Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 8 oktober 2021

En naiv blasfemikers död (Lars Vilks planetpassager vid dödskraschen)

Att poliser granskar konstnären och senare blasfemikern Lars Vilks död ur två perspektiv, varav det ena är att bilolyckan inte var någon olycka - det låter helt rimligt. När allt kommer omkring var det här en obetydlig konstnär internationellt och bara känd som en omdömeslös uppviglare som ångrade sitt målarkludd först när det kostat andras liv.

I brist på födelseklockslag skulle man kunna använda dödshoroskopet (cirka 15.30 nära Markaryd) för att bakvägen rekonstruera en födelse-persona (ascendenttecken) som skulle kunna ha varit Vilks, men jag avstår. Astrologer har notoriskt ofta fel i dessa "rektifikationer" som de kallas på engelska. 

Istället nöjer jag mig med att notera dödsdagens transiter över känsliga punkter i  födelsehoroskopet. Här finns klassiska astrologiska doktriner rikligt företrädda!

Kartans överskådlighet är inte den bästa, men Vilks födelse finns i inre ringen med hans Måne i Vattenbäraren som "sinnelagsascendent". I yttre ringen olyckstillfället (med känt stigande zodiaktecken på orten). Man kan lätt byta perspektiv utan att behöva två eller flera kartor.

I samband med transiter brukar Månen, en planet som bl.a. tecknar resor kunna visa sig vara som en sekundvisare som ganska exakt prickar in en kritisk dag, som dessförinnan angivits av planeter längre ut i solsystemet. Bristen på klockslag gör att Vilks psyke/Månen inte kan anges exakt, men 10e graden Vattenbärare vid lunch är märkligt nära dödsdagens Måne i opposition från Lejonet i triggeravståndet "en grad innan". Skulle Vilks faktiskt kunna ha varit född vid lunch? 

Andra dödshoroskop har visat att Månen inte måste vara perfekt placerad. Ibland (som tidigare nämnt) tycks händelsen slå till när planeterna står så bra som de kan, vilket betyder att någon passerat en exakt kritisk position medan en annan har några grader kvar till sin kris. Ju mer förutsättningslös man är, desto troligare att man uppfattar himlens Gestalt eller inneboende grundmening.

Längst ut i det antika kosmos låg Tidens herre, Saturnus, en planet som verkligen har med livslängden att göra. Nu upprepas oppositionen och medfödda Saturnus, klent placerad i Krabban (Vatten) och därifrån bättre för en drömmare och svamlare än en stabil stötta för det potentiellt redbara och rationella psyket (Månen) i Vattenbäraren. Här är då den underliga mix av irrationalitet (Vatten) och skarp logik (Luft) som fick Vilks att välja så käpprätt sak att göra sig lustig över. I princip hela världen förutom det gudlösa Sverige respekterar andra människors trossymboler, men här kommer en lättvindig konstnärstyp utan koll på något, förutom sitt hemlands islamofobiska vibbar. 

Konstnärer brukar kunna plocka upp sitt samhällets tidsanda och säga något viktigt, Vilks gjorde sig med Rondellhunden bara till språkrör för patraskets nivå.

Saturnus mot Saturnus är således en kritisk period där ett liv kan ändas, förutsatt att födelsen var fylld av komplicerade omen. Att Vilks föddes med sitt psyke/Månen i opposition till krigaren Mars, superstark i Konungens Lejon, är just en sådan förödande störning i psyket. Han var född att mopsa sig mot Storhet och fick betala priset.

Döden kom snabbt och för kvick förlossning ska man definitivt inte se på Saturnus, som är långsam och mödosam (kanske åratal i långvård). Det är den Stora Välgöraren Jupiter som vare sig den just gör gott eller som i Sverigehoroskopet är en dekadent frihetsplanet som resulterar i onda följder, kan dess egenskap av "förlossare" sägas stå fast. 

Utan Vilks persona/ascendent går det inte att säga om hans Jupiter var en verksam väl- eller illgörare i hans liv, men faktum är att den vid dödstillfället intog sin välgörande 240-gradersvinkel till Vilks medfödda Jupiter (hinduerna menar att planeter bara kastar blicken framåt så detta är som 2x västerlandets 120-graders trigon). Det är alltså klar kust för snabb död, om andra planeter instämmer att tiden är kommen att gå vidare.

Och Saturnus och Månens respektive oppositioner med sig själva tyder på att tiden var kommen. Sedan kan man alltid granska Olyckan själv, krigsplaneten Mars, eftersom den skadar Vilks medfödda psyke och omdöme. 

Vid dödsdagen har Mars förvisso intagit en rejält intressant placering och ingår i ett stellium av tre kroppar vilka innefattar fordons- och kommunikationsplaneten Merkurius (retrograd) men framför allt en närmast exakt konjunktion med Solen, symbol för livskraft i denna världen men också för personer med renommé eller kanske bara ökända (som Vilks i hela världen förutom det derangerade Sverige och några andra sekulära tokstollar som Danmark).

Vilks har förvisso Solen och Merkurius i samma tecken (som så många andra) men hans medfödda olycksplanet ingår inte i någon (hinduisk) aspekt. Däremot kan man alltid spekulera att de underliggande disponenterna har ett ord med i laget. Vilks Sol står kombinerad med Merkurius (fordon) och den senare är härskare i det mobila tecknet Tvillingarna. Så dödsdagens transit - stelliet Solen, Merkurius och Mars - anknyter trots allt till Vilks födelse, men genom soltecknets (livskraftens) härskare Merkurius. 

Livskraft, merkurialt fordon, olyckor, sekundvisare och Tidens herre Saturnus - kan det bli klarare?

 

PS. Merkurius i Tvillingarna brukar kunna vara exceptionellt logiska och klipska och Vilks förklarades ha varit en rolig och underhållande figur att umgås med (humor en bieffekt av hög IQ och förmågan att snabbt kombinera data på otippade sätt). 

Hur han ändå var så omdömeslös i sitt "konstnärskap" och muckade med hela Islam (inklusive dess våldsbejakande ytterlighetsgrupper) har att göra med bristen i hans Saturnusplacering. Om i besittning av en kvicktänkt Merkurius men den stora Strategen (Saturnus) är en lättviktare eller t.o.m. satt ur funktion - vilket man kan argumentera för med en placering i Vatten - då blir Tvillingarnas skarpa tal rent självskadebeteende eller rent av självmord. 

Var det Vilks själv som övermannade poliserna och vred om ratten så att bilen girade så tvärt? Var han trött på sitt ofria liv som punktmarkerad? Var hans omdömeslöshet så total att han inte drog sig för att ta två skyddsvakter med sig i självvald död? 

Man kan fråga sig om Sverige har tillräckligt sanningskänsla och heder för att tillkännage om så var fallet. Det skulle nämligen förminska kraften i Vilks som det sekulära samhällets hjälte i dess hårda linje mot islamism. Redan har offren till Estonia-olyckan fått uppleva denna nations märkliga sätt att hantera sanningen och landet "åt folket"...


PS. Några timmar efter inläggets publicering klargör en museichef - säkerligen utan att läst den här obskyra bloggen, att Vilks "Rondellhund" uttrycker ett sentiment som inte har någon legitimerande plats på ett museum. Gott så.

3 kommentarer:

Havsörnen sa...

Vilks konstverk av drivved och plankor i Kullaberg, "Nimis", betyder övermåttan på latin.

Av en slump kom jag just idag att som hastigast kasta ett öga på en annan känd bilolycka, som också involverar en Sol-Tvilling och nodtransiter i Oxen-Skorpionen, samt Mars en grad från Solen (fast i födelse-position) och mer Krabban och Jungfrun. Dock slutade denna i vattnet, i stället för i ett eldhav. Det var journalisten Cats Falck och Lena Gräns, som försvann spårlöst på kvällen den 18 november 1984, efter en middag med vin på Öhrns Hörn, en restaurang på Söder där Gräns bror arbetade. De lämnade restaurangen vid 21.30 och hade planerat möta väninnan Ulla Jones på Café Opera klockan 22.00. Väninnorna påträffades året därpå i Gräns vita Renault som låg upp och ner vid kajplats 310 i Hammarbykanalen. Första tipset om att en bil gått över kanten kom från en knarkare som inte kunde höras av polisen då han dött av en överdos. Kvällen i fråga rådde blixthalka i Stockholm och den ovana bilföraren Falck satt i förarsätet med högklackade skor. Varför hon skulle välja att övningsköra med alkohol i kroppen i ett vid den tiden mörkt och ruffigt område förtäljer inte historien.

Cats Falck
1953-07-11
Mars graden intill Solen i Tvillingarna. Månen i Tvillingarna eller Krabban 50-50. Soldisponenten Merkurius i Krabban, i konjunktion med Ketu, 1984-11-18 i opposition till transiterande Mars och i trekvartsvarvsläge från transiterande Saturnus. Födelse-Solen under attack från Saturnus i Jungfrun, som följaktligen har samma disponent, Merkurius i Krabban.

Lena Gräns
1952-05-22
Solen i Oxen, under attack från Mars långa aspekt ifrån Vågen. Disponenten Mars i opposition till Månen/Merk/Venus/Jup i Väduren. Saturnus i Jungfrun. Födelsenoderna ligger nästan gradexakt i 90 graders vinkel mot olyckskvällens noder för att bilda ett storkors i Tamas guna, men det är nog att övertolka...

1984-11-18
Solen och Ketu i gradexakt konjunktion i Skorpionen, i nära gradexakt opposition till Algol (alkoholens demon). Soldisponenten Mars i opposition till Krabban. Saturnus i Vågen lägger sin trekvartsvarvsaspekt mot Krabban. Månen i Jungfrun.

Havsörnen sa...

Tillägg: AC i slutet av Krabban vid tidpunkten för försvinnandet 21.30 till 22.00.

Seaward sa...

Ett kufiskt fall, sannerligen. Nöjer mig med att inspektera kvinnan bakom ratten.

Ditt tillägg om den lokala ascendenten i Krabban är intressent eftersom den skulle vara ett argument för hennes natala månposition och dessutom den lite kritiska kombinationen av fordonet/Merkurius med "halshuggningen"/Demon- eller Draksvansen. Men det noterade du säkert själv.

Givet medfödda Mars så nära livsvägens Sol blir förstås också Mars transit i opposition till Merkurius (och troligen Månen - "från vaggan till graven" - en faktor att räkna med.

Helt klart paralleller till inläggets dödshoroskop. Men någon unik signatur för "död på väg" tror jag man kan se i stjärnorna efter (!) - indikationerna ser olika ut från gång till gång, även om vissa faktorer känns märkligt återkommande...