Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 oktober 2021

En god man i en huvudlös huvudstad

 


Man ska nog inte ta så allvarligt på hovets förklaring till förbudsskylt mot elsparkcykelhelvetet utanför Slottet. Det ser mest ut som den med munkavle belagda Konungens diskreta sätt att understryka att han delar folkflertalets syn på denna senaste monstrositet till popkultur som spritts över världen av låga kapitalistmentaliteter som introducerat en förslappande onödighet enbart för att tjäna snabba och lätta pengar på en allt dummare och därför extremt trendkänslig ungdom - och en hel del (o)vuxna också.

Den rådliga förbudsskylten förtjänar Konungen en ny kommentar till sitt intressanta födelsehoroskop. "För Sverige i tiden" har varit hans devis genom åren och minns man hans egen fäbless för snabba fordon finns det kanske ingen anledning att föreställa sig någon djup eller filosofisk undermening bakom ordspråket. Jag tror kanske inte att Konungen plöjt de gamla filosoferna och med valet av ord tydligt distanserat sig från solidaritet med Sverige UTANFÖR Tiden, det perspektiv den här bloggen nu driver hårt. För ur perspektiv av de eviga värdena är det en tragedi vad svenskarna låtit sitt land och sig själva förfalla till.

Möjligen är ordspråket Konungens resignerade sätt att betyga sin och kungahusets fortsatta solidaritet med landet även efter att berövats all reell makt av en socialdemokratisk rörelse som snabbt lierade sig med landets Överherrar så att folket fick de brödsmulor de krävde för att hålla sig i schack och låta Överherrarna fortsätta sina privilegierade liv. 

Det är ju socialismens fiasko att löpa linan ut som nu återspeglas i sådana "inbäddade" högerkrafter som Stefan Löfven som i princip sköt obildade arbetare i händerna på Sverigedemokraterna eller den livaktiga gamla svenska rasism som envist hängt sig kvar i lärdomens salar som namn och bilder på gamla skamliga rasbiologer och rena nazister. Ett land ruttet in i märgen, är vad Konungen valt att med viss distans i devisens formulering ändock stötta. Det var naturligtvis ren självbevarelsedrift. Alla är inte födda att röra upp en storm.

Födelsekartan visar hur vissa födslar inte ger den till världen ankomna själen mycket till val. Konungens fars tidiga död i en flygolycka har han uttalat sig själv om, att det var något av ett trauma i hans tidiga liv och bloggen har tidigare pekat ut hur ödesbestämt detta frånfälle var i den blivande Carl XVI Gustafs liv.


Den ömsesidiga receptionen mellan olycksplaneten Mars stigande i Hemmets tecken (Krabban) i öster visar hur Olyckan klibbar vid Konungens eget fysiska arv från det han föds, och Nymånen i Väduren preciserar (via Månen) vad den lunära Krabb-ascendenten söker säga. Mars är ju en "fallen" planet i Hemmets tecken, ingen vill ha Olyckan innanför det Privata Hemmets fyra väggar!

Ändå är inte Mars odelat ofördelaktig här. Fallen må den vara, men 1a-husplaceringen och Krabban är båda faktorer som gynnar Mars. Konungens motorintresse och dragning till fart är helt en affär som Mars så prominent omvittnar och i den ömsesidiga receptionen med Månen (här pådriven av den energiska Solen under nymånen) bildar ELD och VATTEN en ständigt sjudande temperatur. 

Detta är både POSITIV sensationalism och dess NEGATIVA baksida på samma gång. I förhållande till födelsen in i 10e makthuset är den rubrikskapande sensationalismen negativ, Konungen övertar en symbolisk tron, han är berövad all personlig makt. Men i förhållande till hans persona - Krabb-ascendenten - kommer Konungen genom livet att vinna i Folkets (Månen) ögon.

Hans tal - särskilt vid nationella kriser - har upplevts äkta och mänskliga. Detta är för att Olyckans Mars när allt kommer omkring är en personlig tillgång. (Notera att nationalhoroskopet fr.o.m. Regeringsformen 1974 tecknar Folket via en Måne i Väduren - samma enkla och oförställda zodiaktyp som hos Konungen. Att kunna känna som Folket känner är ett omen "att dö för" för en makthavare förr i tiden, men naturligtvis trevligt även för en modern och mer symbolisk kung att känna till.)

Horoskopet är således ett där man redan från början kan säga att barnet kommer att ha en tuff början men i långa loppet innebära något NYTT (nymånens nystart i något avseende). Och nog kan man säga att han förnyat kungahusets inför Folket, inte minst genom sin lyckade dotter, kronprinsessan. Avkomma via 5e huset för lek, kreativitet, ledarskap och inte minst barn bollar via tillfälliga ägaren Skorpionen tillbaka till Mars i 1a huset. 

Jag går här inte in på hur särskiljandet av flera barn kan studeras astrologiskt (jag har helt enkelt ingen praktisk kunskap i delfrågan). Men banden mellan far och barnen är tydliga genom detta fördelaktiga band. Kronprinsessans period av ätstörningar kan ev. anas eftersom en "fallen Mars" i magsäckens Krabban kommer att i någon mån kunna gälla avkomman...

Beträffande den goda daimonen som har en ogjord sak i förhållande till det mänskliga köttet, så erbjuder nog Krabbans kropp en av själens lindrigaste besöken i det jordiska. Den goda daimonen, tecknad av 11e husets tillfälliga härskare, är här Oxens tecken, ett i allmänhet konservativt tecken inriktad på förvaltning eller bevarande av det rådande tillståndet. Det intressanta är alltså att Krabban trots sin betydelse av protektionist och revirhävdare har denna goda daimon - Venus-i-Oxen som en välgörande planet som byter skepnad och blir en "verksam illgörare". Hur ska man förstå detta? Som att Krabban ska sluta hävda revir och lunka sin väg när utmanad?

Eller kanske som att alla husaffärer Konungen pysslar med och som kvällspressen ibland söker skandalisera, uttrycker det bästa han kan göra för att följa den goda daimonen, även fast det skadar hans person och sätter igång Eld/Vatten-sensationalismen från snaskiga och låga medier, borgerliga eller så kallat socialdemokratiska. Krabbans tecken är en obeständig dagslända, en tillfällig fysisk värdkropp i den lägre naturen och för att följa sin högre och goda daimoniska ingivelse bör Krabbans fruktbärande VATTEN föras i kontakt med Oxens JORD. 

Blomstring i det materiella (eller förmerande av privatekonomin) resulterar. Vattnet syns offrat men Krabbans flyktighet i Kretsloppet är så total att den bör utgjutas, offra sig och absorberas av JORD. Så har Krabban uppfyllt åtminstone en del av sin destination i de lägsta aspekterna av Kretsloppet (hinduernas Samsara). Som trädgårdsmästare har den gröna fingrar som ingen annan. (Resonemanget håller långt även när Krabba och Oxe inte figurerar i samma roller som hos Konungen.)

Hinduisk tradition skiljer nu mellan portabla tillgångar och fasta, en oxe är t.ex. portabel medan fastigheter står där de står. Denna distinktion mellan 2a och 4e huset går igen i de motsvarande tecken och håller man hårt på åtskillnaden mellan typen av egendom kanske tolkningen kan bli: den goda daimonen kräver att Krabban att den lägger bort sitt hus, sitt skal och "skalar ner" sina intressen från familjer och fasta revir till "lösöret". 

Detta skulle kunna vara ett subtilt omen om den reduktion av kungaHusets makt som Konungen var destinerad att bli den förste att uppleva, även om det inte är Folket i skendemokratin som krävde det utan en mindre grupp makthungrig pöbel. Det går att vrida och vända Krabbans relation till Oxen, när den senare är det högre (om än inte högsta) Goda, i all oändlighet!

Beträffande Konungens högsta destination (9e huset) kanske han aldrig höjer sig nämnvärt över Björn Ulvaeus nivå (lista ut varför jag singlar ut de namnet), men tack vare känd födelsetid kan sägas att Fiskarna i samvetets hus och dess härskare Jupiter i motsatta 3e intellektshuset ändå inte är helt fel. Det finns faktiskt filosofiska ansatser här, även om Jupiter i Jungfrun i 3e huset för snabb kommunikation i yngre år kanske mer handlade om sportbilar och jetset-liv (9e som utlandsresor), än om de högre utforskningar astrologin reserverar för denna axel.

Men Jupiter är en naturlig välgörare och behåller sin fördelaktiga funktion för bl.a. Krabban som ascendenttecken. Därmed ges fantastiskt stöd för ett fungerande samvete från det tredje intellektshuset och detta trots att Merkurius (naturligt korrelerad med 3e är svagt placerad i intuitiva Fiskarna). Att Konungen är en närmast renodlad känslomänniska syns också av att formalistiska Saturnus, fastän väl placerad i Tvillingarna, har fått stryka på foten och spelar en mycket liten roll i 12e offerhuset. Född med noll far och noll makt, som sagt.

I nästa liv enligt den närmast banala metoden att studera nästföljande inkarnation genom huset som följer nuvarande kropp/ascendent, vittnar Lejonet i 2a om att Konungen i nästa liv kommer att fortsätta födas upphöjt. Solen i tionde. Här vet jag inte huruvida man ska väga in Solens disponent, Mars. Om så uppstår ju en rundgång, en historia om en makthavare som föds utan makt ännu en gång! Jag utgår från att Konungens predestinerat goda sätt att ro ett knepigt liv i hamn kommer att rendera honom ett liknande liv men med mer att säga till om!

Bloggaren däremot, tycks ha lagt maktliven bakom sig och har Månen på ascendenten i Tvillingarna. Det ger honom Krabban i nästföljande andra huset så att även nästa jordeliv kommer att vara en osynlig människa i Folkdjupet, vilket är vad Månen betecknar.

Kanske även Konungen levt "Sverigelivet" för att smaka på en större närhet till Folkets ve och väl och den vägen preparera honom för en verkligt gedigen insats som framtida folkledare!


1 kommentar:

Rohini sa...

Här är en analys av din Måne på ascendenten i Tvillingarna:

https://www.youtube.com/watch?v=Z0F_Jn2QA_0