Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 11 juli 2024

Peter O'Toole filmhistoriens mest förbigångne aktör

 

Den gråtande stjärnan Alcyones blick?
(se inläggets slut)

Åtta Oscarsnomineringar till bästa manliga skådespelare fick Peter O'Toole - med början i "Lawrence av Arabien" tidigt 1960-tal - men vann inte en enda gång. Hans karriär var så lång att man kan välja ett ikoniskt ansikte från flera åldrar, bilden är från tidigt i karriären. Men vad blockerade trots den påfallande talang han hade av nomineringar att döma? (Han fick till sist en "livstidsutmärkelse" som tröst.)

Med känd hans födelsetid kan hinduisk astrologi erbjuda ett märkligt förslag. Av de planeter som kan beteckna Själen räknar indierna bort södra månnoden Ketu eftersom det är där utvecklade själar bryter med världens barn och alla banaliteter som lockar dem. 

Ketu kan inte vara själssignifikator eftersom astrologin är ett verktyg för människan på jorden att bryta med den sublunära sfären (Platons grotta och de bundna fångarna). Ketu blir ett icke-budskap som inte kan beteckna själens ingångsvärde eftersom Ketu säger att den inte ens borde vara här! Däremot kan Ketu vara prominent vid födelsen, men representera andra ting än själen själv och framförallt fungera som en timer som indikerar när en vis fas står på tur att kapas (se DN-Swarz flummiga tal om att människan inte vet något om när imperier uppstår och faller: Människan kan inte längre se kosmisk tid).

Två kvinnliga självmordsförsök med "halshuggaren" Ketu i 1a kroppshuset har nämnts förr och när jag bläddrade lite bland horoskop med känd tid noterade jag en spirituell människa (präst, faktiskt) vars föräldrar båda hade mycket hälsobesvär i sina liv och där han själv drabbades av cancer vid fyrtio, turligen botbart. Även här Ketu i första huset. Båda noderna klassas som naturliga illgörare, men de kan t.o.m. vara fördelaktiga OM härskaren till nodens värdtecken är stark och gynnsam. Cancerfallets Sol i Vågen anses visserligen en svag placering men vid soluppgången är den världsligt stark och stöttar därmed första kroppshuset i händelse av södra månnodens försök att kapa banden till världen.

Och därtill bara några grader från prästens förstahusplacerade Merkurius som här tjänar som Atma Karaka eller den individuella själens symbol - som en Guds kommunikatör (Merkurius) eller t.o.m. en ängel kan man förmoda att han tog det som en prövning (en minst sagt vagare förklaring än hinduismens karmalära) . De två självmordsbenägna hade uppenbarligen inte samma välgörande kontakt med själens signifikator eftersom självmord måste vara bland det mest insiktslösa kan företa sig om man insett att själen är evig. Det enda man lyckas med är att försämra sin karma ytterligare inför nästa återfödelse!

Norra månnoden Rahu däremot kan i sitt lunära eller världsliga begär fungera som Atma Karaka eller symbolen för vad själen ÄR vid ingången till detta jordeliv. Jag måste upprepa en dålig formulering från tidigt på bloggen: AK är inte VAD  SJÄLEN VILL ELLER "HAR BEGÄR TILL" UTAN VAD DEN REDAN VID FÖDELSEN HAR I SIG, MEN NATURLIGTVIS VILL JOBBA MER PÅ. (Själens symbol Solen har annars en aspekt av begär eller passion, precis som Månen.)

Vid halshuggningen eller södra noden fimpas det själen redan behärskar eller det som redan nått fullt mått. Ytterligare ett redan använt exempel: Bloggaren fick nog av arbetsmarknadens åldersdiskriminering och valde förtida pension bara för att drabbas av ännu en av svenska statens klantigheter. En morgon meddelar morgonradion att pensionen strax ska flyttas fram med ett år och skapade haveri och en ännu lägre fattigpension än den jag accepterat som följd av Sveriges "egenheter". (God lycka söka socialstöd med hänvisning till statens undermåliga information - hävda att Pensionsmyndigheten gömt undan den här informationen lär falla för döva öron.)

Varifrån kom det bakhållet från Staten? Från halshuggningens månnod vill synas. Bloggarens liv växlade enligt den hinduiska cykelläran in på en period som motsvarar månnodens medfödda position i 10e i karriärhuset och det kan lugnt medges att jag överutbildade mig tills jag blev kastlös på arbetsmarknaden till följd av för höga eller fel kvalifikationer för de arbeten kvalificering för de arbeten jag realistiskt sökte. 

Arbetsmarknaden saknar begåvning att förstå vad humanistiska examina kan användas till och dagens IT-fierade onlinesystem avslöjar den låga föreställningsnivå systemskaparna byggt in i rekryteringsprocessen (på arbetsgivarens order). 

Hela samhällets IT-beroende har i praktiken inneburit idiotens godtycke på frågan om vad som är en relevant bakgrund. Svenskarna har aldrig ens hört den gamla kinesiska ordstävet "i en mästares händer är inget material utan sin nytta". Det var t.ex. tack vare många års astrologisk träning jag så snabbt kunde ställa om sinnet till logikkrävande datautveckling för att på 90-talet hoppa på det tåget och få klartecken till det som på några år avancerat till lyxig renoverade lokaler i kulturmärkt byggnad i Stockholms innerstad. (IT-branchens led svårt att hybris i början av internet-eran.)

För bloggaren startade halshuggningens Ketu-cykel i augusti 2022, ett år innan statens knivhugg i ryggen, och månnoden i 10e karriär- eller auktoritetshuset hade genom livet bjudit på ett urval usla arbetsgivare och konjunkturkrascher. Det är som halshuggningens nod i 10e förvarnade från födelsen: du är dum i huvudet om du dansar med i det här systemet" eller konjunkturens diktat. 

Tidigarelagda pensionen hade rullat igång september 2021 och jag hade då tyckt nodens löfte/hot om halshuggning/exit stämde perfekt med en själ som lämnar samhällets kretslopp ("arbetslinjen"), lugn i förvissningen att sparmedel just precis skulle täcka underskottet fram till hyresstöd. Men när det blev ett år till sprack budgeten fett. Bloggaren är nu bara en undernärd sticka med ett år kvar till normal avgång. Detta är inte kverulans, jag närmast skrattar åt det skämt Sverige blivit på så få år. Det går att hämta näring och inspiration ur de onda lunära noderna. Tro inte hälsofascismen, en annan följd av Sveriges historiska trauman från då vi var Fattiga (innan landets styrande demoner exporterade fattigdomen ner till Sveriges invandrare).

Månnodernas beteende är som bekant beroende av värdhusets tillfälliga härskare och för bloggarens Tvilling-kommunikatör i öster ägs 10e av Jupiter - bättre känd som "verksamt ond riking" i både i nationalhoroskopets 5e elithus och i 6e fiendehuset i bloggarens horoskop. 

Medias militärgunstling Paasikivi måtte ha bättre tumme med den rike mannen med tanke på hur han uppvisar sedvanlig svensk penninghunger nu när också han tycks att tagit ut tidigaste pension som medges för hans födelseår (han har väl tagit intryck av ÖB Bydén som ska bli free agent inom säkerhetsindustrin - båda har begärsfyllda Månen i Krabban):


Bloggaren föddes som sagt med en ond rikemans-Jupiter (tiondehusägaren) placerad i 6e fiendehuset (där nationalkartan emanerar rikemannens orättfärdighet från och för dem i 5e elithuset). Man måste vara sin lyckliga stjärna tacksam att man slipper födas på fel sida och tvärtom ser igenom de banala myter som säljs på befolkningen.

Hör bara hur Paasikivis låter i Expressen - "här ska det göras pengar" - exakt där vill överheten ha svenskmentaliteten, särskilt den överhet som hårdast pushar för sig själva och därför söker krympta de statliga konstnader. Förutom när det gäller militära engagemang, för där tänker frifräsarna tjäna pengar. Landet är nu löjeväckande bortom ord!

Dålig karma kan göra själen gott i långa loppet (bortom detta enstaka liv) - det är bara ödet som städar ut gammalt gammal skräp. Om inte annat vinner själen än större urskillning att se igenom kulissväggar och falsarier.

*****

Men vad har månens noder att göra med Peter O' Toole som förbigicks åtta gånger för en Oscar för bästa manliga roll? Beträffande Ketu besvarar frågan sig själv.. Här syns extrema "ingångsvärden" - om än de schematiska planeterna kunde tala om vilka tidigare liv som passerat...


Ett antal starka placeringar här och där en del rimligen måste motarbeta varandra. Men det är ett konstnärshoroskop: flera planeter i 5e kreativitetshuset (även som elitens sektor). Missa inte 3e huset som står för "sång och dans" utöver kommunikation. O'Toole var skolade sig på teatern och hade permanent memorerat Shakespeares Sonetter.  [Se tillägg sist.]

Lika nybörjarbokens klassiska Hitler och Napoleon har skådisen den ikoniska diktatorn Saturnus i 10 makthuset, och där dessutom så stark man kan tänka sig: i negativt jordiskt/kroppsligt hemmaläge i Stenbocken. 

På många sätt är egostyrkans Vädur lyckosam som ascendent eftersom dess härskare sägs stark i 3e intellektetshuset (skrivpennan och svärdet). O'Toole's  ascendenthärskare Mars står lämpad i stark konjunktion med konstnärlighetens Venus. Med konjunktionen följer ofta ett egensinne (Hitlers och Åkessons Mars/Venus i Väduren är bra exempel en som ligger ilska nära). Mars/Venus kan också ge en lustfylld skörlevnadsmänniska men Tvillingarna lyfter nivån och gör skådisen till den bildad högre typ. Just som jag skrivit detta flög ett tvivel in i huvudet och jag googlade!

"A new biography on British actor Peter O'Toole claims he bedded more than 1000 women during his wild Hollywood days." (Sajten var en homosajt och webbläsaren gav säkerhetsvarningar så jag undersökte inte närmare trovärdigheten.)

Ska man tala tursam karma inför detta jordeliv borde det inte bli bättre än den stora framgångens Jupiter i 5e huset för god lycka (angränsande 6e är omvänt olyckan) och O'Toole har sin Jupiter i gradexakt konjunktion med den persiska kungastjärnan Regulus i Lejonkungens tecken. (Svåra störningar i 5e kan som i Sverige-horoskopet teckna "brusten karma" - någon som bränner sina pluspoäng därför att det finns "onda frön" inblandade med det goda.) 

Missa inte att denna välsignelser spiller över på O'Tooles Merkurius som ju är disponent till kombinationen av den livaktiga Mars och Venus. Givet den unge skådisens påstått hejdlösa promiskuitet (och senare elakhet mot kvinnor) blir kartan svårtolkad. Är detta ett fall där goda kvaliteter korrumperas av den sunkigare sidan - Krabban och Stenbocken som gyttja av Passionens kvalitet?  Vandeln skulle kunna förklara varför Oscarskommittén ständigt valde bort honom. (Återkommer till nymånen i Krabban strax, tecknet ofta i riskzonen att bli zodiakens "bottom feeder".)

Här finns mängder av Eld/Luft som man undrar om den kan nollställas av lerdrejandet - formalismen? Kartan är start supralunärt men har Sol och Månen som pekar ned de basala elementen.

Sedan händer det ovanliga att den ÄREGIRIGA DEMONEN RAHU (norra månnoden) är Atma Karaka - vad själen är f.n. Här är då motbilden till exemplen med halshuggandets Ketu.

r all strålglans i den högre själens Eld och Luft är Rahu likväl faktorn som drar ner ambitionen till denna värld där ingen rättvisa och sanning finns (noll Oscar) eller omvänt solkighet drar ner den högre världens klarhet i smutsen (Mars + Venus i Luft i 3e ger lysande kommunikation men på människors vis).

Och här upprepas via AK en möjlig förklaring. Rahu tar kvaliteter från sin tillfälliga ägare som råkar vara långsamma Saturnus i Stenbocken i karriärhuset, och denna hämmande eller begränsande faktor inverkar direkt på en nymåne i sublunära Krabban. Det ser ut som om platonismens "dunkla" värld inte förmår erkänna vilken mästare de har framför sig och Oscarsstatyetten drar ut på tiden, mer och mer och mer. Missa inte att lodräta axeln indikerar den idealt spikraka resan uppåt till firad position. Men här står Saturnus på topp och tycks blockera eller hämma tillträdet till den världsligt mest firade positionen. Saturnus ÄR karma som följt med in i detta liv och som här skapar dröjsamhet (Saturnus = indiernas Shani, den Långsamma).

Det är således den rent världsliga axeln Stenbock/Krabba och de på denna medvetandenivå som inte förmår uppfatta att de har en genuin konung bland sig. Eller också har O'Tooles levnad visat att han inte håller måttet för de supralunära varelser (Eld+Luft som excessiva fanatiker är inte ovanligt, men jag har inte studerat skådespelare just ur perspektiv av det rykte om moraliska haverier de ryktas vara.)

*****

O'Toole på Wikipedia ägnades cirka tio sekunder. På den tiden noterades hans dragning till Shakespeares Sonetter som brittisk akademi fattade texten: som en homosexuell mans kärleksdikter till en annan, vilket alls inte stämmer enligt de engelska och amerikanska Oxfordianernas teori att dikterna är en adelsmans dagbok till sin av drottningen ("the dark lady") fängslade son.

Kuriöst nämner Wikipedia skådisens dubbelhet. O'Tooles fascinerande energitillstkott kommer från det nionde religions- och filosofihuset, det "bästa huset": Ägaren är rätt planet, Jupiter, (eftersom Väduren i öster en ascendent med hög potential). Jupiter äger 9e huset för den universella (moral)ordningen Dharma medan den själv befinner sig i den individuella själens ordning i 5e och dessutom välsignas av kungavärdighetens Regulus. Kan verkligen nymånen i Vatten ha berövat kartan dessa högre kvaliteter?

Wiki nämner att han lämnade religionen redan tidigt (närmast en förutsättning för att lägra hur många kvinnor som helst), men bevarade en plats i sitt hjärta för Jesus! 

Här är alltså 5e och 9e dharmahusen med kungen Regulus (Jesus som "idealman" för O'Toole?) å ena sidan och den långa vandring genom gyttja som omvittnas av 4e och 10e hörnhusen (världsligt prominenta). Stämmer googlelänken till någon homosajt får ev, "tusen nedlagda kvinnor" en förklaring som en garderobsbögs överkompenserande "macho" beteende.

Det här horoskopet är kluvet och flera biografier borde läsas. Nymånen opponerad av formplaneten Saturnus kan tyda på en livslinje som kroniskt utmärker sig av rolltagandet - på flykt undan eller efter sin permanenta identitet? Jag menar, vilken identitetsbas har man om det demoniska, världsliga strävandets Rahu sägs representera själen? Ett världens (Djävulens?) dussinbarn som söker samma framgång som alla andra?

Därtill en Rahu som grundar sig på just den världsliga maktens Saturnus (som dessutom är en "verksam illgörare" för den med Barnets/Debutantens Vädursascendent - Vädurens ELD är så mycket mer än JORD tillåter. Astrologin är fylld av självklara sanningar från tiden innan människan blev en platt räknenisse utan förfining och förståelse annat än via "siffror", alla blev en stukad "magda med överskottsmålet".

Här finns garanterat historier att nysta upp för den med intresse av vilsna själar. Apropå Väduren som debutant slog O'Toole tydligen igenom redan med "Lawrence av Arabien". Hans unga ansikte ser ovanligt ut - är det en mix av både man och kvinna från nymånen i Krabban man anar?

Åtta nomineringar och alltid förbigången. Det känns lite jobbigt att säga detta eftersom det mer eller mindre träffar 50% av alla horoskop. Men så här fungerar den sublunära grottan för de blinda (Jord +Vatten) jämfört med den himmelska eller supralunära världen (Eld + Luft). Otack är världens lön, själar som gjort sig hemma satta i denna värld, i materialism, i sekulär kultur får allt sämre uppfattningsförmåga tills de inte längre kan uppfatta de mest uppenbara ting. 

Eller var det O'Toole själv som var tvångsmässig i affektionerna (Månen) från början? Särskilt som Månen i Vatten inte mixar väl med höguppladdade Mars/Venus i Luft. Den elementkombinationen har ofta noteras i samband med "egna" personligheter. Till och med i O'Tooles sista åldersdomsroll han nominerades för (Venus, 2006) spelar hen en kåt gammal gubbe som tänder på en många årtionden yngre kvinna (grovt sammanfattat). Rollen verkade specialskriven för honom...

I O'Tooles fall innebär en nymåne i Krabban, i Platons grotta eller "bakvända världen" en projektstart eller hel livsväg som utspelar sig under repressiv och sinkande inverkan från själva sin bransch (Saturnus/10e karriär huset). Här dominerar hörn- eller Kendra-husen över de triangulära Kona-husen. 

Betyder det att den lodräta Jord/Vatten-axeln får sista ordet och skuffar undan eller reducerar O'Tooles Eld till en primitiv version av dess bästa / andliga uttryck? Saturnus i 10e motsägs av tursamma Jupiter i 5e, så här tycks det finnas plats för både påfallande berg och dalar. Hans alkoholvanor kan stämma in på denna spännvidd.

Horoskopet är perfekt att jämföra med andra med känt klockslag och se om den lodräta maktaxeln tar udden av ev. högre dispositioner via dharmashusen 5 och 9. Prästen som övervann cancer hade t.ex. Jupiter "upphöjd" i Krabban i 10e makthuset men har fungerar en Luft-Sol i soluppgången bra med prästerskapets planet i 10e huset, särskilt som prästen är en själavårdare, ombesörjer begravningar och annat som relaterar till sorgens element Vatten - en rätt perfekt läsart av Jupiter i Vatten.

O'Toole med motsatsen Saturnus på topp är en extrem formalist och tankarna går till roller där kostymen är viktig, som en Lawrence med beduinkläder. Kan skådisens egna karma ha hängt samman med vissa av hans rollfigurer? Saturnus är en förtretligt långsam kraft - ibland kronisk. Den lär själen tålamod. Månens eget tecken Krabban är som en svamp som suger i sig även saker som inte tillkommer den, särskilt om andesjälen är fördunklad till följd av det sublunära livet i grottan...

 


 

Viktigt tillägg

Skummar Wikipedia ytterligare och finner att Glenn Close är den mest nominerade men förbigångna kvinnan, även hon åtta gånger.

De misstänkta kandidaterna här också: Saturnus viktig men svag hörnplacering i öster men Krabban är inte en bra placering i koppling till förstahuskroppen. Close har lidit av svåra depressioner (Saturnus)  och psykets Måne med Venus i opposition 8e "onda" huset i Vattenbäraren skär sig rejält/150° mot ascendenten i Månens tecken. 

Det är den spacklade och formellt skrattande clownen på ytan men gråt/depp/mörker på insidan (8e huset sägs relatera in dålig karma från tidigare liv, men hinduisk astrologi har lika mycket "tyckande" som västtraditionen, bara baserat på så mycket mer metafysik). 

Också Close har segrarens lagerkrans (överhetens erkännande i  Jupiter i 5e kreativitetshuset men tillsammans med undertryckaren eller halshuggaren Ketu, En viss parallell mellan denna stortriangel i sorgens Vatten och politikern Ebba Busch, vars politiska karriär knappast kan ha blivit vad hennes makthunger drömde om.

Men nu det irriterande, när allt var färdigskrivet: Wikipedia ger Peter O'Toole en födelse i Leeds, England. De är många år sedan ritade jag kartan med irländsk födelseort (källa okänd). Uppsöker  astro.com och ser att det också använder Leeds och ungefär samma tid. Detta ger en Ox-ascendent vilket visserligen kopplar ihop drinkaren och skörlevnadsmänniskan perfekt med ascendenten men tappar artisteriet från Lejonet i 5e.

Högre rankad födelseuppgift:


Regulus/Jupiter inte längre i kreativa konstnärstypens 5e hus utan i 4e för "hemtrygghet". Negativ koppling mellan inre trygghet och sexdemonin. med andra ord. 

Nymånen i Krabban i flängiga och ombytliga 3e (certifierat mångalen), så kanske ger Leeds och tiden 0:20 ungefär samma resultat den yra Vädursascendenten, men mer tonvikt på en slitsam livsstil (Betoning på Venus/Mars i 2a "konsumtionshuset"...). Födelseminuten är uppenbarligen inte exakt för någon karta och här ger Ox-ascendenten i 9e (ungefär) graden tankar om huvudstjärnan i De gråtande systrarna/Plejaderna (Alcyone i Oxens 7e grad).

Kanske är ett helt segment av Oxen försvagat (minns satansstjärnan Algol tajt med Solen hos Johnny Depp, likt Jimmie Åkesson) - genom historien har tecknet fått en stark koppling till sinnlighet och hedonism. På sätt och vis för O'Tooles tankarna till en storgråtande systersjäl i affekt över sin fallenhet...

Ascendentskiftet gör att indiernas koppling av "sex" till den onda demonens 12e hus även i denna karta kopplas till den osedliga konjunktionen Mars/Venus, men tonvikt på Mars istället för Venus. 

Hungerdemonen Rahu kvarstår dock som Atma Karaka men i 10e huset vilket lika tydligt som Saturnus indikerar ärelystnad (O'Toole föddes till distinkt underklass. fadern en bookmaker som tjänade pengar på andras psykiska sjukdom (spelberoende).



PS. Ämnesblandingnen i vissa inlägg genom åren har varit avsiktlig. Genom att spränga genregränserna hoppas bloggaren lura den som börjar läsa om t.ex. en skådespelare till en inblick även i något annat ämne - "magda och överskottsmålet" är en sådan utvikning som låter det ena korsbefrukta det andra.

Om taktiken fungerat är tveksamt. Sverige har under årtionden fostrat sin befolkning till en mentalitet som prydligt lägger var sak i rätt fack och motsätter sig tankens flykt bortom Storfinansens handplockade Paasikivis (experter)... 

Landets interna psykiska vitalitet framgår av Månen i Väduren med en slocknad Mars i Oxen i 8e döda huset. Politiker utan förstånd tror man löser detta genom att reducera landet till en batterifabrik eller militär trupp i världshärskaren USA:s tjänst. Sverige kommer bittert och sent att inse att hela deras omvärldsanalys saknade vision och enbart byggde på nationella trauman.



Inga kommentarer: