Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 17 oktober 2021

Facebooks giv: degradera dig, bli tanke- och ordfattig

Facebook: ett fullmånebarn slitet mellan
två onda eller ofördelaktiga hus (6 & 12)

Efter att Stockholms horoskop med dess andefattiga och självtjänande materialism kommenterats var inlägget för långt för att inkludera rubrikens utlovade horoskop för Facebook. 

Men här följer kartan för den globala succén, som naturligtvis bakom sitt uppenbara omen om stor framgång (Jupiter i första persona-huset) gömmer en ful berättelse om degradering hos användarna och hur det sociala mediet verkar till att polarisera världen och göra den sämre.

Undertecknad ogillade FB från första dag men skapade efter åtskilliga år ett aldrig använt konto eftersom någon vid den tiden stal bloggens namn för en tramsig hatgrupp på samma forum. I dessa laglösa tider av hämningslös kapitalistisk permissivitet var det tydligen att likt en amerikan "claima" eller göra anspråk på sitt eget namn på Facebook för att inte få identiteten stulen. Så mycket ont kommer från USA att t.o.m. svenskar numera tvingas hantera de emigrerade förfädernas urartning i det "förlovade landet".

FB-kartan är smockfull av viktiga omen - som sig bör när man talar om en megaföreteelse med globala konsekvenser. Det sociala mediet startar dock mest som en lekfull förströelse vilken framgångsplaneten Jupiter i första huset för manifest personlighet - planeten äger nämligen tillfälligtvis 5e huset för lek. Att femte står för kreativitet är mer Zuckerbergs kodning av den tidiga sajtens funktionalitet, användarna står för den obekymrade leken som sedan följer. 

Att 5e huset är i Skyttens tecken visar mediets globala framgång och Jupiter i Lejonet visar förstås att detta var ett fenomen destinerat att bli kungen av internetfenomen. FB:s förutspådda globala räckvidd syns också i 9e huset som för den lilla människan kanske inte representerar mycket mer än utlandsresan men som på sin högsta nivå är "världens gång", dess DHARMA som hinduisk filosofi kallar den. 

På högre uttrycksnivåer är 9e samvete och etik (inte bara konventionell moral som är ren samhällspropaganda och sorterar under 10e makthuset och gränsdragaren Saturnus). FB-kartan har dock klara etiska problem eftersom Mars i 9e, fastän än "verksam välgörare" för Lejonet är samma framfusiga och hetsiga figur som alltid i sitt positiva härskarläge i Väduren. 

Dessutom är det overkill här, med äregiriga Rahu (norra månnoden) som förstärker egoismen ännu mer. FB är förutbestämd att bli en globalt expanderande plats för hämningslöshet och självskryt!

(Notera hur Lejonhärskare som ascendent alltid har egocentricitet i sitt Dharma-hus, Lejonet är kungen av egon - på gott och ont. Lejonet kan lika gärna bli en diktatorisk eller reaktionär despot som en kärleksfull och faderlig ledarfigur. Som alltid gäller det att söka väga in så många faktorer betraktaren kan greppa.)

Återvänder man till framgångssagan enbart, står ju också kungamakaren Regulus mycket nära ascendenten, inte antikens maximalt tillåtna en grad men väl två. Jag har alltid varit skeptisk till dessa precisa regler och fixstjärnorna Regulus och Algol bidrar inte bara till förståelsen av värdtecknen Lejonet och Oxen i största allmänhet, man kan (subjektivt) också tycka sig se deras verkan i horoskopet även om det skiljer några grader mellan stjärna och dess mottagande planet.

Så FB var märkt för framgång från lanseringen från ett universitet framåt kvällen, låt vara ett groteskt egohävdelseverktyg med potential att förgifta den globala mänskligheten. (Mars+Rahu i globala 9e betecknar förstås också att FB bortom användarnivå kommer att hamna i krig och problem till följd av sin låga och egoistiska - amerikanska - företagsmentalitet.)

Om redan 9e kan klassa som ett problemhus (mitt i framgången) finns komplikationer även på andra ställen: det är fullmåne längs den världsliga och äregiriga sociala klättraraxeln: från låga och obetydliga Krabban till världshärskaren Stenbocken. Samma axel som så förvred huvudet på Ebba Busch när hon tack vara sin vunna politiska makt till sist lyckades vrida det pittoreska huset ur händerna på en åldrad och lite virrig man. 

Jag har sett samma axel hos människor med perfekt vänlighet men där i bakgrunden anats en mer långsiktig och mycket självisk ambition (Stenbocken är en strateg och så långsiktig att vardagligt umgänge på Krabbas personliga nivå saknar överblick nog att se vad som verkligen pågår). Jag minns fallet på en arbetsplats med någon som t.o.m. utnyttjat kärlek för att komma loss från ett fattigare land och via relationen ta sig till det rika Väst, där "transportåsnan" dumpats efter att ha fyllt sin funktion. Krabban är inte ond i sig och inte Stenbocken heller, men själva axeln representerar strävan från det låga till det höga. Och Makt (Stenbocken) korrumperar som bekant människans inre (Krabban). Båda tecknen tillhör den Passionerade Kvaliteten (Rajas guna) så att axeln ständigt vill ha mer.

Så alla Facebooks användare kan räkna med att över tid bli förstörda. Jag talar förstås om medelsvenssons olustiga skrytcirkus där det nödvändigt ska rapporteras på FB om varenda hotell man loggat in på (se mig: jag reser utomlands) eller vilket event man bevistat (se: jag konsumerar kultur till Kapitalismens fromma). När jag ännu loggade in några gånger om året märkte jag - och det är nu många år sedan - hur folk upphört kommunicera med varandra och enbart lämnade sagda notiser om sin konsumtion - nyttiga idioter och gratis reklampelare åt ett fördärvligt system. 

Den här degraderade inverkan på FB-användarna är inte uppenbar eftersom axeln ockuperar husen 6 och 12, rätt latenta hus, med innebörder som Olyckan respektive Förlusten. Men husen verkar i det fördolda och här är förstås ett fall av "sent ska syndaren vakna" och förstå det tomma skal man blivit tack vare FB:s psykformande inverkan.

En annan sak som irriterar åtminstone mig i horoskopet, är Saturnus i Tvillingarna. Normalt ansett som en bra placering eftersom den koncentrerande och reglerande Saturnus essentiellt tillhör Luftelementet precis som värdtecknet. (Utöver sitt härskarskap över Luft-Vattenbäraren visar astrologins konstruktörer även med det tredje Luft-tecknet Vågen att Saturnus passar här. Vågen är ju platsen för planetens "upphöjelse". I Vågen tempereras Saturnus stränghet av Venus så att lagen och de domslut som följer därav accepteras av människor.)

Men Saturnus är också en frugal gränsande till rent snål och självkontrollerad planet. Placerad i normalt kommunikativa Tvillingarna uppstår samma förstoppning hos mänskligheten som även de jobbiga små knappsatserna på mobilen förorsakat. Via SMS-tekniken slutade folk kommunicera sina tankar till varandra - för jobbigt att knappa in mer än några ord. Telefonskräck uppstod paradoxalt också eftersom människan är en feg varelse (ett beteende från tiden på savannen när det gällde att överleva). Det är lättare att bryta upp från förhållanden med ett SMS än att möta den andra med talade ord eller i person. 

Facebook är långtifrån den enda nya uppfinning som förstört mänskligheten, men ingen kan missa att det är samma ointressanta enradare till kommunikation som favoriseras där som på den senare "uppfinningen" Twitter. Den sparsmakade Saturnus i Tvillingarna representerar perfekt den fattiga människans sätt att förmedla just ingenting. 

Att Saturnus befinner sig i 11e huset för grupperingar, ideologier, eller intresseklubbar kanske inte märktes direkt vid FB-lanseringen men med åren tillkom "finesser", inte minst den förbannelsens uppdelning av kontakter i olika grupper med olika angelägenhetsgrad. Nu kickar fullmåneaxeln in och gör varenda användare till en smygrasist som sitter i sin maktlösa vardagstillvaro och betygsätter och sorterar kontakter. Facebook gör sina användare till diskriminerare utan att samtidigt lära dem vad verklig urskillningsförmåga handlar om.

Jag tror det sagda räcker för att visa hur väl horoskopet visar Facebooks natur. 

Mest illavarslande (för Zuckerberg och anhang) är förstås att oppositionen mellan Sol och Måne visar att livslinjen för detta forum är bräcklig. Månen (massorna) svarar som starkast på Facebook just när den framträder som en ny ledare (Solen), mediet startar på sin peak och även om det i världens ögon växte med åren som kom, var det i själva verket tillväxt längs ett sluttande plan och till priset av tilltagande degradering och världslighet. JORD + VATTEN vill sällan annat än tjäna pengar eller nå en position av inflytande (makt är mer hårdvaluta än pengar) och till sist betedde sig FB som den brottsling den idag är.


Inga kommentarer: