Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 21 juli 2024

Psykologen Jungs synkronicitet ett begabbat ting (och lite om gestalter)


Trettionde inlägget taggat "synkronicitet"...

Djuppsykologen Carl Jung motarbetades i sin tid av den allt mer materialistiska psykologin (där förödelsen idag är ett faktum i "piller-behandlingar" och riktad hjärntvätt (kognitiv beteendemodifikation) som billig och snabb hoplappning av trasiga arbetshjon - sjukfrånvaro kostar Arbetgsivare).

Jungs tes att icke-kausala sammanträffanden kunde bära på en mening rimmade illa med materialismen (som i princip säger att är väger det inget eller är mätbart är det bara biokemiskt skapade hallucinationer - alltså vår värld är bara en chimär). Att Jung lånat tanken från den antika lära som korrespondensen mellan ting som delade samma essens var absolut otillåten när Kemi dyrkades som en gudom i 1900-talets början. Dessutom var Jungs analytiska psykologi då som nu en tidskrävande terapi som inte alls rimmade med västerlandets slaveriliknande effektivitetskrav - medborgare som mangrant stämplar in på kontor eller fabrik vareviga dag för att utföra samma dagsverke). 

Den hybrisskadade västerlänningen trodde vid denna tid sig ha avancerat långt bortom Platons och hans föregångares "gammalmodiga" världsbild i vilken människan fortfarande hade ett inre, en essens och inte bara var Arbetsgivarens själlösa verktyg eller resurs. 

Not. Indisk astrologi kategoriserar Jord-tecknen Oxe, Jungfru och Stenbock som "resurser". Västtraditionen inte självklart medveten om att Oxe och 2a huset refererar till förbränningsmaterial för att "få jobbet gjort". Andra huset representerar föda i lika hög grad som "modersprincipen" och båda är krasst talat bara föda som Barnet/Väduren (1a huset) förbränner för att växa till en vuxen slav som inrättar till ett självgående system för ena generationen efter den andra upp massorna (samhällets socialiseringsprocess - kan se väldigt olika ut beroende lokala kulturen.

9e huset i nationers horoskop kan vara tydliga med var denna folkhop med tiden kommit att värdera högst. Den största själviskheten kan uppstå om Lejonet är i öster och "bästa huset"/nr 9 hyllar egot/Väduren, medan sekundära omen är illavarslande. I ett illa tilltygat horoskop kan detta vara början på en ren diktatorstyp eller ett instabilt land eftersom alla värdesätter sig själva som vore de gud. Landet bryter samma eftersom alla vill vara the Boss.

Tillbaka till "resurserna". Stenbocken/10e är ett märkligt och kuriöst tecken, kanske det mest onda av dem alla - när allt kommer omkring är tecknet sedan äldsta tid kopplat till Saturnus i dess låga materiella Jord-natur som "Den Stora Illgöraren". Detta är en demon som direkt lever på att förslava andra och samlar andras svett och tårar i sin egen lada. (Bloggaren velar som så många  antika tänkare - platonisten Plotinos var påfallande sliten mellan den gamla synen på ett gott kosmos och den mörkare evaluering som nått Väst runt år 0. Illgöraren maskerar sig som "den politiska ordningen" och dess institutioner (riksdagen).

Kristendomen har bevarat stycket där Jesus talar föraktfullt om "denna världens herre", kanske i tron att det ska uppfattas som någon demon, men utelämnar det enorma hat mot Romarriket de ockuperade judarna (utom de helleniserade överlöparna - tänk skrålande stockhholmare på sommargotland skålande champagne och en enda dissonans hela packet.) En demon har en kroppslig utsida och Romarriket var en gigantisk demon för de judiska nationalister (esséerna) Jesus uppenbarligen var påverkad av.

Not-not. Jesus är extremt "lokal" i vissa berättelser: "jag var enbart skickad till Israels förlorade lamm, Matt 15:24 - detta fick mig under åren av religionsstudier att misstänka att han verkligen inte var Messias - vilket han också förnekar  själv - utan en lägre rang av esséer. en maschil, en lärare (benämns i NT ofta som "rabbi"), eller en utsänd i obygden för att värva medlemmar, ordet förekommer som en medlemsbeteckning i Dödahavsrullarna).

Den lägsta svensk blir enligt en äldre världsbild som såg den DJUPA GESTALTEN bakom tingen är per definition den som sviker sina medmänniskor och väljer politik som karriär. Fantasin om makt lockar (och några är säkert så blåögda att de vill "bidra" till ett bättre land), men hinduisk astrologi hävdar att också 10e makthuset blott är en resurs som någon än större och mäktigare konsumerar för att växa sig större.

Vilka manipulerar "demo/n/kratin" till sin fördel? De som kan kopplats till 5e eller 9e härskarhusen. Grekerna trodde kosmos var en god inrättning och hinduerna var uppenbarligen eniga eftersom dessa hus större än 10e-husmakten tillhör Universums Dharma, världsordningen (som politikerna gör bäst att följa). "Might can't beat right" kved fattiga gettosångaren Delroy Wilson från Kingston, Jamaica, tidigt 1970-tal och instämmer utan att veta det med det hinduiska systemet där 9e huset rankas högre än 10e makthuset. Som den här bloggen ofta noterat är Sverige-kartan mycket tvivelaktig beträffande vår rätt att tillhöra Dharma, landet förefaller tillhör världens hycklare, något som lätt händer när staten saknar förankring i filosofi och religion.

Över tid urartar hela befolkningen även om Expressens Jens Liljestrand trampar i klaveret som utnämner Gyllene tiders genombrottslåt om att knulla med "Flickorna på tv2" (lanserad december 1979) som "den svenska hedonismens födelse. Ett bättre startdatum var väl tutt-exponeringen i "Hon dansade en sommar" vann ett stort filmpris i Berlin 1952 och presenterade världen för "den svenska synden". Förvisso talar Liljestrand om Gyllene tiders och Sveriges 80-tal och det är möjligt att man kan tvista om "ryktet om svensk synd" är något annat än Sveriges årtionde för plumpa texter och förfall till lusta och hedonism. Kanske blir ett inlägg i den saken framöver...

Trots att Jungs tankar förvisades från den europeiska demoni som stadigt utvecklats och ännu råder och bara handlar om produktivitet och vinstmaximering är det lustigt hur hans tes om "synkroniciteteter" fortsätter visa sig och be om begrundande (Både tesen och meningen i det gåtfulla inträffandet). 

Hjärntvättade västerlänningar ser förstås inget gåtfull utan sticker huvudet i sanden med ord som "andekot" eller "slump". Dessa tillhör den typ som kallades döda människor i antiken och som kulturer renons på visdom är helt beroende av. Sverige har lyckats sällsynt väl med att skapa en död befolkning, en ren köttmassa som utför sina dagsverken.

DN publicerar den 19 juli strax efter klockan 22 en text om hur tyska högerextremister försöker skriva om historien genom att fejka beundran för de tyskar som sökte ta livet av Hitler, och publiceringen sker så nära midnatt då timern ställts in för ett under dagen skrivet inlägg på denna blogg. Bloggaren reagerar på en viss synkronicitet mellan DN-texten och sitt eget meandrande inlägg. 

(Not. Det anses ett helgerån att bryta mot vem som bestämde att läsaren är för dum att hänga med om det händer för mycket i en text - den verkliga anledningen är att den arketypiska Arbetsgivaren styr dessa ting och mottagaren får inte bli sittande framför morgontidningen mer än så många minuter - arbetet väntar. Trälen har så grundligt lärt sig att inte klara någon längre koncentration och när den här bloggen var ny kom regelbundet stönanden från läsare som tyckte det var för långa inlägg. Helt klart den yngsta generationen, mentalt döende och övergivna av staten. Numera har bloggen inga kommentarer längre - rätt skönt faktiskt!)

Under bloggtextens tillblivelse "flyger det in skallen" att nämna nazismens historia och hur Jimmie Åkessons parti verkar bygga sin taktik från början till slut på stölder från nazisternas idéer och taktiker. Det är så bestickande att SD:arna måste ha förläst sig på nazismens historia och smittar nu ner den genanta svenska borgerligheten som inte ser vad som händer utan tvärtom bistår SD att implementera fascismen i Sverige. 

Som en synkronicitet i synkroniciteten är publicerar DN (igen) under bloggskrivande Martin Gelin om det stöd Trump har från superrika fascister i Silicon Valley, män som Elon Musk! Det hinner jag se och arbeta in på några platser i det pågående skrivandet. Dagen därpå är Gelin redan inlåst bakom betaldörren. "Bara betalande, fattighjon, gå någon annanstans!"

Sideriska 19/7: Producerad 2023 kan Viasat History:s tv-serie om Hitler och makten verkligen rekommenderas. Jag har slentrianmässigt slukat en del om Andra världskriget genom åren men aldrig så tydligt sett hur snarlikt Sverige i under regeringen Kristersson beter sig den framväxande fasciststaten ("visitationszoner" och allt). Det går knappt lägre att se var Jimmie Åkesson tar slut och Ulven Kristersson börjar. Och precis som under Hitler är folket idag stendumma och köper och bejakar varje steg mot diktatur och ödeläggelse.  ---  Trump och arbetsoxarnas förtroende (Politik & psyke)

(Miniserien i tre delar har redan repriserats och kommer säkert tillbaka igen.)


Synkronicitet - definitioner

En journalist vid namn Christian de Quincey sadlade vid millennieskiftet om och blev en närmast militant predikant för den medvetande/inte materia-orienterade världsbild som Jung övertagit från antiken. Han skrev en bra första bok som blev så uppmärksammad att ett större förlag köpte upp rättigheten och återutgav den. En bakside-"blurb" får illustrera väsendet:

[Radical Nature är] En av de viktigaste böcker om medvetande och kosmologi på årtionden. Alla med intresse för själen och naturen, om relationen mellan medvetandet och den materiella världen, av "meningen" i universum, behöver läsa den.
/Brian Swimme, Ph.D medförf. till The Universe Story

Nu är det inte till "Radical Nature" de Quincey skannat Jungs (omfattande) samlade verk för att servera en packe förklaringar till synkronicitet. Listan dyker upp i hans uppföljare "Radical Knowing" (2005) som var betydligt mer lättuggad och t.o.m. klassificerad på omslaget som "Psychology/Self-Help".

Det är för många punkter citera, men några få underrubriker duger som aptitretare:

1. Meningsfull koincidens av kausalt orelaterade händelser (den vanligaste definitionen).

2. Psykiskt tillstånds konicidens med externa händelser (bloggarens tanke: möjlig förklaring till att en författare kan slumpa sig på samma ämne eller tema som en annan, här blir frågan om avståndet i tid väsentligt, en senkomling i pressen - en tidskomprimerad värld - som skriver samma sak som alla andra i kommentariatet men två dagar senare när nyheten är kall, är förstås ingen synkronicitet till att börja med)

3. Psykets "nu"-tillstånd koinciderar med "framtida" psykiskt tillstånd (väl krångligt förklara, men "klärvoajans" eller "varsel" är väl inte helt fel.).

4. Koincidenesen mellan psykiska tillstånd anslutna till objektiva händelser.

5. Akausala fenomen, inte "transcendental orsak" (Quinceys summering värd återge: Synkronistiska fenomen kan i princip inte associeras med någon konception av kausalitet. Därför måste sambandet av meningsfulla koincidenser nödvändigt uppfattas som akausala. I brist på ett demonstrerbart fall kommer vi bara alltför gärna söka föreslå en "transcendental orsak". Men en "orsak" kan bara vara en demonstrerbar kvalitet. Så en "transcendental orsak" är en teminologisk självmotsägelse". Quincey uppvisar en viss tendens till spetsfundighet även i första boken.)

Och så fortsätter det fram till punkt 20.

3 kommentarer:

Ken sa...

Hej, tankeväckande om Jesus som lokal medlemsvärvare. Men i så fall varför anslöt sig hans lärjungar inte bara till Esséerna efter hans död, utan vi fick en helt ny icke-lokal sekt? Eller var det Paulus som startade en "franchise" utomlands?
Med vänlig hälsning

Seaward sa...

Många antaganden i pusslandet. Jättejobb av forskaren Robert Eisenman (som en gång "kapade" och befriade Dödahavsrullarna som ett litet team suttit på för länge och publicerade för långsamt). Enligt den framväxande bilden kan Jesus mycket väl ha kommit på kant med modersamfundet och bildat en egen grupp som attraherade tidigare esséer. Han bryter ideligen mot specifikt esseiska regler i Nya testamentets historier. Det är som NT till del är polemik mot modersamfundet samtidigt som det finns passager där Jesus hyllar "Ljusets söner" (egenbeteckning i Dödahavsrullarna) och uppmanar lyssnarna att anslut sig till dem - inte till hans "parti".

Hans bror Jakob ledde en församling i Jerusalem som enligt Einsenman startade det uppror som esséernas Krigsrulle svärmar om och kan förklara varför Jesus lärjungar bar vapen den ödesdigra natten då läraren arresteras. Det verkar vara oklart var sektgränserna går och Einsenmans tidigare tankar redan från 1980-talet samlades senare i "The Dead Ses Scrolls and the First Christians" som går in på kopplingarna mellan olika fraktioner. Dolkmännen, Sicarii var extremister som sökte forcera Jerusalems befolkning att förena sig i uppror mot Rom. Var dessa i samverkan med esséerna när Roms tryck på judarna blivit outhärdligt?

Mitt enda bidrag är att ha råkat se det nämnda ordet maschil i rullarna som regler utfärdade till en befattningshavare med denna titel. Turligen hade jag en småskrift i kurslitteraturen, Birger Gerhardsson – Evangelierna förhistoria. Den nämner inte esséer alls vad jag minns, men beskriver just lärarfunktionen, eller ambulerande lärare med beteckningen och på exakt samman sätt som esséerna tycks ha varit kringvandrade predikanter. Hur mycket som var politiskt uppror i kristendomen 1.0 lär man aldrig få veta.

NT är skrivet/redigerat generationer senare och avser sprida en Jesusbild runt Medelhavet som ska konkurera med andra mirakelmän vid den tiden. (Forskaren Morton Smithe har pekat på en Apollinios som beskrivits i antika källor som en undergörande mirakelman likt Jesus).

Så omskriven och anpassad har den första tiden blivit att det enda som verkar klart är att modersamfundet antog Paulus (i en text beskriver han sina prövoår i "Damaskus land", vilket var ett essétiskt läger, en av Dödahavsrullrna är just "Damaskusrullen"). Han kom snart i konflikt med de som tog över ledarskapet efter avrättningen av Jesus. Paulus ändrade principer han inte hade rätt att ändra, bl.a skippade han judisk omskärelse i sina nya församlingar i Mindre asien, vilket de första kristna/essérna motsatte sig.

Åter är det Einsenman som läst NT noga och visat att Paulus arga brev är riktade med det "äkta gänget" som tog över efter Jesus. En spännande och våldsam historia skymtar bakom den kraftigt modifierade bilden av Jesus som allas vän. När allt kommer omkring han bara verka något år innan romarna avrättade honom som en uppviglare (Morton Smith har hittat punkten i romersk lag och förklarar varför Jesus inte ville kalla sig Messias (kung) : detta var att ifrågasätta romersk överhöghet)- Den här historien ligger utspridd i diverse ”off topic” inlägg med delvis andra detaljer. Se ”esséer / ebioniter / judekristna” i tagg-listan.

Ken sa...

Okej , tack för svar!