Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 26 juli 2024

Skönheten & Djupet eller är det Skönheten & Djuret?

Tvivel om följande inlägg kunde tolkas som gubbsjuka fick det att vila några dagar. Känslan blev inte mindre av AB:s slasknyhet om Johnny Depps definitiva åldersångest i dejtandet av en hälften så gammal "modell" (jag hade dessutom nyss skrivit om hur lättkorrumperad Depps karta med en Algol-Sol verkar vara). Men fåfänga åsido, denna  minispaning innehåller några intressanta fynd. Hade bloggen sysslat med hellenistisk astrologi (den tidiga västversionen) hade Lyckopunkter och deras position undersökts för länge sedan.

*****

Fyrtio år yngre och bloggaren hade fallit som fura för Jenna Ortega, en 22-åriga fd. barnskådspelare hos Disney-kanalen. En ytterst fotogenique ung kvinna som "äger sina fräknar" (uppsnappat under trettio sekunders googling). Å den ungdomen, där världen börjar och slutar med den egna kroppen!

Men tala om bortrövad av marknadskrafterna där hon enligt en aktuell tv-trailer sägs porträttera en "begåvad litteraturstudent" som hamnar i den förbjudna attraktionens zon med sin manliga handledare. Filmens få recensioner på IMDB.com ger vid handen en ung stjärna som redan blivit ett offer i händernas på en klichédriven filmbransch. Här har man sökt framkalla kittlande mystik men fallerat...

...no chemistry between the main protagonists....
Jenna...Oh God, where do I even start?? She was so stiff the whole time it was seriously hard to watch.

Recensenten låter inte direkt akademisk men intrycket är att Ortega inte verkar helt klar att lämna barnkanalen Disney än. (Å andra sidan enstaka recensioner som tar i så de spricker för att låta som filmvetare - långt mindre trovärdiga än ovanstående enkla ord.) 

Franska astrotheme.fr har trovärdig födelsedata som förfaller instämma. Bloggaren använder sina psykologiska reaktioner på första åsynen av en kändis och här matchar reaktionen det tydliga mötet via en annan med styrkan i Luft-elementet, ett fenomen så vanligt att det inte ens förvånar. (Bloggaren har Luft vid de "tre pelarna", Sol, Måne och ascendent.)

Att filmtyckaren finner hennes insats stel stämmer med den återhållsamma Saturnus som härskare över ascendenten i Vattenbäraren och här dessutom i samma Luft-tecken som den distinkt icke-sensuella Daimonen (Platon bytte namn till den "rationella själen", men minns att förnuftets Saturnus bara är en representation av något gåtfullt högre, precis som "daimonen" bara är en etikett). 

Daimonen är den minst kroppsliga aspekten av en människa på Jorden men här sker det udda att den likväl valt att intimt förena sig med kroppens signifikator (Saturnus). Jag känner inte till några antika spelregler från Väst om detta (en slags tautologi, för övrigt), annat än paralleller som de första kristnas tal om att "ordet/logos blev kropp" i Jesus. Kroppen perfekt underordnat det högre medvetandet. 

Snabbgooglandet visar också att Jenna Ortega har fanatiska fanklubbar på nätet som i princip dyrkar henne som en gudagåva till (förmodar jag) engagerade unga grabbar. Det kanske är något på spåren, fastän på extremt primitivt sätt? Platon menade att skönhet ÄR en metod att locka fallna medvetanden tillbaka till någon form att vett. Skönhet krävs för att få bukt med krigets Mars. Astrologin har testen inskriven i oppositionen mellan Väduren och Vågen, Mars och Venus.

Jenna Ortega har en kraftfull Luft-triangel, vilket säkert kan fungera för att gestalta "intellektuella typer" men uppenbarligen ännu inte redo för en film som kräver förmågan att förmedla komplexa känslor till följd av ålderstabun.


Kartan är ett regelbrott eftersom Lyckopunkten och Daimonens inte finns i indisk astrologi utan går tillbaka 2000 år och tillhör den hellenistiska astrologin. Okänt om egyptier eller västerlänningar verkligen låg bakom dessa matematiska inskott eller om också dessa har sitt ursprung i Babylon.... De cirka 30 bevarade babyloniska horoskopen (400-t fvt och ett halvt årtusende framåt) innehåller inga indikationer om några punkter av detta slag, så det förefaller vara tidiga grekisk-egyptiska funderingar över hur kroppen (lyckopunkten) och andesjälen/daimonen relaterar. (Båda punkterna bygger på solens, månens och ascendentens förhållanden.) 

Man kan säga att astrologin redan här förgrenat sig. Hinduerna uppfann Atma Karaka-begreppet medan väst redan kluvit sig i en mer abstrakt dualism (kropp/själ). Hinduerna accepterade inte dubbelheten eftersom de mer renlärigt (likt greken Platon!) betraktar anden som det verkliga och kroppslighet som ett nivåfall i medvetenheten som även speglas i Bibelns historia om själens "syndafall" och förlust av medvetandehöjd. De två traditionerna har båda förtjänster men förutsätter att man inte rör ihop dem urskillningslöst vid horoskoptolkningen.

Jenna Ortega har sin Lyckopunkt kopplad till den yttre personligheten i den psykiskt suggestiva Skorpionen i 10e "offentliga huset". Men är detta verkligen tursam kroppslighet? Jämför "sågningen" av på IMDB. Halshuggandets södra månnod i samma hus antyder definitivt att den här vägen kommer att kapas förr eller senare. Kanske så enkelt att hon är gångbar några år som attraktiv kropp men att allt har sin "bäst före"-stämpel. Branschen kan inte bara leva på dockor, det krävs också psykologiska kvaliteter (emotionell IQ?). Här har Sveriges sin Venus-i-Vågen-typ Bianca Ingrosso. Yttre skönhet (förstärkt av smink och ingrepp), men sträcker sig Venus i positiva härskarläget längre? Jag har sett kändiskartor med halshuggningens nod i 10e, och placeringen kan betyda att de är distanserade i förhållande till karriärfrågan men inte nödvändigtvis lämnar eller separeras från sin publika roll.... 

Det finns knappaste ett enda uttryck för den här placeringen och viktig är södra månnodens fundament. Aktrisens 10e publika hus ägs här av den arresterande visuella Mars-i-Lejonet i väster. Det tyder på en karismatisk typ (Mars i hörnhus är - se Trump - ofta iögonenfallande), men det väster är inte Mars bästa världsliga läge och den här heller inte värst hjälpsam för ascendenthärskaren Saturnus, särskilt inte eftersom Saturnus verkliga ambitioner mognar sent i livet.

Men i yngre år är det istället den motsatta norra månnoden - ambitionens och begärsstyrda strävandes nod - som gäller och detta tillsammans med begärets Måne i Oxen. Ett förföriskt yttre med måndemonins extra udd. Hunger efter begärstillfredsställelse. Föddes hon fattig? (Skulle ha googlat några sekunder till). Hon hade fem syskon. Är "uppsvullna" Rahu med hemmets Måne en indikation om en (med moderna västmått) större än genomsnittlig familj?

Bloggen har kallat vissa fall av Oxe/Skorpionen för den sataniska axeln eftersom dras mot det världsliga och materiella. Därför är det intressant att det himmelska och Luft-betonade avslöjar att det också finns innehåll under ytan, även om "Miller's girl" tydligen inte var rätt film.

 


 

 

Tillägg

Den som har turen/oturen att födas under ett tämligen koncentrerat horoskop ("alla ägg i samma korg" är en risk om korgen faller till marken), kan kontrollera sina reaktioner på offentliga personer.

Bloggaren, med tungt fokus på Luft (ascendent, Måne, Sol, Mars, Merkurius och Daimonen) blir inte ens förvånad längre att om och om igen reagera på "sina egna" tecken - till och med en kort trailer för en film. Jag har förmodligen nämnt vetenskapsfilosofen och matematikern Wolfgang Smith några gånger för mycket, men fenomenet har inte enbart med solipsism eller attraktion mellan könen att göra. Tänkarens attraktion var helt via den intellektuella Luft-världen (klockslag okänt men grundtonen tydlig):

Smith tillhör den traditionalistiska filosofin och han argumenterar skarpt mot modernismen och använder sig av fynd från den moderna vetenskapen som motsäger vår nuvarande världsbild. 

Mån- eller sinnelagsascendenten utger sig bara för att antyda känslolivet men vad här att berätta? Den lägre ("irrationella") själen är undertryckt via "halshuggningens" månnod Ketu. Och dessutom är Månen inte av Vattnets typ utan den rationella Luft-nivån. Låga passioner distraherar föga om även Solen stöder en högre mentalitet. Det enda månkartan säger är egentligen att denna tid är tydligt orienterad mot det solära, den tänkande människotypen (hela hans liv delade sig i först ämnet matematik och senare filosofi). 

Att hans skarpsinne förkastar (rejäla) delar av den moderna världsbilden kan ändå skönjas i månkartan. Se hur den halshuggna Månen har en 6/8-relation till Jupiter i ett mörklagt hus. Jupiter är expansion och framgång och i efterhand stämmer detta perfekt med hans vilja att släppa Jupiter i den traditionalistiska Oxen fri ur dödshuset som sägs begränsa planeternas energi. Han kämpar för att ge äran tillbaka till antikens geniala tänkare som dessutom, påpekar Smith, bjuder på lösningen till "den obegripliga kvantfysik" mänskligheten brottats med i ett århundrade utan att förstå annat än i enskildheter. 

Hans livsverk är enkelt: han påminner om att mänskligheten gått vilse och tror räknenissarna (matematisk fysiker, särskilt astronomerna) och deras världsbild har slagit ut den enkla kroppsliga medvetenhet och verklighet som antiken accepterade. Hinduisk astrologi kallas t.ex. Jyotish -"läran om (de synliga) ljusen" - och påminner om att den äldre astrologin inte var sifferexerciser utan just analys av den värld sinnena kunde förnimma. En värld, påminner Smith, som delas av enkelt folk men lika rik för genierna - verkligheten! 

Smiths bestående bidrag kan bli att han påminde att vetenskapen missat att verkligheten innehåller flera skikt eller "ontologier". Verkligheten ÖVER månen är inte av "vårt slag", där finns högre livsformer tecknade av planeterna för oss dödliga på Jorden. Man kan undra om Smith varit någon känd eller bortglömd vetenskapare från antiken återföddes och så extremt begåvad att han genomskådade hela den moderna världsbildens tillkortakommanden. Naturligtvis kommer det att dröja innan världen kommer i fatt den kapacitet Smiths karta (även månkartan) uppvisar: en intellektuell Måne men så undertryckt av södra noden att hen i princip är ett soldrivet väsen (en gud, ett geni) utan slagget från den sublunära världen. (Missa inte denna gåta: Om Ketu kapat låga band verkar den som välgörare för en högre värld en suget som drog själen till den här planeten, illustrerat av Rahu. Bortom Ketu som "halshuggare" finns därför en högre berättelse och är knyts Måne, Venus och Solen samman som en med osedvanligt insikt i det värdsliga och hur det relaterar till en större helhet.

Det är inte underligt att bloggaren, född ETT SATURNUS-VARV SENARE och den tunga Saturnus åter i ovanligt "lätt" läge i eldiga Skytten (sattva guna, Ljusets kvalitet), hittar denna vetenskapsfilosof och direkt gillar det han läser. Bra exempel på den klassiska kosmologin: allt är underordnat världsalltets sympatisvängningar genom att allt och alla har en ESSENS, vilken senare den moderna verklighetsbilden närmast satanistiskt förnekar. 

På en högre nivå är denna essens det som kallas "Platons idévärld". Jag vill smickra mig genom att i ett kort filmklipp ha sett Jenny Ortegas essens - se det rationella förnuftets Saturnus i Luft i hennes 5e hus för själen. Födelseminuten visar hur ovanlig kartan är, eftersom Solens naturliga hus är raka motsatsen till Saturnus i Luft. Även om filmen "Miller's Girl" kanske inte var övertygande så ser man av femte kreativitets- och själshuset att hon har en seriös själ som vill någonstans. Därav filmens inramning (skolstudier snarare än den frivolitet och guldgrävande där femtehustypen så ofta stannar vid). 

Risken med Saturnus i Solens naturliga hus är dessa två "ömsesidiga fiender" verkligen inte klickar i mer genomsnittliga kartor. Jag har mött Saturnus-i-femte skrämmande konventionella, perfekt dresserade av samhället och med samma PK åsikter som alla andra. Gjutna i samhällets mallar och därför nyttiga idioter och konventionella. Det är en risk med Saturnus som i en lägre variant blir "denna världens herre" (se upp med Saturnus i negativt härskarläge i Stenbocken). 

För aktrisen Ortega därför också risken att bli "typecastad" och bara spela med i branschens spel (även om säger sig vilja bryta upp från en bundenhet som upplevde som Disney-artist). Jämför med Wolfgang Smith vars typ är "solär" i än högre grad än "saturnisk". Han har uppenbarligen kunnat utnyttja Ketus undertryckande av Månen och redan från födelsen verkar på Solens nivå. 

Solen är gynnad hos honom eftersom Saturnus visserligen håller Vattenbäraren (dess eget tecken) under stram uppsikt men är nådig mot Venus men sträv mot Solen. En kuriös men intressant mix (piska och morot?) där hans Wikipedia-artikel visar hur han idiosynkratiskt finner både gammalt och nytt användbart. 

Således inte en strikt traditionalist. Han både bannar och beundrar Einstein förutom just hans "claim to fame" - relativitetsläran som är nonsens om man accepterar den kroppsliga geocentrismen. (Mänskligheten har flera ontologer till sitt förfogande och alla har sina meriter.) Dock är han skoningslös i sin kritik över villoläran "evolutionen" eftersom den moderna världsbilden tappat Platons tvåvåningslära där arterna redan finns "där" uppe i det tidlösa i arketypiskt tillstånd. Att bygga kunskap på den lägre världens tidsflöde finner Smith degenererat och en följd av vår urspårade kultur. 

Evolutionens fader Darwin hade både Sol och Måne ägd av Saturnus MEN i Naturens Skorpion!) Evolutionsläran kan placeras under astrologins expansionsprincip Jupiter (som härskar över Vatten-Fiskarna och anses "upphöjd" i Naturens grundtecken Vatten-Krabban), men den är inte självklart bra i Smiths månkarta. 

Filosofens Jupiter både antyder en hämmad lust till utveckling (ingen evolution) men också förtret att gammal vishet om det kroppsliga som en kunskapsväg förnekas av de sifferfixerade. Deras obetänksamma acceptans av den moderna världsbilden som valt förenklad "mätbarhet" för att ha något att säga - en sådan begränsad varelse som han själv tvingades vara som matematikprofessor på fina universitet. En som nått så långt i sin profession men ändå hävdar att fysiken bara är en liten del av "sanningen", är någon att ta på allvar.

Till detta är denna komplexa natur både platonist och kristen katolik men kritisk till att Kyrkan kastat in handduken och köper vad som helst som "vetenskapen" påstår - nu själv bränd av att den bränt och bannat äldre tiders vetenskapsmän. Repris av lästips, hans kanske bästa bok (med fokus på kosmologi) och dessutom fritt läs- eller nedladdningsbar. Ett heroiskt enmansverk för att återupprätta de antika tänkarnas heder!

 

Inga kommentarer: