Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 12 juli 2024

Begär som psykologisk defekt


En trivial nyhet om fuktskador framkallar ett fniss över hur oavsikligt bra tidningens bildval är.

Blickfång på en grav tillhörig en Desideria, namnet kan lätt ses ha att göra med varifrån nu engelskans "desire" (begär/begärlig) kommer. Latin säkerligen fast det inte ingick i min generations slumlinjer på gymnasiet (tilltänkta räknenissar).

Det ord som anmäler sig i huvudet är ett annat men också förmedlat via engelskan: "desiderata". (Tveklöst uppsnappat i någon "akademisk" bok, ingen människa idag använder det ordet). I sammanhanget av svårt försummade kungagravar var det som sagt genialt att fota just den graven!


"Något det råder stort behov av" (reparation).

Det i sin tur påminner om förgänglighetens element Vatten och Månen. Båda representerar det ändlösa Begäret i astrologin och skäl till att grekernas såg ner på affekter, de var ingen lösning på något. Istället hyllades den rationella själen vilken motsvarades av Luft.

Varför bloggen låtit som den gjort i alla år beror inte på fördomar eller personliga preferenser utan på trohet till de mänskliga förställningar som ligger till grund för astrologins världsbild. Se inte minst den nyliga sammanfattning/syndaflod av NATO- och krigshetsare för Ukrainas sak som alla har Månen i härskarläge i Krabban och som således alla beskrivas som människor som alla valt en väl låg ingång till detta jordeliv. Moderns roll är ofrånkomlig men likväl bara ett myrsteg på själens resa. (Att det hatade Ryssland har Krabbans personlighet visar att det krävs två för att bråka. Landet ogillar att NATO övertydligt expanderar mot deras gränser och tar tillbaka buffertzoner...)

Stoltenberg saknades i den lilla uppräkningen av "närmast sörjande" men som mottagare till högerterrorn Breivik under åren som statsminister passar det "värsta" Vattentecknet honom väl, skräckens eller terrorns Skorpion. Om NATO verkligen sysslade med fred skulle dess horoskop inte drypa av nattsvärta och fruktan (Skorpionens åttonde "vattenhus"). Lika framkallar lika.

Hur astrologin fungerar så smärtfritt har med antikens platoniska världsbild att göra. Från det gudomliga intellektet letar sig arketyper eller "förnuftsprinciper" ned i vår lägre verklighet (Världssjälen). Dessa är kanske mer kända som "ord" (logos/logoi). Platon satte stor vikt vid ordens gudomliga ursprung (etymologier) och menade att djupa ting kan röjas för den som gör sig mödan att se efter. 

Platons etymologier har ifrågasatts men hen var högre kunskap på spåren och inte simpel språkforskning. I termer av horoskopets hus således snarare Jupiters 9e hus för ande eller metalogisk intuition snarare än Merkurius 3 hus (eller för den delen språkvårdaren i 6e huset, där pekar Merkurius mer åt ordens jordiska form).

 

PS. "Arketyper". Det gudomliga intellektet (Nous) är bortom bilden och den jungianska psykologins lån av gamla grekiska "arketyp" förvånar alltid. En del verkar använda ordet för noetisk "form" medan "arketypen" lika ofta tycks beskrivas som just vad "formen" INTE ÄR: som en "urbild" av något slag. Nyplatonikern Plotinos använde ord som "förnuftsprinciper" eller "ord" för det inom Världssjälen som kan ges bildliga similituder eller ikoner. 

Förstår man arketyp som boktryckarkonstens "typ" kan ordet användas som en "form" i den osynliga Idévärlden/Nous, även om metaforen haltar eftersom boktryckarens typ har en positiv struktur medan Platon på ett stället kallar sina former levande väsen (intelligenser) vilka inte kan återges på något annat sätt än via intellektuell förståelse, vilket är varför matematiker tycks tända på Platon fast jag tycker de lägger sig för lågt. I vilket fall, formen mer som ett koncept (eidos) och alls inte "konturer av ett ting".

Som vanligt tog bloggen den lätta vägen. Ämnet blir snabbt snårigt som de här kapitelsammanfattningarna visar:

https://www.cambridge.org/core/books/abs/philosophy-of-husserl/platos-socratic-theory-of-eide-the-first-pillar-of-the-ancient-precedent-to-pure-phenomenology/5F474F9BB470A4EC24C2E43734F974C2


Tillägg

När Expressen-Marteus håller sig borta från sin kälkborgerliga ideologi är hon utan undantag underhållande på ett rappt vis. Har råkar hon samma dag göra en egen språkspaning, om den förhatliga svengelskan. Bra. Otippat att SvD förfallit så. Tidningen har defensivt låst in precis allt bakom betaldörrar och är numera inte värd att ens titta förbi.

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/-du-later-inte-smartare-nar-du-snackar-svengelska/

Inga kommentarer: