Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 13 maj 2024

Det skorpioniska 8e huset och fokus på tidigare liv

Det är en extrem skillnad på den fattiga astrologi som var känd för egyptiske naturvetaren Ptolemaios (100-talet) och den indiska traditionen som rimligen går längre tillbaka. Hos den briljanta kvinnliga astrologen Tejaswini Patil hittar jag den mest djuplodande beskrivning av de tre gunas (kvaliteterna) och hur de förhåller sig i Samkhya-kosmologin. 

Sideriska, hoprafsat från världens ände Sverige har inte sagt mycket mer än dessa tre-kvaliteter-i-en-realitet är djupnivån i psykologi innan det ens fanns ett psyke. Patil följer en mer djuplodande läroriktning än den väldigt enkla beskrivningen av de tre gunas som är känd från den populära texten Bhagadvad Gita och där jag alltid värjt mig mot Tamas guna (mörkrets kvalitet) som mest liknar en demonisering av en stor del av mänskligheten.

Nog för att skissen ibland stämmer bra med tamasiska individer av kvalitetens lägre typer, som mörkar vad de sysslar med. Ta ex-politkerna Hägglund och Leijonborg som bistår Tidö-packet med nedmonteringen av public service för att kunna breda ut den fascistoida värld Sverigedemokraterna och Ulven Kristersson spårat in på.

En genuin mörkermänniska talar tvärtomspråket
och söker få allt att se stabilt ut


Den förledande stjärnan Algol gör Hägglund
till en perfekt parhäst med public service-
hataren Jimmie Åkesson (Sol+Algol)

Det finns äldre inlägg om dessa båda herrar, och inläggets ämne är i vilket fall fundamentet Tamas här nere i den materiella naturen (Prakriti) kombination med Vatten-elementet, dvs. Skorpionen eller det 8e huset. 

Nämnde Ptolemaios var inte mottagare till just mer än traditionen att 8e säkerställde horoskopägarens sannolika livslängd, en väldigt fattig läsart som västerlandet måste ha kompletterat senare eftersom man nu känner igen mycket av det Patil skriver i sitt inlägg. Med hänvisning till källan översätter jag här ett litet stycke men hon säger mycket mer. Att jag fastnade för just detta stycke framgår strax.

Det 8e huset är aldrig speciellt synligt och har likt den naturliga zodiakens 8e tecken Skorpionen outgrundliga djup. Åttonde är, med 12e och 4e husen del av moksha-trigonen. Den underlättar "befrielse", men om du inte specifikt fokuserar på ämnet förblir du omedveten om din ockulta potential.

Här bryter skapelsens (illusoriska) väggar samman och omformas. Det osedda träder fram och plötsligt inser du dess signifikans. Åttonde är intimt förknippad med det ockulta, med tantra. Tantra är studiet av kontinuerlig förändring. För det kroppsliga jaget, 8e huset äger ämnen som död, operationer, olyckor, eller skärskador av alla slag. För det emotionella jaget skapas häri stress och separerar (skärskada!). För det andliga jaget öppnas rutter in i det omedvetna.

Efter fem års meditation delat på två perioder från 18 och till cirka 26 (bloggaren är nu 64) praktiserade jag dagligen. Började med en halvtimma men det föll sig så naturligt att jag snart hittade "min komfortzon" i sittningar på 1½ timma. Hade själen praktiserat meditation i ett tidigare liv och var mer än bekväm att lägga bort den vanvettigt aktiva västerlänningen i syfte att som Patil säger, "öppna rutter in i det omevetna"? Åren med meditation  följdes från första början av "märkliga upplevelser" i formen av små videofilmer i det lugna vakentillståndet - ljudlösa inblickar i andra liv (verkliga eller kreativt skapade i stunden). 

Efter åren med meditation kom istället sporadiska nattdrömmar där vissa skilde ut sig i sin realistiska vardagsprägel. En fd flickvän figurerade vid tiden i två skilda liv där båda i det ena var makar i ett enkelt jordbrukarliv i Peru. I en annan dröm återkom samma själar, men nu ett av bloggarens ringaste liv som svart slav i Charlotte, North Carolina i tjänst hos ett vitt herrskap från Frankrike. Föredettingen var nu transfomerad/reinkarnerad som husbondens dotter. Drömmaren en enkel trädgårdsmästare som förvisso verkade ha det bättre än många slavar, han var inhyst i ett skjul långt ner på ägorna, utom synhåll för huset. 

Den färgade trädgårdsmästaren levde ett kort liv nära sin hustru från ett tidigare liv, men till följd av status-/rasåtskillnaden utan att någonsin växla ett ord med henne. En tragisk stämning över den drömmen. I en annan dröm som återskapade slutscenen från samma liv skickade husbonden sina hundar på den rymningsbenägna slaven. Jag vaknade ur drömmen med ordet "mastiff" och googlade det. Jädrar, redan romarna använde den hundrasen som kamphundar! Det fanns ett korn av sannolikhet i den drömmen, precis som i några andra av de tydligaste drömmarna. 

Sammantaget har jag efter bortgallring av tveksamma drömmar valt att behålla drygt 20 visioner/drömmar som skulle kunna vara fragmentariska scener från tidigare liv och av dem bara ett halvdussin som verkar utgöra starka bidrag till "den svenska upplevelsen" (med vilket menas att visionerna haft teman som är dominanta hjärteämnen nu - temana har ändras något med tiden, till de tidiga tjugo och universitetsstudierna korrelerade ett kinesiskt liv som bokhållare åt en länsherre).

Men som Patil sade: "om du inte specifikt fokuserar på ämnet död och transformation"...förblir du en av de omedvetna döda som Platon beskrev som fångar i den lägre naturens (Prakriti) grotta. Jo då, den grekiske tänkaren tycks vara en som tidigt fått nys om den hinduistiska världsbilden (kanske förmedlad via Pytagoras som sägs ha rest österut). Hinduernas vision kan ha varit större, Platons grottliknelse kanske syftar på Naturen som den lägsta nivån av Världssjälen och kanske specifikt den sublunära sfären (månen och därunder jorden). 

Romaren Plotinos hade ursprungligen bara ett schema med tre "emanationer", Den Ene, Intellektet och Själen, men lade senare i sitt liv till Naturen som en underordnad lägre del av Själen. Helt klart har Plotinos en materialistisk bild av människans själ, inte olik Aristoteles. 

Solen tillhör den lägre delen av själen (passionerad och djuriskt ilsk) och jag tänker alltid på hinduernas "jiva-atman" - "kombinatet" mellan andeväsen och animalisk varelse, "...och Adam blev en levande själ efter att Luft adderats)". En annan tanke är astrologin som opponerar Solen/Lejonet med Saturnus/Vattenbäraren. Bara den senare är den sanna människan/andesjälen och som sådan en ren förnuftssjäl som inte behöver hjärtat/solen eller djurkroppens "lilla liv". 

Detta är bara ett fragment av den verkliga själen och här ligger platonismens egenhet och skälet att vår tid fylls av kroppsdyrkande knappskallar del av en otänkande tid. Anden förnekas i t.ex. Sverige (och andeförnekande får ingen "förlåtelse" enligt Nya testamentet. Troligen en teologisk efterkonstruktion men ännu en dålig reinkarnation lär resultera. Stadd på "vägen ned" måste själen degradera sig maximalt innan det vänder.)

Med åren har Sideriska siktet vuxit sig oöverskådlig har horoskopkommentarerna mestadels följt principen att det som blir till rubriker får vägleda i jakten på ett troligt astrologiskt korrelat. Men alla dessa rätt ytliga spaningar med ofullständiga data (sällan några kända födelseklockslag för svenska celebriteter), har sakta bidragit till en mer generell förståelse och om man fokuserar 8e husets rika men "fördolda" innebörd stod det slutligen klart att bloggarens erfarenheter av meditationssyner och drömmar visserligen inte varit någon flodvåg eller ett psykbryt på något sätt, men förmodligen ändå skiljer sig från svenska folkets allmänna orientering där folkpsyket snarast fruktar det fördolda. 

I sitt 8e dödshus har nationalhoroskopet smärtans, krigets och ofärdens Mars i ett materiellt mörkerlagt tecken: Mars i Oxen, både planet och tecken av Tamas kvalitet Oxen tillhörigt Jord-elementet i ett Vatten-artat hus. Lergegga, den materialistiskt fostrade folksjälen fruktar materiellt armod över allt annat och det blockerar nationens utveckling till en vis nation, särskilt som Sveriges elit vill ha drängar och slavar att göra jobbet åt sig. "Bostadskarriär" är det fulaste ord som tillkommit i svenskan sedan skitkanalerna började visa amerikanska tv-program hur man köper upp en lägenhet, donar lite och säljer med vinst. Jag har tittat när tv-program som typiskt innehåller ordet "flipping" eller liknande först sändes  (alltid amerikanska produktioner) och tycker mig se att Sverige snart var infekterat av samma underklassens nya klipparmentalitet (tänk Jan Emanuel). Svinens tid är här. Var och en enbart för sig själv.

Hade inte bloggaren kommit i kontakt med förmodat tidigare fattigliv i meditation och dröm, hade han som medelklassvensk förmodligen inte reagerat på att Sverige är ett land byggt för jordägare och elit och att övriga luras med "fredagsmys" och andra trivialiteter vilka mörkar det skeva systemet och dess bisarra värderingar. Bloggarens egen själ har för detta liv levererat bakgrundsinformation (Platon: anamnesis/icke-förglömmslse) trots att Flyktingen eller Fattighjonet så här långt inte legat på livslotten. Dessa drömvisioner har därför varit mer värda än något från den svenska socialrealistiska overkligheten.

Patils text om 8e huset kommer i sammanhanget till utmärkt nytta. Tidigare har Tvillingascendenten påpekats för att den ger ett särskilt omen om det bästa huset (enligt hinduismen), det 9e för filosofi och religion. (Sverigekartan visar demonstrativt att dessa ämnen är det sista landets styrande vill ägna sig åt, eftersom de bildat en elitens rikemansklubb i 5e huset för själen i dess lägre och världstillvända form. Stora pengars Jupiter och Solen visar den svenska Vågpersonligheten lider av katastrofal obalans. 

Såg nyss en generande usel reklamfilm om Sveriges förträfflighet som pop-producenter alltsedan ABBA (som koinciderar med nationalhoroskopet/regeringsformen 1974). Eftersom Vågen, Vattenbäraren och Tvillingarna är so immateriella (Luft) uppfattas vårt svenska maskineri som att det rör känslosträngarna, men det är staten och marknaden som skapar detta och ondskan är därför väl dold, t.o.m. geniförklarad. Sverige har förlorat förmågan att se på sig själva ur ett högre perspektiv. Är du lönsam i materiella termer är du förlåten. Det är nationens skada i 8e dödshuset som hindrar dess intellektuella mognad.

Varför ser ingen ondskan i "Stickans Anderssons stall" som nu är summeras som "Abba", "Max Martin" eller svensk musikexport enligt löpande band-principen? Kanske för att musik är så harmlöst att ingen kopplar på intelligensen när underhållning diskuteras? Kanske för att bara en tolftedel av alla födslar kommer med Tvillingascendenten som faktiskt påminner om att Merkurius (grekernas Hermes) reser mellan alla världar och rapporterar med osviklig objektivitet (astrologiskt krävs förstås en "oskadad" och stark Merkurius utöver Tvillingarna i öster).

Att Tvillingarna har förnuftets Saturnus som ägare till 9e huset kräver förstås motsvarande kvalitet och även om ingen guru eller överstepräst har den här bloggaren hackat fram vissa insikter genom Saturnus i sin starkaste position i väster, kort sagt filosofi/religion vävs samman med varje allians i västra huset - varje kändishoroskop som smyger sig in i bloggarens informationsbearbetande Merkurius-intellekt. Dessa är inga "kroppsliga" allianser, de utspelar sig på den andligt-intellektuella nivån.

Men det nya som Patil påminner om är att Tvillingarnas ascendent tilldelar även 8e döds- och transformationshuset Saturnus som ägare. Åter blir döds- och återfödelsemotivet närmast ett medfött fokus så att 8e och 9e verkar tillsammans. (Redan vid 7-8 försökte jag andas under vatten - ohyggligt barnsligt men rent experimentellt! Gav upp efter några rejäla kallsupar. Koppling till det naturliga 8e vattenhuset?) 

Patil tillskriver "utforskningar" till det 8e, en väl känd signifikation även i västtraditionen. Redan tidigt på Sideriska lade jag "förutsättningslös grundforskning" i 9e huset, men vad ett hus innefattar påverkas av perspektivet. En materialist kan inte se att 9e står för "vetande redan innan frågan ställts" (den fulländade Jupiters utbredning som andesjälen som uppfyller hela universum/Purusha), så jag erkänner, mitt perspektiv var mer materialistiskt för tio år sedan... 

Minns att 9e också fick representera utlandsresor i bloggens tidiga år, men för den formen av utforskning finns visst fog (hinduisk lära sätter dagresor i 3e kommunikationshuset men långväga färder i 9e expansiva huset. Detta är dock astrologi på lägsta och mest primitivt vardagliga nivå.)

Sveriges otacksammaste roll?
Att likt en ren merkurier beskriva
landets medvetandedestruktion
ur ett metafysiskt perspektiv.

Att bloggarens Saturnus är mest prominent i sitt "dig-bala"-läge i 7e, verkar förklara varför tidigare liv-förnimmelser började skymta efter bara några veckors meditation (egentligen redan i sexårsåldern) och kundalini-ormen vaknade på tredje året av meditation, just som andra akten av sittningar begynt? 

(Se även Mahapurusha yoga astrologins mäktigaste? - om hur svårt det är att uppfylla hinduismens löften om "helgonlika kvaliteter" - liten tuva kan stjälpa stora lass.)

Ett par tidigare inlägg har beskrivit hur "ormen" kröp upp genom ryggraden, stannade vid hjärttrakten i flera dagar och löste upp något problem där och kulminerade strax ovanför skallen som ett milt guldregn som en fontän eller äggliknande form jag satt mitt i. Inget unikt eftersom det var underförstått att sittningarna syftade till den subtila kroppens balansering, så som jag läst om i en bok om Kundalini.

Patil: "Är du, ditt Verkliga Själv, redo att lämna denna kropp?" Det tycks av hennes resonemang som om bloggarens erfarenheter snarare var av pranas (livsenergins) preliminära rensning än kundaliniormen uppvaknande! Men det kan vara språkförbistring. Den andra texten noterar att olika individer (själar) har olika upplevelser:

https://psychologicallyastrology.com/2019/03/04/kundalini-activation/

https://psychologicallyastrology.com/2019/03/05/kundalini-myths/

I det första inlägget beskrivs kundaliniormen på ett sätt som påminner om en fysiologisk motsvarighet till den fördummande demonen som tecknas av månnoderna! Begärets Rahu och det avhuggna huvudets Ketu påminner starkt om hennes ord: "Kundalini är en restriktiv kraft pålagd din själ så att du förblir omedveten om ditt sanna Själv." Jag har inte sett Patil själv göra den kopplingen trots flera inlägg i båda ämnena.

"Om sinne, kropp och personlighet inte är tränade att hantera kundalineenergin kan den lätt vålla skada i en sådan omfattning att flera jordeliv krävs för återhämtning" - För många år sedan skrev jag (utan egen erfarenhet) om risken för psykoser vid okunnigt utövande av yoga/meditation: Yoga - vem tror du att du maximerar?

Inga kommentarer: