Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 juli 2024

"Icke tycka om turist" - var är Övergången?

 


https://www.expressen.se/tv/nyheter/varlden/-hanfulla-kuppen-mot-turisterna-pa-mallis/

När startar Vattenbärarens tidsålder? Inte ens indierna själva vet. 

Hinduerna har en äldre åsikt om den platoniska månaden (eonen, tidsåldern, zodiaktecknet) som härrör från Parahamsa Yogananda (1893-1952) och hur gammal hans tradition nu var. Den gav ett storår om 24.000 år men länkar inte till begreppet Vattumannens/Vattenbärarens tidsålder!

http://yogananda.com.au/g/g_yuga.html

Men den gängse teorin är inte gammal den heller och gavs namn av närapå samtida 1900-talspsykologen Carl Jung. En grundlig och ytterligt läsvärd artikel men där stycket med de transaturniska Neptunus och Uranus omvittnar den tropiska zodiaken och inte är tillämplig för de som följer den sideriska. Webbtexten från 2013 blir mer intressent halvvägs ned, när Jungs tankar kommer i fokus snarare än sedvanliga tankar baserade på zodiaktecknens typiska uttryck.

https://jungiancenter.org/jungs-platonic-month-and-the-age-of-aquarius/

Jag har (flyktigt) skrivit om tidsåldrarna vid tidigare tillfällen, bland annat noterat en indisk tradition som avviker från Yoganandas:

https://siderisk.blogspot.com/search/label/Yugas%20%28tids%C3%A5ldrar%29

Men hinduismen har metoder den här bloggen aldrig använt eller nämnt och jag vet inte om de tänkte lika grandiost som Maya-folket. Att Maya hade en exempellöst exakt tidräkning som gick tiotusentals år tillbaka (Atlantis undergång?) räknas inte eftersom västerlandets hybris fått oss att datera andra kulturer så att vi själva ska framstå som mest avancerade. Ingen vågar ens knysta om hur många kulturer före Maya-folket som kan ha fört räknesystemet vidare. 

Jag köper Jungs försök att skapa en kronologi för tidsåldrarna (som verkar dominera i väst). Han verkar enligt artikeln ha baserat dem på Ptolemaios astronomiska (inte astrologiska) text Almagest. Ptolemaios är rörig eftersom han blandar siderisk och tropisk metod. 

Jung väljer för sina tidsåldrar en av de stjärnorna i egyptiernas sideriska stjärnkatalog i Almagest. (I den strikt astrologiska Tetrabiblos talar han istället "tropisk zodiak" med några förvirrande undantag om jag minns rätt.)

*****

När nu den globala turismen  - skapad av världens värsta civilisation (väst) nu får allt värre mothugg från folk som inte längre har råd att bo där turisterna "unnar sig" lite kvalitetssemester, särskilt hävdvunna "svesnskparadis" som Mallorca, kommer tanken för mig att den onda överflöds-Jupiter i Sverige-kartan kanske säger något om övergången till Vattenbärarens tidsålder eller platoniska månad. Också reaktionerna från turistmänniskan kanske visar att vi står mitt i skiten nu, som klimatvarningar och annat tyder på.

Eftersom Sverige har Vattenbäraren så stark men samtidigt illgörande och självisk är det faktiskt möjligt att landets Jupiter-cykel 2020-36 (överflödet visar sin onda sida) faktiskt illustreras av proteströrelsen i världen mot turismen, precis som landet redan fått miljarder muslimer mot sig genom sitt sekulära oförstånd och acceptans av dem som bränner andras viktigaste kulturella attribut (Koranen). Sverige har gått och blivit ett varnande exempel för hela världen: så här gör inte tänkande människor. Typiskt nog har bloggen funnit ut att nationen saknar varje anstymmelse till filosofi, det viktigaste av allt. Inte konstigt att landets aktier sjunkit sedan Jupiter-cykelns start för bara några år sedan.

Ett zodiaktecken eller en arketyp har ju ett spektrum av uttryck från helgon till rena djävlar och medan Sverige lever i inbilskhet finns andra värdeskalor än de sekulära och där landet representerar all den smuts världen snart kommer att befria sig från för att en ny eon ska kunna ta sin början.

Att hela Väst kommer att gå under är otvivelaktigt eftersom dessa semestrar ingår i det kapitalistiska system som håller hela befolkningar låsta i maskerat slaveri. Charterresan är fredagsgodiset som lurar de lättlurade att foga sig i ett system som är så fientligt som ett system någonsin kan vara. Ett utfall av tidsåldersskiftet kan bli att mänskligheten decimeras enormt och på sätt som inte de rika kan köpa sig ur. Fattig och rik kommer båda avvecklas från den levande historien. Stormakterna tycks eniga om att världens befolkning inte tar UFO-frågan på allvar och skaparen av science fiction-serien StarTrek har genuin inspirerad när man fantiserade ihop den intergalaktiska regeln att överlägsna civilisationer ALDRIG FÅR INGRIPA i simpla ap-kulturer som jordmänniskans. 

Var civilisation utvecklas eller förintar sig själv utifrån sina egna villkor. De som kommit längre accepter detta och kommer inte att hjälpa oss ur en knipa vi försatt oss själva i. Författaren Gene Roddenberry använder förstås biologism och evolutionsfantasier för sin universella spelregel, men något säger mig att det är så här det fungerar. 

De livsformer som existerar bortom biologin - som är så högt en primitiv ateist kan föreställa sig - dessa väsen eller intelligenser har sådan insikt att de helt enkelt inte kan förinta sig själva längre. Se t.ex. en föga förstådd detalj i Bibeln: att änglarna inte har något egen fri vilja. Det har de i teorin, men varför skulle de likt Lucifer bryta mot det som redan är perfekt? (Platon kallade det "det Goda") 

 


Nere på apmänniskornas nivå gör folk knappt annat än förbryter sig mot sig själva och varandra, dag efter dag. Arten är inte förutspådd någon värst framtid. Vattenbäraren (jfr Stjärnan i Tarot-leken) kanske inte ens syftar på människosläktet!

Varje zodiaktecken har ett spektrum av innebörder, från helgon till rena djävlar. Öppnar man intellektet "ser" man snart att inte ens existens (liv) är mer än en liten del av oändligheten.

 

PS. Jung-sajtens nästföljande essä innehåller en radda pregnanta sanningar!

https://jungiancenter.org/challenges-aids-and-rewards-of-the-path-of-individuation-insights-from-jungs-letters/

En har nys kommenterats:

https://siderisk.blogspot.com/2024/07/utan-darskap-kan-livet-efter-doden-bli.html

 

 

Lästips

Klassicisten Thomas Taylors "The Six Books of Proclus on the Theology of Plato" från 1816, typsatt på nytt och varsamt moderniserad i språket 2017. 

Varning, Trots detta fantastiska arbete är den likväl knappt läsbar med mindre man har rejäla förhandskunskaper eller vet sig besitta samma IQ-nivå som bara eliten ägde vid den tid britterna dominerade världen på så många bra och lika många dåliga sätt. 

Var det på 1800-talet Vattenbärarens tid på allvar bröt igenom? Taylors översättning är rolig eftersom han har en äldre tids lyckliga tonläge - i förordet (vilket är så långt jag kommit) är han förtjust över nyplatonisten Proklos och den antika och senantika människans insikter. 

Det är inte svårt att bli smittad av Taylors glädje  men också bedrövad av att västerlänningen t.o.m. är mer efterbliven idag än för 200 år sedan. Reservation förstås för att analfabetismen var högre för 200 år sedan för att inte tala om den betydande nyplatonistens 400-tal. Jag har noterat att en del menar Proklos gick överstyr och "överutvecklade" platonismen men jag börjar tro det snarare är kritikerna som inte klarar Proklos vida vision. Taylor var ett säreget geni som översatte mäktigt mycket antik text.

Till all lycka visar sig astro.com ha en hyfsat trovärdig födelsetid där halshuggaren Ketu i öster i lärdomstecknet Stenbocken (samma ascendent som Jung) stämmer väl med att han dog fattig och aldrig uppskattades för sitt geni i sin egen livstid... 

För ett fattigt liv, se speciellt Månen+Mars i Lejonet tyvärr instängt i 8e dåliga karmans hus. Sol i Jord och Måne i Eld antyder också en kamp för livets materiella (Jord) aspekt. Missa inte att ascendenthärskaren Saturnus dessutom är ömsesidig fiende till Solen, så att ett strävsamt liv antyds på flera sätt.

Kanske var Taylor också ett av de oskyldiga offren för den onda stjärnan Algol som här träffar Solen i Oxen fast med långt bättre resultat än suspekta men i vissa läger älskade figurer som Johnny Depp eller Jimmie Åkesson. 

I Taylors fall stämmer bibel-Jobs Satan bättre, han som fått Guds klartecken att plåga och testa själens godhet med materiella motgångar - tester både Depp och Åkesson omgående misslyckades med och där man kan konstatera att Algol antog skepnaden av Korrumperaren.

Men Algols verkan bestäms av dess disponent och givet Taylors litterära natur är det fascinerande att finna Venus i "upphöjt" läge i Fiskarna. Dessutom äger konstarternas Venus Oxen och dess innehåll från det 3e skriftspråkliga huset. Här befruktar Vatten Jord på ett bra sätt, särskilt när det framgår för världen vilket Taylors verkliga bidrag var. 

Noterbart är att Jord och Vatten stannar vid ÖVERSÄTTNING av andras arbete. Intressant nog hade Proklos istället Jord och Luft ("rationalitet-mixen") vilket Taylor tydligen kunde förnimma i fullt mått, delvis eftersom Vatten är en speglingens princip.

Vattnet förefaller göra gott i Taylors karta eftersom den Stora Välgöraren Jupiter har en aspekt av Vatten, befinner sig i Vatten-Skorpionen (i bästa fall en djuptänkare, en ockultist) och här i 11e ideologihuset, dvs väl lämpad att förstå djupa tankesystem. Dessutom gynnar Jupiter allt det goda som sagts om den "upphöjda" Venus. 

Detta är, ser man efter ett par minuter, ett rätt fenomenalt horoskop som tycks styra undan de många dåliga sidorna en låg och sunkig Vatten-varelse uppvisar. Det saknas inte Vatten-kritiska texter på denna blogg, men det är Vatten som inte lyckas höja sig över instinkt och begär, Vatten som inte reflekterar det Högre utan drar sig allt djupare ner i Begär och Mörker. Även på Vattnets nivå har Visheten ett hem.

Inga kommentarer: