Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 6 juli 2024

Människan kan inte se stjärnorna som de verkligen är

Människan kan inte se stjärnorna hon producerar bara sina egna sinnens begränsningar och gör det bara värre genom att uppfinna instrument som förstärker de egna sinnesförmögenheterna. Människan har en fallen själ och för hennes små patetiska grodhopp upp i rymden gäller talesättet: du har din skugga med dig vart du än går, 

Enligt remarkabla vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith innebär det att vart än mänskligheten riktar sina teleskop eller själv går på månens yta är det fortfarande bara den fallna själens sinnen som levererar in-data och vi arten kan inte se den verkliga världsbild som redan antikens människor listat ut (genom introspektion som åtminstone befriar sig från den stora felkällan: empiriska rön via de yttre sinnena). Mänskligheten insåg för längre sedan att vi lever på Jorden som är det lägsta systemet. Vi lever som fångar i våra sinnen som bildar Platons grotta där fångarna är bundna. 

Men över oss finns en helt annan värld, den himmelska världen (och bortom denna Världssjäl väntar en fullständigt impenetrabel gudomlig eller Hösta Himmel.) Bara exceptionella siare har förmått berätta detta (kyrkan kallar det Uppenbarelse som är insikt från ett djupare medvetande än det mänskliga intellekt som PRODUCERAR vetenskap. Snittmänniskan är mindre än t.o.m. den ambitiösa grodan NASA i dess sorglustiga försök att se verkligheten med människans sinnesrustning. 

Det geniala är att Wolfgang Smith i återskapandet av en fungerande världsbild får vår tid hittat lösningen på kvantfysikens omvittnade obegriplighet; matematisk fysik är ett subset av vår kroppsliga värld och kvantmekanikens gåtfulla fynd blir begripliga förste när man ger upp materialismen och återvänder det KROPPSLIGA VERKLIGHETSSKIKT som människans själ har att nöja sig med på sitt nuvarande medvetandestadium. 


Med stöd i antikens klassiska världsbild börjar kvantfysiken bli begriplig - Väst tog en flera hundra år omväg genom materialismen men saker är på väg att ändras. Redan 1995 publicerade matematikprofessorn och traditionalisten Smith sin tes i "The Quantum Enigma" som hittat en liten men kvalificerad publik; typiskt vetenskapsmän som ser att vetenskap och andlighet är två sidor av samma mynt. Smith kan vara den som slog bort kulissväggen även om det tar tid för en pionjär att nå ut.


Hans första bok (1984) var en kampskrift mot "scientismen" som även svenska filosofen Jonna Bornemark varnat för, medan även bokrescenenter utan specialisering också sett hur den scientistiska fanatismen slagit rot i Sverige, senast via bakteriologen Emma Frans. Hon låter som någon indoktrinerad av ateistsekten Humanisterna, för femton år sedan själva pinsamma företrädare för scientismen (vetenskapens metoder upphöjda till avgundabilder).


Till och med enbart måntecknet som ascendent ges en aning om typen som bör vara aktsamma för det scientistiska giftet. (Bara de viktigaste tecknen färgade här, Venus i Jord spelar t.ex. en underordnad roll men vad den än gör står den inte på god fot med Månen-i-Krabban som vill bestämma allt själv på hemmaplan. Venus representerar istället kollegial diskussion.)

Den sublunära mixen (Jord och Vatten) drar dels ill biologiska frågor men också tendensen att bara absorbera auktoritetens påståenden och hoppa över det egna intellektets ansvar. Det skapar vilka förvillelser som helst, som att man själv sitter inne överlägsen kunskap... Detta är en imitationens människotyp. (Jämför religionens 9e hus i Krabban i USA-kartan och det landets extrema förmåga att skapa religion avgudadyrkan av vad som helst, inte minst självdyrkan eller patriotism.)

Se som intressant jämförelse Flamman-journalisten Leonidas Aretakis som kombinerar grovfysisk Jord med intellektets Luft - precis som Wolfgang Smith. Till och med på de symboliska elementens primitiva nivå talar himmelen till människan som är kapabel att se. Självklart är scientismen den värsta urspårning västerlänningen skapat hittills.

Här är några bokrecensioner. Emma Frans gav sig på att förklara vilka samhällets lögnare är i frågan om covid. T.o.m. den fegt positiva recensionen antyder att det är en bok för barn, en typiskt produkt från Överheten till ett folk den ser ned på..

Med boken som varnade för desinformation startade ett högmod som följdes av fallet, rätt förutsägbart enligt astrologins Krabba (Naturen!) innehållande högmodiga eller överambitiösa norra månnoden med Månen:

2017 sep (betalvägg) : www.dn.se/nyheter/sverige/forskaren-emma-frans-vi-maste-genomskada-osanningarna/

2017, recensenten finner en stroppig (talar NED till läsaren) men välmenande scientist:
https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/xRRKbp/en-lots-forbi-internets-blindskar

2017 okt: https://newsvoice.se/2017/10/emma-frans-sexig-csi-kopia/
(sajt med fokus på alternativa medicinska teorier men breder ut sig väl mycket, men här en putslustig spaning av stylingen av Frans)

2019 feb, Frans: "Religionen kan samexistera med vetenskapen. Däremot ... håller jag inte alls med om att religion och vetenskap bör se som två kunskapstraditioner som stöder och stärker varandra [som anfört i inlåsta debattartikeln https://www.dn.se/debatt/repliker/nej-jag-ar-inte-religionskritiker/]

Summeringen av det Frans invänder sig mot alltjämt fritt läsbar: https://omni.se/forskare-religios-tro-forenlig-med-fornuft/a/Kv59aM

En uppföljningsbok fick ett kärvt mottagande:

2021: https://www.expressen.se/kultur/bocker/inte-en-smickrande-bild-av-emma-frans/

2021: https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/x35PA8/mer-irriterande-an-folkbildande-om-coronaaret

Efter de här recensionerna kan man återvända till kartan och ana att det faktiskt är soltecknet som representerar von Oben-mentaliteten i lika hög grad som den demoniska besatta Månen. Solen är atmans/själens symbol generellt men här i maximalt möjliga 30e graden blir den även den individuella själens signifikator (atma karaka). 

Skorpionhärskaren är Mars, här i hyperkritiska Jungfrun, så det blir begriplig att här finns risk för en fanatisk form av hälsomissionär. Nästan hela dygnet har för övrigt samma själ! Bara den korta period när Månen hinner fram till 30e graden (longitud) blir det "krig" mellan de båda Ljusen och det kriget vinner faktiskt den demonbesatta Månen som står två grader högre på himmelen! 

(Jämför "demonbesatthet" med hennes specialområde epidemiologi och hur epidemier är nära relaterade med det lätt förorenade Vatten-elementet - filosofisk astrologi rör sig fritt mellan elementen i gammal aristotelisk bemärkelse men också som metafysiska platshållare. Världen är är ett sken, en bild, även om den förefaller nog så påtaglig i Jord. Att astrologins element kan bara så väl partiklar som "tillstånd" - det låter nästan som modern kvantfysik.) 

Sannolikheten är liten att Frans föds just då Månen tillfälligt kniper rollen som atma karaka. Det är säkert som dominant skorpionkrigare Frans valde att framträda som kämpe mot oförnuft och samtidigt själv råkade introducera andra sorters gift.

Efter Wolfgang Smiths diskussion av vetenskapens haveri i scientism inser man lätt vilka vetenskapens verkliga fiender är - de kan t.o.m. vara förklädda till vetenskapare själva och ge ämnesspecifika fakta medan det intressanta är deras aversion mot religion. (Barndomstrauman i religiöst hem? Själar som varit med om otrevligheter i tidigare liv och nu är "brännmärkta" tills de tar sina egna låsningar på allvar söker verklig förståelse? Såsom en vetenskapsman skulle göra.)

Inte minst tydligt eftersom ständiga hjärnsläppet till organisation, Vetenskap och Folktro, var den lobbygrupp (med diffusa kopplingar till staten och läkemedelsindustrin) som hajpade Frans. Hon låter lika mycket som en i VoF med dess kategoriskt svaga uppdelning i goda (forskare) och onda (alla argument som kan härledas från religion). Det är pajaser som sköter svensk åsiktsbildning på många områden (se nationalhoroskopets samtliga dominanta och problematiska placeringar).

Wolfgang Smith har skrivit och omformulerad sina tester i tillräckligt många böcker att han sedan några år tacksamt producerat en snabbläst artikel  (nåja, den kräver sin tid). Väl, för jag tror han (likt den här bloggen) använd upp alla sina idéer för detta liv. Men här, i frågan om kosmisk kontra mätbar tid, blixtrar han till ännu en gång:

https://philos-sophia.org/cosmic-measurable-time/

Här lyckas Smith klämma in många av sina käpphästar. Av flera puffar på Sideriska för Smith genom åren kan dessa funderingar kring de två slagen av tid vara perfekt eftersom han talar om astrologi utan att ens nämna läran vid namn. Han återvänder till människan (själen) och dess låsning till det kroppsligas värld på planeten Jorden underkastad Tiden och där planeten adderar rum/lokalitet. Ett ämne han inte går in på men som bloggaren fingrat lite på, är om Fader Tid (Saturnus) beter sig olika beroende på i vilken värld den befinner sig.

Är Saturnus passage genom Vatten lika lätt som när den tecknar en tid för Luft? Vad skulle Smith säga, nu när han brutit sönder Einsteins teori om "rumtiden" och återgår till en äldre och visare mänsklighets insikt om Tidens primat. Enligt astrologisk symbolik skulle faktiskt elementen, betraktade som avskilda rum eller världar, kunna bjuda Fader Tid olika tuggmotstånd. 

Den mest tjurskalliga kvinna jag hade ett förhållande med i mitt liv var född när Saturnus i Stenbockens Jord steg i öster. Frustrerad över att ha blivit mor i så unga år (jag hoppade in som plastpappa). Dock är saturniern precis den sort det egna horoskopet varslat om via Saturnus i 7e partnerhuset! 

Vid ett annat tillfälle styrde ödet igen och nu hade kvinnan den jupiteriska och frimodiga Skytten i öster (en charmerande ung kvinna). Men... Jupiter stod konjunkt med Saturnus och snart nog märktes samma förkrossade mentalitet. "Jag känner mig låg" var ett stående uttryck. Någonstans längs vägen insåg jag (t.o.m. med västerländsk astrologi) att livet var förprogrammerat och att ödet bara skulle fortsätta spotta fram samma saturniska typ tills jag fattat vad ödet ville säga. (Uppenbarligen några gamla synder som relaterar till ansvarstagande.) 

Intressant blev astrologin först omkring fyrtio, vid upptäckten att hinduerna uppskattar Tvillingascendenten eftersom detta gör Saturnus till tillfällig ägare av "det bästa huset", det nionde, där människans karma i större frågor än de som rör hennes individuella själ (det är karma via 5e huset). Det är inte långt efter Sideriska siktet blir ett litet hobbyskrivande.Så var min äkta livspartner "Sofia" (Visheten)? Hade jag dessförinnan missat hela livsuppdraget?

Här är varför födelseklockslaget (och verkliga astrologer med filosofisk klarsyn) är så viktigt, den astrologiska representationen av barnets födelse/öde ska helst inkludera den kosmiska tiden som den ter sig på en vid en viss rumslig position. Därför blir kyrkan som brände Bruno på bål hans lära om ett universum med multipla (tallösa!) centra åtminstone begriplig. Han begick samma synd som "relative" Einstein som berövade människan den gudomliga objektiva ordning som representeras av Korset eller X/Y-axeln i varje koordinatsystem.

Smith har i sitt provokativa och hyperskärpta skriftställeri visat att ikonen för genialitet, Einstein, gjorde mänskligheten en björntjänst genom sin konstruktion som slår i hop båda till "rumtid" - en typisk vetenskapsfiktion med tjusig matematik att övertyga med, men utan grund i den klassiska världsbild traditionalisten Smith försvarar.

Som matematikprofessor har han t.o.m. visat att Kyrkans gamla kamp mot heliocentrismen på vetenskapliga grunder var helt försvarbar. Det var bara en strid mellan två lika praktiskt användbara koordinatsystem! (Men för Kyrkan förstås också en maktfråga.) Naturligtvis måste Einsteins science fiction för en ateistisk kultur bjuda på nya myter som ersättning och så har vi fått inbillningar som "multiversa" och "genvägar genom rymden". Den antika kunskapen kände bara ett universum men den gamla ontologin rymde istället medvetandenivåer (Platons idealistiska filosofi) och kristendomen anammade den utan att lyckas kommunicera den, särskilt inte "Upplysningen" och ständiga eftergifter till vetenskapens senaste modeteori.

Via Smiths skarpsinne bekräftas otippat Bibelns gamla kosmologi: "kosmisk tid"  harmoni är i harmoni vad Platon beskriver. Första Mosebok klargör att stjärnorna finns som "tecken för människorna" (de fallna själarna behöver orientering i den lägre världen). Den himmelska (mellan-)världen i vilken tid existerar men i termer av "event" - en konjunktion mellan sol och mån är ett inträffande som skiljer sig åt beroende vem som genomlever perioden eller "tiden".

Smith om ikoner (som t.ex. himmelens konstellationer) och deras prekära position i urspårade kulturer. (Ikonen är idag bara en företagslogga som knappast framkallar någon högre själslig respons):

Ett lejon t.ex. är enligt antik föreställning inte bara solens symbol (tänk strålarna som lejonmanen), men är i själva verket en "solär" best. Detta har förstås den moderna människan tappat förståelse för. Den moderna och förminskande ontologi medger inga sådana kopplingar. För den kopplingen krävs en ontologi som står öppen för vad som korrekt kan kallas "essensens mysterium".
Wolfgang Smith - The Wisdom of Ancient Cosmology, 1a uppl. 2004, not 16, s. 147,
fritt läsbar här
Smith har i den här bokens sammanhang (bland annat) diskuterat den stora vetenskapsmannen Sir Eddingtons insikt att västerlandet i matematikern Descartes efterföljd inte längre har någon plats för substansen (essensen). Förlusten av en central föreställning som ger livet mening förklarar vår döda kultur där alla jagar mätbara förbättringar som ingen tillfredsställelse ger - se smartphone-helvetet och chip i fotbollen som mäter bollen på en centimeter när. Mänsklighetens galenskap under teknikfascismen börjar nu närma sig kulmen.)


PS. Taggen "Naturen (physis)" är förvirrande eftersom fysik själv börjat likställas med det moderna "mätvansinnets terror". Antikens fysiska värld var precis den värld alla som använder sina sinnen kan erfara, men numer härjar räknenissarna och absolut obevisbara hypoteser eftersom fysisk matematik är en värld i sig själv enligt Smith. Det har skapat en sjuk mänsklighet där (nästan) alla jagar beräkningsbara vinster på allt. Denna art kommer att dö ut, och världen åter bli en vettigare plats.

Taggen, hindusimens "Maya (mätbarhetens domän)", passar i synnerhet vår tidsålder eftersom uppmätt klocktid som blivit så central förklarar den djävulskap som förslavade människan ytterligare. Bloggen hånade kort dessa stegräknare som sågs på varenda stockholmare som flåsade omkring på trottoarerna för x antal år sedan men som lyckligtvis verkar genomskådat den här formen av maskerat slaveri.

Det är IT-fascism som profiterar på den lägre naturens och fitnessreligionens arma offer och säljer deras personliga data till den som betalar, kanske en hälsofascistisk arbetsgivare som inte vill ha några B-människor i laget eftersom vinsten måste optimeras. Svensk rasbiologi och kapitalism i förening! Få ser vad som pågår i sin samtid eftersom medborgarna redan svalt så många falska myter att övriga civilisationsbygget slinker med på köpet. Knappt födda själar vill inget mer än tillhöra massan och det gör Sverige-horoskopet till kanske de mest tragiskt jag sett av den handfull nationalkartor jag orkat granska några timmar eller mer.


5 kommentarer:

Susanne sa...

”...den antika ontologin rymde istället flera medvetandenivåer” och kristendomen anammade den utan att lyckas kommunicera den...”

Jag läser just nu Maria Magdalenas evangelium, för första gången översatt till svenska och förtjänstfullt tolkat av religionshistorikern Paul Linjamaa. På de få sidor som finns bevarade av texten beskrivs bl a själens färd genom dessa sju himlasfärer eller medvetandenivåer. Känner från bloggen igen tolkningens referenser till bl a Platons filosofi. Han gör även en intressant koppling mellan MMs evangelium och en form av hinduism – siddhantasaivismen, från vilken begreppet Maya kommer, och enligt vilken kunskap och medvetna handlingar är det enda som råder bot på Maya – illusionen. Enligt Linjamaa liknar detta synsätt det sätt på vilket materian beskrivs i texten. Han ser också likheter mellan MMs evangelium där själen möter andemakter som vakntar de olika nivåerna och som ska blidkas och besegras genom kunskap, och siddhantapraktiken som syftar till att möjliggöra Shivas möte med människan.

Men detta synsätt anammades knappast av ”mainstreamkristendomen” utan försvann väl när den blev romersk statsreligion.

Vad gäller stegräknare: Tyvärr, de är inte alls borta, de har bara transformerats till appar i smartfånar...

Seaward sa...

Du inspirerar att söka pussla ihop bitarna än gång till...

Ett snårigt ämne! Kvinnliga forskaren Elaine Pagels var första att dyka på MM-evangeliet, redan 1979 i "The Gnostic Gospels" men det var förstås inte en översättning (av det lilla som finns kvar). MM avhandlades på cirka 7 sidor så jag förstår behövts många sidoblickar för att få ihop något som liknar en hel bok.

Vad som visat sig sedan den här bloggen stannade är hur åsikterna skilde sig åt. Elementen som medvetandestillstånd är ännu krångligare om man överblickar platonismen eftersom Gud/Den Enda, det Gudomliga Intellektet, Själen och den själlösa materien kan symboliseras av de fyra elementen (vilket jag ofta gjort).

Men givet den (röriga?) debatt som rådde när en ny världsbild tog form (och dog då valet i Väst föll på inte alls självklart bättre Aristoteles) så lär säkert mitt bidrag också dyka upp om man går igenom tillräckligt många gamla tänkare...

Elementens "fader" Empedokles (400-talet fvt), vad om hans modell där elementen (han kallar dem "rötterna") initialt är fyra separata världar vilka kommer samma och blandas i vårt kosmos till en värld av ting?

Undrar varifrån han inhämtade den läran, från någon av hinduismens flera grenar eller en nu glömd doktrin från Babylon (Hesekiel fånga under den babyloniska fångenskapen får en vision där han ser fyra levande väsen som omger ett gudomligs centrum - det låter misstänkt likt Platons skiss av att elementen har sina arketypiska förebilder - levande väsen - dvs fyra former, vilka sedan återanvänds nere i Världssjälen och "vår natur") --- mer följer

Seaward sa...

Du (eller Linjamaa) nämner den hinduiska "siddhantasaivismen" som jag aldrig hört om. Men jag undrar om inte det är samma vaisnavism som franske orientalisten Alain Danilélou studerade noga och som jag nämnt i samband med tidsåldrarna/yugas. Hans shivaism (båda uttrycken är i bruk) innehåller den Samkhya/Sankhya-kosmologi som tittat fram här och där på den här bloggen. I Samkhya-kosmologin har dock elementen en låg rang (samkhya=tingen som låter sig enumereras), snarast Aristoteles version, just under den grovfysiska värld vi uppfattar - Empedokles färdigblandade ting i vårt kosmosl. Att allt detta är samma lära i botten ser uppenbart ut. Frågan är vem som bevarat kosmologin minst korrupt. Samkhya som Daniélou presenterar den är komplex och imponerande trasslig! :-)

Andemakterna i gnosticicmen är deras kätterska omvärdering av de själar som de världsbejakande grekiska filosoferna såg som goda själar i planeterna. För gnostikerna blev de demoner och fångvaktare för människorna. Något händer cirka 100 fvt och "mellanplatonismen" blommar ut i ett världsförnekande den delade med gnostikerna (kristna eller av annan typ). Samma kluvenhet brottas nyplatonisten Plotinos med flera hundra år senare och tycks ha problem med att gnostiska texter "smyglästes" i Akademien (som han förestod).

I båda engelska översättningarna har Plotinos låtit förbluffande gnostisk men det slutar i vissa traktat med att han skyller på Naturen som fjärmat sig långt från Den Ena. Naturen är inte ond men lågt fallen kan dessa "medvetandetillstånd" inte längre rymma mycket av Det Goda. Parallellerna med den framväxande kristna doktrinen är nu påfallande.

I väst kom platonismen i olika varianter samman med gnosticismen (som själv lånade från platonismen) så att kristendomen har mycket att tacka för innan den urholkades och blev obegriplig därför att rötterna blivit undanskymda. Till och med Plotinos har ett primärt LOGOS i sina senare texter och se ut att ha givit de första kristna en begreppsapparat att förklara Jesus funktion i deras nypåfunna kosmiska frälsningsdrama med...

Fascinerande att Linjamaa spårar en så ren linje tillbaka till vad jag tror måste vara Samkhya-kosmologin (som redan Platon och eleven Aristoteles verkar förtrogna med och förmodligen redan tidigare grekiska filosofer - därav den välkända äldre gnosticismen som ännu inte övertäckts av en tunn fernissa kristna tankar. Att kristen gnosticism också föregicks av judisk gnosticism illustreras av att flera fragment av Platons texter hittades bland Dödahavsrullarna. Hade esseerna något att göra med att "mellanplatonismen" plötsligt blev så världsförnekande? Det sägs att judarna missionerade före andra templets fall. Essseerna hade ett egget bostadskvarter i Jerusalem (enligt arkeologiska fynd) så det är inte omöjligt att de spred sin renhetslära. I Qumran var de ju både i celibat och levde asketiskt (Johanns döparen: bara gräshoppor och vildhonung). Och när tidiga rapporter från Rom förtretas över de ”världshatande” kristna, vilka är de? (För romarna var frosseri och dekadens ”normaltillståndet”). Självklart var dessa som störde sig mot Roms livsstil de första generationerna judeskristna som lika gärna kan ha varit en mix av esseer och sådana som tagit intryck av sololiraren Jesus!

Susanne sa...

Ja, det finns mycket att intressant i den lilla boken jag refererar till. Kan rekommendera den till läsning... mitt ex har jag lånat i en bokautomat (litet bibliotek) men den finns förstås även att köpa (Maria Magdalenas evangelium, text, översättning och historisk bakgrund Paul Linjamaa, Dialogos förlag 2020.).

Bara ett par kommentarer till ovanstående: Andemakterna som demoner och fångvaktare: Linjamaa nämner en kort passage i Lukas 8:2 där Jesus sägs ha drivit ut sju demoner ut MM, och han spekulerar i att det möjligen syftar på de sju andemakter som förknippas med de sju planeterna och världens ordning, och att detta kan vara en anledning till att just hon väljs som uttolkare och mottagare av Jesu budskap. Han själv beskrivs i den tidiga kristendomen som fri från onda andemakters inflytande, och Linjamaa menar att om han även hade lyft bort dessa makter från MM så skulle det ha gjort henne till "den perfekta kandidaten att samtala med honom på ett djupare plan."

Texten fastslår att materian kommer att upplösas och återgå till den formlösa substans utan innehåll och mening den en gång var. Enligt Linjamaa gick kanske inte Platon lika långt, men många av hans uttolkare menade att materian är en lägsta form av tillvaro som kommer att upplösas helt. En av många paralleller till Platon.

I texten berättas att MM såg Jesus i en vision. Hon frågar om en som ser en vision ser den med själen eller anden, men Jesus svarar att det är ingendera, utan med intellektet "som finns mittemellan dem båda". På ett annat ställe refererar Linjamaa till intellektet som "nous".
Det är slående hur begrepp och synsätt förändras - en nutida människa, och framför allt inte en s k skeptiker, skulle ju absolut inte förknippa visioner med intellektet... men så är heller inte det nutida begreppet intellekt (liksom rationalitet) samma sak som i de antika texterna...

Seaward sa...

Linjamaa i snabbrefererat påminer starkt om "lättversionen" av platonismen på denna blogg med skillnaden att det kan vara lite språkförbistring här också. Nous verkar inta en annan nivå än Nous som Platons andra emanation (det Intellekt med vilkdet Den Ena/Gud vinner insikt om sig själv och som är bortom Själen/Världssjälen).

Funderar också lite kring hinduismens 5e och 9e hus och där Solen kopplats till 5e (som Atman/Själen) och 9e som jag tidigt knöt till 3e husets intellektuella motsats, 9e som intuitionen eller en högre medvetenhet (Jupiter) som ser och förstår utan "rationnell merkurius-diskurs". Men 9e förefaller stämma med kristendomens helige ande eller hinduismens "Gud som utbredd i universum").

Det skulle kunna vara denna högre fakultet som åsyftas i MM, särskilt som en visionär förmåga. Spännande att söka pussla ihop en äldre tids insikter - glömda och slumrande i den moderna människan...