Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 30 mars 2023

Den uthållige Zlatan och några astrologiska oklarheter


Expressen berättar att Zlatan som fyrtioplussare just blivit Italiens äldsta målgörare någonsin i högsta divisionen.

Ett så bra tillfälle som något att peka på några egenheter i astrologin. Eftersom ingen påtalat självmotsägelserna utgår jag från att få professionella logiker frekventerar Sideriska siktet men kanske har tidigare inlägg själva kommenterat egenheterna i systemet.

Hinduisk astrologi tycks hålla sig med hela tre olika system för interplanetära aspekter. Dels den spartanska som var så behagligt enkel när bloggen var ny: konjunktion och opposition och därtill "specialaspekterna" för den goda Jupiter (blickar mot 5e och 9e tecknet framåt, 120 och 240 grader), den onda Saturnus (blickar mot 3e och 10e tecknet framåt eller 60 och 270 grader) och slutligen den "lilla illgöraren" Mars - varifrån västerlänningar känner igen den problematiska kvadraturen (90° fram- eller baklänges i zodiaken) som i hinduisk tappning enbart kastar sin turbulenta blick framåt, men därtill 210 grader framåt (4e och 8e tecknet).

Förmodligen ett tillskott från tiden när Alexander den Stora "erövrade" norra delarna av Indien eller det hellenistiska inflytandet, har hinduerna sedan HELA det hellenistiska eller ptolemaiska aspektschemat men ger dessa mycket lägre inflytandegrad uttryckt i procent. Jag skulle jag kalla provinsialism eller t.o.m. diskriminering av det importerade "utländska" systemet. Den här bloggen har inte ägnat detta konstlade hybrid något intresse.

Men sen tillkommer också det lustiga schemat om "planeters relativa förhållande" där husens egenskaper lösgörs och projiceras på planeterna. (Se definitionen här.) Det är här hinduerna tycks syssla med "tårta på tårta" och som kan ge märkliga ologiska resultat.

Ta bara 6-8-relationen som anses problematisk. Den hämtar sin ominösa innebörd från 6e och 8e husen, båda "onda" eller problematiska för jordelivet. Samtidigt förekommer den i vart och vartannat horoskop och berättar i själva inte mer än att "skit händer", att "livslinjen" (Måne -> Sol) ibland går av och kräver nystarter eller omorienteringar. 

Här blir det lätt förvirrande eftersom bloggen kallar både "planeters relativa relation" som icke-relationen mellan elementen Luft och Vatten för "dissociation", men om Sol och Måne hamnar på sniskan (oppositionen är att föredra!) så tecknar det en annan historia än när Luft och Vatten "tvingas samman", trots att de symboliserar den Rationella respektive. den Irrationella själen. Den regelstyrda och logiska tänkande kontra naturens impulsiva begär.

Entré Zlatans födelsehoroskop (dygnet enbart, tid okänd)! Kartan ovan har en ovanligt intressant "dissociation" mellan Luft och Vatten men uppenbarligen blev han aldrig någon värsting utan hittade sin grej och har dessutom fulländat den.

Hur är det möjligt om intellektets Luft och de omedelbara instinkternas Vatten inte samkör, vilket de inte verkar göra med Merkurius perfekt placerad i Luft-tecknet Vågen medan disponenten (Vågens härskare) Venus själv trillat i plurret och återfinns i Vatten-tecknet Skorpionen?

Det verkar lite väl enkelt att som åtskilliga tidigare inlägg bara konstatera att "vissa förefaller hantera" denna dissociationen medan andra hemfaller åt små vita lögner och tillrättalägganden under samma glidning mellan logik och det omedvetna Vattnets fabuleringar! 

En förklaring kan ligga att just idrottsmäns kognition testats och det visar sig att de är betydligt snabbare än "tänkande personer" eftersom de går på "maggropskänslan" istället för att underkasta alla intryck ett varv genom det analytiska (Merkurius) intellektet. "Nike: Just do it!" Den gamla reklamfrasen var perfekt formulerad.

Men att gå på maggropskänsla eller agera instinktivt kan sluta i katastrof för den med orena vatten, problematiska antydningar i horoskopet. Och här övergår astrologin från att vara en mängd generella sanningar till ganska så personliga instruktioner: Ge akt på detta! Dra nytta av detta! Zlatan tillhör den senare typen, han har extrem potential i Vattnet och intellektets Merkurius behövs i princip inte, så länge han håller sig till sin välutvecklade sinnesapparat.

En kvinnlig bekant från bloggarens 20-årsålder bekände i något förtroligt samtal hur vansinnigt svartsjuk hon var bakom sin lugna fasad, men det skulle ta många år innan den sideriska zodiaken visade varför: hon hade Zlatans märkliga kombination av en "fallen" Måne i Skorpionen och även månpsykets disponent Mars "fallen" i Krabban. 

Detta är på pappret en destruktiv "ömsesidig reception" där båda planeterna ockuperar den andres hemmatecken och den "motsvarande en stark konjunktion" gör att de negativa sidorna förstärks. Hos kvinnan en märkligt låg självkänsla, särskilt som naturen gjort henne till en yppig och attraktiv kvinna. Jag kan bara anta att den verkligt unge Zlatan ("cykeltjuven") som det kunde gått illa för, också hade en sviktande självkänsla. 

Kvinnan vållade dessförinnan viss turbulens i kretsar bloggaren frekventerade genom en otrohet inom kompisgänget och lämnade senare maken. Med siderisk zodiak inser jag nu att den "fallna" sexualitetsplaneten Mars disponerade även hennes soltecken Väduren - på den tiden tyckte jag alltid att den västerländska Solen-i-Oxen stämde väl med en viss lojhet. Men en Sol-Vädur utan stark Mars kan bete sig likadant! Otroheterna tycks ha att göra med att just Väduren VILL bevisa sig och få uppmärksamhet, zodiakens första tecken eller "debutanten/barnet" om man så vill.

Zlatan hade betydligt mer tur i sin placering av soltecknet även om den numera krigsbrottsförklarade Putin inte är ett populärt jämförelseobjekt i Väst. Båda föddes med Solen och järnviljans Saturnus i samma tecken! Noteras kan att Putin tränat olika kampsport sen han var 10-11, har jag för mig (klantarslen i Västs medier gjorde sig lustiga över foton på Putin till häst och iförd kampsportskläder, men tycks ha missat att det fanns en bakgrund till den martiala profil han signalerade). 

Likheterna mellan dessa två kämpar är uppenbara, men Zlatan är född ett Saturnusvarv senare och båda har denna kombination av Solens kognitiva kraft och Saturnus formsäkerhet i det fysiologiska Jord-tecknet Jungfrun. Här är en förklaring till Zlatans mästerliga bollhantering: Vatten för blixtsnabba instinkter och Solen för vakenhet och Saturnus för träning i de FORMER som används i spelet fotboll. 

Att den och för sig slitiga mixen av de planetära fienderna ändå ger resultat kanske kan förklaras av Jord-elementet som står för konkreta resultat. (Jämför intellektets Luft som kan sluta i luftslott som aldrig kommer i närheten av konkretion i denna världens verklighet.)

Den uppmärksamhetstrånande kvinnan som skapade sådan turbulens bland männen i sin omgivning hade för övrigt ännu ett av bloggens intuitivt obegripliga "syndrom" - den negativa sensationalismen där Eld och Vatten möts för en engagerande natur, men där Solen i Väduren här agerar på basis av Mars i Vatten, dvs den negativa polariteten suger till sig istället för att agera ut, positiv inifrån och ut. Ett passande ord här är "femme fatale". Uppmärksamhetssökande blev mer av en blodsugande vampyrtyp som försurade relationerna i den sociala gruppen.

*****

Apropå "lilla illgöraren" Mars, krigaren (vare sig i positiva eller negativa tecken), finns en distinkt självmotsägelse i hinduisk astrologi. Här syns att traditionerna bara klumpas ihop utan att någon har överblick.  När Mars befinner sig i Olyckans 6e hus (står allmänt för vedermödor å det kroppsliga), även känt som Fiendens sektor,  leder det till att två oförenliga påståenden om planeten aktiveras.

Några exempel från en samling kartor med känd födelsetid som vuxit från dryga 300 när bloggen startade 2009 till just över 2000 fjorton år senare. I hopp om tydliga resultat söker jag enbart dem födda i soluppgången (hus 1) och som har Mars i sjätte huset.

Detta skulle i teorin kunna betyda att själva deras livskraft är hotad av en dold Fiende (hus 6 gömmer sig strax under västra horisonten) eller att Mars symbolisera hälsomässiga problem, kanske hjärtat eller synen (båda Solen).

Mars intar här sin skadliga 210-gradersspekt framåt genom zodiaken träffar Solen i första kroppsliga huset. Samtidigt bildas här en 6-8-relation mellan planeterna eftersom Mars långa "specialaspekt" samtidigt ingår i kategorin "aspekt via relation" men där omvittnar det omvända mot en attack, nämligen den akuta bristen på "integration" mellan planeterna eller t.o.m. deras blindhet för varandra.

Men självmotsägelsen är här kanske skenbar, avgör själv. Av 2002 horoskop innehåll bara fyra stycken Solen i öster och Mars just sjunken i väster.

Charlotte Rampling;5.2.1946; 7:20
Orhan Pamuk;7.6.1952; 5:00
David Copperfield;16.9.1956; 7:02
Anonym kvinna;XX.XX.1965; XXXX

Beträffande skådespelerskan Rampling, som har de hårdaste, mest stickiga och otäcka ögon jag sett, gäller 6e huset i dess hälsoaspekt. Det hindrade henne före skådespeleriet att vara framgångsrik fotomodell. Men Olyckan finns närvarande: hennes syster begick självmord och själv har hon lidit svår depression. 

Men så är också kartan synnerligen svår med depressiva (nedtryckande) Saturnus i konjunktion med Mars i 6e onda huset! Och Saturnus är dessutom 1a husets ägare - hon är Sol-Stenbock och hennes kroppsliga fundament har lierat sig med skadegöraren Mars! Att också Venus stiger i Stenbocken kanske ger den insiktslösa en förnimmelse av skönhet, men se kylan i blicken. En typisk mördare som återfötts i kvinnokropp och nu har depression som en karmisk följd av själens felsteg? 

Orhan Pamuk vann Nobelpriset i litteratur 2006, men där har jag ingen bakgrundsinformation. Återigen stiger Solen och Venus i Jord i öster, Oxens tecken, och Mars ensam i Vågen attackerar från 6e huset. Författande kring Balansens frånvaro (krig i äktenskapet, krig mellan människor i allmänhet?). Wikipedia bara ett klick bort...

Davis Copperfield är förstås den kände magikern (av Las Vegas-typ). Det enda jag har noterat är att han anklagades för våldtäkt i oktober 2007, och här passar båda Mars som impulsiv sexualitet, 6e huset som Fiender till hans person in. Tecknen är Solen uppstigande i Jungfrun och attacken från Mars i folkmängden eller i Vattenbärarens tecken. 

Här är det intressant att notera hur Vattenbäraren kanske snarare beskriver hans inre mentala universum, för härskaren Saturnus står med hungriga demonen Rahu i Skorpionens - sexualitetens, mörkrets och mysteriets tecken. "Sex på hjärnan" skulle kunna vara en läsart och detta är förstås det "ömsesidiga förkastande" mellan Syndaren (Skorpionen) och Folkkollektivet (Vattenbäraren) som var upprinnelsen (på denna blogg) till begreppet "dissociation". 

Magikern Derren Brown uppvisar också dissociationen mellan Skorpion/Vattenbärare och om jag minns rätt, anmärktes där på att ordet kan fattas som den avledande manöver alla trollkarlar sysslar med: viftar med ena handen och den lättledda publiken missar vad han gör med den andra...

Det fjärde fallet är en anonym person som jag bara har få faktabitar kring. Modern var skådespelerska men dottern var tvärtom skygg och hade scenskräck. Så skyggande faktiskt att hon trots ett behagligt utseende var ungmö ännu gränsen till de trettio. Moderns kändisskap förklarar naturligtvis inte allt, men jag har (via skvaller) inte mycket mer information.

Här är den skyggande och undvikande personligheten mer begriplig: Solen och "upphöjda" Venus-i-Fiskarna i tecknets absoluta slut. Enligt hinduiska avashta-doktrinen mognar planeter baklänges i negativa tecken så att denna Sol/Venus i öster närmast beskriver ett nyfött spädbarn! Solen som identitets-indikator blir självklart som ett vitt ark papper, nästan som en själ anmäler sig Jordens cirkus (och cirkelgång) för första gången! 

Solen är dessutom horoskopets Atma Karaka, vad "själen vill med detta liv" och "att ta en kropp och bli någon" skulle kunna vara en läsart. Självklart är man inte särskilt talför eller världsvan om man kommer direkt från Venus, en extremt förfinad dimension nästgårds i vårt solsystem. Kvinnan hade t.o.m. problem med att föra sin kropp harmoniskt, var lite gänglig och "spastisk" i gångstilen och här kommer förstås möjligen av någon hälsorelaterat/medfött via Mars-i-sjätte in.

Här blir ändå den förmodligen flamboyanta modern faktiskt en fiende eller en olycka som hämmar barnets utveckling: Månen (modersprincipen) showiga Lejonet med demonstrativa Mars i 6e huset! Eller ska man läsa det som en "icke-relation" mellan de två? Vatten i hus 1 och Eld i hus 5 - här är "sensationalismen" (eller "att göra rubriker") som ett problem, en olycka eller en fiende.

Nu minns jag ett skvaller till. Den anonyma var uppväxt med denna dominanta moder, föräldrarna var skilda. Det påminner i sin tur om att Sol och Månen i anspänning kan indikerar brott på livsvägen, t.ex. via skilsmässor. Här råder istället "icke-förhållandets" 6-8-relation mellan Sol och Måne vilket skulle kunna förklara harigheten inför att ta steget till relationer... (Som slutligen övervanns i de tidiga trettio.)


Inga kommentarer: