Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 22 maj 2024

Smäll på fingrarna med linjalen

"ledaren:" ORÄTTVISA INGET ARGUMENT

När jag granskar Expressens stall av ledare för att finna vilket arbetsgivarspöke som finner det så vedervärdigt att LO manar Margareta Andersson att tillämpa rättvisa och eliminera karensdagen som drabbar dem som är bunden till resa till en fysisk arbetsplats, inser jag snart att ledarskribentens språkliga och logiska okunskap producerats av någon som mellan inhoppen är skolrektor!

Dvs. den som av alla människor borde förstå att "orättvisa" i allra högsta grad är ett giltigt argument för att ge alla på arbetsmarknaden samma villkor. Jag ser att Linnéa Kronqvist är rätt fixerad vid egna skolämnet och lite av en språkpolis även i den här ledaren: hon är oproffsig nog att ge männen en pik för en enda mans enligt henne felaktiga ordval, trots att det är en avvikelse från ledarens ämne (att mana Margareta Andersson att förbli högerns och arbetsgivarnas vän, den sämsta sortens socialdemokrat).


Vad gäller Rättvisa har det varit en kardinaldygd sedan långt före antiken och man får beklaga Expressen som har en så låg lägstanivå på sin personal numera. Några skarpa skribenter finns det, men desto fler rena sopor med en högerretorik som borde skrämma vilken halvbegåvad läsare som helst en bit åt vänster. 

Så sent som i januari återbesökte bloggen de fyra kardinaldygderna med anledning av den antika filosofen Filons precisering av Rättvisas plats i det platoniska resonemanget om dygderna:

Så Väst vill ett tredje världskrig när allt kommer omkring...

Min hypotes kring den som inte ens förstår Rättvisans självklarhet bör ha svåra problem med det zodiaktecken som beskriver dygden, nämligen Vågskålarna. Jag tyckte mig minnas att ledarskribenten och krigshetsarhöken Jerneck har något i Vågens tecken men upptäckten av att här fanns en språkpolisiär rektor avgjorde saken. 

Och har man sett, Vågen är ett gigantiskt problem på himmelen hennes födelsedag och kanske förklaringen att män får sig en överhalning. När Vågen inte alls fungerar kan man misstänka kärlekstrubbel eller svårigheter med relationer. Här är Sol och Måne båda i dominanta tecken och ibland rejält polisiära elementet Jord, så tveklöst är rätt karta identifierad. Rektor är ett bra yrke för den som vill bestämma var skåpet ska stå.

 

Månen i Oxen vid lunch lämnar förstås en möjlighet för psyket i Väduren under dygnets tidiga hälft. Väduren/Barnet har ofta mycket barn att göra. men jag väljer Oxen och därmed nästan allt i Jord för att vara generös: Ett psyke i Väduren skulle placera det på kant med eller dissocierad från Vädurshärskaren Månen störd mot Mars i Jungfrun är inte en psykologiskt attraktiv placering. Det är blir lätt en gnatig och otillfredsställd typ, t.o.m. i kvinnors fall risken för en frigid mentalitet, särskilt som Mars och Saturnus är en svår konjunktion och ger ett sinnelag jag gärna slipper, för sinnesfridens skull.

Men termen "Rättvisa" var det. Givet ett sinnelag (månascendent) i Oxen blir Rättvisans Vågskålar en del av hennes största problem. Vågen i 6e fiende- och olyckshuset kan t.o.m. vara hennes livs mest svårhanterade tema och kanske ett skäl att undvika t.o.m. att lära sig vad Rättvisa i verkligheten är. Så fort den syns i text vaknar krigiskheten och här har vi en rektor som verkligen hatar vänstern via LO. Verkligen ingen skolföreståndare jag skulle placera mina barn (om jag haft några) hos.

Den här skadade välviljan (Jupiter) är lite värre däran än normalt. Att Månen är dissocierad från Jupiter är ett tecken på  bristande integration mellan principerna och därmed oflyt i frågor om lyckligt moderskap. Mycket möjligt är rektorsrollen ett substitut för eget moderskap. Men Månen är här bara en sinnelagsascendent (känslomässig dragning och bortstötning) och säger absolut inget om fysiologiska förhinder. 

Däremot är det intressant hur Mån-Oxen alltid ger "mitt högsta goda" eller hus 9 i världshärskaren Stenbocken.

Månen i Oxen ger nästan alltid mycket starka och bestämda kvinnor och Tarot-kortet Kejsaren är intressent eftersom "världshärskaren" symboliskt korsar sina ben och markerar makt över Terras fyra hörn. Den som har en månascendent i Oxen härbärgerar (även om kvinna) tydliga maktdrömmar och det kan vara detta som gör rektorn så missunnsam när det kommer till männens språkbruk. 

En koll på wikipedia förklarar mycket av horoskopet: Rätt MAN på rätt plats: hon arbetar med utanförskapsområden och där kan man tänka sig att den här regelivrande Jord-typen behövs. Det är förmodligen skolor som aldrig kommer att lära ut så avancerat innehåll som filosofi och Filons avancerade syn på hur dygderna fungerar i alla som höjt sig över kräldjurens nivå, vilket är var svenska skolbarn snart befinner sig på till följd av landets graverande och många systemfel.

Med ett sinne som upplever den toleranta, frihetliga och generösa Jupiter som en fiende och en olycka för den som fantiserar sig som en stram regelivrare, är horoskopet en perfekt match till någon som missat rättvisa som ett av mänsklighetens viktigaste karaktärsdrag och honnörsord på arbetsmarknaden och därför avfärdar det som nonsens. Med nästan perfekt säkerhet är den här anonyma ledaren identifierad.

 

Tillägg. 

Filon noterade förstås att den högsta dygden är Förnuftet och ett fungerande förnuft (Saturnus) är förutsättningen för att ens förstå vad Rättvisa är. Nu är ovanstående karta bara en sinnelagskarta och om rektorns förnuft vet vi inget säkert förutom att psyket gärna föreställer sig vara en av de utvalda världshärskarna (Saturnus hemma i sitt jordiska härskarläge Stenbocken). Men detta kan vara en ren fantasi född ut den gnutta makt en Oxe skaffat sig genom att vara tillrättavisare (rektor) för barn!


Inga kommentarer: