Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 11 oktober 2021

Shit for brains - den moderna svensken lurad på konfekten

"Åsikternas domän" var en tagg som föll i glömska medan bloggen var nedlagd. Dags för lite löst tyckande igen.

Det är väl åldern som sätter in när den uppmärksamme som under ett yrkesverksamt liv (om inte förr) lärt sig lär sig tänka rationellt. Som nybliven pensionär med tid att döda har jag försökt skvalmusik från P2, klassisk musik är ju ett bra valium. Men ack, det svenska folket inklusive radiorösterna har nu förfallit till den grad att det helt enkelt inte går att lyssna på den klassiska kanalen under stora delar av dagen. 

Det som kommer ut under evighetslånga "prator" mellan melodistycken är en aldrig sinande ström av osammanhängande babbel, försök från radiopratare utan nämnvärd kunskap ens om den klassiska musik de spelare fylla ut med lite småprat. Inga namn nämnda men jag knäppte just av när jag följande svammel läckte ut i rummet genom radion:

Titta ut genom fönstret ... vi får inte mera höst än så här ... nu är hösten nära ...

Impressionism? Inte är det konstfullt, i så fall. Radiorösten saknade helt strukturerad tanke och bara ordbajsade till "förströelse". Just den här radioprataren skulle göra mer nytta i ICA-butiken och fylla på i butikshyllorna. (Som långtidsarbetslös råddes jag till detta av Arbetsförmedlingen trots högskoleutbildning och en serie mer kvalificerade jobb. Af på 00-talet tar tydligt parti för arbetsgivarnas snålhet och rädsla för att ertappas av anställda som kan mer än dem själva.) 

Men märk väl, det är inte arbetarklass som avancerar till jobb på Sveriges Radio, detta är den privilegierade moderna medelklassen som hörs, och nivån förklarar mer än väl varför Sverige ser ut som det gör idag. Vanvettiga borgerliga politiker, tidningarna fyllda av aktietips åt hoppfulla svenska miljonärs-wannabes sida vid sida med otrygga förorter och en etablerad undre värld av ännu flera miljonärs-wannabes... 

Hur blev Sverige så förstört av "snabba cash"-fantasier? Var det marknadsliberalismen som förgiftade ett helt folk och t.o.m. korrumperade Socialdemokraterna bortom igenkännbarhet? (Eller var partiet i alla år Överhetens skoputsare, bara det att arbetarklassen inte brydde sig så länge Partiet levererade smulor från den rike mannens bord?)

Hela detta tankesjok följer av den orediga pratmaja som jag just betackade mig för som morgonsällskap veckans första dag på den svenska "arbetslinjen". Ska nu också befrielse från löneslaveriet ersättas av dumprat i Sveriges Radio skräddarsytt för de ännu arbetspliktiga? "Vad fan får jag för mina skattepengar?" (I sanningens namn har jag upptäckt en långsam radiopratare, en eftertänksam man som bättre passar P2. Han kombinerar "svår" musik med rent filosofiska tankegångar. Måste memorera namnet.)

Men de populistiska delarna av P2-utbudet har fått bloggaren inse att det är dags att avsluta sabbatsåret från "jobbig" och tankekrävande litteratur. Här ligger en bokhög som jag hoppas ska räcka livet ut. Ska man fylla huvudet med något meningsfullt och intressant i Sverige, måste det göras på egen hand. Det här landet producerar för mycket flyktiga konsumtionsprylar och ren idioti. Det verkar vara den fåtaliga Elitens hela plan för att själv kunna uppleva sin "utvaldhet" desto starkare. 

I själva verket är våra miljonärer (och ytterst lätträknade superrika) rena fattighjonen med internationella mått mätt. Men bättre kung i en nation av lilleputtar än själv en nolla i vida världen. Notera Sverigehoroskopet hur Armod betecknas av Saturnus i sjunde och yttersta kretsen medan Rikedom byggs upp "i" Jupiter, i sjätte kretsen innanför.

Detta är då Sverigehoroskopets sanning om den svenska Eliten, Saturnus ut mot världen - arma och långsamma pajaser internationellt (perfekt gestaltat av svenska skådespelare i Hollywood genom åren), Men genom att Eliten eller det svenska Etablissemanget (Jupiter) kontrollerar Saturnus i egenskap av Gränsen har man full kontroll över vad som släpps in till Folket. Man kan dessutom kontrollera sin egen image på hemmaplan (denna tolkning av Saturnus kräver till att man bollar med planetens paradoxala dubbla betydelse: Under- eller arbetarklassen och Makt som begrepp eller den klass som hanterar statsmakten).

En intressant Stockholmskritik skymtade i medierna under hösten (av alla dessa alster, oftast instängda bakom betalspärrar läste jag inget förutom en enklare reflektion i Aftonsluddret). Men att Stockholm dött som stad bekommer inte dess borgerlighet, som försvurit sig att snabbskapa ett nytt New York i miniskala. 

"Stockholm växer som aldrig förr" självskryter Stockholm stad AB i sina platsannonser och där ryms Sverigehoroskopets svårt elakartade Jupiter i Elitens femte hus. Bloggföljare kan redan Sideriska siktets analys av Jupiters och Saturnus relation till varandra. Den som inte vet hur den här "korruptionsmaskinen" fungerar har många gamla inlägg att ta sig genom!

*** ***

Jag har dock ofta tvekat över min kritiska presentation av Jupiter i Sverigehoroskopet. Den är dock den "Stora välgöraren" i sitt naturliga tillstånd och man skulle vara en usel astrolog att missa hur Solen och Jupiter i Vattenbäraren förefaller skildra socialdemokratins välfärdsprojekt för svenskarna i symboliken. 

De tre kvaliteterna färgade med indikation
om i vilken modalitet teckenhärskarna
själva befinner sig i Sverigehoroskopet.
(Bilden har tidigare använts för en
kommentar om de tre gunas.)

 

Men vid tiden för Sverigehoroskopet tycks projektets dagar räknade och både Solen och Jupiter klassificeras utifrån landets stigande tecken Vågen. Tecknet har dynamisk jämvikt som högsta målsättning, inte statisk jämvikt som Oxen (tänk Jimmie Åkessons psykologiska spännvidd); Vågen är "passionerad" och dess härskare Venus är konstant aktiv i sin balansakt.

(Ska man vara noggrann är Vågen i öster kopplad till Lejonet - Solkungen - som sitt högre och transpersonalla Jag/den goda daimonen - i 11e huset. Lejonet är förvisso ett fast eller fixerat tecken - men Lejonets härskare Solen är fixerad i dess utflöde av Ljus, godhetens kvalitet eller Sattva guna. De bästa exemplaren av Vågascendenten väljer således föredömligt vad eller fem de dynamiskt söker balansera!)

Men helt klart har den Stora välgöraren tappat greppet vid nya Regeringsformen 1974 och just Elitens femte hus har lagt beslag på Stor Rikedom (Jupiter). Inget nytt under solen, måhända, men som jag sade var svensk underklass så enkel i sinnet och så nöjd för egen del, att det samfällda (kollektiva) projektet lätt kunde urholkas, korrumperas när Sovjet föll och bara Kapitalisterna fanns kvar. Sverige led alltid av kommunistskräck, kanske befogad med tanke på hur illa gamla Sovjet lyckades införa världskommunismen. (Såg en gång ett gammalt ryskt mynt med hammaren och skäran svävande över jordklotet - inget att tveka om där, världsherravälde var ambitionen. Men USA, lika mörkt och korrupt, visade sig den starkare under kraftmätarepoken.)

Varför den goda, lycko- och rikedomsbringande Jupiter har rollen som FUNKTIONELL eller VERKSAM ILLGÖRARE för Sverige, svenskarna och ytterst dess Elit, har visserligen förklarats tidigare, men jag vill påminna om hur även i grunden "goda" planeter blir förvridna karikatyrer av sig själva om de inte fungerar väl. För Sveriges officiella Persona (Vågen), är alla Jupiters vindlande turer bara lycksökeri, tom jakt på snabba klipp, aktiespekulation som är svenskarnas senaste älsklingsförströelse i brist på friskt tankeliv. 

Givet det urstarka Elit-huset inser man snart att Sverige lirar med avancerad dubbelmoral eller hyckleri för att lyckas äta kakan och behålla den. Det vore inte möjligt om inte folket var sovande och fruktansvärt pacificerat i sin egocentriska önskan om att få sina egna behov tillgodosedda. Se alla dessa upprop för partsintressen - de tjänar enbart Elitens intresse att hålla folk upptagna om petitesser. När folkets rättmätiga vrede tilltar i fråga om att reducera barnen till lönsamt förbrukningsmaterial i den vinstdrivna skolan, då vaknar Elitens fulla motpropaganda till liv och Socialdemokratin - den nya och korrumperade - blev förunderligt tyst och eftergiven. 

Det enda hoppet för Sveriges framtid är olyckor så radikala att betydligt fler svenskar inser att Vänsterpartiet (ja!) av alla, är det enda större parti med något som liknar en väg fram. Och den vägen kommer att beröva alla nu genomruttna svenskar sina privilegier. Det är därför bloggen hävdat att INGEN kommer att rädda Sverige, vi blir till fulla föremål för Naturens fulla hämndakt mot den fartblinda mänskligheten (de drabbade av urspårad Jupiter med eller utan äregiriga demonen Drakhuvudet). 

Bloggaren kommer att vara död vid tiden, men Golfströmmen kommer att stanna av vilket enstaka forskarröster varnat för. Storbritannien och Norden blir obeboeliga. Den med tillräckliga pengar, ge era barn utbildning utomlands och låt dem flytta långt bort. Mänskligheten kommer att reduceras rejält. 

Syndens nästa - Ultima Thule - kommer att frysa inne, det kommer INTE att bli mildare. De många system som utgör klimatet är alltför komplext för mig (som inte ens är värst intresserad), men om Golfströmmen slutar höja temperaturen i delar av norra Europa, då är det en faktor som måste väga tyngre än alla andra. Bara en åsikt i mängden.


Smärre överkurs

Jag hade aldrig mött formaliseringen av planetens natur i västerländsk astrologi på det sätt den hinduiska grenen gjorde. Resonemanget om t.ex. en Jupiter som underpresterar eller ger usla effekter fanns och finns dock i den västerländska traditionen.

Kanske eggades jag så av den hinduiska versionen eftersom läran om planetens "effektiva verkan" påminde så starkt om Aristoteles fyra orsaker.

https://plato.stanford.edu/entries/aristotle-causality/

Att den hellenistiska eran påverkade hinduisk astrologi som en följd av att Alexander den Store nådde in i åtminstone norra Indien är ovedersägligt och just på den här punkten är jag beredd att acceptera "de gamla grekerna" som förklaring till vissa likheter mellan grekisk och indisk tradition.

Stanforduniversitetets encyklopedi förklarar kort Aristoteles verksamma eller effektiva orsak:

The efficient cause: “the primary source of the change or rest”, e.g., the artisan, the art of bronze-casting the statue, the man who gives advice, the father of the child.

Jupiters inneboende godhet eller dess essentiella godhet är i Aristoteles utläggning ändamålsorsaken eller den finala orsaken. Kosmos är en god inrättning och dess telos (ändamål) är gudomliggörandet. Men för vissa manifesta ting i tid och rum (en entitet som ett land eller en förkroppsligad människosjäl) kan Jupiter vara en illgörare som DRIVER MOT ONT. Minns bara moderata statsministern Fredrik Reinfeldt som tack vare "läckt" födelsetimma visar sig ha inte bara en verksamt ond Mars i arbetartecknet Jungfrun (och Mars är redan från början en av de naturliga illgörarna) som sin primärsymbol stigande i öster. 

Men även tidigare statsministerns Jupiter intog ett dominant läge och var verksam i ond riktning. Så vem som förstod hans horoskop (och medfödda potential) kunde förvånas när han introducerade pennalism i svensk arbetsmarknadspolitik? Han skapade en smygversion av slaveri genom att sätta långtidsarbetslösa i verkligt arbete och därigenom ge arbetsgivarna ekonomiska fördelar. Reinfeldt kallade sin politik för, just det, "drivkrafter till arbete". Den som svälter är inte i stånd att ställa villkor. Det är en ond rikemansplanet Jupiter som, innästlad i staten, driver eller är effektiv i en sådan genomdestruktiv rörelse.

Här syns då i astrologin en föregångare till Darwins "evolutionslära" - källa till så mycket ondska bland människorna, inte minst deras tokgalna försök att skapa socialdarwinistiska samhällen som psykopatiskt stöter ur medborgare som inte stämmer med vissa ideal. Men i en mycket äldre och mer omfattande version  inkluderades också utveckling på själens nivå, och antikens kineser kände den också på ett allmänt plan som rörelsen från "Himmelen till de tiotusen tingen", hur allt förgrenar sig och det enkla går mot ökad komplexitet. Det var vakna naturstudier  som lärde kineserna och tjänade som deras metafysiska huvudsanning.  

Också romerske filosofen Plotinus talade långt efter Platon men långt före Darwin om "the One and the Many" och därifrån upptogs tankarna av kristendomen så att en katolsk lärobok av modernt snitt, om thomismen (och dess starka påverkan av Aristoteles men också hans lärare Platon) kan betitlas just med ett av "hedningen" Plotinus viktigaste diskussionsämnen:


Vad gäller naturens eviga transformation eller reinkarnationen finns alla rörelseriktningar och inte bara "evolution" i värderande bemärkelse. 

Här finns också möjligheten att en själ fastnar i en loop och inte utvecklas alls under århundraden utan t.o.m. regredierar. Det finns både djur som just börjat prova människornas Form och människor som misslyckats så grovt att de nu sällat sig till någon lämplig djurart. Vem vet, kanske kommer den svenska Eliten i morgon att vara återfödda som reptiler?


Inga kommentarer: