanlig hos politiker som vinner dem som går på instinkt och inte budskap eller intellekt. För det är onekligen så att det finns något robust över Mörkret och den lilla människan dras till personval. Intressant nog är Hawass helt befriad från äkta vilja till Ljuset. Hans aktiva tecken är fördelade enbart mellan Mörker och Passion. Även ett omen till följd av avsaknad av en kvalitet är ett omen. Denna passion för ignorans placerar honom direkt bland diktatorstyper med mer attityd än genuin insikt. 

Det är så här det blir när Egyptens redan gjort sina femton minuter i världshistoriens rampljus. Nu gäller det för förvaltaren (Mörkret) skapa Passion för det förflutna.

Jag har sett påläggskalven Ramy Romany bita ihop i vissa episoder för att inte förstöra framtida jobb för "Ancient Aliens" men man ser hur plågad han är inför vissa i serien som frankt talat är idioter. Andra kan åtminstone argumentera för tanken att mänsklighetens äldre civilisationer fått hjälp att komma igång. Men tesen läcker som ett såll och motsäger sig själv hela tiden, så jag är inte säker på vad Romany egentligen står. Han förfaller vara en rätt konservativ arkeolog men kapabel att spela med i showen utan Hawass despotiska stil. Lite googling visar dock att även Romany är en medieorienterad typ och alls inte aversiv mot att popularisera och dramatisera arkeologiska fynd:

https://www.morgan-james-publishing.com/a-fresh-perspective-on-an-ancient-mystery/

 

Tillägg.

Andra med med Sol-Oxe och Mån-Lejonet medan ambitionens demon Rahu står med Solen är få i samlingen (11.000+):

  • Otto Loewi;3.6.1873;12:00, Nobelpris 1936, nervimpulsernas kemi (indikation om nervöst lagda Rahu?)
  • Richard A. Hayne;26.05.1947;12:00, snorrik VD, "Urban Outfitters"
  • Zahi Hawass;28.05.1947; 4:30 - ja, han
  • Bob Probert;5.6.1965;12:00, sport, kanadensisk ishockeybuse (NHL). Fängslad och drogproblem. Dog i hjärtstopp vid 45.

Tre med okänd födelsetid och man kan bara spekulera om Nobelpristagaren hade demonen Rahu placerad på himmeln i rollen av en "verksam välgörare".

Den sistnämnde tillhör årgång 1965 som periodvis har väldigt mycket av Mörkrets kvalitet, en årgång som f.n. ses bland aktiva svenska politiker - tycker jag mig ha noterat. Onda tider rimmar med egendomliga politiker.

Tillägg 2.

https://www.dn.se/ledare/jimmie-akesson-river-sonder-regelboken-regeringen-tittar-bara-pa/

Jimmie Åkesson har, apropå publiceringsdagens angelägna ledare i DN om mannen som förstörde svensk demokrati (den folket ändå tror på), samma Mars+Venus i kombination med Sol-Oxen. Varför arkeologen varit så kolerisk och Åkesson så tillknäppt och oresponsiv ligger förstås i känslolivets Måne. Hawass överdramatiserande Mån-Lejon är raka motsatsen mot Åkessons passionslösa Mån-Stenbock.


Inga kommentarer: