Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 15 juli 2024

Utan dårskap kan livet efter döden bli värre

Inte för inte har skaparna av en sajt om Jungs psykologi placerat följande citat i en uppmärksamhetsgrabbande position:

EFTERSOM MÄNNISKANS NATUR TEMPERAMENTELLT
MOTSÄTTER SIG VISHET, ÅLIGGER DET OSS ATT
BETALA PRISET GENOM SÅDANT SOM SYNES OSS DÅRAKTIGT.

 “Letter to the Earl of Sandwich,” 10 August 1960; Letters, II, 580.
 
https://jungiancenter.org/challenges-aids-and-rewards-of-the-path-of-individuation-insights-from-jungs-letters/


En spinoff på "den heliga dåren" i rysk-ortodox (och annan) tradition men också ett ämne som den här bloggen under några år ofta återkommit till efter den senkomna insikten om att Sverige, ofta kallat en extremt sekulär nation, har ett helt stendött 9e filsosofihus i nationalhorskop. Det här är an allvarlig urspårning Sveriges makthavare har lett landets befolkning in på genom att reducera massan till fantasilösa, konsumtionsdrivna slavar på "arbetslinjen". 

En fatal urspårning som Sideriska sent omsider upptäckte och  häromåret utropade Sveriges död. Snart därpå Överheten ut landet billigt till USA och dess stormaktsambitioner. Även om det är för sent nu, förtjänar detta citat från den gamle Jung (dog 1962) sin plats. Först efteråt vet man av man förlorat och det är faktiskt början en ny chans för Visheten.

Sedan Sideriska växlade in på platonismen för att se hur den kunde berika astrologin har det blivit klart hur påverkade även Jung var av antikens stora tänkare. "Människans natur" kan fattas som själen eftersom biologisk geggamoja sannerligen inte är vår natur utan bara vårt "substrat" som det kallades i antiken. Därmed förstår man direkt att Jung i själen ser "tempermentellt" motsätta sig visheten är vår irrationella eller "mixade" själ (där Himmel och Jord överlappar) som likt en gris bara vill tryna ner sig i sinnliga njutningar och därmed är hur enkelt som helt för samhällets Onda Överherrar att lura in i slaveri (arbetslinjen) eftersom det är så billiga nöjen den skadade själen åtrår. 

Arbetsgivaren betalar lön efter visst knorr eftersom han vet hur mycket mer han ändå tjänar på dem han avsiktligt håller enkla i sinnet, inte minst genom tydligt uppslaget religions- och filosofiförakt (se särskilt DNs tonläge och innan Bojs försvann från "vetenskapssidan" leverarnde tio gånger mer biologisk än intressanta nyheter från andra sidor av mäniskans kunskapströst). Kombinera sedan denna obalan med övermått av skräp och bling på "marknaden" som erbjudes alltid och överallt. Inkskolade medvborgare har inte en chans som vad valde ett jordliv i den här typen av samhälle. En hel cykel som människa bortslarvad. Men måste ha den inre daimonens galenskap för att undvika det torftiga liv som inte bär något frukt på "Andra Sidan".

Amerikanske siaren Edgar Cayce levde just som "Vilda Västern" avvecklades och det amerikanska konsumtionshelvetet var under uppbyggnad. I trans noterade han att en mänsklig själ kan avsäga sig sin status av evigt väsen och faktiskt termineras permanent. 

Det ingår i själens natur att välja att bli "nedmalen" och återanvänd av universum (mina ord). Men det kräver att själen inser hur långt den spårat ut innan detta "andliga självmord" medges av högre instans. Ett ateistiskt och attitydlåst liv räcker inte eftersom själen normalt förvarar pluspoäng vilka i en annan existens kan neutralisera även gångna liv som totalt andefattig.

Ord rakt ur Edgar Cayces remarkabla undermedvetna. Arresterad i av förklädd New York-polis och åtalad för kvacksalveri men efter noggrant förhör frikänd av en domare som insåg att han stod inför ett århundradets mysterium i mannen som utan kunskaper kunde tala insatt om vad som helst under hypnos. Cayce lärde sig lite juridik på kuppen och skapade en privat medlemsklubb för där hjälpsökande kunde registrera sig. Det skyddade siaren från framtida kvacksalveri-åtal.


Typiskt är födelsetiden en röra men astro.com har granskat de flera alternativen och följer det datum en av hans söner uppgivit. Lejonet stigande i öster ger en ytterst fascinerande karta eftersom det solära 5e och det 9e jupiteriska huset för själen respektive klarsynen/samvetet brinner som den gudomliga elden själv. 

Att eldplaneten Solen står i Vatten-Fiskarna påminner om att Eld och Vattnets förmåga att reflektera närmast förstärker symboliken ytterligare, särskild som Solen i 8e kan återkalla tankar om Skorpionen och dess förmåga att se ting under ytan... 

Missa inte att 8e-ägaren är Jupiter och perfekt placerad i själens eget 5e hus. Jung må ha rätt i att människan är disponerad till dårskap utan helighet, men då och då öppnas dörrar för exceptionella själar. Inte en enda av denna kaliber har jag någonsin sett bland svenska politiker, även om det glimtat till i några få kartor.

Äldre blogginlägg använder en några minuter uppgift men det är Lejonet i öster då också. Det är den stora bilden som är det viktiga här. Den här kartan kommenterades 2022 och har stoppat in den hellenistiska "daimonens lott" som inte används i Indien. Men den roade bloggaren som upptäckte Cayce redan i tonåren och aldrig helt kunnat släppa det fenomenala livsödet. 

Bloggaren har också en markör för Daimonen (som Platon döpte om till "den rationella själen) som även den befinner sig i Luft medan Cayces Daimon i Tvillingarnas 19e grad kan ha "distanspåverkat" bloggarens psyke/Måne i Tvillingarnas 12e grad, om inte rent av daimonläran kan antyda kopplingar i Luft/andevärlden (det supralunära) där bloggarens Daimon syns residera i Vattenbärarens 16e grad (i 9e filosofihuset), händelsevis bara ett par grader från siarens märkliga Rahu+Merkurius. Merkurius är bloggarens mån- och ascendentägare och det är svårt att missa de flera överlappningarna. 

Vissa själars möten är bara kortlivade romanser, men astrologin verkar peka på vilka som har mer varaktiga förbindelser. "Romanser" är förstås fel ord, "när en människa dör blir hon som en ängel i himmelen och gifter sig inte" som gurun Jesus sökte förklara för sina fåkunniga åhörare. Det kan t.o.m. vara en fråga om "kollektivsjälar" eller grupper som färdas tillsammans även om de aldrig möter varandra på det grovkroppsliga planet. (De är bara partiellt enskilda individer!)

Den brittiske klassicisten Thomas Taylor påpekade på 1800-talet att den tidiga kristna kyrkan nästan omgående rörde ihop många begrepp och kallade allt "änglar" fast den grekiska filosof de stal från hade en mycket högre urskillning av livsformer över människorna. Men det är möjligt att Jesus använde ordet "ängel" (på vilket språk han nu talade i den återgivna situationen). Judarna var traditionsbundna och hade inte likt grekerna anammat doktrinen om den eviga själen med samma öppenhet. Judarna "vilade i fader Abrahams sköte" för de flesta. Anrika skriftställare är dock eniga om att det judiska esséersamfundet omhuldade själavandringen (och Jesus och Johannes Döparen var tydligt invigda i deras läror).


Inga kommentarer: