Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 17 juli 2024

Eventuellt för smart för Expressen (Om Merkurius och därbortom)

 

Bloggen har sedan 2010 då och då upprepat den lätt ikonoklastiske matematikprofessorn Wolfgang Smiths namn och hans uppgörelse med den fysiska matematikens moderna fantasier om multipla universa. Särskilt intressant har jag tyckt han kritik var mot Einsteins föreställning om rumtiden och "relativiteten".

Expressen publicerar poeten och teoretiska fysikern Helena Granström i vad som synes vara samma ämne. Van vid väldigt lättuggat material i kvällspressen satte den här bloggaren frukosten i vrångstrupen inför textens tjocka och jag tvingades läsa om texten en gång till. I viss del känns den som en applikation av Smiths kritik men orienterad till ett vardagligt psykologiskt problem som ånger.

Eftersom Smith är en (stillsam) bråkmakare förfäktar han dessutom gammal hederlig "linjär" tid modell den klassiska kosmologin. Det slår det mig att Granströms reflektioner kommer snart efter en kort deklaration av bloggens erkännande av Fader Tid (Saturnus). Och det var just Fader Tid Einstein rent ateistiskt sökte eliminera med sin "rumtid", som barn av 1900-talets själlösa materialism.

Tiden är Herren, inte människan

Det är  en slump, men en rätt rolig sådan att Granströms soltecken likt bloggaren är just Vågen, tecknet vari astrologins tidsprincip Saturnus är "upphöjd". (Själens vägande i den egyptiska domstolsscenen.) Till skillnad från den lågpresterande bloggaren föds Granström dessutom med Saturnus i sitt upphöjda läge. Kvinnor uppskattar ofta Margaret "Järnladyn" Thatcher för kvinnors förmåga att lika väl som män starta (patetiska) krig (om Falklandsöarna), och hon hade Saturnus "upphöjd" i Vågen. 

Som hon älskade den makt minglandet med president Ronald Reagan skänkte henne! Men Thatchers Saturnus i öster ges frågetecken i indisk tradition eftersom den uppvisar motsatsen till det världsligt starka Dig Bala-läge som för Åldermannen eller Tidsherren är väster (symboliskt dagens, livets och tidens slut). Den bästa Saturnus är som ett årgångsvin, men Thatcher seglade bort i demensens timma. Men jag har inte fog att påstå alla Saturnus i öster förebådar ett försvagat förnuft på ålderns höst.

Granströms mundana position är okänd, men att hon kopplar sitt resonemang om Einsteins (även enligt henne) falska skrivbordsprodukt "rumtiden" till djup ånger överensstämmer perfekt med Saturnus flera psykologiska kopplingar, varav depression bara är en mest välkända. 
 
Till skillnad från lyckorusets Jupiter är motbilden Saturnus gravallvaret självt, även när den inte är patologisk i uttrycket, och, handen på hjärtat så känns ämneskombinationen "djupt känd ånger" och Einsteins relativitet som en smula sökt. Saturnus älskar konstruktioner ända från kopplingen till Platons Demiurg (världsskapande hantverkargud) och ned till den svenska teknokratin (ett inlägg förbereds f.n.).
 
Men så uppstår också ett nytt problem om födelseominat innehåller den upphöjda Saturnus SAMTIDIGT som det är Vågen som är soltecknet. Granström samlar i samma tecken Sol och Saturnus vilka är logiska motpoler och Solen knuten till själen som en levande förkroppsligad varelse medan Saturnus är högre än själen och representerar själens inre förnuftsprincip. Här kan det uppstå ångerfulla situationer eftersom Saturnus är så extremt förnuftsdriven att den hämmar den spontana och livsglada Solen. Ofta kommer en gåva till priset av en annan.
 
Granströms karta hängdes på som en bisats till ett annat inlägg 2022, som lustigt talade om "Ewa Frölings dränerande passion för livet, dvs "dränerande passion" som förstadiet till den ånger som Saturnus kan uppleva om den inte verkar från högsta stadium transcendenta nivå. Saturnus binder medan Jupiter motsvarar förlåtelse (och självförlåtelse) inte bara i kristendomen utan även i hinduismen. 
 
Saturnus må vara lagen/strukturen inom universum men Jupiter är moksha (förlossningen) som upplöser själens band till denna värld. (Jämför norra och södra månnoden som har viss släktskap: norra Rahus störtar in i dödens lägre värld genom sin ambition "att klättra uppåt", medan halshuggningen vid södra månnoden Ketu kan vara det som behövs för att återupptäcka högre ting än "denna världens goda".)
 
Vad Jupiters sjätte himmel kan bidra med är såldes att återföra det noetiska, rent intellektuella andeväsendet centrering i sin högsta och mest gudomliga aspekt. Bara en saturnier kan vara "vän med Gud" som är ett bibeluttryck som sammanhänger med den gamla astrologiska världsbilden. Romarriket betraktade av någon anledning judarna som "saturnier", kanske så ytligt som att de firade sin sabbat från solnedgången på fredagen, alltså starten på Saturday, Saturnus dag (lördagen). 
 
Men som vilodagen passar Saturnus dag också perfekt, för att inte tala om att dagen ska vara ägnat visdomen eller studier av visdomen. Här kan astrologin bjuda flera kopplingar som påminner om att här döljer sig ett perfekt uttänkt schema. 
 
Var studeras visheten? I 9e huset som är knutet till filosofi- och religionsplaneten Jupiter, men där Saturnus i sitt essentiella Luft-läge (Vattenbäraren) blir verksam ägare till 9e huset enbart för dem som väljer att födas med Tvillingascendent, känd som det enda Luft-tecknet av Ljusets kvalitet, en aktiv och rörlig kunskapinsamlare (eller spridare) vilket ger ett ovanligt löftesrikt 9e hus (förutom i filosofiskt döda länder som Sverige - se "halshuggningen" av Saturnus i Luft i Sverigekartans nionde). 
 
Det finns många sätt att illustrera sökandet efter vishet och vissa horoskop indikerar en mer praktisk väg (karma yoga!). Men ännu en gång råkar bloggarens Luft-betonade karta passa bra som exempel i en kursbok. Tvillingarna i öster ger Tidsherren som niondeägare och potentiellt den vishet som ligger just utanför tiden, men här dröjer dess inflyttade i tiden eftersom Saturnus lägger sig i sitt starka Dig Bala-läge i väster exakt vid födelsen (och här handlar det bara om en avvikelse på knappa graden). Saturnus ligger i väster och väntar på "sin tid". Det är Saturnus i ett prominent hörnläge som förklarar ett oförtrutet bloggande i samma sak under snart 15 år.
 
Symboliskt säger väster att allt kommer att uppenbaras i övergången från denna sida till "andra sidan" (men då finns förstås varningen i en hinduisk upanishad-text: "den som på här och där gör en åtskillnad går från död till död" - ingen ände på kretsloppet för den som misslyckats förstå relationen mellan tid och evighet alltså. Kanske har Jesus mystiska utsaga att göra med samma sak: "låt de döda begrava sina döda och följ mig (och den lära och själen jag har att förmedla)". Saturnus som Liemannen påminner om döden men också om det som tillåts gå vidare bortom tiden.
 
Det är den här hobbybloggen som på senare år får representera den acceleration av vishetssökande som bloggaren erfarit och som ledde bort från de tidigare årens insiktslösa jakt på "validering" av astrologiska teser utifrån ett materialistiskt perspektiv. Materialisten kommer aldrig att förstå astrologin och det gjorde inte bloggaren heller 2009 när Sideriska siktet startade. 
 
Turligen sammanföll bloggstarten med den hinduiska livscykellärans Merkurius-period, och eftersom Merkurius har en på flera sätt framträdande position vid bloggarens födelse har bloggen troligen överlevt hela sin ursprungliga läsekrets och sett en krympande besöksfrekvens just eftersom närmandet till ämnet vishet fjärmar från Sverige-horoskopet som just bygger national framgång på en maximalt liknöjd materialism som inga filosofiska frågor ställer. 
 
Som Konfucius sade för 2500 år sedan: människor föds med likvärdiga naturer men tiden och livets gång får dem att fjärma sig från varandra. Givet den här sena fasen i livet stämmer cykel-läran perfekt som nu växlat över från "Merkurius-åren" (goda år) och istället sorterar under medfödda "halshuggningens" södra månnod som i 10e officiella huset dels beskriver antitesen till svenskhet men också påminner om att den svenska maktapparaten sågas vid fotknölarna i bloggens inlägg och naturligtvis Sveriges ovilja eller oförmåga att se någon framtid och bortskänkandet av mark till USA för deras lågintensiva (ännu) krig mot Ryssland (både Ukraina och Sverige är bara brickor i spelet).

Det här var om Saturnus som sinnebild på olika nivåer. Allt ifrån en inomvärldslig symbol upplyft ända till illustration av NOUS, det gudomliga Intellektet i platonismen och till den märkliga Demiurgen som "inåtvänd" mot Intelleketet ser alla dess former men sedan vänder sig bort och blir en skapare av vår lägre värld, och ännu ringare domäner, som psykologiska sinnesrörelser hos de förkroppsligade varelserna. 
 
En dag kommer alla att ha friheten att placera sig var som helst och ändå inte vara någon av dessa "varjehanda position". Vad syftade mystike Leonard Cohen (3 taggar) på med den albumttiteln? Att andesjälen saknar dimensioner och därmed fri att anta vilka perspektiv som helst - fast inte på Einsteins vis?
 
 

 
Cohen föddes med intellektuella Jungfru-Solen i soluppgången. Wolfgang Smith sade sig uppskatta Einsteins produktivitet, förutom relativiteten. Einstein var i hög grad Cohens spegelbild med drömmarnas Sol-Fiskar och Jungfruns härskare Merkurius "fallen" i samma Fiskarna. Och likt Cohen Solen i ett av de fyra framträdande hörnhusen och likt Cohen även han med en merkurisk ascendent (Tvillingarna - säkert kommenterad i några av Einsteins 8 taggar.).
 

3 kommentarer:

Anonym sa...

https://www.reddit.com/r/TheOA/comments/c2r7sp/saturn_and_saturn_black_cube_symbolism/

Kronos som äter upp sitt barn…kan det finns en koppling till de blodsoffer som man menar utförs av black cube-anhängare?

Seaward sa...

För mig okänd sekterism ock/eller science fiction som jag inte tänker forska närmare i.

Mycket av det Reddit-texten kan jag bara se som "nästa steg" i en fantasy-värld för dem som lekt med Transformers-leksaker som barn och senare följd filmerna. I dem noterade jag på sin tid att Saturnus symboliserades av kuben under namnet AllSpark (Gnistan till världsalltet/det antika kosmos som visualiserade som allt under Saturnus sjunde himmel). Kuben verkar ha en liknande funktion i Marvel-universat.

Intressant att se hur gammal symbolik kommer åter, och trådskaparen på Reddit beskriver något som starkt påminner om vissa typer av den förkristna gnosticismen som förstås var en serie märkliga kulter som gick åter på Platon och hans källor.

Men all modern science fiction blir ett eget område och som trådstartaren säger rejäl "fringe" inom sci-fi eller var "r/TheOA" är (ett spel?). Ämnet faller utanför den här bloggen som för all del grenat ut sig från den sideriska zodiaken till att innefatta allsköns tillflöden och enstaka filosofier eller idéhistoriker som uttalat sig om astrologisk symbolik.

Det förefaller som "den svarta kuben" är Saturnus "negativa" version (herre över Stenbocken, den materiella världen) och det är inte svårt att se hur t.ex. Transformers-robotarna borde vara Satans "dåliga kopior" av verkligt liv i antik symbolik, Platons Demiurg skapade falska livsformer som gnostikernas såg det. I Hollywood råder förstås satanisk tid och upphöjer generellt AI och annan teknik till gudomliga status (efter att först ha börjat dyrka sig själv som det högsta).

Jag förmodar från Reddit-artikeln (som jag bara snabbt tittade på) att detta är vår tids ”rehash” av svarta Saturnus, eller åtminstone det ansikte Platons världs- och tidsskapare Demiurgen visar när man som fånge i grottan (universum som sedd från under månen) söker orientera sig.

Den positiva versionen (via Luft-Vattumannen är) är inte begriplig för materialister (gnostikernas "hyliker" den djupaste fallna mänskligheten). Helt enkelt för att tid och rum inte är faktorer i så länge Demiurgen blickar ”uppåt” eller ”inåt” i sitt eget väsen (Det Ena).

En intressant ytterligare utvikning apropå Granströms text, men givet att sci-fi är så uppenbart härledd från antik kosmologi och mytologi ingen framtida källa för diskussioner om Platons "unga gudar" (planeterna) på den här bloggen.

PS. Som åldrande stofil kan tilläggas att jag först mötte Kuben när symfonirockgruppen Electric Light Orchestra var under uppsegling. På tredje albumet och den ursprungliga LP-skivan var omslaget en "tri-fold" som kunde vikas upp och ledaren Jeff Lynne hade gjort sig till gud genom att fylla fyrkanten som var utstansad i kartongen. Bild här:

https://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Third_Day

Referens till bibeln, på tredje dagen sade Gud, "varde ljus" här är det Jeff Lynne själv som leker gud.

Ett par år senare använder amerikanska progrressiva bandet The Flock "varde ljus"-temat utan mänsklig hybris - mer seriösa i sitt närmande till kosmologiska motiv än ELO...

https://en.wikipedia.org/wiki/Inside_Out_(The_Flock_album)


Jag påminner mig också ett tredje rock-album (med The Association, ca 1970) med omslagskonst där Jorden färdas genom rymden i formen av en kub och inte en sfär. Rockmusik var tydligen "mediet" att gå till några år för att ge kiddsen en första känning av koncepten (Platons idévärld) bortom världen av ting.

Seaward sa...

PS. Det finns material av intresse för gamamal kosmologi i delar av det långa inlägget av trådskaparen på Reditt, delar fria från nutida konspirationsskräp (fördolda blodsoffer/antisemism/extremhöger - hela denna "berättelsecykel" påminner mest om vår tids intellektuella sammanbrott och hur den själv kan beskrivas som satanism).

Antroposofen Rudolf Steiners kosmologiska framställningar gav jag upp vid tjugo (tröglästa) men kanske är tiden kommen... Höggradigt intressanta tankar från och med trådskaparens: "And here is where the really interesting part begins..."