Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 18 juli 2024

Vi är barn av vår tid, är du rädd för ditt eget barn, lilla mamma?

 


I den borgerliga värld jag växte upp talade föräldrarna (båda barn av landsbygdsfolk) aldrig politik, antingen av pur okunskap eller i skam över att ha valt det framväxande svenska borgarlivet byggt på basal instinkt och utan att sätta sin bakgrund i något perspektiv.

Nationalteaterns storsäljande album Livet är en fest (1974) med dess socialrealistiska perspektiv blev därför en ögonöppnare för bloggaren. (Not. Svenska nationalhoroskopet har så dålig kontakt med tidsherren Saturnus att det inte lätt går att hitta hitta albumets utgivningsmånad trots dess betydelse. Att det spelades in i maj bidrar inte kunskap om under vilka omen det påverkade folksjälen.)

Sent samma år kom påfyllning i formen av enkla men sannfärdiga och ilskna texter via tredje världens karibiska reggae. Inom ett år var bloggarens idylliska småstadsignorans utbytt mot en primitiv men ändå utvecklingsbar global medvetenhet. En lustig koincidens mellan "insida" och "utsida" eftersom familjen lämnade västkustskt småstadsliv för Stockholm samma år. 

Midsommar är en perfekt tidpunkt för detta dråpslag i bloggaren unga liv (just kärat ner sig). Missa inte hur tidsherren Saturnus som styr gränser (och 7e partnerhuset) kommer samman med en nymåne/projektstart nästan exakt med midsommar i Vandrarens eller Tvillingarnas tecken (i släkten kallades familjen en vandrande cirkus eftersom fadern - Tvillingascendent - bytte jobb så ofta. En perfekt illustration av hur "rycka upp bopålarna" ser ut astrologiskt, men det här är en tyngre himmel (hade just genomgått konfirmation vilket inte betydde något då, men senare i livet inser jag att Saturnus står extremt stark i väster och vid födelsen och dessutom äger 9e filosofi-och religionshuset.

Ambitionen för detta liv minskade drastiskt efter insikten om själavandringens realitet (cirka 1977) och hur djurens kamp på planeten Jorden förvärrats hundrafalt av dem som kallade sig människor men bedrev rovdrift på sina medmänniskor: kapitalisterna. Att flytten till Stockholm sommaren 1974 var till en djupt moderat villaförort radikaliserade säkert den här själens livsväg och jag har kände från dag ett att det var något fel på människorna. En son till en "stjärnadvokat" blev min första och bästa vän i gymnasiet och han hade också valt att bli en "dropout" från den pretentiösa övre medelklassen.

Hävdvunnen slavmentalitet och vakenhet kolliderade i Sverige just i början av 1970-talet och "svenska proggmusikens" möjligheten att låta livet självt berätta kommer inte mer att uppstå i detta land. Dagens "polarisering" favoriserar en mer korkad typ av människan än vad Jorden skådat och Sveriges svaga Saturnus går får förmåga att förstå "röda linjer" närmast noll (därav politikens allt sämre beslut). 

IT-hjälpmedlen förstärker dessutom okreativa megafon-formade medvetanden som nu dräglar över AI och visar hur fördummade människorna i Väst redan blivit.

Att först efter Ulf Dagebys bortgång ta en titt på hans födelsehoroskop säger allt om den väsande kuslighet som kittlade så när han fraserade meningen i låttexten ovan.

Moderns Vatten och barnets Eld, Krabba och Väduren, är exakt den intensiva urkraft man så ofta hör från folk på vänsterkanten, det kan vara en frikyrkopredikant, en politisk agitator eller annan "blåslampetyp", men detta är Eld och Vatten i deras rena form, båda tecknen tillhör Passionens kvalitet. Här intensifierades karaktären av att psykets Måne också låg i Vatten, i den intensiva Skorpionen. 

Man verkligen ser energin i det något äldre svartvita fotot av Dageby. Fotot påminner starkt om USA:s mest kända siare (klärvojante) Edgar Cayce (1877-1945), ett foto som finns på flera ställen på bloggen. Hans genomträngande blick påminde om Dageby (som jag aldrig sett på bild). Men det här är skakig mark, kanske är de klarblå starka ögonen en specialitet för Skorpionen? Ulf Lundell har dem och där gäller nymåne i Skorpionen. Cayce har en stark aktivering av Skorpionens naturliga 8e hus...

 


Intressant nog domineras också siaren likt Dageby av Eld/Vatten och en viktig dos Luft. Fastän fattig och kristen småstadsbo i början av 1900-talet lät han påfallande socialistisk under trans och varnade USA för raskravaller och inte landet redde upp efterdyningarna till slaveriet. Eld är visuell känslighet och Vatten är empati, Luft kan ge den intellektuella gåvan att producera en ideologi som förmår beskriva lösningen på det övriga sinnen registrerar. "Eldsjälar" blir nästan mer så om Eld mixar med Vatten och blir furiöst flammande.

Att utagerad "urenergi" inte alltid resulterar visades tydligt av DN-publishern Peter Wolodarski men här är det i allmänhet så att Naturens räddhågsna protektionism - Krabban - som dominerar över Barnets råa utlevelse. 

I Wållos fall kan det vara så enkelt som att den negativa sidan har överhanden bara genom att tilhöra en etnisk minoritet och ständigt ha "överlevnadsinstinkten" påkopplad. Jag har mött andra med judisk bakgrund och tydliga överlevnadsscheman som sällan unnade dem avslappning. Man kan också påminna sig att Krabbans tecken ofta söker sig till den trygga klanen och därför ger omvärlden ytterligare skäl att misstro dem som väljer en sluten livsstil.

 

Eld + Vatten, "sensationalism", animerade typer
Eld + Luft, också livfulla men även tänkare
Vatten + Luft, vid bra utfall en oväntad
och kreativ tankestil med oväntade infall
(mycket lämpligt för skådespelare/improvisatörer)

Att den här månkartan beskriver den emotionella typen snarare än att skissera livet objektivt säger i vilket fall att Dageby klart sig skillnaden på vän och fiende via MånSkorpionens fräna och direkta responser efter att Skorpionhärskaren Mars tagit en populistisk tur i Tvillingarna - inte alltid någon djuptänkaren men väl en vital och energisk och inte sällan nästan elak mentalitet som tydligt hörs i snäsandet "är du rädd för ditt eget barn, lilla mamma". 

Att barnet/Väduren råkar vara just i 6e fiendehuset i det emotionella horoskopet visar att Dageby hämtar inspiration från sina egna dominanta astrologiska "förnuftsprinciper". Han var skapad att gestalta klassmotsättningar och psykologiska spänningar. Tänk på att samma teckenkombinationer också kan ligga till grund för värstingar så uppenbarligen saknas massor i en sådan här snabb översikt.

Men en sak går att se utan födelsetid och det är "själens signifikator" (atma karaka). Här gäller Mars i intellektuella Luft för alla födda samma dygn. Månen lär inte kunna knippa rollen vid 23e graden, Mars i 30e är oslagbart högst, även om Jupiter gör mycket gott för sinnelaget i Skorpionen.

Inga nyheter med Dagebys karta, men heller inget som motsäger ett antal typiska astrologiska käpphästar... Den unga bloggarens omstöpning till arrogant storstadsbo säger kanske mer om astrologins gåtfulla sätt att tala via symboler.


Inga kommentarer: