Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 20 oktober 2021

Dåraktiga klimatoptimister och naturens Domedag


En anonym ledare i DN papegojbjäbbar efter ett gäng naiva forskare - klimatoptimister - vilka i samma tidning nyss varnat för defaitism och hävdat att människan fortfarande kan stoppa det som industrialiseringen påbörjade på 1800-talet. 

Men mitt i DN:s ledartext, mitt i propagandasvadan avsedd att söva landets oroliga borgare, smyger sig en sanning in:

Om dagens probleminsikt hade funnits för 20 år sedan hade det varit rätt enkelt att mota klimatkatastrofen enbart med marknadsmässiga medel. Den tiden kan vara förbi.

https://www.dn.se/ledare/ledare-om-vi-slapper-paniken-kan-vi-radda-klimatet/

Exakt så men ändå en ideologiskt motiverad lögn: "marknadsmässiga medel". Tiden kan vara förbi eftersom alla vet att Kapitalismen som håller Begärens kretslopp roterande inte kommer att ge upp förrän allt är över och dagens bara får LIDA ett liv för att nästa generation slutligen börjar skissa på en ny global lösning för mänskligheten och dess plats på Jorden. 

Tiden kan också vara förbi, som andra forskare än de kapitalismkramande optimisterna menar, därför att naturens cirklar redan är alltför allvarligt rubbade och mänsklighetens kumulativa våld har effekter vilka släpar efter.

Alla kunde skaffa sig helgongloria idag och sluta dumkonsumera men Naturens Vedergällning kommer ändå. Ödet har så att säga lite större framförhållning än kvartalskapitalismen, för att inte tala om den förljugna kapitalism som DN ännu ansluter sig till och som ledartexten ger prov på.

Det är synd att ingen var på plats att ställa horoskop för Universums födelse (försåvitt man inte som de gamla grekerna med viss rätt antog, att kosmos är evigt). Men det skulle hur som helt inte hjälpa mycket eftersom tidmåtten skiljer sig för mycket. Och det krävs åtskilligt mörk fantasi för att skissa på ett horoskop galet nog att illustrera vedergällningen mot en specifik art: människan.

Inte ens insikten om vårdagjämningens precession och de stora tidsåldrarnas långsamma ringdans, en kunskap som inte var fullt ut formulerad för tvåtusen år sedan, skulle ha räckt till. Beroende på vem man frågar skiljer det t.ex. flera århundraden mellan olika bedömningar när Vattenbärarens tidsålder startar. 

Största diskrepansen är den hinduiska tradition som menar att jordklotets gyrerande på sin axel tecknade zodiakens fulla varv på 24.000 år, cirka 2.000 år snabbare än dagens åsikt. Ett gigantiskt frågetecken emellertid om jordklotet ALLTID wobblat på sin axel med samma hastighet. Den hinduiska siffran kanske härrör från en annan era och var korrekt för den tiden...

Nej, den praktiska astrologin studerar mer näraliggande tidrymder, härskare då som nu är mest intresserade av sin egen tid och sitt eget välde. Astrologin, med fokus på krigs- och ofärdsplaneten Mars kunde varsla om de satt tryggt vid makten eller om orosmoln hopade sig vid (östra) horisonten. 

Min gissning är att startpunkten för Naturens Vedergällning kommer att korrespondera med ett himmelskt omen men att detta kommer att motsvara det "komplexa system" som stjärntydning faktiskt är. Nutidens mänsklighet är så drabbad av hybris genom sina vetenskapliga framsteg att den alltsomoftast glömmer att de tidiga modellerna av kosmos byggde på insikten om komplexitet. Inte ens människans tanke om evolutionen är något det moderna Väst kan berömma sig av.


De gamla kineserna som utvecklade en systematisk version av sin Yin/Yang-doktrin för minst 3000 år sedan, noterade uttryckligen att naturen i sin imitation av Högsta Himmelen går från det enkla till det komplexa. Alla högkulturer tycks ha börjat med insikten om att Det Första ger upphov till en talserie - grundprinciper om man så vill - vilka snart kan bilda solida former, en värld för den fallna jordvarelsen som passar dess sätt att förstå.

Allt detta sker förstås i det Platon kallade Idévärlden och som skickliga matematiker är mer benägna att bejaka än praktiska eller vinstorienterade svenskar och andra av samma snitt.

Som med personhoroskopet bör horoskopet för Naturens Vedergällning således bjuda på mängder av sammansatta placeringar. Armodets och missväxtens Saturnus bör t.ex. kväva den tursamma Jupiter på något sätt, Mars ska naturligtvis vara invävd i komplexet, i egenskap av den "lilla illgöraren" kanske den via konjunktion är vapendragare till den "stora illgöraren" Saturnus. 

Här skulle studier av gamla tiders naturkatastrofer ha varit till nytta - möjligen. Men när en Vesuvius spränger topplocket och dränker en hel stad i pimpsten och lava är förstås ingenting mot den kataklysm som väntar mänskligheten totalt sett. När ett flertal klimatsystem slutar fungera som tidigare kommer naturen att ge den kaskad av effekter som medierna frossar i med grafer och milstolpar - effekter som alla är fientliga till biologiskt liv.

Kommer zodiaktecknen att vara meningsbärare i horoskopet för den här Domedagen? Biologiskt liv sorterar under Vattenelementet (som solen eller ELD tenderar att förbränna under ogynnsamma förhållanden). I synnerhet Krabban, det sublunära livet under månen, skulle kunna vara aktiverat. Noas ark och Syndafloden tycks som ett arketypiskt uttryck som stämmer med Krabban, oceanens signifikator. 

Tecknet har ju också fått talesättet "från vaggan till graven" knutet till sig och bidrar till förklaringen om den förtärande Modern som aldrig släpper sina barn fria utan lever genom dem. Kanske ett horoskop med en helt utslagen Krabba (och naturligtvis måne) skulle vara del i ett passande horoskop för den nuvarande mänsklighetens död och som ger upphov till en ny (om än initialt rätt chockskadad) människotyp med bättre kontroll över sina låga begär. 

Utmärkande för nästa mänsklighet är att Vattenbäraren som ren idé representerar en mänsklighet inte längre simmar i begärets Vatten utan har blivit en Luftvarelse - lever i det Intellektuella (som i sin tur är "anden") men nu dyrköpt "vårdar sig om" den lägre naturen, är en Vattenbärare. Detta är inte online-offren, en produkt av den senkapitalistiska IT-fascismen. Vattenbäraren är inte en varelse som förtvinat och tappat förmågan att fungera IRL och lever ett eskapistiskt liv via nätet, men det är en varelse som har sin självbild i en annan verklighetsbeskrivning som dagens sorgliga internetmissbrukare sällan har en susning om. 

Det är närmast självklart att insikterna om DNA och människans nyvunna förmåga att manipulera sin egen art (och andra) i sinom tid kommer att resultera i insikten att detta var exakt vad äldre kulturer också talade om. Ta t.ex. Jesus märkliga fråga till åhörarna: "Vet ni då inte om att ni är gudar i blivande?" Myt och vetenskap kommer att förstås som samma sak när Vattenbäraren passerat den nuvarande teknokratin och kapitalistiskt tänkande kriminaliserat.

Sett ur det perspektivet skulle man kunna se DN-ledaren (och liknande texter som bekräftar Problemet) som en förtrupp till Vattenbärarens tidsålder, om än naiv och missriktad. Eftersom en världsrevolution typ "global kommunism" inte är en realistisk möjlighet och mänsklighetens vanvård av en mer sårbar planet än man trodde redan gått för långt, finns ett pris att betala, sifferspekulationer om vad som händer vid 2 graders upphettning eller redan vid 1,5. 

Detta är då mänsklighetens Karma som redan är hugget i sten. Men frågan är om man inte lika gärna kan kalla det Dharma (världens gång) eftersom mänskligheten är en korkad apa som fastnade halvvägs mellan djur och människa och alltid missbrukar sin förmåga till rationellt tänkande. Alltid finns skrivet i Dharma redan från Begynnelsen med mindre grekerna hade rätt om universums tidlösa evighet. Men t.o.m. om så är står Platons eviga Idéer fast. Undergång och Pånyttfödelse är t.ex. två tidlösa sanningar för evigt givna för den lägre naturens kreatur.

*****

Helt spekulativt och utan att ha letat länge och väl för att hitta den passande tiden för Domedagen (som lär omfatta säkert ett århundrade, minst), letar jag upp de närmaste tre tillfällena när Saturnus flyktigt (cirka 2½ år) passerar den oförlösta naturens tecken Krabban. För att spetsa till händelsen väljer jag bara de passager när Saturnus möter den alltid backande norra månnoden. Resonemanget är som följer: Norra månnoden Rahu förstärker och södra månnoden Ketu "halshugger" eller terminerar det driv som norra indikerar. 

Men eftersom Saturnus passar så illa i Krabban (motsatta Stenbocken är dess hemmaläge i den lägre naturen) ser jag norra noden kombinerad med Saturnus som ett par som förstärker det destruktiva (ur den lägre naturens synvinkel). Det blir "Appetite for destruction" som en rockgrupp en gång skaldade.

Södra månnoden med Saturnus skulle troligen istället bli som i Sverigehoroskopet: den tidsbundna och ordningsamma Saturnus "kapas" ur ekvationen så att vi får det omoraliska och groteska Sverige med dess charterresetokiga turistsvenskar och exportkåta krigsindustri. Men det är inte vanvettets fortsättning som vi söker här, utan en astrologiskt symbolik som sätter Punkt för främst västmänniskans dårskap (med all den "colateral damage" i formen av framtida döda i fattiga länder som Väst generöst krattat manegen för).

Eftersom Saturnus och månnodscyklerna tar tid på sig möts de inte så ofta, jag söker därför Liemannens möte med hetsigt hungriga Rahu hela 300 år framåt, bara för att se vad som visar sig. Jag låter datorn göra ett stickprov var sjunde dag för att snabba upp beräkningarna:

Range of search: 1.01.1800 - 1.01.2300
In steps of: 168h 0m
Search for...:
sa.can & nod.can
 
Realization intervals (begin - end):
22.06.1887 - 19.12.1888
26.03.2036 - 27.08.2036
 8.07.2093 - 29.07.2093
 4.11.2240 - 18.05.2242

Som synes inkluderade jag 1800-talet (eftersom industrialismen som början på mänsklighetens felsteg nämnts). Apropå "Naturens Vedergällning" instiftas National Geographic Society januari 1888 i Washington D.C.  

Samma lista i Wikipedia noterar också att kvinnors rättigheter i USA börjar få organisatorisk form samma år. Saturnus är form och organisation, och vad sade vi nu om zodiaktecknens ev. symboliska förhandenvaro? Krabban / Månen är båda kvinnosymboler om något, även om det misogyna Indien reducerat "det andra könet" till att enbart kopplas till Venus (Månen hålls för att vara könsneutral, likt Solen).

Inget möte mellan Saturnus och Rahu under hela 1900-talet trots två världskrig, men det kanske är logiskt. Världskrigen handlade om makt och herravälde och det är Krabbans motsats Stenbocken som handhar sådana frågor.

Så visst är det typiskt att hitta den första hypotetiska krisen för naturen och Bödeln Saturnus några månader under 2036, av en slump precis det år när Sverige går in i Liemannens planetära cykel, intressant inte desto minst eftersom landets normer och former är så normlösa: halshuggaren Ketu står ju med Saturnus och landet är därför på något sätt märkt för sina synder och sin extremism. Om inte den globala Domedagen så åtminstone något ofördelaktigt för Sverige verkar aviserat för sista kvartalet 2036 och i den påföljande Saturnus-perioden (färdig först oktober 2055).

Seklets slut ser ytterligare ett samgående mellan de astrologiska punkterna och sedan en kristid på 2200-talet, men det som först fångar ögat är hur nära midsommar den andra framtida kombinationen infaller. Ett horoskop för denna dag är faktiskt rätt extrem!


Det här skulle kunna vara en tid när mänskligheten ges en känning av vad naturen tycker om människan-parasiten!

Alla fyra tecken i Passionens kvalitet är aktiva och livskraftens Sol får sig sannolikt en rejäl kyss när den passerar Liemannen och driftiga Rahu. Är det en enorm solflamma som brister ut och påverkar jordiskt liv? När allt kommer omkring tar Saturnus struptag om Månen (de ansiktslösa folkmassorna) vid denna tid och deras Öde är inte muntert: Vädurs-Månens härskare är försvagad i Balansens tecken och opponeras dessutom av samma Mars.

Smutsfläcken i Vågen beror på att balansmästaren Venus vid den är tiden befinner sig i ett tecken av den mörklagda kvaliteten (Tamas guna). Och söker man Lejonets härskare befinner sig Solen knappast i någon position för att kompensera Venus något rigida placering i Lejonet. Solen drar tvärtom fokus ner i Vattenelementet och den nedkylande Saturnus (förstärkt av Rahu) är Solens explicita fiende. Det ser ut som en tid när mänskligheten får lida av både kyla och hetta, såsom klimatalarmister varnat för skilda uttryck för Naturens Vedergällning beroende på var man lever.

Kan du inte den Stora Välgöraren Jupiter rädda? Den står starkt placerad i sitt negativa hemmaläge i Fiskarna, men ur Greenwhichs koordinater i 12e huset för förluster, en mycket svagare position än Saturnus i ett av horoskophörnen och Mars i ett annat hörn. Båda de naturliga illgörarna ÄGER denna sommarperiod. (Hur mycket längre kommer den sönderfallande mänskligheten att acceptera Greenwich som hållpunkt för ett Världshoroskop?)

Skyfall och rekordtemperaturer att vänta av störda Vatten och Eld således. Åtminstone enligt denna spekulativa och inte särskilt grundliga granskning av symbolikens valörer. Väderastrologi, kan jag erkänna, har jag aldrig läst en rad om, dessa är kommenterar enbart ifrån planeternas positioner och inbördes hälsotillstånd.



 

 

Inga kommentarer: