Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 22 oktober 2021

Arty och studentikos musik, men sann


Ett år efter att brittiska trion London Grammar släppt sitt andra album fick jag nys om musikens existens. Kanske var det exponering via "vad andra har köpt" i någon nätbutik, kanske var det själva albumtiteln: "Sanning är ett vackert ting" (2017). 

Blotta titeln kan ha rört samma själssträng som föranlett spaningar om den 17e greven av Oxford. Figuren från en dröm 2005 visade sig en identifierbar historisk person. Dessutom var han ett hett ämne inom litteraturforskningen, den mest troliga kandidaten till författarskapet "Shake-Spear".

Första blogginlägget, från 2009, om denna kuriösa matchning mellan dröm och historisk verklighet höll sig på behörigt avstånd från den heta potatisen om möjliga tidigare liv-minne som aldrig förekommit som ledtrådar tidigare i drömmarens liv, men betitlades just "Tala Sanning".

Nyligen beslöt jag mig för att titta på horoskopet för sångerskan i London Grammar. Hennes kyliga och rena stämma låter faktiskt som framstigen ur ett äldre århundrade av skönsång men att någon brittisk musikjournalist kallade det själfullt tyder på väldigt olika definition av själen. Jag associerar ordet "soul" med svart musik, expressiv och ibland rent av skrikig: R-E-S-P-E-C-T. 

https://www.allmusic.com/artist/london-grammar-mn0003066904/biography

Spännande självinsikt från Hannah Reid om sin fibromyalgi (mer om psyche och soma nedan):

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/features/london-grammar-interview-hannah-reid-album-b1832062.html

Jag var tvungen att fundera över vad "själ" egentligen innebar, i England och för mig. Kanske har brittiska musikjournalister en mer sublim insikt än mig och svenskar ensidigt uppfödda på amerikanska produkter? När allt kommer omkring är den högre delen av Själen helt rationell, sval och nästan avståndstagande distanserad. Väldigt lik London Grammars sångerska. Det är först när själen är stäms ner och närmar sig den "Irrationella Själen" som ångestskrin - amerikansk svart soul - blir dess uttryck. När "soul" associeras med blått och "feelingen är blue" är det den högre själsaspekten som avses, den som betecknas av Saturnus eller den "goda daimonen".

Tänk, jag har nämnt Platons tredelade själ så många gånger utan att fundera över var "soul" uttryckt via musik hör hemma i den ålderdomliga världsbilden...


Benämningen "goda daimonen" är en märklig helomvändning, i den enbart inomvärldsliga astrologin ("pengar, karriär, kärlek") klassas Saturnus som den "Stora Illgöraren" och dess motpol Jupiter som den "Stora Välgöraren". Men under hellenismen fanns en tradition som tyder på bättre förtrogenhet med filosofiska tankar. 

Astrologin (även den västerländska grenen) förevigade detta genom att hålla Jupiters negativa hemmatecken Fiskarna isomorft med 12e huset för förluster. Saturnus positiva hem är Vattenbäraren och 11e  huset, ett ganska positivt hus för ideal, ideologi eller grupperingar som delar intresse eller ideologi.

Den här bloggen noterade att hinduisk tradition tydliggör fiendskapen mellan fallna och sekulära människor och de själar som agerar på högre nivå än ego-nivån. Oavsett vilket ascendenttecken man föds under blir den tillfälliga ägaren till 11e huset en "verksam illgörare", dvs. den goda daimonen motsätter sig alla egobaserade åsikter och strävanden!

Det går alltså helt emot "köttets natur" att istället välja att lyssna till de bästa ideal man kan förnimma. Några av zodiaktecknen som ascendenttecken har dock ribban så lågt satt att 11e-husidealen är enkla. Ska man leka med en evolutionär skala finns alltså tider för födelse även för de själar som inte skulle klara alltför krävande målsättningar. (Och notera att här talar vi inte ens om 9e dharma-huset, det allra högsta goda för en viss ascendent, en målsättning många inte ens tror existerar till följd av tidsålderns förmörkade materialism och ego-kultur.)

***

Tidigare på bloggen har jag fascinerats av hur vissa musikartister som verkligen gripit mig uppvisat horoskop med påfallande tematiska likheter till det egna. Besläktade själar men som man aldrig mötte personligen i detta liv?

När jag på årets sista dag 2018 ohört köper (orderbekräftelse 12.40) och kommer att gilla London Grammar, beror mottagande mest på kvinnans expressiva röst, en ödslighet som matchar min dåvarande livssituation. Musiken blir ett soundtrack till en fas i livet, där sextiostrecket närmar sig och den åldersdiskriminerande svenska arbetsmarknaden har fått mig att börja överväga tidigast möjliga pension från den svenska arbetslinjen.

När jag nu tre år senare dubbelexponerar köpögonblicket på sångerskans röst, är det faktiskt lite spöklikt att se ännu ett exempel på hur väl astrologin fungerar som "undertext" vill människans liv:

 

Köpögonblicket utmärks av Ox-ascendenten, symbol för pengar, men i det här fallet för konsumtion eller möjligen förvärv av små och flyttbara ting. Oxen representerar också hals och rösten fysiologiskt men vid den här tidpunkten vet jag ännu inte att jag kommer att fatta tycke för den sorgliga röstkvaliteten!

Notera dock kvinnosymboliken Månen+Venus i arty eller artistiska Vågen, dumpad i 6e olyckshuset. En märkligt exakt symbolik både för hur bloggaren måste ha känt sig den dagen och för hur sångrösten kommer att låta.

Men den andra viktiga ljuskällan, Solen, är än mer förunderlig. Hannah Reid är född med sin solära ljuskraft karmiskt begränsad eller fokuserad av gränsdragaren och den högre själsnivåns Saturnus. Exakt så står de båda planeterna placerade vid inköpet och dessutom i 8e huset, ett isolerat hus som väl matchade skivköparens låga stämningsläge vid tiden, en följd av den svenska arbetsmarknadens kollaps och underkastelse inför datoralgoritmernas löfte om att kapa kostnaden för rekrytering. (Sorteringsjobbet rekryteringsbyråerna gör numera kunde lika gärna ha utförts av förskoleungar och "it-stödet" fördummar ytterligare urvalsprocessen vars överlevande sedan överräcks till chefens oförstående ögon.)

Hur Hannah Reid påverkar bloggarens karta är också tydligt. Hennes och tidens Saturnus-i-Skytten var densamma som min medfödda Saturnus som befinner sig i exakt opposition till Månen nära Tvillingascendenten. (Bloggarens sublunära sinne är alltså extra lyhört för Saturnus formalisering av Skyttens globala perspektiv, den är inte skyttig expansivitet men placeringen ger "Skyttens konturlinjer" som en distanserad betraktare.)

Sångerskan har en variant på min över allt annat viktiga opposition mellan Månen och ascendenten i Tvillingarna och Saturnus i Skytten, men inte med sin Måne utan Sol. Intressant här är sångerskans triangeldrama: Solen med Saturnus i Skytten blir KALL ELD (just som hon låter) eller strypt eld. Hennes Jupiter söker ingjuta frimodighet från intellektuellt fria tecknet Tvillingarna, men ett sinnelagshoroskop placerar Jupiter i 6e olyckshuset vilket reducerar sinnets upplevelse av Jupiters förmåga att hjälpa upp sinnelaget. Följer otacksamhet av planeter i sjätte eller är det alltid enbart externa motgångar (6e är olyckshuset)?

Även bloggaren får utifrån såväl fysisk- som månascendent Jupiter i 6e - en olycksbroder till denna Hannah i fråga om jupiteriska typen av välmående. För mig har Jupiter i 8e dock inneburit en nedvärdering av konventionell rikedom som en olycka eller rent av fiende till själens högre strävan. Jag medger att inte varje människa har återfötts med sakerna på sin spets på detta sätt.

Alla kartor har unika punkter och min handlar just om Andens och den lägre Själens eviga oförenlighet och människans påtvingade val att förbli ett naturens lågdjur eller att återvinna sin förlorade stolthet och ansluta sig till den Rationella Själen. Helt typiskt har jag valt dualism som grundåskådning snarare än den monism som materialistiska Sverige uttrycker och som på en högre nivå, där basen för monism är det gudomliga och inte materia, må vara den yttersta sanningen men utan praktisk betydelse för människans ställningstaganden.

Än dystrare blir det för Hannah Reid eftersom Månen är i ljusbefriad Jord (Stenbocken) och disponenten Saturnus visserligen står i eldiga Skytten men där JORD VÄGRAR SLÄPPA IN LJUSET. Död materia har inget med Livet att göra. Men den som vattnar sin rabatt kan återminste uppleva det lilla ljuset, en slags skuggkopia av den Verklighet filosofi Platon förgäves sökte övertyga gemene man om för 3000 år sedan. Men mänskligheten utmärks, då som nu, av sin ofärdighet som art. Bara en och en vaknar medlemmarna upp och det tack vare upprepade återfödslar i varjehanda helveteshåla.

I gammal hellenistisk astrologi ger Jord och Eld de värsta spänningarna och motsättningarna, Elden så nära det gudomliga man kan komma i sinnesvärlden medan Jord i princip emblemet för ren och skär pryl-materialism – materialiserade och döda ekon av någon annans brinnande Eld-kreativitet. 

Hos Hannah Reid såldes en Eld-Sol men anfäktad av materialisationens (eller konkretionens) Saturnus och en Måne i Saturnus negativa hemtecken som därför har väldigt svårt att få del av upplevelsen av Liv. Det blir en torftig och ansträngd människa, väldigt seriös. Bristen på Liv kanske förklarar hennes fibromyalgi - fast skildrat av astrologin på ett helt annat språk än dagens "vetenskapliska". 

Nu tror jag själv inte fullt på detta, men jag har åtminstone ett fall av fibromyalgi i släkten och även där lyser Elden med sin frånvaro medan Saturnus stör horoskopet illa. Alltid en början för den som vill börja om och skapa astrologiska profiler för sjukdomar som hade andra namn förr i tiden och där svaren förmodligen redan är kända men glömda...

London Grammar återspeglar, åtminstone i känslostämningen det allt svagare intresse för det materiella livet som helt enligt tidtabellen infann sig för att bidra till beslutet att hellre leva som fattigpensionär är hora för ett samhälle med så låga ambitioner för sina medborgare som något annat än kuggar i ett ekonomiskt maskineri. 

(Dödsskjutningen av en ung och känd rappare i ett nyrikt skitområde i Stockholm påminner om att "inbördeskriget" nu flyttat in från Orten, skjutningarna i Sverige allmänt, visar dagens och än mer morgondagens värld med två skilda samhällen, de Fattiga och de Rika. Dualitet är en förutsättning för inbördeskrig. Ponera nu Sveriges onda Jupiter-cykel och den spruckna drömmen om ett välfärdsland under kommande femton år. Det vi ser nu är bara en försmak om inte socialiseringen av landet började redan igår.)

***

Jag inskaffade senare gruppens debutalbum och senare också trean. Det är modstulen men bra pop, lätt excentrisk som om huvudpersonen hamnat i fel århundrade. De anonyma grabbarna i gruppen skapar moderna synt- och datorbaserade rytmer som vilket band som helst, det är sången som skiljer London Grammar från dussinbanden.

Texterna är Hannahs personliga känslor om relationer och andra vardagligheter, så att diskutera själens högre aspekter här stämmer bara i så måtto som anden alltid är det materiella livets fiende. Sångerskan född i en egokultur har ännu inga redskap att förstå roten till personliga problem. 

Missionären Paulus var skolad i de halvt dualistiska esséernas världsbild (persisk stil) och han förmedlade vidare den gamla orientaliska insikten: "Köttet är fiende till anden och anden till köttet. De två ligger i strid så att ni inte kan göra det ni vill." (Galaterbrevet 5:17 - jag föredrar gamla versionen av Bibeln.se). 

Paulus programförklaring klargör mycket av krisen i horoskopet för London Grammars sångerska. Tilläggas kan att hennes KARMA sjunkit ända ned till fysiologisk ohälsa (fibromyalgin - andesjälen känner smärta av att vara inkarnerad i en kropp). 

Ämnet är känsligt (för dem enbart på Vatten-nivån), men bristfälliga insikter visar sig först i Samvetet. Är detta avstängt, sjunker karma och börjar röra om i lägre själssegment, ångest och psykiska problem resulterar. Om varelsen inte svarar alls, tar sig karma fysiologisk skepnad och kan resultera i medfödda handikapp. Att gå via JORD-elementet är den minst effektiva vägen, men ibland enda sättet för att låta en fråga sjunka in. 

Ta inte upp det här med din privata och profitdrivna KRY-doktor! Han vet ingenting om kroppstillståndets högre orsaker och lär bara förskriva en salva.


2 kommentarer:

Ken sa...

Tack för tipset om London Grammar. (Lyssnar mycket sällan numera på "modern" musik, mest gammal blues och jazz, äldre country, klassiskt). Sångerskan har en intressant lite släpig frasering och röst.

Angående "blå" musik har jag fått förklarat för mig att bluesmusiken (den ursprungliga) har en högre andlig kontakt. Intressant nog blev bluesen bannlyst av de svarta kristna kyrkorna då den sågs som syndig.

Rocken och soulen har jämt behövt hämta näring och inspiration ur bluesen, sin ursprungliga källa. Så som nyare Jamaicansk musik som ragga, dance-hall hämtat näring ur den ursprungliga reggaen. Det är min teori i alla fall.

MvH

Seaward sa...

Av den lilla blues jag hört finns flera sätt att känna sig blå: "when I woke up this morning..." följer blåhet ibland på insikten att "my woman had left me and gone.

Men i andra fall säkert (som du antyder) en mer generell "blåhet" eftersom "anden och köttet (naturen) är vararndras fiender".

Ingen som tydligt märkt själens frihet (ex-vis i nattdrömmen) kan missa att uppvaknandet om morgonen är ett återvändande till det kroppsliga fängelset.

Sedan kan kvällstidningarna producera hälso- och fitnesstips in i evigheten. Detta handlar ändå bara om grader av helvetet.
:-)